Μουσείο Βύρωνα: Ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού

«Νοιώθω υπερήφανος που είχα την τιμή, ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης, να προσυπογράψω την ίδρυση ενός θεσμού που έλειπε από την πόλη μας»

 

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου

 

Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία.
Κικέρων

 

1aaa-alex-swthropoulosΤον Δεκέμβριο του 1922 σε μία έκταση 193 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία άρχισε να κτίζεται ο «προσφυγικός συνοικισμός Παγκρατίου». Ο οικισμός αυτός ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 16/4/2024, οπότε και μετονομάσθηκε σε «Συνοικισμό Βύρωνος» για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα, επαναστάτη ποιητή Λόρδου Βύρωνα (Τζωρτζ Γκόρντον Μπάϊρον). Σ` αυτόν κτίσθηκαν αρχικά 1414 «σπιτάκια» με 2880 δωμάτια για να στεγάσουν αστέγους. Επρόκειτο για ξεριζωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μέσα στις φλόγες μίας εθνικής καταστροφής και στέγασαν σ` αυτά τα μικρά σπιτάκια τα όνειρα και τις ελπίδες τους για μια νέα αρχή.


Με την πάροδο των ετών ο συνοικισμός αυτός άρχισε να επεκτείνεται, έγινε ξεχωριστή Κοινότητα και εν συνεχεία από το 1934 Δήμος και σταδιακά η μοναδική ελληνική πόλη που φέρει το όνομα ενός ποιητή κατέλαβε την σημερινή της έκταση. Η φυσιογνωμία της αλλοιώθηκε με την άναρχη πολλές φορές δόμηση και την αντιπαροχή που επέτρεψε την ανέγερση πολυόροφων κτιρίων και ο πληθυσμός της με την εσωτερική μετανάστευση έπαυσε να είναι κατά κύριο λόγο προσφυγικής καταγωγής, αφού μπολιάστηκε με την δημιουργική πνοή που του έδωσαν άνθρωποι απ` όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, παλινοστούντες του εξωτερικού και ξεριζωμένοι επίσης συνάνθρωποι μας (όπως οι Αρμένιοι στον Καρέα).
Σ` αυτή την διαδρομή των 100 περίπου ετών, οι κάτοικοι του Βύρωνα υπήρξαν πρωτοπόροι στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες και στον χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.
Η ιστορία όμως αυτής της πόλης και των κατοίκων της δεν υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένη από την ελληνική πολιτεία και οι σημερινοί κάτοικοι της πόλης αγνοούν πολλές φορές την ιστορία της. Αγνοούν την ιστορία του Βύρωνα της προσφυγιάς, του Βύρωνα της εθνικής αντίστασης με τα πολλά θύματα στο βωμό της ελευθερίας, του Βύρωνα των μεταπολεμικών χρόνων μέχρι την οριστική διαμόρφωση της σημερινής πόλης.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το Μουσείο της Ιστορίας του Βύρωνα, που αποφασίσθηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να ιδρυθεί με έδρα το ιστορικό κτίριο του παλαιού δημαρχείου στην συμβολή των οδών Κύπρου, Ευαγγελικής Σχολής και Βορείου Ηπείρου.
Πρώτιστος στόχος είναι να διαφυλάξει στην μνήμη τις σημαντικές (ακόμη και πικρές) στιγμές της ιστορίας αυτής της πόλης και των κατοίκων της και στοιχεία της φυσιογνωμίας της που τείνουν να εξαφανισθούν. Να αποτελέσει συνδετικό κρίκο με το παρελθόν και την παρακαταθήκη που αυτό αφήνει στις νεότερες γενιές και να ενισχύσει την αίσθηση της ταυτότητας και την κοινωνική συνοχή. Να ενθαρρύνει τον διάλογο για την ιστορική πορεία και την εξέλιξη της πόλης μας και τα γεγονότα που στιγμάτισαν αυτή την πορεία. Να αποτελέσει χώρο παρακαταθήκης, διαφύλαξης και συντήρησης τόσων και τόσων αντικειμένων που αφορούν την πόλη, τους κατοίκους της και τις ρίζες τους και που με την πάροδο του χρόνου χάνονται.

 

1aaa-bir-kthrio-mouseio

 


Ειδικότερα, το Μουσείο αυτό θα στεγάσει εκθέματα που θα φωτίζουν και θα αναδεικνύουν μέσα από μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις την ιστορία της πόλης μας σ` όλες τις ιστορικές φάσεις της που απέχουν χρονικά τόσο ώστε να μην υπάρχουν πλέον ή να μειώνονται σταδιακά οι ζώντες πρωταγωνιστές τους (γέννηση της πόλης και προσφυγική περίοδος, αντίσταση στην περίοδο της κατοχής, Δεκεμβριανά και εμφύλιος σπαραγμός, μεταπολεμική εσωτερική μετανάστευση και ανασυγκρότηση της πόλης) και την πολιτιστική της κληρονομιά. Παράλληλα, πέρα από τα εκθέματα, ενδεικτικά το Μουσείο θα αναπτύξει και ψηφιακές εφαρμογές που θα επιτρέπουν την εικονική περιήγηση στην πόλη μας και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της μέσω δημιουργικών δράσεων.
Φιλοδοξεί να αποτελέσει έτσι ένα σταθερό σημείο αναφοράς στη ζωή της πόλης, απευθυνόμενο όχι μόνο σε μία ολιγομελή ομάδα ειδικών (ιστορικών, κοινωνιολόγων κ.λπ.), αλλά στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές και να συμβάλει ουσιαστικά στην συστηματική μελέτη και γνώση για την προέλευση των πρώτων οικιστών και των μετέπειτα κατοίκων της, τον τρόπο διαμόρφωσης και τα χαρακτηριστικά της πόλης και την ιστορική της διαδρομή και συμβολή.
Νοιώθω υπερήφανος που είχα την τιμή, ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης, να προσυπογράψω την ίδρυση ενός θεσμού που έλειπε από την πόλη μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό χώρο παιδείας και πολιτισμού, φωτίζοντας το έντονο αποτύπωμα της πόλης μου στην νεότερη ιστορία.
Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας»

 

 

1aaa-d-imb

1aaa-bir-kata

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 94

     

Τελευταία Νέα
«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ     «Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα..

Readmore

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Η πορεία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και υποδομών, οι οποίες χρηματοδοτούνται ..

Readmore

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

Αύξηση της κυκλοφορίας η οποία πλησίασε το 60% σε ορισμένες οδικές αρτηρίες της Αττ..

Readmore

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Τον κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο που η Κυβέρνηση έχει προσδώσει στην Τοπική Αυτοδιο..

Readmore

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Φυλής στον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.