Προσεχώς η λύση για το γυμναστήριο Καισάριο…

Γράφει ο Καισαριανιώτης με άποψη

 


1aaa-geo-kaisaΟ Τζορτζ Όργουελ, όταν τον είχαν ρωτήσει γιατί γράφει, είχε πει: «γράφω επειδή υπάρχει κάποιο ψέμα που θέλω να εκθέσω ή κάποιο γεγονός στο οποίο θέλω να τραβήξω την προσοχή.»
Φυσικά αυτό ισχύει όταν δεν είσαι επαγγελματίας δημοσιογράφος όπως εγώ. Κατανοώ ότι αυτό δημιουργεί φθόνο απέναντι μου ή μνησικακία, γιατί έχοντας την ευκαιρία να γράφω η φωνή μου ακούγεται περισσότερο. Θα παρακαλέσω όμως θερμά τους αναγνώστες μου που διαφωνούν, να γράφουν με παρρησία τη διαφωνία τους επί του κειμένου μου που σχολιάζουν. Προσπαθώ με τεκμηρίωση, να βοηθήσω τους καλοπροαίρετους να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη. Το αναφέρω αυτό ειδικά για τα άρθρα μου που αναρτώνται από το ΖΩ 2 και τα άσχετα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για το θέμα της Νήαρ Ηστ και του Καισάριου έχει χυθεί πολύ μελάνι το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται και για τα δύο θέματα. Είναι σοβαρό θέμα για την πόλη μας το μέλλον της Νήαρ Ηστ, αλλά και του Καισάριου γυμναστηρίου όπου αθλούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Δεν νομίζω ότι θα προσθέσει στην πληροφόρηση σας η οποιαδήποτε αναφορά μου στα ήδη δημοσιευμένα κείμενα. Θα επιλέξω πάλι ένα θέμα που θα συνεχίσω να το αναδεικνύω γιατί θεωρώ ότι διαμορφώνει την κοινή γνώμη και την μεγαλύτερη ευθύνη για την διαμόρφωση της έχει η εκάστοτε εξουσία.

 

Με αφορμή τα γεγονότα της 1ης σχεδόν 6ωρης αλλά και της 2ης 7ωρης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, νομίζω ότι πρέπει να αναδειχθούν:


• Η παραπλανητική τοποθέτηση του Δημάρχου, ο οποίος ήταν ενήμερος ότι ο σημερινός χώρος δεν μπορεί να φιλοξενεί πλέον το γυμναστήριο, ωστόσο πρότεινε επισήμως να παραχωρηθεί στην ΚΕΔΗΚ για να το λειτουργεί εκείνη.
• Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε προκειμένου να αποσπάσει από τις υπόλοιπες παρατάξεις την θετική τους ψήφο και την εξουσιοδότηση τους να προχωρήσει μόνος του σε σειρά ενεργειών, χωρίς να είναι διατεθειμένος να εξηγήσει.
• Αποτέλεσμα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επαναλάβει την συνεδρίαση του με περισσότερα στοιχεία, εντός μίας εβδομάδας για να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος.
• Πέρασε ένας μήνας και πλέον για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση του ΔΣ, με ανακοινώσεις από το Δήμαρχο (που περιείχε απειλές για εισαγγελέα), από τη Νήαρ Ηστ και από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ. Έχουν γίνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από σχετικούς, όπως μια εργαζόμενη, και άσχετους που απλά δικαιολογούν το μισθό τους.
• Ο αρμόδιος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υπέπεσε σε δυο σοβαρά φάουλ. Το 1ο με το να αρνείται να υλοποίηση την απόφαση που έχει παρθεί υπό την προεδρία του, βάζοντας την παράταξή του πάνω από το θεσμικό του ρόλο και 2ο με την συμμετοχή του σε αυτά όπου ρητώς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει, μέχρι που του το επέβαλαν και αποχώρησε. Δεν δικαιολογείται δε ούτε άγνοια νόμου, αλλά ούτε και του κανονισμού με τον οποίο διευθύνει τις εργασίες του ΔΣ. Η ίδια εξαίρεση και για την Αντιδήμαρχο που δεν το έπραξε οικειοθελώς αλλά αναγκάστηκε να το κάνει. Πρόβλημα επίσης είναι ότι υπάρχουν μισθωτοί που ασκούν διοίκηση με δημόσιο χρήμα και με αμπελοφιλοσοφίες διαμαρτύρονται για το παραπάνω σε δημόσιες αναρτήσεις τους.
• Ευθύνη βέβαια υπάρχει στο σύνολο των παρατάξεων και συμμετεχόντων, εκτός φυσικά της παράταξης «Πρώτη Φορά Καισαριανή» που το ανέδειξε. Όλοι οφείλουν να προστατεύουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και τη λειτουργία του. Η συλλογική ανοχή μπορεί να ερμηνευθεί σαν συλλογική ενοχή. Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι επιλογή, είναι βασική τους υποχρέωση. Ο έλεγχος τους δε, μπορεί να ασκείται και από τους πολίτες μέσω των αρμοδίων οργάνων.
• Στις 26-2-2021 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΚ για απόφαση ίδρυσης γυμναστηρίου, όπου προτείνεται τριήμερη αναβολή για να συνεδριάσει πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε ήδη οριστεί για 3-3-2021. Η πρόταση ψηφίζεται από δύο παρατάξεις τις αντιπολίτευσης και λευκό από την 3η. Ωστόσο, η πλειοψηφία, που ανήκει στην Δημοτική Αρχή, την απορρίπτει και προχωράει στη πρόταση της για δημιουργία γυμναστηρίου χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής λόγος. Να σημειώσω εδώ ότι τόσο ΚΕΔΗΚ όσο και το γυμναστήριο σε όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας (και για άγνωστο ακόμα χρόνο) είναι κλειστά. Φυσικά δεν υπάρχει και ακόμα δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος γυμναστηρίου.
• Για πρώτη φορά ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο προγραμματισμός είναι για Σεπτέμβριο. Προς τι λοιπόν η βιασύνη να παρθεί απόφαση στην ΚΕΔΗΚ; Η απάντηση βέβαια δεν είναι δύσκολη, γιατί έπρεπε στο πλαίσιο της μεθόδευσης, να υπάρχει από κάπου μία απόφαση εν όψει ΔΣ, έστω και ανεφάρμοστη τώρα, για αυτό και επιλέχθηκε αυτό το νομικό πρόσωπο.

