Ο δεινόσαυρος ΝΑΤΟ που σέρνεται

Του Finian Cunningham
4 Δεκεμβρίου 2019

 


1aaa-cunninghamΟι διαιρέσεις και οι κακόβουλες επικρίσεις μεταξύ των μελών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, δεν μπόρεσαν να αποκρυφτούν, ακόμη και από τις κοπιώδεις εκκλήσεις για "ενότητα". Η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία είναι ένας δεινόσαυρος του οποίου η ημερομηνία εξαφάνισης έχει παρέλθει προ πολλού.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να επιστρατεύσει ένα αίσθημα ενότητας όταν η διήμερη σύνοδος στο Λονδίνο έφτανε στο τέλος της. Υποτίθεται ότι η σύναξη ήταν για να γιορταστούν τα εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Μακριά από του να είναι ένα πάρτυ "ευτυχισμένων γενεθλίων", η Νατοϊκή σύναξη κατέληξε σε αμήχανη φάρσα με λογομαχίες και αλληλοχλευασμούς.

 

 

Μια βιντεοσκόπηση έδειχνε τους ηγέτες της Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά να λοιδωρούν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις ασυνάρτητες συνεντεύξεις του. Και τότε ο Τραμπ το ανταπέδωσε, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό για "διπροσωπία".

Υπήρξαν κι άλλοι καυγάδες, μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας γύρω από την στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών, τους οποίους η Γαλλία και οι ΗΠΑ θεωρούν συμμάχους. Επίσης, η Τουρκία δέχθηκε επιπλήξεις για την αγορά του αντιαρεπορικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη σύγκρουση καταγράφηκε μεταξύ του Τραμπ και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έγινε αντικείμενο κριτικής από τον Αμερικανό πρόεδρο για τις πρόσφατες δηλώσεις του στον τύπο σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ είναι "εγκεφαλικά νεκρό". Ο Τραμπ είπε ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν "πολύ, πολύ άσχημες" και "ασεβείς". Ο Μακρόν δυσφόρησε στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης, δηλώνοντας ότι επιμένει στις προηγούμενες δηλώσεις του.
Επρόκειτο για εξευτελιστική κατάσταση, ιδιαίτερα η διάλεξη περί καλών τρόπων που έδωσε ο Τραμπ, ο ίδιος Τραμπ που επανειλημμένως στο παρελθόν δυσφήμισε το ΝΑΤΟ ως "απαρχαιωμένο".
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσπάθησε να εξωραϊσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις διαταραχθείσες σχέσεις, ισχυριζόμενος: "Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχής συμμαχία στην ιστορία επειδή έχουμε αλλάξει όπως έχει αλλάξει και ο κόσμος". Και συνέχισε για το εικοσιεννεαμελές στρατιωτικό μπλοκ: "είναι ευκίνητο, δραστήριο... εύκολα προσαρμοζόμενο". Αυτό το είπε αφού είχε σημειώσει ότι οι αθροιστικές στρατιωτικές/εξοπλιστικές δαπάνες του ΝΑΤΟ πρόκειται να ασυξηθούν σημαντικά. Ένα επιπλέον ποσό 400 δισ. δολλαρίων θα διατεθεί από τη συμμαχία μέχρι το 2024, πρόσθεσε ο ίδιος, πέραν του σημερινού ενός τρισεκατομμυρίου.
Ήδη ο συνολικός στρατιωτικός προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ είναι 20 φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Ρωσίας και πέντε φορές από εκείνον της Κίνας.
Όλα τούτα δεν αφορούν στην "ευκινησία" ή στην "προσαρμοστικότητα". Αφορούν αυτό που πάντοτε έκανε το ΝΑΤΟ: να απλώνει τις στρατιωτικές του δυνάμεις σε πλανητική κλίμακα με τρόπο που εσκεμμένα να αποσταθεροποιεί την ασφάλεια κατασκευάζοντας έτσι "προκλήσεις" οι οποίες "χρήζουν" αντιμετώπισης...
Στη φετινή σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συζήτησαν "για πρώτη φορά" την Κίνα ως μια συλλογική πρόκληση για την ασφάλεια. Συζήτησαν επίσης τη μετατροπή του διαστήματος "σε επιχειρησιακό τομέα" για στρατιωτική τεχνολογία.
Και, βεβαίως, η Ρωσία φιγούραρε ως ο τιμώμενος διαχρονικός μπαμπούλας, με τον Στόλτενμπεργκ να μιλά για αύξηση της νατοϊκής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία για την "προστασία της Πολωνίας και της περιοχής της Βαλτικής".
Υπήρξαν επίσης και κάποιες σύντομες αναφορές "στην πάλη κατά της τρομοκρατίας" που μπερδεύτηκαν στις συζητήσεις της διήμερης συνόδου κοντά στο Λονδίνο. Αλλά οι "αντιτρομοκρατικές" κοινοτοπίες δεν μπορούν να αποκρύψουν τον βασικό σκοπό του ΝΑΤΟ που είναι ο επεκτατισμός και η δημιουργία διεθνών εντάσεων, εχθροπραξιών και εχθρών, ή πιο ευγενικά, "αντιπάλων".

