Η νεοφιλελεύθερη “πονηρή” σκέψη δεν πείθει πλέον…

Του Γιάννη Χριστόπουλου

 

1aaa-giannisΟι επιδημίες, άλλοτε, συνέβαιναν κάπου αλλού, σε κάποιους άλλους, σε μακρινές χώρες, σε άλλες ηπείρους μακριά από εμάς.
Η ζωή όμως τα έφερε έτσι που η πανδημία του κορωνοϊού συμβαίνει εδώ, σ’ εμάς και τώρα.

Στην αρχή αυτής της τραγωδίας πολλοί δημοσιογράφοι δεν χρησιμοποίησαν τον δημόσιο λόγο τους προκειμένου να ενημερώσουν για τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό και προτίμησαν να φιλοξενούν στα στούντιο παπάδες για να εκφράζουν τη γνώμη τους, ότι δηλαδή η εκκλησία και η θεία κοινωνία είναι πηγή ζωής και τον ιό τον φέρνουν οι πρόσφυγες στα λεωφορεία.
Πάντα έτσι ήταν ο ελεγχόμενος τύπος. Στο «επίκαιρο» βιβλίο του «Η πανούκλα» ο Αλμπέρ Καμύ έγραψε « ….τα ποντίκια πέθαιναν στον δρόμο και οι άνθρωποι στα δωμάτιά τους. Και οι εφημερίδες ασχολούνται μόνο με αυτό που συμβαίνει στον δρόμο.»

Είναι θλιβερό επίσης ότι υπήρξαν πολιτικοί τόσο ανεύθυνοι που πριμοδότησαν πρακτικές φοβερά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Θυμάμαι τον τέως πρόεδρο της δημοκρατίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να μεταλάβει την τελευταία Κυριακή της προεδρικής του θητείας, τελειώνοντάς την με τον πλέον απρεπή τρόπο.
Η κατά λάθος αλληλοεξόντωση από μολυσμένα κουταλάκια είναι κάτι σαν μαζική αυτοκτονία και συνάμα δολοφονία.
Άλλοι, προκειμένου να ικανοποιήσουν την εκλογική πελατεία τους, υπερέβησαν κάθε όριο υποστηρίζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή την πλέον ακραία εκδοχή θρησκευτικού ανορθολογισμού, σπεκουλάροντας με τη δημόσια υγεία.

 

Αναγκαίο το δημόσιο σύστημα υγείας

 

Με αυτή την επιδημία καταλαβαίνουμε ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας για να προστατεύει τους πολίτες, γιατί κράτος χωρίς δημόσια υγεία, δεν είναι κράτος.
Ωστόσο, έχει ιδιωτικοποιηθεί μεγάλο μέρος του και το δημόσιο γενικά λειτουργεί με όρους ιδιωτικής επιχείρησης. Δεν υπάρχει ουσιαστικά υποδομή για τέτοιες κρίσεις και πουθενά δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Παρόλα αυτά όλοι βασίζονται στη δημόσια υγεία.
Δεν είναι τυχαία υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία. Χρόνια τώρα, οι νεοφιλελεύθεροι, δεν σταμάτησαν να διατυμπανίζουν ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα αποδομούσαν το δημόσιο. Οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν απολύσει μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, χωρίς να ξεχνάμε και τους 1200 γιατρούς που απέλυσε ο Σαμαράς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έφυγαν στο εξωτερικό και το βλέπω δύσκολο να επιστρέψουν. Ο οικονομικός μετανάστης τα πρώτα χρόνια υποφέρει από νοσταλγία και ονειρεύεται την επιστροφή ωστόσο με την πάροδο του χρόνου το όνειρο σβήνει από την καθημερινότητα και ο χρόνος κάνει την επιστροφή όλο και δυσκολότερη.
Ο υπουργός υγείας τους παρακαλεί να δεχτούν τις δυο χιλιάδες θέσεις, για δυο χρόνια, που προσφέρει και μετά «αν θέλουν μπορούν» να μείνουν στο σύστημα υγείας. Ακούγοντας οι επιστήμονες το “και μετά αν” αυτομάτως σκέφτονται ότι : “μας καλούν να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και μετά… είπαμε, ξείπαμε”. Αν πραγματικά ,κύριε υπουργέ, θέλετε να επανδρώσετε την δημόσια υγεία, έπρεπε να προσφέρετε συμβόλαια αορίστου χρόνου. Η νεοφιλελεύθερη “πονηρή” σκέψη δεν πείθει πλέον κανέναν.
Παρόλη την χρόνια προπαγάνδα τους, από τα πολλά μέσα επικοινωνίας που διαθέτουν, όλοι έχουν πλέον καταλάβει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο κοινωνικό και αλληλέγγυο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών και όχι ένα κράτος συρρικνωμένο, διαλυμένο και ιδίως ιδιωτικοποιημένο.

