"Ξαναφτιάχνοντας μια γειτονιά" με τον Δημήτρη Κυριακόπουλο

dim kyr1Συνέντευξη: Σοφία Φιλιπποπούλου

 

 

 

Ήταν Πέμπτη απόγευμα. Σε ένα γνωστό καφέ στο κέντρο της Αθήνας συναντήσαμε τον Δημήτρη Κυριακόπουλο. Έναν νέο άνθρωπο, μόλις 26 ετών, ο οποίος με την αγάπη του για την ομάδα που έπαιζε από μικρός μπάσκετ, τον Πρωτέα Νέου Κόσμου, την αποφασιστικότητά του και το πάθος του για δημιουργία κατάφερε πριν από δύο χρόνια να πάρει στα χέρια του τον Πρωτέα, που βρίσκονταν υπό διάλυση, και να του δώσει ζωή. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφερε να δώσει ξανά ζωή στη γειτονιά του. Ένας νέος, που η δράση του μπορεί αναμφισβήτητα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ή έστω να αποτελέσει "τροφή" για σκέψη.

 


Τα βιογραφικά στοιχεία του Δημήτρη μας λένε ότι έχει σπουδάσει στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στη Κομοτηνή, ενώ έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθλητική Διοίκηση στην Αθήνα και στο διατμηματικό πρόγραμμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Ωστόσο, η δράση του είναι αυτή που μας προέτρεψε να τον γνωρίσουμε από κοντά, προκειμένου να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο έδωσε ξανά ζωή στην ομάδα και στη γειτονιά του, όπως άλλωστε περιγράφει και στο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε και το οποίο τιτλοφορείται "Ξαναφτιάχνοντας μια γειτονιά" το παράδειγμα του Πρωτέα.

 

 

- Πες μας δυο λόγια για τον Πρωτέα και για την απόφασή σου να τον αναλάβεις.

Ο Πρωτέας ήταν η ομάδα που έπαιζα από μικρός μπάσκετ και από την οποία έχουν περάσει πολλοί μεγάλοι αθλητές. Στα 17 μου όμως έφυγα από τον Πρωτέα, καθώς μετεγγράφηκα στον Πανιώνιο, ενώ αμέσως μετά έφυγα για σπουδές. Όταν επέστρεψα στα 22 μου βρήκα μια ομάδα σχεδόν διαλυμένη. Αυτοί που είχαν την ομάδα, σκέφτονταν να την κλείσουν. Πήγα στον Πρωτέα σε πρώτη φάση για να ζητήσω δουλειά. Με διώξανε. Στάθηκα τυχερός βέβαια γιατί μετά από λίγο καιρό με ζήτησε η ΚΑΕ Ολυμπιακός και δούλεψα εκεί 4 χρόνια. Στα δύο χρόνια περίπου δουλειάς, έπρεπε να κάνω τη διπλωματική εργασία για το πρώτο μεταπτυχιακό μου. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω μια διπλωματική, η οποία να είναι εφαρμόσιμη. "Πρότυπη οργάνωση αθλητικών σωματείων τοπικής εμβέλειας" ήταν ο τίτλος της. Ήθελα να το κάνω και στην πράξη. Έτσι, σκέφτηκα την ομάδα της γειτονιάς μου, η οποία πήγαινε ακόμη χειρότερα. Μετά από κάποιες έντονες διαπραγματεύσεις καταφέραμε με ανθρώπους της ηλικίας μου να πάρουμε την ομάδα. Διώξαμε τους παλαιούς και έτσι επανιδρύσαμε τον Πρωτέα με το παλιό καταστατικό.

 

 

- Η ομάδα πως τα πάει;

Η ομάδα έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ. Έχει τώρα περίπου 200 παιδιά στις ακαδημίες της. Έχουμε μπάσκετ, ενώ αναβιώσαμε το βόλεϊ, το σκάκι και φτιάξαμε και τένις.  Φτιάξαμε ένα γήπεδο από την αρχή μόνοι μας, με τα δικά μας χέρια και παραλίγο να μας κυνηγήσει δικαστικά η προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Ακόμη,  βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2012, όχι για αθλητική επιτυχία αλλά για κοινωνική δράση.

