Ο θάνατος μιας αυτοκρατορίας…

Του Jean-Luc Baslé
31 Δεκεμβρίου 2019

 

1aaa-basleΤα παραδοσιακά αμερικανικά ΜΜΕ εστιάζουν πάνω στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα αγνοούν τα διεθνή γεγονότα. Έτσι, ενώ περιγράφουν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια την απόφαση της Νάνσι Πελόζι, της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, να μην αποστείλει στη Σύγκλητο τα άρθρα τα σχετικά με καθαίρεση προέδρου των ΗΠΑ, τα προγράμματα των υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τα bonus της Γουόλ Στριτ, εξακολουθούν να είναι ελάχιστα ομιλητικά για τα ανησυχητικά συμβαίνοντα στο εξωτερικό, όπως λόγου χάρη τα σχέδια της Τουρκίας να επέμβει στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Αλλά, για ποιο λόγο να το κάνουν;

Ο βασικός πολιτικός σύμβουλος του Τζωρτζ Μπους του νεώτερου, Καρλ Ρόουβ, θα είχε κάλλιστα δηλώσει: «τώρα είμαστε μια αυτοκρατορία, όταν αναλαμβάνουμε δράση δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα». Αυτό είναι τυπικό του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται σήμερα το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον. Είναι εξωφρενικό!

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι μια απόλυτη καταστροφή. Η ίδια η έννοια είναι παράλογη. Δεν πολεμάς μιαν ιδέα. Πολεμάς έναν εχθρό. Το Αφγανιστάν, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος που διεξήγαγαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το κόστος του οποίου έφτασε αισίως τα 975 δισεκατομμύρια δολλάρια, αποτελεί την απόδειξη αυτού του παραλογισμού. Τα στοιχεία του Πενταγώνου, που δημοσίευσε η Ουάσιγκτον Ποστ στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, διαλύουν κάθε ψευδαίσθηση γύρω από αυτό το θέμα. Ο Ντάγκλας Λουτ (Douglas Lute), στρατηγός τριών αστέρων, δήλωσεις του οποίου καταγράφει η ίδια εφημερίδα, αναφέρει: "Μας έλειπε μια βαθειά γνώση για το Αφγανιστάν... Δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα γι' αυτό που αναλαμβάναμε να κάνουμε". Τα στοιχεία αυτά μας θυμίζουν τα επαίσχυντα έγγραφα του Πενταγώνου σύμφωνα με τα οποία ο αμερικανικός στρατός πραγματικά δεν γνώριζε για ποιο λόγο πολεμούσε στο Βιετνάμ εκτός απο του να σώσει τα προσχήματα!!

 

1aaa-iran-ipa


Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 προκειμένου να... απαλλαγεί ο κόσμος από τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής, η χώρα αυτή κυβερνάται πλέον από μια σιιτική πλειοψηφία, που πολιτισμικά πρόσκειται στο Ιράν. Αυτό δεν είχε προβλεφθεί, μπορούσε όμως να είχε προληφθεί μια και το 80% του πληθυσμού του Ιράκ είναι σιίτες. Η Συρία εξακολουθεί να παραμένει όρθια μετά από οκτώ χρόνια ενός πολέμου από τους πλέον καταστροφικούς, ενός πολέμου που έμμεσα στήριξαν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία. Η σύγκρουση αυτή έδωσε τελικά την ευκαιρία στη Ρωσία να επανακτήσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή, θέση από την οποία είχε αποκλειστεί εδώ και δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε πάλι να είχε προληφθεί, αφού η Ρωσία διέθετε και διαθέτει μια ναυτική βάση στη Συρία. Οι οικονοιμκές κυρώσεις απέτυχαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ιράν. Οι επιθέσεις με πυραύλους εναντίον δύο σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, για τις οποίες κατηγορήθεκε το Ιράν, υπογραμμίζουν το ευάλωτο και την μη ορθότητα του συμφώνου Κουίνσι του 1945 με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παρέχουν την προστασία τους στη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα την ελεύθερη πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της.
Πέραν του τεράστιου κόστους σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα, ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δημιουργεί και διάφορες άλλες παράπλευρες ζημιές... Η Τουρκία αγοράζει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 παρά τις ενστάσεις της Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας εναντίον των δυνάμεων του Καλίφα Χαφτάρ. Εν ολίγοις, η Τουρκία -μέλος του ΝΑΤΟ - ακολουθεί την αποκλειστικά δική της πολιτική μέσα στην ίδια την αυλή της Αυτοκρατορίας... Το Ιράν διεξάγει ναυτικά γυμνάσια τεσσάρων ημερών με τη Ρωσία και την Κίνα, αποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να απομονώσουν την Τεχεράνη απέτυχαν. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπαρατίθενται στους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Η Σύγκλητος ψήφισε πρόσφατα νόμο που επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρίες που έχουν πάρε δώσε με την κατασκευή του αγωγού North Stream II - ενός αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Γερμανοί, βεβαίως, είναι σφόδρα αγανακτισμένοι, γιατί βλέπουν μια χονδροειδή ανάμειξη στα εσωτερικά τους. Το να επιβάλλεις κυρώσεις σ' έναν από τους πλέον σημαντικούς συμμάχους σου δεν είναι βεβαίως και ο καλύτερος τρόπος για να τον κολακεύσεις... Είναι, αντίθετα, σημάδι απελπισίας.

