Η υγειονομική κρίση να μην γίνει ευκαιρία για λίγους σε βάρος των πολλών

Η πανδημία του κορονοϊού να μην αποτελέσει ευκαιρία για την καταπάτηση των δικαιωμάτων

των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!
Να μη περισταλούν ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες. 
Έρχονται μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα εάν συνεχιστεί η υγειονομική πανδημία.

 

Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου

 

1aaa-cris-paΟ λαός μας, η χώρα μας όπως και σχεδόν όλος ο πλανήτης, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια υγειονομική κρίση που στο πέρασμά της θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Φέρνει στην επιφάνεια όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν διαχρονικά με τη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα σε υπηρεσίες όπως -Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πολιτική, δήμοι- καθώς και το μονοδιάστατο μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης, της αποβιομηχάνισης, σε βάρος της παραγωγικής συγκρότησης της χώρας προς όφελος της κοινωνίας.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊου για να μειώσει τους μισθούς εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, να επιβάλει αναστολή εργασιακών δικαιωμάτων και ατομικών, συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους.

 

 


Στους εργαζόμενους που υποχρεώνονται για λόγους πανδημίας και προστασίας της δημόσιας υγείας να μείνουν στο σπίτι θα έπρεπε να τους καταβληθεί το σύνολο του μισθού για να μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές του ανάγκες και υποχρεώσεις τους.
Η κυβέρνηση αντί για αυτό, αποφάσισε ένα από τα πρώτα μέτρα στις ημέρες του κορονοϊού να είναι η φτωχοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, φορτώνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Ήδη στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις - 250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους- θα καταβληθεί το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, μέχρι τέλος Απριλίου. Για δε τους ελευθέρους επαγγελματίες, επιστήμονες που σταματά η επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξήγγειλε το εξωφρενικό επίδομα των 600 ευρώ, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους φορείς τους.
Η σύγκριση με άλλες χώρες της Ε. ΕΝΩΣΗΣ είναι αποκαρδιωτική για το επίδομα των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, με τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζόμενων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Συντηρητικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, σε χώρες του πλούσιου Βορρά ή του φτωχότερου Νότου, επιδοτούν πλήρως από το 70% μέχρι το 100% του μισθού σύμφωνα με την εφ. των συντακτών 28-3-200.
Την ίδια στιγμή κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις όπως το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, μειώνοντας στο μισό το μισθό των εργαζομένων. Δίνει τη δυνατότητα να αλλάζουν συμβάσεις εργασίας και να μην έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους ως φυσικά πρόσωπα με τις ίδιες συμβάσεις εργασίας.
Επανέφερε το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, γνωρίζοντας ότι τα μέτρα που παίρνει θα προκαλέσουν αντιδράσεις μετά το αρχικό μούδιασμα και το φόβο του κορονοιού, θέλοντας να προλάβει μήπως και κανείς ξεφύγει και σηκώσει το ανάστημα των δικαιωμάτων.
Ανατρέπει το νομικό πλαίσιο για τους ιατρούς εργασίας, ενώ δεν δίνει ειδική άδεια στις ευπαθείς ομάδες για λόγους προστασίας της ζωής τους στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα δίνει δώρο στους επιχειρηματίες της υγείας εκατομμύρια ευρώ, καθώς διπλασίασε την αποζημίωση για τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές, ακριβοπληρώνει τα τεστ για τον κορονοϊό, ενώ αρνείται στις ιατρικές σχολές να το κάνουν εντελώς δωρεάν. Δώρισε 11.000.000 στα ΜΜΕ για διαφημίσεις για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή τα κόμματα μοιράστηκαν 13.000.000€. κρατική χρηματοδότηση.
Η σημερινή κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε τους βαθύτερους στόχους της, απλά σήμερα με πρόσχημα την υγειονομική απειλή αρπάζει την ευκαιρία να νομοθετήσει τα πιο ακραία αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Επισπεύδει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της σε όλους τους τομείς, ανατρέπει εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα.
Με βάση την πολιτική νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία των κυβερνώντων πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, εάν η πανδημία συνεχιστεί μετά το Μάιο, ότι θα τεθεί το θέμα της μείωσης των μισθών και στο δημόσιο, στο όνομα δήθεν της ίσης αντιμετώπισης των μισθωτών, να σηκώσουμε τα βάρη ισότιμα και άλλα παραμύθια.

