Το πλιάτσικο της Συρίας και το «Τραμπικό» χάος

1aaa- tank syria

 

Του έκτακτου συνεργάτη της ΖΩ2 Α.Ν.

 

Φαίνεται ότι τα πέντε Tweets του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο - με τα οποία εξήγγειλε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία- προκάλεσαν, περισσότερο από τις αναμενόμενες σκληρές αντιδράσεις του αμερικανικού βαθέως κράτους και των λοιπών παγκοσμιοποιημένων «δημοκρατών» ανά τον δυτικό κόσμο, μιαν άνευ προηγουμένου σύγχυση σε πάρα πολλούς «αναλυτές» ημέτερους και ξένους.

Μέσα σε λίγες μέρες, και ιδιαίτερα μετά την τρίτη κατά σειρά εισβολή της Άγκυρας στη μαρτυρική Συρία στις 9 Οκτωβρίου, γράφτηκαν τόσες πολλές «αναλύσεις» και εκτοξεύτηκαν τόσα πολλά αναθέματα κατά του Τραμπ που ουσιαστικά θολώνουν έτι περισσότερο τα νερά κρύβοντας όμως κατά τρόπο επιτήδειο την ουσία του Συριακού προβλήματος: το ότι δηλαδή η νόμιμη κυβέρνηση της Δαμασκού υφίσταται από το 2011 μιαν άνευ προηγουμένου λυσσαλέα επίθεση, ότι η Συρία απειλείται με διαμελισμό και ότι ο λαός της απειλείται με ξεριζωμό ή και με αφανισμό από τις διεθνείς «δημοκρατικές» δυνάμεις της Δύσης, της Τουρκίας και των σιωνιστών του Ισραήλ. 

Όλοι αυτοί οι καλοθελητές «αναλυτές» και τα παραμάγαζα της παγκοσμιοποιητικής ελίτ αποκρύπτουν ή και διαστρεβλώνουν την ουσία των Tweets του Τραμπ, ο οποίος με μισόλογα και με τρόπο αντιφατικό, ομολόγησε το πασιφανές, ότι δηλαδή ο πόλεμος της Δύσης κατά της Συρίας και του λαού της απέτυχε οικτρά, και ότι η αμερικανική υπερδύναμη άρχισε να αγγίζει τα όριά της. Αν αληθεύει το γεγονός ότι η αποχώρηση μέρους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα συριακά εδάφη «άφησε ελεύθερο το πεδίο στις Τουρκικές ορέξεις επιτρέποντας στον Ερντογάν να προσπαθήσει να λύσει το Κουρδικό ζήτημα στα τουρκοσυριακά σύνορα» άλλο τόσο αληθεύει ότι κάτι τέτοιο έγινε κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας επειδή είναι τοις πάσι γνωστό ότι Αμερικανοί και Τούρκοι είχαν ήδη προ πολλού συνομολογήσει, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, τη δημιουργία μιας λεγόμενης ζώνης ασφαλείας εντός του Συριακού εδάφους. Ενέργεια που θα παρέτεινε την ξένη κατοχή συριακών εδαφών και θα αποτελούσε παρακαταθήκη για μιαν επανάληψη του πολέμου κατά της Συρίας. Απλώς ο Τραμπ, για λόγους που ένα άλλο, ξεχωριστό άρθρο θα μπορούσε να αναλύσει, αφήνει την Τουρκία να δράσει, πάντα σε προκαθορισμένα από την Ουάσιγκτον πλαίσια, με την προειδοποίηση η Άγκυρα να μην υπερβεί τα… εσκαμμένα.
Αντιφάσεις επί αντιφάσεων θα πει κάποιος. Αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει η αλήθεια, που είναι μία: Οι σφαγιαστές της Συρίας και του λαού της καλούνται σήμερα να διαχειριστούν τα απόνερα των εγκληματικών ενεργειών τους. Τραγικές φιγούρες σ’ αυτό το χάος, χάος που έσπειρε και σπέρνει ο δυτικός (αμερικανικός και δυτικοευρωπαϊκός) ιμπεριαλισμός μαζί με το σιωνιστικό Ισραήλ, αναδεικνύονται οι Κούρδοι της Συρίας, κατά τον ίδιο τρόπο που αναδείχτηκαν πολύ πρόσφατα οι Κούρδοι του Ιράκ, οι οποίοι πίστεψαν ότι θα δημιουργούσαν δικό τους κράτος πάνω στα ερείπια της Συρίας και υπό την υψηλή προστασία των ΗΠΑ και της Δύσης, βάζοντας κι αυτοί χέρι στο πλιάτσικο της μεσανατολικής αυτής χώρας…
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα πολύ σύντομο αλλά περιεκτικότατο άρθρο του γνωστού Γάλλου αναλυτή Bruno Guigue, που με διαύγεια πνεύματος δίνει τη δική του ερμηνεία στις εξελίξεις γύρω από το Συριακό πρόβλημα.

