Συνέντευξη με το Μιχάλη Καλογιαννάκη - Αντιδήμαρχο Νεότητας, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Ζωγράφου


Μ. ΚαλογιαννάκηςΣυνέντευξη: Σεβαστάκη Μαρία - Αλεξάνδρα

 

 

 

 


Ήρθε η ώρα της νέας γενιάς να αναλάβει τα ηνία και να αποδείξει ότι αξίζει "ψήφο εμπιστοσύνης". Ο δήμαρχος κ. Κώστας Καλλίρης με την κίνησή του να επιλέξει νέους ανθρώπους στη διοίκηση του δήμου, απέδειξε πως η εποχή μας όσο ποτέ άλλοτε έχει ανάγκη το νέο αίμα, με τις φρέσκες ιδέες και κυρίως με τη διάθεση για προσφορά. 

 

 

 

Στις σημαντικές πρωτοβουλίες του δήμου Ζωγράφου για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στους τομείς που έχει κληθεί να αναλάβει, αναφέρεται ο κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης, ο νέος Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο zo2.gr. Μεταξύ άλλων μας γνωστοποιεί τις 7 κοινωνικές δομές οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν άμεσα στο δήμο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κ. Καλογιαννάκη καταρχάς συγχαρητήρια για την αναβάθμισή σας σε Αντιδήμαρχο Νεότητας, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας. Έχετε αναλάβει την εποπτεία ευαίσθητων τομέων του δήμου Ζωγράφου. Τι ιεραρχείτε ως προτεραιότητα;

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να βρεθώ αντάξιος της τιμής, που μου έκανε ο δήμαρχος, τον οποίο και ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι οι αρμοδιότητες που έχω αναλάβει, σε άλλες εποχές δεν θα θεωρούνταν νευραλγικές, όπως οι οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, όμως την περίοδο αυτή μπαίνουν και αυτές στο κάδρο των προτεραιοτήτων. Ο κάθε δήμος, ως η βαθμίδα της κρατικής διοίκησης που είναι πιο κοντά στον δημότη, οφείλει να μην αφήσει κανέναν μόνο του σε αυτές τις συνθήκες.

 

Για τον παραπάνω λόγο η ιεραρχία είναι λίγο πολύ αυτονόητη. Δηλαδή, αρχικά το κοινωνικό παντοπωλείο και ό,τι άλλο αφορά την πρόνοια στους άπορους και οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας. Στο πλαίσιο αυτό, αφού γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των υπάρχουσων δομών, προστίθενται και νέες δομές όπως το κοινωνικό φαρμακείο, η τράπεζα χρόνου, το γραφείο διαμεσολάβησης και αρκετές άλλες που σιγά σιγά θα μάθετε.

 

Στο δεύτερο επίπεδο προτεραιοτήτων είναι η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ. Είναι δομές πολύ σημαντικές μιας και αφορούν παιδιά μικρών ηλικιών που οφείλει η κοινωνία μας να δώσει την δέουσα προσοχή.

 

Στη συνέχεια της ιεράρχησης μπαίνουν η δημοτική συγκοινωνία και τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Οι τομείς αυτοί είναι αρκετά σημαντικοί αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να λύσουν από μόνοι τους, τα προβλήματα της στάθμευσης και της κακής δημόσιας συγκοινωνίας.

 

 

 

 

Στις αρμοδιότητές σας εμπίπτει η επίβλεψη των βρεφονηπιακών σταθμών. Αν και έχετε αναλάβει καθήκοντα εδώ και λίγο καιρό, μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί; Δεδομένου ότι το ζήτημα απασχολεί χιλιάδες οικογένειες που αδυνατούν λόγω κρίσης να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, υπάρχει σχεδιασμός ώστε οι υποδομές του δήμου να καλύψουν αυτές τις ανάγκες;

 

 

Πιστεύω πως η κατάσταση των παιδικών σταθμών είναι σχετικά σε καλά επίπεδα. Υπάρχουν όπως είναι φυσικό, προβλήματα που αφορούν την έλλειψη προσωπικού, την όχι και τόσο καλή κτιριακή κατάσταση κάποιων σταθμών (κυρίως του πρώην ΙΒΣΑ), αλλά η προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι υπερκαλύπτει πολλές φορές αυτές τις ελλείψεις. 

 

Πληροφοριακά, θα ήθελα να αναφέρω ότι από πέρυσι σιτίζονται όλα τα παιδιά, ενώ παλιότερα ούτε τα μισά, ενώ όσοι γονείς έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ δεν πληρώνουν καθόλου τροφεία (είναι ένα μεγάλο ποσοστό των γονέων). Όσον αφορά τις αιτήσεις που έγιναν σε σχέση με τα παιδιά που τελικά εξυπηρετήθηκαν είναι πάνω από 90%, το οποίο πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικό ποσοστό.

