Ποια μύγα τσίμπησε τον Μακρόν;

Περί της πολύκροτης συνέντευξης του Γάλλου Προέδρου στον Economist

 

Του Pierre Lévy*

30 Νοεμβρίου 20191aaa-levyΗ οικονομία της αγοράς λειτουργεί προς όφελος όλων; Αυτό δεν είναι πλέον αλήθεια. Το ασταμάτητο άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου; Ασφαλώς και δεν είναι στοιχείο για την επίτευξη της ειρήνης. Η υποχρέωση να μειωθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών κάτω του 3%; Ένας εξαναγκασμός που ανήκει σε άλλον, περασμένο, αιώνα. Η Αρχή της κυριαρχίας των λαών; Περιέπεσε, αλίμονο, στη λήθη, γεγονός που οδήγησε στο να επιδιώκουμε να επιβάλουμε τις αξίες μας και να άλλάζουμε καθεστώτα - ολέθριο λάθος που πηγάζει από το μοιραίο πάντρεμα επεμβατικού δικαιώματος και νεοσυντηρητισμού. Η Ρωσία; Έμμεσα θεωρείται πάντοτε ως εχθρός ενώ θα άρμοζε αντίθετα να σκεφτούμε μαζί της μιαν αρχιτεκτονική αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ; Ένας οργανισμός σε κατάστατη εγκεφαλικού θανάτου. 

Ποιος υπογράφει τις παραπάνω διαπιστώσεις, παρακαλώ; Μα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν σε μια συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε στο Βρετανικό άκρως φιλελεύθερο περιοδικό The Economist, και δημοσιεύτηκε στις 7 περασμένου Νοεμβρίου.

Ποια μύγα τον τσίμπησε άραγε; Ίσως η διαύγεια και η ανησυχία ενός Εμμανουέλ Μακρόν, που αντιλαμβάνεται ότι σήμερα ανατρέπονται οι ισσοροπίες, και ικανού να υπερβεί τον εξαναγκαστικό ατλαντισμό μέσα στον οποίο τσαλαβουτούσαν οι δύο (τουλάχιστον) προκάτοχοί του.
Η αγωνία δεν είναι υποκριτική: για τον γεωστρατηγό του Μεγάρου των Ηλυσίων, η Δύση - με την έννοια της Δυτικής Ευρώπης - βρίσκεται στη φάση κατά την οποία χάνει την ιστορική της υπεροχή, και μαζί της χάνονται και οι "παγκόσμιες ανθρωπιστικές αξίες" τις οποίες και εφεύρε. Αναφορικά με τις "αξίες", είναι μάλλον εκείνες του γαλλικού χρηματιστηριακού δείκτη CAC 40 που απειλούνται τελικά - αλλά φυσικά αυτό δεν το λέει ο πρόεδρος. 'Εστω και αν σε μια αποστροφή της κριτικής του ανάλυσης για την ατλαντική συμμαχία (ΝΑΤΟ), ο Μακρόν υπενθυμίζει ότι η συμμαχία συνεστήθη με τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκατασταθεί "μια μορφή γεωπολιτικής ομπρέλας, αλλά με αντάλλαγμα πρέπει (...) να αγοράζουμε αμερικανικά". Αλλά "η Γαλλία δεν υπέγραψε για κάτι τέτοιο", εξεγείρεται ο Γάλλος πρόεδρος.
Και συνεχίζει: Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ένα σχέδιο κοινοτισμού, αλλά όλο και περισσότερο συρρικνώνεται σε μια αγορά. Η Αμερικανικές ηγεσίες ενδιαφέρονται όλο και πολύ για την Ασία και λιγότερο για τη Γηραιά Ήπειρο. Αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν αισθάνεται καθόλου δεσμευμένος από κάποιο ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο ωστόσο, η Ουάσιγκτον είχε ευθύς εξαρχής ενθαρρύνει και υποστηρίξει. Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι η Κίνα αναδύεται σε τέτοιο σημείο ώστε να αναδεικνύεται ένα δίπολο Ουάσιγκτον-Πεκίνου.
Και εμείς, και εμείς; Ο κος Μακρόν προσπαθεί να ξεσηκώσει τους εταίρους του προειδοποιώντας τους: εάν συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο - μια Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, που δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για το εμπόριο, για τον ελεύθερο συναγωνισμό και για τη μείωση των δημοσίων δαπανών την ώρα που οι ΗΠΑ και η Κίνα επενδύουν μαζικά στην καινοτομία - θα εξαφανιστούμε από την παγκόσμια σκηνή. Εξ'αλλου, πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ ταλανίζονται από πολιτικές κρίσεις, ενσάρκωση των οποίων είναι, στη Γαλλία, ο κοινωνικός σεισμός των Κίτρινων Γιλέκων, επισημαίνει ο πρόεδρος.
Ενώπιον του κινδύνου να γίνει ο "μικρός εταίρος" ενός Θείου Σαμ του οποίου τα πιο βασικά στρατηγικά συμφέροντα δεν βρίσκονται πλέον στην Ευρώπη, και ενώπιον της παράλογης ψευδαίσθησης σύμφωνα με την οποία το "ήρεμο εμπόριο" οδηγεί αναγκαστικά στο ειρηνικό και φιλελεύθερο "τέλος της Ιστορίας" που προέβλεψαν δήθεν κάποιοι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Γάλλος πρόεδρος διατυμπανίζει το διπλό του πιστεύω: πρώτο, μία προσέγγιση "χωρίς αφέλειες" με τη Μόσχα αφού η Ευρώπη πρέπει να κυριαρχεί η ίδια στη δική της γειτονιά χωρίς να επικαθορίζεται από τον αμερικανικό μεγάλο αδελφό. Δεύτερο, μια "ευρωπαϊκή κυριαρχία" η οποία οφείλει να εκκινά από τη στρατιωτική ισχύ, μια και ο "εγγυητής" του ΝΑΤΟ δεν εγγυάται πλέον τους κανόνες της Ατλαντικής Συμμαχίας. Εξ ου και αυτή η συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση "εγκεφαλικού θανάτου", όπως το κατέδειξε εξάλλου και το πράσινο φως που άναψε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία να επιτεθεί κατά των Κούρδων και της Συρίας.