 

1aaa-londino-nato


Όταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949 και μέχρι το 1991, είχε 12 μέλη. Ο οργανισμός, υποτίθεται, θα "υπερασπιζόταν" την Ευρώπη από μια επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό ήταν πάντοτε ένας πολύ παραφουσκωμένος ισχυρισμός ακόμη και στην περίοδο του ψυχρού πολέμου. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ έχει υπερδιπλασιάσει το μέγεθός του με 17 νέα μέλη, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Η συστράτευση νέων μελών συνεχίζεται, με συζητήσεις περί μελλοντικής εντάξεως στους κόλπους του, της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ αντιστρέφει τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλειά της, με τους γελοίους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη!!!
Αλλά δεν ήταν η Ρωσία αυτή που επιτέθηκε κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων τη δεκαετία του 1990, ούτε αυτή που διεξήγε πολέμους αλλαγής καθεστώτων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Συρία. Ούτε και ήταν η Ρωσία εκείνη που διοργάνωσε και επέβλεψε το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014. Σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις εδώ και τριάντα χρόνια, από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το ΝΑΤΟ, αδιάκοπα και αμείλικτα υπέθαλπε και εντατικοποιούσε ξένους πολέμους, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την υφήλιο.
Προσθέτοντας την Κίνα και την στρατικοποίηση του διαστήματος ως νέα καθήκοντα στην αποστολή του, το ΝΑΤΟ στοχεύει να επεκτείνει την πραγματική του "ατζέντα ανασφάλειας", σε αντίθεση με τους επίσημους ισχυρισμούς του περί διατήρησης και προστασίας της παγκόσμιας ασφάλειας.
Η αλήθεια είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας μετωπικός οργανισμός για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα που οδηγεί τις εταιρικές-καπιταλιστικές οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, αλλά κυρίως των ΗΠΑ. Χωρίς τις ετήσιες δαπάνες του ενός τρισεκατομμυρίου δολλαρίων του ΝΑΤΟ - και που σύντομα θα αυξηθούν - οι στρατικοποιημένες οικονομίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα έπνεαν τα λοίσθια από την έλλειψη δημοσίων επιδοτήσεων χρόνο με το χρόνο.
Εάν διαλυόταν το ΝΑΤΟ και οι πολεμικές οικονομίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έπαυαν να υπάρχουν, τότε περισσότερο πολιτισμένες οικονομίες θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα και δημοκρατία, αλλά που βεβαίως δεν θα ήταν ανεκτές από τις δυτικές πλουτοκρατίες.
Ο δεινόσυαρος που λέγεται ΝΑΤΟ σέρνεται... προς το παρόν. Αλλά η καταστροφική πτώχεια και οι μη βιώσιμες εντάσεις που αφήνει στο πέρασμά του δείχνουν ότι το τέρας οδεύει στην προ πολλού οφειλόμενη εξαφάνισή του. Είτε αυτό, είτε ο πλανήτης μπορεί κάλλιστα να εξαφανιστεί λόγω του αξιοκατάκριτου αφηνιάσματός του.

 

*Ο Finian Cunningham είναι ειδικός αναλυτής διεθνών υποθέσεων. Κάτοχος Master στην Αγροτική Χημεία, εργάστηκε ως επιστημονικός συντάκτης στην Βασιλική Εταιρεία Χημείας (Royal Society of Chemistry) του Cambridge, Αγγλία, πριν ακολουθήσει την καριέρα του δημοσιογράφου. Εργάστηκε για είκοσι χρόνια περίπου ως συντάκτης σε σημαντικές εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων της Mirror, των Irish Times και του Independent. Το 2019 κέρδισε το βραβείο Serena Shim για την Ασυμβίβαστη Ακεραιότητα στη Δημοσιογραφία.

 


Απόδοση Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-egw-kesa

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Χωρίς απολυμάνσεις και τις μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

Χωρίς απολυμάνσεις και τις μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

«Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής δεν δίνει ούτε 1 ευρώ για τις ανάγκες των σχολικών μο..

Readmore

Κατάθεση ερωτήσεων  της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα

Κατάθεση ερωτήσεων της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα

«Προς: -Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα -Δήμαρχο Βύρωνα -Δημοτικούς Συμβούλου..

Readmore

Χωρίς απολυμάνσεις και με μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

Χωρίς απολυμάνσεις και με μισές καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης» για το άνοιγμα των σχολείων στο Δήμο Αθηναίων  ..

Readmore

Άμεση πρόσληψη 32 εργατών με 2μηνες συμβάσεις στο Δήμο Βύρωνα

Άμεση πρόσληψη 32 εργατών με 2μηνες συμβάσεις στο Δήμο Βύρωνα

Άμεση πρόσληψη 32 εργατών καθαριότητας, κήπων και φυλάκων παιδικών χαρών με 2μηνες ..

Readmore

«Δημιουργική ασάφεια» για τα σχολεία της Καισαριανής

«Δημιουργική ασάφεια» για τα σχολεία της Καισαριανής

«Δημιουργική ασάφεια για παραχώρηση χώρων των σχολείων στα πλαίσια αντιλαϊκών επ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.