 

 

• Στις 3-3-2021 συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο με αλλαγμένο το θέμα της ημερήσιας διάταξης: Περί της λειτουργίας του Γυμναστηρίου «ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ, αν και όφειλε να είναι αυτό το οποίο αναβλήθηκε. Να σημειώσω ότι το Φεβρουάριο δεν έγινε ούτε το τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται στο άρθρο 95 του νόμου 3463/2006: Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
• Εισήγηση αυτή τη φορά είχε διανεμηθεί. Το πρώτο θέμα, βέβαια, είναι η λύση της συνεργασίας με την Νήαρ Ηστ, στο οποίο κανείς δεν διαφωνούσε. Η σύσταση γυμναστηρίου από την ΚΕΔΗΚ, όπου πάλι μάλλον κανείς δεν θα διαφωνούσε αν δεν περιελάμβανε, όπως ειπώθηκε από το Δήμαρχο, και την συνεργασία της με ΚΟΙΝΣΕΠ για αυτό. Τέλος, ένα από τα θέματα για το οποίο υπήρξε μεγάλη κουβέντα ήταν για το μέλλον των ήδη εργαζομένων και τα δικαιώματά τους. Οι απαντήσεις ήτανε περισσότερα για να σε μπερδέψουν παρά για να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι θα γίνει σε αυτό. Ακόμα και το κείμενο συμφωνίας των δύο εργαζομένων δεν λέει ακριβώς τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, ούτε ποια είναι η συμφωνία, ούτε ποια θα είναι η εργασιακή σχέση από τώρα που παίρνεται η απόφαση μέχρι το Σεπτέμβριο, τουλάχιστον, που θα λειτουργεί στο νέο γυμναστήριο, για το αν θα απασχοληθούν εκεί κλπ.
• Κατάληξη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μια απόφαση που θα μπορούσε με πολλούς άλλους τρόπους να είναι συναινετική και να μην έχουν προηγηθεί τόσα λάθη και αστοχίες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Συμφωνήσαν στα βασικά: Ίδρυση και λειτουργία νόμιμου γυμναστηρίου. Μελέτη βιωσιμότητας. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με εφαρμογή της βέλτιστης νομοθεσίας. Επαναφορά κατά στάδιο στο ΔΣ για αποφάσεις. Υπάρχει ένα θέμα με τις ήδη εργαζόμενες αλλά συναίνεσαν γραπτά σε κάτι που δεν προσδιορίζεται. Άρα η ευθύνη είναι δική τους και του δημάρχου να βρουν τις νόμιμες λύσεις.

 

Συμπέρασμα: Η αλαζονεία της εξουσίας χτύπησε και πάλι την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Η μεγαλύτερη ευθύνη στον δήμαρχο. Ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα από την αρχή είναι και για αυτόν, παράδειγμα προς αποφυγή. Τον οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση.
Το παραλήρημα σκοτώνει το επιχείρημα και ο παροξυσμός καταλύει την πολιτική, όπως έγραψε ο Γιάννης Πρετεντέρης στην στήλη του στις 29-1-2021.
Ο μεγάλος δάσκαλος Ευάγγελος Παπανούτσος στο βιβλίο του, Η κρίση του πολιτισμού μας, έγραφε: Η τέχνη του επιχειρήματος ……. Άρα το νόημα, επομένως και η αξία ενός επιχειρήματος είναι η πειστική του δύναμη. Κατασκευάζεται για να πείσει και μέτρο της αξίας του είναι το κατά πόσο πέτυχε το σκοπό του…….
Σε αντίθεση με το παραπάνω, ο Δήμαρχος έχει άλλο πρότυπο που ακολουθεί.

 

«Το Κράτος είμαι εγώ», διακήρυττε με αλαζονεία ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΔ’. Λειτουργούσε ως απόλυτος μονάρχης και δεν του ξέφευγε τίποτα από την εθνική θρησκεία μέχρι και τη συντήρηση των δέντρων.……………….……………………..…………………

 

Καισαριανιώτης με άποψη

 

Υ.Γ.: Ευχαριστώ την Δημοτική Αρχή που εξέδωσε ανακοίνωση για την κακοκαιρία και με δικαίωσε σε όσα έγραψα. Δεν ήταν απαραίτητο.

 

 

1aaa-d-imb

1aaa-bir-kata

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 94

     

Τελευταία Νέα
«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ     «Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα..

Readmore

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Η πορεία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και υποδομών, οι οποίες χρηματοδοτούνται ..

Readmore

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

Αύξηση της κυκλοφορίας η οποία πλησίασε το 60% σε ορισμένες οδικές αρτηρίες της Αττ..

Readmore

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Τον κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο που η Κυβέρνηση έχει προσδώσει στην Τοπική Αυτοδιο..

Readmore

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Φυλής στον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.