Μήπως ο Μπόρις Τζόνσον έγινε Μπολσεβίκος;

Του Pierre Lévy
Από το γαλλικό ηλεκτρονικό περιοδικό

Ruptures n°92
31 Ιανουαρίου 2020

 


1aaa-levyΠρόκειται για γεγονός ιστορικής σημασίας, όπως κι αν το δει κανείς. Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε νομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί με τη πτώση του τείχους του Βερολίνου, κατ' αντίστροφο όμως τρόπο, ίσως να πρόκειται για το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό συμβάν από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη στιγμή του δημοψηφίσματος (Ιούνιος 2016) και παρόλες τις απίθανες παγίδες, δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για την πραγματοποίηση του Brexit, κάτι που εμείς, από τις στήλες των Ruptures, επαναλαμβάναμε και αναλύαμε κατά κόρον.
Η απογοήτευση και η αγανάκτηση κατέλαβε όλους όσοι έτρεφαν μέχρι τέλους την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να εκτροχιάσουν αυτή τη διαδικασία, μέσω κοινοβουλευτικών αντάρτικων και αφόρητων πιέσεων εκ μέρους των Βρυξελλών. Λίγες μόνο μέρες πριν τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκςεμβρίου 2020, οι οποίες μετατράπηκαν ουσιαστικά σε ένα δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, κάποιοι οπαδοί της ΕΕ έξακολουθούσαν ακόμη να υποστηρίζουν ότι, χάρη στις τελευταίας στιγμής μαζικές εγγραφές νέων στους εκλογικούς καταλόγους, ήταν δυνατό να ανατραπεί η υπέρ Brexit επιλογή της 23ης Ιουνίου 2016.


Πολύ σκληρό παράδοξο, όντως, για τους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ο πόλεμος φθοράς που διεξήγαν μέσα τη Βουλή των Κοινοτήτων οι βουλευτές-υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ (Bremainers) μπλόκαρε τη συμφωνία που υπεγράφη το Νοέμβριο 2018 μεταξύ των Βρυξελλών και της τότε πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, έστω και αν αυτή η τελευταία έκανε σωρεία παραχωρήσεων στο ιερατείο της ΕΕ. Ο διάδοχός της στο πρωθυπουργικό αξίωμα αντίστροφα, επιμένοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρούσε από την ΕΕ "ούτως ή άλλως, με ή χωρίς συμφωνία", πέτυχε μια συμφωνία πολύ πιο ξεκάθαρη και κέρδισε, μέσω εκλογών, μια εφαρμογή που εγγυάται ένα Brexit πολύ πιο "σκληρό"... Ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ να οδηγήσουν σε "μια ευθυγράμμιση" με τους κανόνες των 27.
Βέβαια η έξοδος από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι θα εφαρμοστούν μηχανικά διάφορες προοδευτικές πολιτικές. Απλά - και είναι σαφώς το ουσιαστικό μέρος του όλου θιέματος - η χώρα επανακτά την ελευθερία να κάνει επιλογές προς τέτοιες κατευθύνσεις. Από αυτήν την άποψη, τα σημάδια που μας έρχονται από το Λονδίνο θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της "κυβέρνησης του λαού" (όπως διατείνεται ο Μπόρος Τζόνσον) ήταν η αύξηση κατά 6.2% του κατώτατου μισθού - πρόκειται για ρεκόρ!

 

