Για τον Περικλή μας…

Η «Ανυπόταχτη Πόλη Ζωγράφου» αποχαιρετά τον Περικλή Κοροβέση

 

1aaa-korobesis-nafΣήμερα 11/4 έφυγε από κοντά μας o Περικλής Κοροβέσης. Ο Περικλής μας….Ένας αγέρωχος άνθρωπος, που πορεύτηκε στη ζωή με σθένος, αξιοπρέπεια, όρθιος μέχρι το τέλος. Αγωνιστής με τις δικές του ιδιαίτερες απόψεις, ένα προσόν που τον έκανε συχνά να θεωρείται «αιρετικός» από τις «ορθοδοξίες» της Αριστεράς. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της σκέψης και του λόγου του.
Κάτι που είναι εμφανές σε όποιον έχει διαβάσει γραπτά του ή τον έχει ακούσει να μιλά.

Εξαιρετικός γραφιάς τόσο ως λογοτέχνης όσο και ως αρθρογράφος, πολύ καλός ομιλητής με άμεσο και βιωματικό λόγο. Με διαύγεια στη σκέψη του παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ακόμα και κάποια από αυτά όμως επιλογή του ήταν, αφού είχε αποφασίσει να γλεντά διαρκώς τη ζωή, να ρουφά τους χυμούς της μέχρι το τέλος, να βιώνει την έννοια της ηδονής για την οποία τόσο συχνά μίλαγε…
Το βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες» ήταν και παραμένει το πιο σκληρό καρφί γραπτού λόγου στο σώμα της στρατιωτικής χούντας που έζησε η πατρίδα μας. Αποκάλυψε με γλαφυρό λόγο τα θρασύδειλα βασανιστήρια σε όσους και όσες αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν ταυτόχρονα και ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα των βασανιζόμενων και των βασανιστών, και για αυτό έχει μείνει ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βιβλία για την απανθρωπιά του βασανισμού διεθνώς.


Στη σύντομη ζωή της δημοτικής κίνησής μας ο Περικλής μας τίμησε με την παρουσία του δύο φορές σε εκδηλώσεις μας. Την πρώτη φορά ήρθε για να τιμήσει το συμπολίτη μας, συνεργάτη και φίλο του από την Εφημερίδα των Συντακτών, Μιχάλη Κουντούρη με αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του «Η θεωρία των άκρων» (βλ. εδώ σχετικά). Η ομιλία του εκεί ήταν σημαντική (δείτε τη εδώ) και ακόμα περισσότερο το εξαιρετικό κλείσιμό του που απέδειξε ότι αρχίζοντας από μία κουβέντα για τον πολιτισμό και με αφορμή ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα όπως αυτό του Μιχάλη μπορείς άνετα και με ρέοντα λόγο να καταλήξεις στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, ακόμα και στην έννοια και την ανάγκη μίας επανάστασης.
Μετά από εκείνη την εκδήλωση πήγαμε σε ένα ταβερνάκι στα Άνω Ιλίσια, φάγαμε, ήπιαμε, τραγουδήσαμε και συζητήσαμε. Μας εντυπωσίασε και από κοντά με τη διαύγεια της σκέψης του και το πάθος του να συζητήσει και κυρίως να ακούσει. Εκεί μας συγκίνησε λέγοντάς μας ότι τον ενδιαφέρει η προσπάθειά μας γιατί του έκανε πολύ θετική εντύπωση ότι προεκλογικά επιλέξαμε να κάνουμε μία πολιτιστική εκδήλωση αντί μόνο τις συνήθεις πολιτικές εκδηλώσεις. Εκεί μας έριξε την ιδέα το φθινόπωρο να κάνουμε μία νέα συζήτηση με αφορμή την επανέκδοση των «Ανθρωποφυλάκων» για τα 50χρονα από την έκδοσή τους. Χωριστήκαμε εκείνο το βράδυ με την υπόσχεση να το κάνουμε.
Και το κάναμε τελικά πριν από λίγους μήνες, το Δεκέμβρη του 2019. Η βιβλιοπαρουσίαση των «Ανθρωποφυλάκων» ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που εγκαινίασε το στέκι μας (δείτε φωτογραφίες από αυτή εδώ). Εκείνο το βράδυ θα μας μείνει αξέχαστο. Και πάλι μας καθήλωσε με την ομιλία του, που υπήρξε αφορμή για μία πολύ σημαντική συζήτηση που μας κράτησε τρεις ώρες εκεί.

 

Σήμερα είναι μεγάλη η λύπη μας για τη φυγή του Περικλή μας. Κρατάμε όμως τη χαρά ότι προλάβαμε στο τόσο μικρό διάστημα της γνωριμίας του με τη συλλογικότητα μας να βρεθούμε δύο φορές από κοντά σε τόσο ουσιαστικές στιγμές που μας έδωσαν τροφή για σκέψεις αλλά και βάθος συναισθηματικών συγκινήσεων. Και ξέρουμε ότι κι ο ίδιος πήγε τη ζωή του όπως την ήθελε μέχρι το τέλος, είναι κι αυτό ένα παράδειγμα από μόνο του. Γιατί στη ζωή τελικά αξίζει περισσότερο να περιφρονήσεις λούσα και οφίτσια αν είναι να κρατήσεις την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία σκέψης και βούλησης.
Περικλή θα σε θυμόμαστε και θα κοιτάξουμε να ζήσουμε τη ζωή μας όρθιοι όπως κι εσύ. Γιατί δεν ξεχνάμε αυτό που έγραψες εισαγωγικά στους «Ανθρωποφύλακες»:
«Μετά την 21η Απριλίου 1967, το δικαίωμα να υπάρξεις σαν πολίτης ήτανε αντίσταση. […] Προσπάθησα να παραμείνω πολίτης.»

 

Αυτό θα κάνουμε κι εμείς….
Καλό ταξίδι.

 

1aaa-anypot-kor

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτη φορά Καισαριανή»   «Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

Με 100 περίπου μαθητές ξεκίνησε σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και τα μηνύμ..

Readmore

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

«Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα “Οδηγό Καλών Πρακτικών και Κατευθύνσεων, για την..

Readmore

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων των Βρεφών και Νηπίων για τους Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.