 

Ακόμα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει πρόγραμμα του δήμου στο οποίο λογοθεραπεύτρια επισκέπτεται όλους τους παιδικούς σταθμούς για να εξετάσει αν έχουν αντίστοιχα προβλήματα, ενώ σε συνεργασία με το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» υπάρχει πρόγραμμα που εξετάζονται τα παιδιά για τυχόν παιδοψυχιατρικά προβλήματα.

 

 

 

 

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός τομέας που έχετε υπ’ ευθύνη σας, είναι αυτός της πρόνοιας των απόρων και αστέγων του δήμου. Το κοινωνικό παντοπωλείο συνιστά μια πρωτοβουλία ανακούφισης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Τι περαιτέρω κινήσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ώστε και ο δήμος μας να αποτελέσει αρωγό στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της περιοχής;

 

 

Στο δήμο μας τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί το κοινωνικό μας παντοπωλείο που εξυπηρετεί πλέον 600 άπορους κατοίκους του δήμου μας παρέχοντας τους κάθε εβδομάδα τρόφιμα και σε τακτά χρονικά διαστήματα ρούχα. Μετά την επιτυχή αυτή δομή, ξεκίνησε την λειτουργία του, στις 13 Φλεβάρη, το δεύτερο κοινωνικο παντοπωλείο που βρίσκεται στον δήμο μας και το οποίο αποτελεί συνεργασία μεταξύ του δήμου μας και της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η προσπάθεια όμως αυτή δεν σταμάτησε εκεί.

 

Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει και ένα τρίτο κοινωνικό παντοπωλείο στο οποίο θα συμμετέχει ο δήμος μας σε συνεργασία με τον δήμο της Καισαριανής και την ΜΚΟ Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «E.Π.Ε.Κ.Α.». Βέβαια, το παντοπωλείο αυτό θα στεγάζεται στην Καισαριανή, αλλά θα λειτουργεί υποστηρικτικά για αυτά που θα στεγάζονται στον δήμο μας.

 

Στον δήμο μας ακόμα λειτουργεί και Κοινωνικό Φροντιστήριο και Δια Βίου Μάθηση, όπου στεγάζεται στον οδό Μούσχου 18, στο οποίο υπάρχει πλέον πρόβλημα χώρου μετά την ανέλπιστη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών άπορων οικογενειών.

 

Εκτός όμως από τα παραπάνω είναι σχεδόν έτοιμες να λειτουργήσουν και άλλες 7 δομές σε συνεργασία με τον δήμο Καισαριανής και την ΜΚΟ Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «E.Π.Ε.Κ.Α.». Αυτές που θα στεγάζονται στον δήμο μας είναι:

 

 

  • το Κοινωνικό Φαρμακείο Παροχή, όπου θα γίνεται δωρεάν παροχή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και λοιπών παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα.

 

  • η Τράπεζα χρόνου, όπου θα γίνονται από τους ωφελούμενους οι ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με μονάδες εναλλακτικού συστήματος.

 

  • το Γραφείο Διαμεσολάβησης, όπου θα παρέχεται πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνση σε ωφελούμενα άτομα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές και σχετικά με την προώθησή τους στις αντίστοιχες δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

 

Αυτές οι τρείς δομές θα στεγάζονται στο ισόγειο του παλιού δημαρχείου στην Ιωάννου Θεολόγου 22.

 

 

  • το Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων

 

  • το Υπνωτήριο

 

 

Ευτυχώς ο δήμος μας δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους αστέγους, παρόλαυτα θα λειτουργήσει αν χρειαστεί και σε μικρή κλίμακα στην οδό Μούσχου 18.

 

 

Ακόμη στην Καισαριανή θα λειτουργήσει και :

 

  • Δομή παροχής Συσσιτίων, όπου θα γίνεται η τροφοδοσία γευμάτων σε ωφελούμενα άτομα και στο οποίο θα εξυπηρετούνται και οι ωφελούμενοι που κατοικούν στον δήμο μας.

 

  • Δημοτικός Λαχανόκηπος, όπου σε έκταση ενιαίου αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος, θα κατανέμεται σε ισομερή τεμάχια, σε ωφελούμενα άτομα, προκειμένου να τα καλλιεργήσουν, με αποκλειστικό σκοπό την σίτιση τους.

 

 

 

 

Παρότι ο δήμος Ζωγράφου φιλοξενεί τα δύο μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, οι ρυθμοί συγκοινωνιακής σύνδεσης με το κέντρο είναι βραδείς. Υπάρχει πρόβλεψη για εντατικοποίηση της συχνότητας της δημοτικής συγκοινωνίας, γεγονός που θα καθιστούσε την αστική πιο λειτουργική;

 

 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την δημόσια συγκοινωνία και υπάρχουν διάφορες σκέψεις πως μπορεί ο δήμος να δράσει υποστηρικτικά. Η επικρατούσα σκέψη είναι να παραμείνει η εσωτερική διαδρομή μέσα στον δήμο μας ως έχει και να ενισχυθεί η σύνδεση των βασικών γειτονιών απευθείας με στάσεις του μετρό σχεδόν παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες διαδρομές των αστικών συγκοινωνιών

 

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού και ελπίζω μέσα στην άνοιξη να αρχίσει η υλοποίηση τους. Υπάρχουν βέβαια αρκετά αντικειμενικά προβλήματα, όπως η εύρεση οδηγών για την απασχόληση στις νέες γραμμές, καθώς και η αποκατάσταση των μεταχειρισμένων λεωφορείων που αγόρασε ο δήμος μας με πολύ μικρό κόστος.