1aaa-boris-johnson


Ο ένοικος του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στρίτ, δήλωσε επιπλέον ότι δεν θα πήγαινε στο Νταβός "επειδή υπάρχουν πολύ πιο επείγοντα πράγματα να γίνουν από του να πάει και να τα κουστοπίνει με τους δισεκατομυριούχους". Δημαγωγία; Ίσως. Μπορεί όμως κάποιος να ειρωνεύεται, ελαφρά τη καρδία, επίσης ένα πρόγραμμα που εισάγει τις μαζικές επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες (κυρίως στην υγεία), στις υποδομές (κυρίως στους σιδηροδρόμους) και που προσπαθεί να εξισορροπήσει τις προτεραιότητες προς όφελος των πιο καθυστερημένων περιοχών της χώρας; Ο άγγλος πρωθυπουργός μάλιστα έσωσε έναν αερομεταφορέα του οποίου η χρεοκοπία θα άφηνε στην εγκατάλειψη πολλές περιοχές της χώρας. Μια απόφαση που ασφαλώς αντιβαίνει στους κανονισμούς που επιβάλλει η ΕΕ - αλλά επίσης και μια "προδοσία απέναντι στον θατσερισμό", σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα The Telegraph.
Λέτε ο Μπόρις Τζόνσον να προσχώρησε στον μπολσεβικισμό; Παντελώς απίθανο. Αλλά αντί να γυρίσει τις πλάτες του στα λαϊκά στρώματα μετά τη συμβολή αυτών των τελευταίων στη νίκη του για το Brexit, επιχειρεί να βρεί μακροπρόθεσμα ερείσματα μέσα σ' αυτά, εκμεταλλευόμενος επιπλέον το ρήγμα που δημοιουργήθηκε ανάμεσα στα εργατικά στρώματα και μιαν "αριστερά" που διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ΕΕ και στο άνοιγμα των συνόρων.
Οφείλουμε να κρίνουμε βάσει των δεδομένων που έχουμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι το Brexit έχει και θα έχει συνέπειες πολύ πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ επί μήνες ολόκληρους μας παρουσίαζαν το Brexit σαν ένα ατέρμονο βάσανο χωρίς άλλη προοπτική παρά μόνο το χάος, εις το εξής, κάθε μέρα που περνά χωρίς η χώρα αυτή να βυθίζεται στην άβυσσο θα συνιστά μια σκληρή αποδοκιμασία αυτής της προπαγάνδας.


Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, ο Καναδός Mark Carney, υπήρξε ένας από τους πλέον φανατικούς προφήτες της αποκάλυψης από την πρώτη στιγμή της εκστρατείας που προηγήθηκε του δημοψιφήσματος του 2016. Μεμψιμοιρώντας, παραδέχτηκε μόλις προχθές ότι διαβλέπει "τη μείωση των αβεβαιοτήτων", για να ισχυριστεί, ωστόσο, πως η οικονομική ανάκαμψη "δεν είναι εξασφαλισμένη". Γεγονός που καταδεικνύει, εντούτοις, μια κάποια πρόοδο σε σχέση με την σίγουρη καταστροφή που επαγγέλλετο... Αξίζει να ανφέρουμε ότι ο κύριος αυτός μόλις έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του προκειμένου να αντικαταστήσει τον αμερικανό δισεκατομυριούχο Michael Bloomberg στη θέση του εκπροσώπου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή... 'Ενα άλλο πόστο από το οποίο θα λάμψει προφητεύοντας πολύ γνωστές καταστροφές...
Μπορούμε λοιπόν να βγούμε από την ΕΕ χωρίς να καούμε στην κόλαση. Για τους ευρωπαϊστές ηγέτες αυτό θα γίνεται μια διαρκής εκνευριστική βεβαιότητα. Καταφαγωμένοι από τούτη την αγωνία, μόλις έχουν εξαγγείλει την εφαρμογή μιας κάποιας διαδικασίας "ανανέωσης" της ΕΕ που φιλοδοξεί να διαρκέσει δύο χρόνια κινητοποιώντας ταυτόχρονα και τους "ευρωπαίους πολίτες" μέσω μιας "μεγάλης συζήτησης" α λα Μακρόν...
Αλληλούια!!!

 

Απόδοση: Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 

1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Το πολιτικό θάρρος εναντίον του πολιτικού θράσους     «Μέχρι τον Οκτώβριο 2..

Readmore

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

  Με ταυτόσημες σχεδόν ανακοινώσεις τους το «Μαζί για την πόλη μας» και το «Αγ..

Readmore

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Του Χρήστου Φασλή   Το καλοκαίρι του 2020 είναι αναντίρρητα πολύ διαφορετικό από..

Readmore

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

  Ένα ασημένιο μετάλλιο, δυο χάλκινα και αρκετές διακρίσεις απέσπασε ο Ποσειδ..

Readmore

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ Παναγιώτης Πελεκούδας επισκέφθηκε τον Δήμο Ζωγρά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.