 

 

     proteas4

 

 

-  Που βρίσκετε τα χρήματα;

Από τις συνδρομές των παιδιών- αθλητών και των μελών, αλλά και από χορηγίες που δίνουν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, με χρηστή διαχείριση μπορούμε και  επενδύουμε στη γειτονιά, όπως το γήπεδο που φτιάξαμε, όπως οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τις στηρίζουμε. Επίσης, κινητοποιήσαμε τη γειτονιά και μαζέψαμε 2,500 υπογραφές, διεκδικήσαμε από τον ΟΚΑΝΑ ένα μέρος από ένα καινούργιο κτίριο που είχε και τώρα λειτουργούμε υπό την αιγίδα του ΟΚΑΝΑ.

 

 

- Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου για την ομάδα;

Εμείς θέλουμε ο Πρωτέας να γίνει ένα καλό παράδειγμα και να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Στόχος είναι να φτιάξουμε τη γειτονιά μας, δηλαδή να την κάνουμε καλύτερη, να ασχοληθεί ο κόσμος με τα κοινά, να βελτιώσουμε μικρά προβλήματα που μπορούμε όλοι  μαζί, αν ενωθούμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ούτε να διώξουμε την τρόικα... αλλά τον λερωμένο τοίχο του σχολείου μπορούμε να τον βάψουμε αν μαζευτούμε 100 κάτοικοι. Αν λοιπόν βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη γειτονιά μας, και ο Πρωτέας αποτελέσει παράδειγμα, ίσως πείσουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους να φτιάξουν τις δικές τους γειτονιές. Αν φτιάξουμε όλες της γειτονιές της Αθήνας, θα έχει φτιαχτεί μια πόλη. Αν φτιάξουμε όλες τις πόλεις ... τότε θα φτιαχτεί μια χώρα.
Από την άλλη, στόχος του Πρωτέα είναι να φτιάξει το δικό του κλειστό γυμναστήριο, να μεγαλώσει, να έχει πιο πολλά παιδιά και να μπορέσει να κάνει περισσότερα πράγματα για την γειτονιά.

 

 

- Το βιβλίο πως σου ήρθε σαν ιδέα;

Ο Πρωτέας είναι μια ομάδα αθλητική με κοινωνική δραστηριότητα. Στον αθλητισμό, σίγουρα ο Πρωτέας δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο της Barcelona ή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης δεν μπορεί να φτάσει το Χαμόγελο του Παιδιού ή την Unicef. Είναι κάτι πάρα πολύ μικρό. Όμως είναι ένα πάρα πολύ ωραίο παράδειγμα, πώς δηλαδή μια ομάδα νέων παιδιών χωρίς χρήματα και υποστήριξη μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Για αυτό αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο έτσι ώστε να μπορέσω να πείσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν στο μυαλό τους μια ιδέα, που θέλουν να την κάνουν πράξη αλλά φοβούνται και κάτι τους κρατάει να δουν ότι αφού το καταφέραμε εμείς στον Νέο Κόσμο, χωρίς υποστήριξη από τον δήμο, χωρίς χρήματα να τα βγάλουμε πέρα, γιατί όχι  να μην τα καταφέρουν και αυτοί;

 

 

     proteas3

 

 

-Τι μας λέει το βιβλίο λοιπόν;

Το βιβλίο είναι ένα χρονικό, που περιγράφω ακριβώς τις περιπέτειές μας και μέσα από αυτές τις περιπέτειες δείχνω τι κάναμε και τι διαδικασίες ακολουθήσαμε για να πετύχουμε. Όποιος το διαβάσει, πέρα από το ότι θα έχει μια σαφή απόδειξη ότι μπορεί να τα καταφέρει, θα έχει και κάποιες βασικές αρχές που έχεις να ακολουθήσεις για να πετύχεις.

 

 

- Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στον Πρωτέα, σωστά;

Αυτά τα τρία χρόνια εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μια χρηστή διαχείριση των οικονομικών του συλλόγου έτσι ώστε να τον μεγαλώσουμε. Έτσι λοιπόν και το βιβλίο θα είναι σε αυτήν την φιλοσοφία. Τα έσοδα από το βιβλίο θέλουμε να επιστρέψουν στα παιδιά και στη γειτονιά. Χωρίς τα παιδιά-τους αθλητές δεν θα είχαμε κάνει τίποτα.

 

 

- Σαν Δημήτρης τι έχεις πάρει μέσα από την εμπειρία σου αυτή;

Αν έχω καταλάβει κάτι από τον Πρωτέα είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα, γιατί πολύ απλά αν προσπαθήσεις αλλάζουν τα πάντα. Δηλαδή, ο λόφος του Πρωτέα για πολλά χρόνια ήταν σε παρακμή, βρώμικος με εγκληματικότητα. Πέντε νέοι άνθρωποι αποφασίσαμε να τον αλλάξουμε και τον αλλάξαμε μέσα σε έναν χρόνο. Αν δουλέψεις σκληρά γίνεται να αλλάξεις τα πράγματα, αρκεί βέβαια να το έχεις πάρει απόφαση. Όσο κάθεσαι στον καναπέ σου και αδιαφορείς δεν θα αλλάξει τίποτα.