 

Κακές ειδήσεις...


Εάν οι ειδήσεις από το εξωτερικό μέτωπο είναι άσχημες, οι ειδήσεις από το εσωτερικό δεν είναι καθόλου καλύτερες. Μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσαν περί ρωσικής αναμείξεως στις προεδρικές εκλογές του 2016 και οι οποίες αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου, οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να πολιτικοποιήσουν τη διαδικασία καθαίρεσης με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο. Πρόκειται για φάρσα. Μήπως δεν γνωρίζουν ότι ο Τζωρτζ Μπους ο νεώτερος ξεκίνησε δύο παράνομους πολέμους, επέτρεψε τα βασανιστήρια (ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης), κατακράτησε με αντικανονικές διαδικασίες ξένους υπηκόους σε ξένες χώρες; Οι Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εξανίστανται μέσα στους τάφους τους...
Σε μια έκθεσή του που δημοσιεύτηκε στις 9 περασμένου Δεκεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μάικλ Χόροβιτζ (Michael Horowitz) αποκάλυψε ότι ο φάκελλος Steel πάνω στον οποίο στηριζόταν ουσιαστικά ο φάκελλος κατηγορίας (Russiagate) ήταν μια απάτη και ότι το FBI είχε επανειλημμένα πει ψέματα στα διακαστήρια της FISA (σ.μ. νόμος περί κατασκοπείας ξένων κρατών - Foreign Intelligence Surveillance Act, ή FISA), προκειμένου να πάρει την έγκριση για να κατασκοπεύει τα μέλη της ομάδας της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως τον σύμβουλό του εξωτερικής πολιτικής Κάρτερ Παίητζ (Carter Page). Η ειρωνεία του όλου πράγματος είναι ότι τα διακαστήρια της FISA δημιουργήθηκαν το 1975 από τη λεγόμενη "Church Committee" της Γερουσίας προκειμένου να καταπνίγει εν τη γενέσει τους τις καταχρήσεις στην παρακολούθηση εκ μέρους των υπηρεσιών πληροφοριών (CIA, FBI, κλπ) κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ!! Σε μια μάλλον αξιοθρήνητη συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (James Comey), αυτοαπαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία για εγκλήματα επιρρίπτοντας την ευθύνη στους κατωτέρους τους.
Οι αποκαλύψεις της Ουάσιγκτον Ποστ γύρω από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν εξαφανίστηκαν σχεδόν σε χρόνο μηδέν από τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ ενώ όφειλαν να οδηγήσουν σε μια έρευνα του Κογκρέσου, επειδή ο πόλεμος αυτός δεν είχε εγκριθεί από τη Σύγκλητο, όπως έπρεπε να είχε γίνει. Κατά τον ίδιο τρόπο, το σκάνδαλο Τζέφρι Έπσταϊν αγνοήθηκε ταχύτατα και επιδεικτικά μετά την αυτοκτονία αυτού του τελευταίου. Οι νεκροί δεν μιλούν, ως γνωστό.

 

Η αλαζονεία της εξουσίας


Ποια είναι η απαρχή όλων αυτών των καταστάσεων; Το 1967, ο μακαρίτης Φούλμπραϊτ (J. William Fulbright), γερουσιαστής του Αρκάνσας, έγραψε ένα βιβλίο του οποίου ο τίτλος απαντά κατευθείαν στο ερώτημα μας: "Η αλαζονεία της εξουσίας". Δυστυχώς, έκτοτε, τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο. Το Φεβρουάριο του 1992, το αμερικανικό υπουργείο άμυνας κυκλοφόρησε το έγγραφο "Σχεδιάζοντας τους αμυντικούς χειρισμούς". Το έγγραφο αυτό αποδίδεται στον Πωλ Βόλφοβιτς (Paul Wolfowitz), ο οποίος ήταν τότε υφυπουργός άμυνας υπεύθυνος για τον καθορισμό της πολιτικής του υπουργείου αυτού. Το εν λόγω έγγραφο διακηρύττει ότι, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την ανάδυση μιας νέας αντίπαλης δύναμης στο μέλλον. Τον Σεπτέμβριο του 2000, οι πολιτικοί αναλυτές William Kristol και Robert Kagan δημοσίευσαν το πόνημα "Ο Νέος Αμερικανικός Αιώνας" (The New American Century) που όριζε τον 21ο αιώνα ως τον αμερικανικό αιώνα, διακηρύττοντας urbi et orbi την υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών στις παγκόσμιες υποθέσεις. Οι παράλογοι αυτοί ισχυρισμοί που δεν έχουν καμιά ισχύ, μας οδηγούν πίσω στην κενή νοήματος φράση του Καρλ Ρόουβ, στην αρχή του άρθρου μας. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τούτοι είναι άκρως επικίνδυνοι διότι αυξάνουν αχρείαστα τις εντάσεις σε έναν κόσμο ήδη επικίνδυνο.