 

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η πίεση προς τον ΟΑΣΑ είναι συνεχής και θα ενταθεί.

 

 

 

 

Για όλες τις άνω ενέργειες που μας επισημάνατε, απαιτούνται κονδύλια. Σε μία εποχή οικονομικής αδυναμίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου η ενίσχυση από τη κεντρική διοίκηση γίνεται με το “σταγονόμετρο”, πόσο εύκολα υλοποιήσιμα είναι τα παραπάνω;

 

 

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε συνηθίσει τα κονδύλια να έρχονται εύκολα, δυστυχώς όμως το ίδιο εύκολα ξοδεύονταν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουμε οδηγηθεί στην σημερινή κατάσταση. 

 

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, αλλά ως αισιόδοξος άνθρωπος οφείλω να πω ότι υπάρχει διέξοδος. Κατά την γνώμη μου, το μεγαλύτερο κονδύλι που έχουμε στην διάθεση μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου μας, ακόμα και αν είναι μειωμένο και πολλές φορές επηρεασμένο από την συνολική κατάσταση. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να βάλλεται συνεχώς, δικαίως και αδίκως, διότι έχει δώσει και δίνει αρκετά δικαιώματα, αλλά υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και στον δήμο μας, που, και φιλότιμοι είναι, και παίρνουν πρωτοβουλίες, ενώ δίνουν όλο τον ευατό τους για αυτό που κάνουν.

 

Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι άνθρωποι στον δήμο μας πιστεύω ακράδαντα ότι το μεγαλύτερο κονδύλι που έχουμε είναι το ανθρώπινο δυναμικό και εκεί πρέπει να βασιστούμε. Βέβαια δεν φτάνει μόνο αυτό. Δυστυχώς η εφευρετικότητα είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, ενώ ο εθελοντισμός μπορεί να δράσει υποστηρικτικά σε ορισμένες δομές (κάποιες κοινωνικές, πολιτισμού), σε μια περίοδο όπου οι προσλήψεις είναι ακόμα πιο δύσκολες. Προφανώς αυτό δικαιολογείται λόγω της έκτακτης περίοδου που περνάμε και μόνο για αυτό. Δεν μπορούν να λειτουργούν βασικές δομές του δήμου μας σε εθελοντικά επίπεδα και μόνο.

 

Το θετικό είναι ότι οι δημότες σε σημαντικό βαθμό, πλέον κατανοούν τι συμβαίνει και ορθά απαιτούν απλά το αυτονόητο. Νομίζω, λοιπόν, ότι το αυτονόητο μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σε αυτή την κατάσταση και πολλά από τα παραπάνω οφείλουμαι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να υλοποιήθουν.

 

 

 

 

Ο δήμαρχος κ. Καλλίρης έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναλάβουν καίρια πόστα. Πόσο έτοιμος είστε να αναλάβετε αυτήν την πρόκληση;

 

 

Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος. Αυτό που ξέρω, είναι ότι είμαι σίγουρος πως θα κάνω, ό,τι μπορώ. Και αυτό γιατί, εκτός των άλλων, νοιώθω την υποχρέωση απέναντι στη γενιά μου να αποδείξω:

 

 

  • ότι αξίζει και μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο 

 

  • ότι δεν αφήνει την τύχη της στα χέρια άλλων

 

  • και ότι είναι μια γενιά, που αν και αδικημένη λόγω των εξελίξεων, θα κτίσει την νέα Ελλάδα χωρίς κολλητούς, χωρίς ατομικισμό, αλλά με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία και δημιουργικότητα

 

 

Στου Ζωγράφου τουλάχιστον, ήρθε η ώρα η γενιά μας να αποδείξει ότι μπορεί!

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Κινητοποίηση γονέων στην ΚΤΥΠ για τις υποδομές της Προσχολικής Αγωγής

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Κινητοποίηση γονέων στην ΚΤΥΠ για τις υποδομές της Προσχολικής Αγωγής

Ανακοίνωση του Συλλόγου Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών   «Στη συνεδρίαση του δ..

Readmore

Δεσμεύσεις για τα ΜΑΠ ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Βύρωνα

Δεσμεύσεις για τα ΜΑΠ ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Βύρωνα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων   «Ο διαρκής αγώνας με σχέδιο, επιμονή κα..

Readmore

Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής   «Παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Β..

Readmore

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Να προστατέψει ο Δήμος τις χρήσεις δημόσιας γης στο Πάρκο Γουδή     Ένα προν..

Readmore

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

Ένα μουσικό ταξίδι ξεκινάει το Σάββατο βράδυ στις 11 Ιουλίου, από την πλατεία Τερζά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.