 


Μεταξύ της αμιγώς αμερικανικής Ευρώπης, τόσο αγαπητής στους προηγούμενους ενοίκους του Μεγάρου των Ηλυσίων, και αυτόνομης ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας που ονειρεύεται ο νυν, δεν θα επιλέξουμε καθόλου. Η μακρονική σκέψη εκπηγάζει από τη διασταύρωση δύο αντιλήψεων που αντιφάσκουν μεταξύ τους. Από τη μια, την άρνηση της κανονικότητας και της πολιτικής βιωσιμότητας των εθνών-κρατών - αξίωμα το οποίο δεν αντιλαμβάνεται το παγκόσμιο μέλλον παρά μόνο με όρους μεγάλων συνόλων που είναι προορισμένα να αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες επικυριαρχίες/επιρροές τους, μια αυτοκρατορική λογική δηλαδή. Από την άλλη, το αυταπόδεικτο της μακρο-ιστορίας που δεν προδιαθέτει τη Γαλλία να βρίσκεται σε καθεστώς συμμαχικής υποτέλειας, με εξαίρεση τις περιόδους κατά τις οποίες καθοδηγείται από υπάκουα σκυλάκια του μεγέθους ενός Σαρκοζί ή ενός Ολάντ.
Εάν κάποιος εκτιμά ότι το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στη συνεργασία μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων Κρατών δεν θα επιλέξει μεταξύ της αμιγώς αμερικανικής Ευρώπης των προηγούμενων ενοίκων του Μεγάρου των Ηλυσίων, και της αυτόνομης ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας που ονειρεύεται ο νυν πρόεδρος. Για την ώρα, και ελλείψει ενός στρατηγικού άλματος, ο Μακρόν εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται "στο χείλος του γκρεμού".

 

Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το επόμενο βήμα της προς τα εμπρός!!!* Ο Pierre Lévy είναι αρχισυντάκτης του Γαλλικού ριζοσπαστικού προοδευτικού πολιτικού περιοδικού RUPTURES (ΡΗΞΕΙΣ).

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ρεπορτάζ του zo2.gr, που μεταφέρει μαρτυρίες γονέων για τη σίτιση των νηπίων σε παιδι..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Σπαρτιατική αγωγή» για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Σπαρτιατική αγωγή» για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών

Διατροφή από το ψυγείο στο πιάτο, χωρίς άλλο ενδιάμεσο στάδιο προπαρασκευής, περι..

Readmore

Ξανά στο «στόχαστρο» της Λαϊκής Συσπείρωσης η Αν. Μπότου

Ξανά στο «στόχαστρο» της Λαϊκής Συσπείρωσης η Αν. Μπότου

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου καταγγέλλει την τακτική της δημοτικής αρχής απέναντ..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη και εχθρική...

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη και εχθρική...

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής   Για μια ακόμη φορ..

Readmore

Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Αγνοεί ο Δήμος Ζωγράφου τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου που δίνει τη δυνατότητα στα κατασ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.