 

1aaa-hreos-ipa

 

Το πολιτικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον ονειρεύεται την παγκόσμια επικυριαρχία την ίδια στιγμή που η χώρα καταρρέει υπό το βάρος ενός ομοσπονδιακού χρέους, το επίπεδο του οποίου προσεγγίζει εκείνο που είχε καταγραφεί στις πιο δραματικές στιγμές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μιας χώρας που ο αριθμός των φοιτητών μειώνεται, της οποίας το φοιτητικό χρέος έχει φτάσει σε αστρονομικά ύψη, μιας χώρας όπου η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές είναι μία από τις πλέον ισχνές μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, μιας χώρας όπου το επίπεδο της οικονομικής ανισότητας επέστρεψε στα επίπεδα του 1925, μιας χώρας της οποίας ο έγκλειστος σε σωφρονιστικά ιδρύματα (φυλακές κλπ) πληθυσμός, σε σχετικούς και απόλυτους αριθμούς, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο δηλαδή μεγαλύτερος απ΄ ό,τι στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Ιράν, τις τρεις αυτές χώρες οι οποίες συστηματικά δυσφημίζονται ως τα "καθάρματα" του κόσμου τούτου από τα συστημικά ΜΜΕ της Δύσης... Από τη γνωστή 11η Σεπτεμβρίου 2001 έως σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περίπου 6.4 τρισεκατομμύρια δολλάρια στις διάφορες πολεμικές τους περιπέτειες. Ωστόσο, οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν στους αμερικανούς πολίτες πως δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνικά προγράμματα και για την παιδεία.
Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας καταστρέφει την αμερικανική δημοκρατία χωρίς να επιτυγχάνεται ο στόχος της παγκόσμιας κυριαρχίας. Μετατρεπόμενα, με τρόπο συστηματικό, σε φερέφωνα της Ουάσιγκτον, τα ΜΜΕ, τα επονομαζόμενα και Τέταρτη Εξουσία, φέρουν τεράστια ευθύνη για τούτο το δράμα. Στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του αιώνα αυτού, ξεσηκώθηκε σαν θύελλα μεταξύ πολιτολόγων, ιστορικών και πολιτικών ανδρών, μία συζήτηση σχετικά με την αμερικανική αυτοκρατορία. Το ερώτημα που ετέθη ήταν: Βρίσκεται ή όχι σε παρακμή; Η συζήτηση έληξε πλέον. Η Αυτοκρατορία πεθαίνει, μ' ένα θάνατο αργό. Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης.

 

* Ο Jean-Luc Baslé, με εικοσαετή πείρα στον τραπεζικό και χρηματιστικό τομέα, υπήρξε διευθυντής της Citigroup, Νέα Υόρκη. Διπλωματούχος του Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη και του Πανεπιστημίου Princeton. Συνέγραψε αρκετά άρθρα και βιβλία οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Τακτικός συνεργάτης με άρθρα γνώμης της οικονομικο-πολιτικής εφημερίδας του Παρισιού Les Echos.

 

Απόδοση Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

Τελευταία Νέα
ΒΥΡΩΝΑΣ: Απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τις ασφαλτοστρώσεις

ΒΥΡΩΝΑΣ: Απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τις ασφαλτοστρώσεις

  «Απόφευγε ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν τις ηθικές σου αξίες, γιατί α..

Readmore

ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΜΑΝΩΛΗ Να φέξουν φάροι πολλοί να περάσεις

ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΜΑΝΩΛΗ Να φέξουν φάροι πολλοί να περάσεις

Του Σπύρου Τζόκα   Στις δύσκολες αυτές μέρες έφυγε και το στήριγμα μας, το στήρ..

Readmore

Η υγειονομική κρίση να μην γίνει ευκαιρία για λίγους σε βάρος των πολλών

Η υγειονομική κρίση να μην γίνει ευκαιρία για λίγους σε βάρος των πολλών

Η πανδημία του κορονοϊού να μην αποτελέσει ευκαιρία για την καταπάτηση των δικαιω..

Readmore

Σταματήστε τα εξ αποστάσεως … ευχολόγια και πάρτε μέτρα τώρα!

Σταματήστε τα εξ αποστάσεως … ευχολόγια και πάρτε μέτρα τώρα!

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» προς το Υπουργ..

Readmore

Προβληματισμοί γονέων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Προβληματισμοί γονέων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ζωγράφου Απορίες και προβλημ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.