 

1aaa-nea-yorkiΙστορικά, οι επιδημίες δοκίμασαν τη νηφαλιότητα, τη συνοχή και εντέλει την ίδια την ανθρωπιά των κοινωνιών. Όσο η επιδημία του κορωνοϊού φουντώνει, θα χρειαστεί να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να μην κυριαρχήσει ο πανικός και δούμε φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού.
Δεν είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις όπου σε κατάστημα τροφίμων έπαιξαν ξύλο είτε μετά από παρεξήγηση στην ουρά είτε για το ποιος θα πάρει το τελευταίο πακέτο ρύζι από το άδειο, λόγω πανικού, ράφι.
Όσο η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική (και θα γίνει πολύ πιεστική), τόσο περισσότερο θα βλέπουμε συμπεριφορές που απορρέουν συνήθως από τον πανικό και τη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Συμπεριφορές που δεν μπορούν βέβαια να σώσουν κανέναν.

Η άνοιξη πλησιάζει μα κανείς δεν κάνει σχέδια για το Πάσχα. Στις πλατείες μαζεύουν τα τραπέζια και έλαβα μήνυμα για κάποιο φίλο που έχει πυρετό και θα κάνει το τεστ. Η γη είναι σε κατάσταση πολιορκίας, ένας πλανήτης που φοβάται.
Αποδεικνύεται ότι η ανθρωπότητα έχει κοινή μοίρα και αυτή είναι μία. Όλα αυτά που λένε οι δήθεν πατριώτες : “τα σύνορα είναι σημαντικά, φυσικά, χρήσιμα και μας προστατεύουν”, είναι εκτός πραγματικότητας . Αν υπάρχει πείνα, πόλεμος ή κάποιο άλλο κακό κάπου πάνω στην γη, σύντομα θα μας επηρεάσει όλους με τον έναν η άλλον τρόπο.

Όταν ο πλανήτης μας απαλλαγεί από τον ιό, ελπίζω να τελειώσει μια για πάντα η νεοφιλελεύθερη ρητορική περί αγοράς, ιδιωτικού τομέα, περί λιγότερου δημοσίου και οι άνθρωποι να βάλουν επιτέλους το «εμείς» πάνω από το «εγώ», επίσης να υιοθετήσουν συμπεριφορές που προτάσσουν τη συλλογική (όχι μόνο εθνική) αλληλεγγύη έναντι της ατομικότητας και να αρχίσουν να υπηρετούν τις αρχές που ορίζουν μια πολιτισμένη παγκόσμια κοινωνία.

Μακάρι να εξελιχθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά με την βραχυπρόθεσμη μνήμη που διαθέτουμε, δεν το πιστεύω και πολύ….

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Ο Νίκος Παππάς στη Λαϊκή των Ιλισίων

Ο Νίκος Παππάς στη Λαϊκή των Ιλισίων

  Στη λαϊκή αγορά των Ιλισίων περιόδευσαν σήμερα ο βουλευτής Νίκος Παππάς και ..

Readmore

«Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον πολιτικό κατήφορο»

«Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον πολιτικό κατήφορο»

Απάντηση της Μπεττίνας Γραφίδου στον Χρήστο Βοσκόπουλο   «Ανοιχτή επιστολή» α..

Readmore

«Έργα» και ημέρες του Δημάρχου Καισαριανής

«Έργα» και ημέρες του Δημάρχου Καισαριανής

Του Καισαριανιώτη με άποψη     Διάβασα και εγώ όπως όλοι οι συμπολίτες μας, ..

Readmore

«Χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα για το Κολυμβητήριο Βύρωνα

«Χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα για το Κολυμβητήριο Βύρωνα

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τις αθλητικές δραστηριότη..

Readmore

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.