Η υπαρξιακή αγωνία της Δύσης

Κύριο άρθρο του γαλλικού πολιτικού περιοδικού Ruptures
27 Φεβρουαρίου 2020

 

1aaa-Merkel-Macron

 

Καυγάδες, παρακμή, αλαζονεία. Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο για την Ασφάλεια που έγινε στο Μόναχο - ένα μη κρατικό μεγάλο συλλείτουργο το οποίο συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των διπλοματικών και στρατιωτικών ελίτ της Δύσης- η οποία φέτος διεξήχθη από τις 14 έως στις 16 Φεβρουαρίου.

 


Βέβαια, οι διάφοροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, διπλωμάτες, στρατηγοί και εμπειρογνώμονες κοινώνησαν στους κόλπους μιας κοινής πίστης: οι "αξίες της Δύσης" θα πρέπει να καθοδηγούν τον κόσμο - ελευθερία (του επιχειρείν, κυρίως), ανθρώπινα δικαιώματα, Κράτος δικαίου, δημοκρατία... Αλλά μεταξύ της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου και του Παρισιού κυρίως - των τριών από τους πόλους της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας - οι λογομαχίες και οι ανταγωνισμοί δεν έπαψαν να εντείνονται τα τελευταία αυτά χρόνια.
Η παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν - ήταν η πρώτη του στην άτυπη τούτη συνεύρεση - αναμένετο με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Χωρίς εκπλήξεις, ο Μακρόν έγινε κι αυτός νεροκουβαλητής στο μύλο του ηθελημένα προβοκατόρικου κεντρικού θέματος που πρότειναν για φέτος οι οργανωτές: : «westlessness» - αγγλικός όρος τον οποίο θα μπορούσαμε να αποδώσουμε κατά προσέγγιση ως "φθίνουσα Δύση". Είναι αλήθεια πως εδώ και αρκετούς μήνες ο Μακρόν προειδοποιεί τους εταίρους του: αναδύονται ανταγωνιστικές δυνάμεις οι οποίες απειλούν την ηγεμονία της Δύσης. Στόχοι βεβαίως είναι η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη... και η Τουρκία (η οποία ωστόσο είναι μέλος του ΝΑΤΟ). Τόσες χώρες οι οποίες "δεν συμμερίζονται τις αξίες μας". Άρα "η Δύση φθίνει", ισχυρίζεται ο Μακρόν, ιδιαίτερα αν γίνεται σύγκριση με την ευφορία που επικρατούσε πριν δεκαπέντε χρόνια όταν, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Μακρόν, "νομίζαμε ότι θα κυριαρχούσαμε στον κόσμο μονίμως".
Μπορεί βεβαίως ο καθείς να φανταστεί ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις εάν ένας ηγέτης μη δυτικής χώρας εξέφραζε ανοικτά και στη διαπασών την πρόθεσή του, έστω και σε νοσταλγικό τόνο, να "γίνει κυρίαρχος του κόσμου". Η αλαζονεία όμως του Μακρόν δεν εξέπληξε κανένα, τόσο τέλεια φυσική φάνηκε στους συνέδρους του Μονάχου αλλά και στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη σύνοδο.

 

 

Απέναντι στον θείο Σαμ...


Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Γάλλος ηγέτης κατέγραψε την μέχρι παροξυσμού μονομέρεια της Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου κάνει έκκληση για έναν ανανεωμένο διάλογο "χωρίς παραχωρήσεις" με τη Μόσχα, κάτι που κάνει πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ να ανατριχιάζουν. Προβάλλει, προπάντων, χωρίς ενδοιασμούς το αγαπημένο του οξύμωρο: πρέπει να οικοδομηθεί μια "ευρωπαϊκή κυριαρχία", που σημαίνει ταυτόχρονα τη συνέχιση της ατλαντικής συμμαχίας και την οικοδόμηση της αυτονομίας της ΕΕ (στρατηγικής, διπλωματικής, στρατιωτικής, τεχνολογικής, νομισματικής) απέναντι στο Θείο Σαμ.
Για τον Γάλλο πρόεδρο, αυτό περνά λοιπόν μέσα από μια Ευρωπαϊκή Ένωση μεταβλητής γεωμετρίας, της οποίας ο πρώτος κύκλος θα τείνει σε μια προωθημένη ενσωμάτωση. Πλήν όμως αυτό το όραμα δεν βρίσκει σύμφωνες τις χώρες που δεν θα βρίσκονται εντός του κύκλου αυτού. Δεν αρέσει δε καθόλου στο Βερολίνο (εξαιρουμένων των ηγετών των Πρασίνων, με τους οποίους ο Μακρόν είχε ιδιαίτερες συναντήσεις, ίσως επειδή οι Πράσινοι ονειρεύονται τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αφού η εσωτερική πολιτική ζωή της Γερμανίας γίνεται όλο και πιο πολύ χαοτική.) Η προσφορά του Μακρόν για την οικοδόμηση μιας "κοινής στρατηγικής κουλτούρας", λόγου χάρη κοινές στρατιωτικές ασκήσεις συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής ισχύος (χωρίς ωστόσο αυτή να μοιράζεται) έχει πέσει στο κενό Βερολίνο μεριά, όπου η ατλαντική κουλτούρα είναι βαθειά ριζωμένη ανάμεσα στις γερμανικές ελίτ, έστω και αν αυτές δεν γουστάρουν και πολύ τον τραμπισμό. Και όλα τούτα συμβαίνουν μέσα σ' ένα πλαίσιο όπου οι αποκλίσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας πολλαπλασιάζονται.
Οι θέσεις του Μακρόν δεν αποτελούν αποκάλυψη. Το νέο, αντίθετα, βρίσκεται στην αναφορά του στις "μεσαίες τάξεις" οι οποίες "αμφιβάλλουν" πλέον για την "ευρωπαϊκή περιπέτεια" - μια ανησυχία που επαναλήφθηκε ... τέσσερις φορές. Ο πρώην τραπεζίτης φαίνεται να θεωρεί - και δικαίως - ότι η ολιγαρχία είναι εκ φύσεως δεδομένη υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ότι τα λαϊκά στρώματα είναι, αντίστροφα, χαμένα δια παντός και ότι το διακύβευμα είναι πλέον να τεθεί φραγμός στη διολίσθηση των λεγόμενων μεσαίων τάξεων σε αυτό που το επίσημο λεξιλόγιο ονομάζει "εθνικισμό" ή "ανελεύθερη ιδεολογία" (illibéralisme).
Έτσι, όλα συμβαίνουν ως εάν, στο φάντασμα της δυτικής παρακμής σε γεωπολιτικό επίπεδο, έρχεται να προστεθεί, σε γαλλικό εθνικό (αλλά και ηπειρωτικό) επίπεδο, το φάντασμα της παρακμής της ευρωφιλελεύθερης ιδεολογίας. Αλλά αυτή η τελευταία είναι εκείνη που εμπνέει και τις "μεταρρυθμίσεις" που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, αρχής γενομένης με το συνταξιοδοτικό.
Βεβαίως, στο πνεύμα των λαϊκών κινητοποιήσεων, η εξωτερική πολιτική και οι εσωτερικές πολιτικές μοιάζουν να μην έχουν καμιά άμεση σχέση: η πάλη εναντίον της κοινωνικής οπισθοδρόμησης δεν συμβαδίζει αυτόματα με την αντίσταση στην ατλαντική αλαζονεία.
Όχι ακόμη, τουλάχιστον.

 


Απόδοση: Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-imroza-7

1aaa-afiset-draseis

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της επιδημιολογικής..

Readmore

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Πρόσφερε 10.000 μάσκες στο Δήμο Ζωγράφου   Ο Δήμος Ζωγράφου θέλει να εκφράσει τη μ..

Readmore

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Ειδικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πλη..

Readmore

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία!   Η Δ..

Readmore

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.