 

 

- Αν είχες δέκα μικρά παιδιά μπροστά σου και έπρεπε με μία φράση ή πρόταση να τους περιγράψεις την εμπειρία σου αυτή, τι θα έλεγες;

Δεν  υπάρχει ταβάνι. Το θέμα είναι να μην γεράσει το μυαλό μας.

 

 

- Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν και να αλλάξουν τα πράγματα γύρω τους;

Όχι, δεν είναι έτοιμοι. Τα παιδιά της ηλικίας μας είναι κατά κύριο λόγο πολύ μορφωμένα και θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Όμως, δεν είναι ακόμη έτοιμοι. Πιστεύω  ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό.  Δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή κάποιος πολιτικός, που να μπορεί να εμπνεύσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν. Δυστυχώς, τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις μεγάλες μάζες των ανθρώπων να τους ακολουθήσουν και για αυτό νομίζω ότι το βασικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει όραμα. Δηλαδή τα παιδιά της γενιάς μας δεν έχουν όραμα για κάτι, δεν υπάρχει κάποιος να τους δώσει ένα όραμα, έναν στόχο. Αν βρεθεί αυτός ο πολιτικός που θα μπορέσει να μιλήσει, χωρίς να φωνάζει, για μια δική μας μικρή ή μεγάλη ιδέα, να πείσει την νεολαία, η χώρα θα αλλάξει προς το καλύτερο πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό ικανό να φέρει τα πάνω κάτω. Αλλά αυτό που του λείπει είναι η ηγεσία. Αυτό είναι και στον Πρωτέα που άλλαξε τα πράγματα. Εμείς αυτό που δώσαμε στη γειτονιά είναι το όραμα, τον στόχο και το χρονοδιάγραμμα για να φτάσουμε εκεί. Ο Πρωτέας είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας. Αν μπορέσουμε και βρούμε αυτόν τον πολιτικό, ο οποίος θα μας δώσει όραμα, στόχο και μας πει το πως να το κάνουμε πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν  πολύ γρήγορα.

 

 

- Συνδέεται ο αθλητισμός με την πολιτική;

Ο αθλητισμός είναι ένα κίνημα, που κατάφερε, σε σχέση με όλα τα άλλα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί, να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία. Πολλές φορές η πολιτική έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό, είτε εκβιάζοντάς τον, είτε παρακαλώντας τον. Ποτέ δεν κατάφερε η πολιτική να κυριαρχήσει επί του αθλητισμού, αλλά πολλές φορές ο αθλητισμός κατάφερε να επιβάλλει πολιτικές στην πολιτική και στους πολιτικούς. Μέσα από τον αθλητισμό, χωρίς να μπλέξεις με την ρετσινιά των κομμάτων μπορείς να κάνεις πολιτικές πράξεις. Για παράδειγμα ο Πρωτέας στις 4 Νοέμβριου έκλεισε έναν συνοικιακό δρόμο και έκανε ένα αθλητικό φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν 2.500 άνθρωποι. Αυτό συνιστά μια πολιτική πράξη. Πρώτη φορά ενωθήκαμε και κάναμε κάτι για την γειτονιά μας. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη.
 

 

 

Ο Δημήτρης, μέσα από όλη αυτήν την προσπάθεια που έχει καταβάλει, μαζί με τους συνεργάτες και φίλους, όπως προτιμά να αποκαλεί, θέλει να πείσει εμένα και εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας. Μας ζητάει να αλλάξουμε -όχι ριζικά- αλλά τουλάχιστον να βελτιώσουμε τις γειτονιές μας, που η αλήθεια είναι ότι το έχουν ανάγκη. Εμένα, κατάφερε να με πείσει... εσείς τι λέτε θα το δοκιμάσετε;

 

 

 

 

           

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Στον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του προχώρησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

Τον τόνο για μια ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας δίνει η δήλωση ανεξα..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αρχίζει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων εγγραφών και επαν..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Τη διοικητική αλλαγή στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, (τη Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων) έ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

Πυκνώνουν οι εξελίξεις με επίκεντρο το Δημαρχιακό μέγαρο Ζωγράφου, λίγο πριν τον ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.