 

Ο δρόμος προς τη Δαμασκό

Του Bruno Guigue

 

1aaa-bruno-guigueΟ Τουρκικός στρατός ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου την εισβολή του στη βόρεια Συρία, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Ο δεδηλωμένος, εκ μέρους της Άγκυρας, στόχος της επιχείρησης αυτής είναι διπλός: η εκδίωξη των κουρδικών ενόπλων ομάδων από τα τουρκο-συριακά σύνορα και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μήκους 120 χλμ και βάθους 30 χλμ. Αυτή η ζώνη, προορισμένη, σύμφωνα με επίσημες Τουρκικές δηλώσεις, να υποδεχθεί Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε τουρκικά εδάφη, δεν παύει να συνιστά νομική παραδοξότητα:

Ένα κράτος αποφασίζει μονομερώς να δημιουργήσει στα εδάφη όμορης χώρας ένα είδος κατεχόμενης περιοχής, λες και μια τέτοια πρακτική να εξέφραζε μιαν εντελώς νέα διεθνή κανονικότητα!!!
Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά αυτή η ζώνη ήταν ο στόχος μιας ανεπίσημης συγκυριαρχίας Άγκυρας και Ουάσιγκτον, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη συγκατάθεση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ σ’ αυτήν την εκ νέου παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας.

 

 

Υποκύπτοντας όμως στις πιέσεις του φιλοκουρδικού λόμπι, ο Τραμπ άρχισε κατόπι να απειλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν με οικονομικά αντίποινα εάν ο τουρκικός στρατός αποδεικνυόταν υπερβολικά απάνθρωπος! Νομίζουμε πως πρόκειται για κάποιο όνειρο. Ωστόσο δεν πρόκειται για όνειρο, απλώς βρισκόμαστε στην αμερικανική σφαίρα της πραγματικότητας.
Ωστόσο, όλο αυτό το τραμπικό χάος δεν πρέπει να αποτελέσει το δένδρο που θα μας κρύβει το δάσος. Η Τουρκία, παρόλο που συνδιαλέγεται με τη Ρωσία, δεν είναι επ΄ουδενί τρόπω διατεθειμένη να εγκαταλείψει μέρος του συριακού εδάφους. Οι συνεχείς αποτυχίες της στην περιοχή του Ιντλίμπ την ανάγκασαν να επιδιώξει κάποιου είδους αποζημίωση στα ανατολικά της Συρίας, αλλά κάτι τέτοιο παραμένει μακράν από του να είναι απλώς μια κίνηση συμβολική. Η νέα αυτή τουρκική επίθεση διευρύνει ντε φάκτο την περίμετρο της στρατιωτικής παρουσίας και πολιτικής επιρροής της Άγκυρας. Καθυστερεί δραματικά την τόσο αναγκαία και απαραίτητη ανάκτηση της Κυριαρχίας του Συριακού Κράτους επί του συνόλου του συριακού εθνικού εδάφους.
Οι ένοπλες κουρδικές δυνάμεις (YPG), επιλέγοντας τη συμμαχία με τους Αμερικανούς τελικά αυτοπαγιδεύτηκαν. Είναι πραγματικά απίστευτο πώς κατάφεραν αυτές οι τόσο έμπειρες οργανώσεις να κάνουν ένα τόσο τεράστιο λάθος. Ωστόσο αγνοούμε τις πάσης φύσεως υποσχέσεις με τις οποίες τους φόρτωσε η Ουάσιγκτον και τα παραμάγαζά της. Εάν δεν θέλουν να καταλήξουν όπως και άλλοι προηγούμενοι σύμμαχοι του Θείου Σαμ, δεν τους απομένει παρά να πάρουν αποφασιστικά το δρόμο που οδηγεί στη Δαμασκό. Κάτι που έπρεπε να είχαν κάνει εδώ κα πάρα πολύ καιρό!

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

Τελευταία Νέα
Η υγειονομική κρίση να μην γίνει ευκαιρία για λίγους σε βάρος των πολλών

Η υγειονομική κρίση να μην γίνει ευκαιρία για λίγους σε βάρος των πολλών

Η πανδημία του κορονοϊού να μην αποτελέσει ευκαιρία για την καταπάτηση των δικαιω..

Readmore

Σταματήστε τα εξ αποστάσεως … ευχολόγια και πάρτε μέτρα τώρα!

Σταματήστε τα εξ αποστάσεως … ευχολόγια και πάρτε μέτρα τώρα!

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» προς το Υπουργ..

Readmore

Προβληματισμοί γονέων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Προβληματισμοί γονέων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ζωγράφου Απορίες και προβλημ..

Readmore

«Κόντρα» Λαϊκής Συσπείρωσης-Αν. Μπότου για μη κοινοποίηση επιστολής

«Κόντρα» Λαϊκής Συσπείρωσης-Αν. Μπότου για μη κοινοποίηση επιστολής

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμ..

Readmore

Οικονομικά «αντίμετρα» για τον κορωνοϊό προτείνει το «ΜΑΖΙ» στο Δήμο Ζωγράφου

Οικονομικά «αντίμετρα» για τον κορωνοϊό προτείνει το «ΜΑΖΙ» στο Δήμο Ζωγράφου

Προτάσεις που «…συμβάλλουν στην ανακούφιση των πολιτών και των επαγγελματιών τη..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.