 

Αφήνοντας για άλλη μια φορά τους κατέχοντες σε αυτή τη χώρα όχι απλά στο απυρόβλητο αλλά και διευκολύνοντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με τα μέτρα που παίρνει η υγειονομική κρίση να γίνει για λίγους ευκαιρία για την μετά την κορονοϊό εποχή.

 

1aaa-korona-ios


Μπορεί για ορισμένους να θεωρείται λογικό και ηθικό το να μειωθούν και οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και από τα διάφορα Μ. Μ. προπαγάνδας θα αναπτύσσεται η θεωρία … να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα … Ξεχνώντας ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι κατέχοντες σε αυτή τη χώρα, και όχι τα συνήθεις υποζύγια, μισθωτοί, συνταξιούχοι, λαϊκά στρώματα.
Στο όνομα ότι δεν αντέχει η εθνική οικονομία και ενώ δεν θέλει να διαθέσει τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα για την στήριξη των μισθωτών, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων και των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα ΜΜΕ να αναφέρει ότι προσωρινά δεν έχει τεθεί το θέμα των μειώσεων των μισθών στο Δημόσιο, ωστόσο συμπληρώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Ποιος όμως πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού!
Όλοι ανησυχούμε από την νέα πανδημία για τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τους γύρω μας.
Είναι για το καλό να μένουμε σπίτι. Να μετακινούμαστε για τα άκρως αναγκαία για να μην διευκολύνουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σκεφτόμαστε. Ότι θα μας βάλουν στο γύψο. Εξάλλου το βλέμμα και η σκέψη δεν αστυνομεύονται.
Σκεπτόμαστε και είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους όσους συνεχίζουν να εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στη πρώτη γραμμή, όπως νοσοκομεία, καθαριότητα, Σουπερ Μάρκετ, Φαρμάκια, Φούρνους, Βενζινάδικα, για να μείνει ο λαός μας, η κοινωνία όρθια . Η κυβέρνηση ανακοινώσε ότι στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στο ΕΟΔΥ, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα καταβάλει (έκτακτο) Δώρο Πάσχα. Μόνο όμως σε αυτούς, για όλους τους άλλους μοιράζονται απλόχερα μόνο ευχαριστίες. Να απαιτήσουμε όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να τους παρέχονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγείας τους στη διάρκεια της εργασίας-κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται- να στηριχτούν, ενισχυθούν όλοι αυτοί οικονομικά.

 


Με όλοι τη δύναμη μας φωνάζουμε Δώστε λεφτά για τη δημόσια υγεία. Μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, ανοίξτε ΜΕΘ, κάντε ΤΕΣΤ. Προσλάβετε το αναγκαίο προσωπικό στους Δήμους ΤΩΡΑ.
Να απαγορευτούν καθολικά οι απολύσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναδρομικά από την 1ή Μαρτίου και οι οποιαδήποτε μεταβολή των εργατικών συμβάσεων. Να καταβάλλεται το σύνολο του μισθού του εργαζομένου, όταν οι επιχείρηση σταματά την λειτουργιά της, η όταν εργάζεται εκ περιτροπής.
Να μην δεχτούμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.
Συσπειρωμένοι ως μια γροθιά απευθυνόμαστε στα σωματεία μας. Δεν προβαίνουμε σε ατομικές συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι. ΔΕΝ συναινούμε σε καμία είδους καταπάτηση και περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Ο κορονοϊος να μην αξιοποιηθεί από κυβέρνηση, δημάρχους και επιχειρηματίες για να επαναφέρουν μέτρα ανάλογα ή και χειρότερα των μνημονίων σε βάρος μισθωτής εργασίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

 

Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος είναι εργαζόμενος στο Δήμο Βύρωνα.

Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.
Μέλος του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Αλλαγές «ρόλων» και νέα πρόσωπα με τον ανασχηματισμό του Βασίλη Θώδα

Στον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του προχώρησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Μήνυμα» ανασύνθεσης της Κεντροδεξιάς από τον Δ. Κολομπάτσο

Τον τόνο για μια ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας δίνει η δήλωση ανεξα..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

ΒΥΡΩΝΑΣ: Από 27 Μαΐου οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αρχίζει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων εγγραφών και επαν..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανασχηματισμός με «επίκεντρο» την ΜΑΞΙΑΔΗΖ

Τη διοικητική αλλαγή στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, (τη Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων) έ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Επί θύραις» η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κολομπάτσου;

Πυκνώνουν οι εξελίξεις με επίκεντρο το Δημαρχιακό μέγαρο Ζωγράφου, λίγο πριν τον ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.