«Καθήκον κάθε ανθρώπου είναι η ανθρωπιά…»

20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η ζωή με αξιοπρέπεια αξίζει σε κάθε άνθρωπο

 

Του Χρήστου Σπυρόπουλου

 

1aaa-cr-spyrΗ Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί μια σημαντική στιγμή υπενθύμισης σε όλους μας πως καθημερινά άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες και τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία σε άλλες χώρες και πόλεις.
Καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».
Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

 


Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
«Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.
Οι πόλεμοι, άλλες μορφές βίας και οι διώξεις οδήγησαν το 2019 τον αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως σε νέα ύψη για έβδομη συνεχή χρονιά, με βασικότερες αιτίες τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, τον εμφύλιο στην Λιβύη, την κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον πόλεμο στο Νότιο Σουδάν και τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές.Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες των ΗΠΑ, χωρών της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και άλλων που με τις επεμβάσεις τους δημιούργησαν και ενθάρρυναν μια σειρά από κρίσεις και εμφύλιους.
Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η χώρα μας, δοκιμάζεται καθημερινά από την προσφυγική κρίση και η μόνη απάντηση που οφείλουμε να δίνουμε είναι η απομόνωση κάθε ρατσιστικής, ξενοφοβικής, μισαλλόδοξης φωνής.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα προσφύγων μας βρίσκει σε πολύ άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα και μάλιστα με δυσοίωνες προοπτικές.
Ειδικά με τα πρόσφατα μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης με την έξωση 10 χιλιάδων προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος “Ήλιος” αλλά και με τον περιορισμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στην διαδικασία ασύλου. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στους πρόσφυγες.
Το να αφήσεις άστεγους 10.000 ανθρώπους σημαίνει πέρα από όλα τα αλλά ότι τους καθιστάς ευάλωτους σε διάφορους κοινωνικούς κινδύνους, στην εκμετάλλευση. Φοβόμαστε ότι θα γυρίσουμε σε μία κατάσταση του 2011-2012 που είχαμε μέχρι και σεξουαλική εκμετάλλευση των μικρών παιδιών. Τότε που πολλά παιδιά βιάζονταν σε πάρκα και σκοτεινές γωνιές της Αθήνας.
Διέκοψαν τα επιδόματα τους, επιδόματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ΕΕ”.
Καθημερινές είναι πλέον οι καταγγελίες σε διεθνή μέσα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τις εγκληματικές αρνήσεις παροχής βοήθειας σε ναυαγούς.

 


Στο Βύρωνα, στην πόλη της προσφυγιάς, χιλιάδες συμπολίτες μας είτε βίωσαν την προσφυγιά είτε είναι απόγονοι προσφύγων. Τιμώντας την ιστορία της πόλης μας δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε με κάθε μέσον, ώστε οι χιλιάδες πνιγμένοι στη Μεσόγειο, τα συρμάτινα τείχη, τα κλειστά σύνορα να αποτελέσουν σύντομα μία τραγική ανάμνηση».

 

1aaa-art-pros

 

Καθήκον κάθε ανθρώπου, κάθε δημοκρατικού πολίτη, είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες, ο αγώνας για την παύση του πολέμου στη Συρία, την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, το σταμάτημα των πολέμων, την πτώση των αυταρχικών καθεστώτων, την καταπολέμηση της φτώχειας, αιτίες που δημιουργούν προσφυγικές κρίσεις.

 


Χρήστος Γ. Σπυρόπουλος

 

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Δήμου Βύρωνα

 

1aaa-bir-kata

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 94

     

Τελευταία Νέα
Εκτός της δημοτικής ομάδας της Διοίκησης Ζωγράφου ο Κ. Πίτσιος

Εκτός της δημοτικής ομάδας της Διοίκησης Ζωγράφου ο Κ. Πίτσιος

Εκτός της δημοτικής ομάδας της Διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου από σήμερα ο κ. Πίτσιο..

Readmore

625 rapid tests, 15 κρούσματα στο Δήμο Βύρωνα

625 rapid tests, 15 κρούσματα στο Δήμο Βύρωνα

Για τρίτη φορά μέσα σε δυόμιση μήνες έγιναν την Τετάρτη 3/3 rapid tests κορονοϊού στο Δήμ..

Readmore

Και πάλι στον…αέρα το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Και πάλι στον…αέρα το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή   «Τελικά, με..

Readmore

Ποιος έχει την ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων;

Ποιος έχει την ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων;

Του Γιάννη Σγουρού   Στην τελευταία κακοκαιρία είδαμε ένα «πινγκ πονγκ» σχετι..

Readmore

Οφειλόμενη απάντηση σε μια χυδαία ανάρτηση στο Facebook

Οφειλόμενη απάντηση σε μια χυδαία ανάρτηση στο Facebook

Η αντικομμουνιστική μπόχα βγαλμένη από το βούρκο του ναζιστικού χρυσαυγητισμού ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.