Συνέντευξη του Δημάρχου Βύρωνα Άκη Κατωπόδη στη ΖΩ2

1aaa-katwpodis-synentefxi

 

Την πρότασή του για «κυβερνησιμότητα» επί της ουσίας, με γόνιμες συνεργασίες σε προγραμματική βάση απευθύνει μέσω της συνέντευξής του στη ΖΩ2 ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, σε όλες τις παρατάξεις, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει ένα καλό κλίμα, που αναμένει να συνεχιστεί.
Ο κ. Κατωπόδης αναφέρεται στα πεπραγμένα της πρώτης θητείας, τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει επιστρέψει πλέον στην κανονικότητα, αλλά και στις νέες προτεραιότητες που θέτει.

 

Λάμπρος Πολύζος: Πετύχατε μια εκλογική νίκη, για κάποιους απρόσμενη. Τι χαρακτηριστικά της αποδίδετε; Ήταν μια προσωπική νίκη; Νίκη της αυτοδιοίκησης ή βάρυναν τα πολιτικά κριτήρια;
Άκης Κατωπόδης : Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη, κύριε Πολύζο. Πράγματι αυτήν την εκλογική νίκη πολλοί δεν την περίμεναν. Για εμάς δεν ήταν απρόσμενη. Και δεν ήταν απρόσμενη, θεωρώντας ότι είναι απόλυτα φυσιολογική η αντίδραση του λαού του Βύρωνα, γιατί επέλεξε εμάς για μια δεύτερη θητεία, εκτιμώντας και το ήθος και τη συνέπειά μας. Εκτίμησε λοιπόν, το ήθος και τη συνέπεια για την καθημερινή δουλειά και την προσπάθεια που κάναμε, την αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε όλους τους συνδημότες μας, ανεξάρτητα από την πολιτική τους πεποίθηση. Ήταν μια νίκη καθαρά αυτοδιοικητική. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Βύρωνας γίνεται πλέον ένας κανονικός δήμος χωρίς χρέη, με υπαλλήλους που δουλεύουν με υπευθυνότητα και εξυπηρετούν τους δημότες.

 

 

Λ. Π. : Μετά τις εκλογές και προτού ψηφιστεί ο νέος νόμος για ενίσχυση της «κυβερνησιμότητας» των Δήμων, απευθύνατε πρόταση συνεργασίας προς τις δημοτικές παρατάξεις. Θα δώσετε συνέχεια στην πρότασή σας αυτή και με ποιες πρωτοβουλίες;
Α. Κ. : Κατ’ αρχάς να αναφέρω πως, ότι και προεκλογικά η παράταξή μας και εγώ προσωπικά είχαμε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Πιστεύουμε ότι οι δήμοι δεν προσφέρονται για κομματικούς ανταγωνισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι η κοινή δράση και η συνεργασία. Και αυτά τα στοιχεία δίνουν αυτό που λέμε «κυβερνησιμότητα» επί της ουσίας. Διαφορετικές απόψεις υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Αλλά, ο διάλογος και η γόνιμη αντιπαράθεση των διαφορετικών λύσεων φέρνει πάντα τα σωστά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, θέλω να αναφέρω, ότι αυτή η δημοτική αρχή «εκπαιδεύτηκε» σε συνεργασίες από την προηγούμενη θητεία της, όταν ήταν χωρίς πλειοψηφία. Και νομίζω ότι μια χαρά τα καταφέραμε και «κυβερνήσαμε». Απευθύνω, λοιπόν, μια πρόταση συνεργασίας σε προγραμματική βάση προς όλες τις παρατάξεις, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο διοίκησης και με ανάληψη ευθυνών απ’ όσους λάβουν μέρος σε αυτή τη συνεργασία. Η πρότασή μας είναι ανοιχτή και θα έχουμε τη δυνατότητα, είτε μέσα από συσκέψεις με τους επικεφαλής, είτε με επιμέρους συναντήσεις με όλες τις παρατάξεις, να συνεχιστεί το καλό κλίμα που υπάρχει.

 

 

Λ. Π. : Κύριε Κατωπόδη, εσείς επιμένετε σε αυτή τη γραμμή των συναινέσεων. Εγώ άκουσα, ωστόσο, τον κ. Γώγο να λέει στο Επικοινωνία fm ότι δεν τον πήρατε ποτέ για συναίνεση...
Α. Κ. : Ο κύριος Γώγος, αμέσως μετά τις εκλογές, έκανε ένσταση στο εκλογικό αποτέλεσμα και ζητούσε από το δικαστήριο να ακυρώσει τις εκλογές. Δηλαδή, επί της ουσίας, δεν αναγνώριζε το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς όμως είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και φυσικά στον διάλογο και θα απευθυνθούμε και στον κύριο Γώγο. Άλλωστε, σε μια πρόχειρη συζήτηση που κάναμε, θεωρώ ότι και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να στηρίξει με τον τρόπο του και όπου αυτός νομίζει την πολιτική, όχι τη δική μου, μα του Δήμου. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες παρατάξεις, όπου, σημειωτέον, δεν καταλήξαμε σε μια κοινή θέση-απόφαση, με θέσεις ευθύνης, αντιδημαρχίες κ.ο.κ. Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικό είναι ότι έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, με τις μεγαλύτερες, τουλάχιστον, παρατάξεις της αντιπολίτευσης μια κοινή πορεία σε πάρα πολλά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το κλίμα, που εγώ θέλω να καλλιεργήσω στο Δήμο θα έχει αποτέλεσμα.

 

 

Λ. Π. : Δεν θα μπορούσαν γενικότερα οι δήμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες σαν αυτές που αναλάβατε εσείς; Για ποιο λόγο έπρεπε να υπάρξει αυτή η αλλαγή – παρέμβαση στον Κλεισθένη;
Α. Κ. : Θεωρώ ότι είναι λάθος, και από την πλευρά μου είναι καταδικαστέα. Γιατί η απλή αναλογική, εκτός του ότι είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, όπου η ψήφος όλων των πολιτών μετράει το ίδιο, είναι ταυτόχρονα και εκείνο το «όχημα», το οποίο μπορεί να μας «επιτρέψει» αυτές τις συναινέσεις. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, καθώς είστε ιδιαίτερα έμπειρος στα τοπικά θέματα, πόσες φορές γίνονται άγονες αντιπαραθέσεις, προκειμένου να φανεί ότι μια παράταξη είναι διαφορετική από την άλλη. Αυτό το κλίμα, πιστεύω, ότι η απλή αναλογική και οι συνεργασίες θα το καταργούσαν. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επειδή δεν θέλει την απλή αναλογική, βρήκε μια αφορμή στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», να ενισχύσει αυτό το «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο, το οποίο είναι στο «DNA» της. Όμως, δεν άφησε την απλή αναλογική να λειτουργήσει. Δεν θεωρώ κι εγώ ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Θα υπήρχαν. Αλλά, ας βλέπαμε ποια είναι αυτά και εν συνεχεία, θα μπορούσαμε με παρεμβάσεις να τα διορθώσουμε.

 

 

Λ. Π. : Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα «δυνατά χαρτιά» σας στη προηγούμενη θητεία σας και για ποιες παραλείψεις ή αδυναμίες θα κάνατε… αυτοκριτική;
Α. Κ.: Κατ’ αρχάς, όπως και προεκλογικά είπαμε και το κατάλαβαν θεωρώ οι συνδημότες μας, το 2014 παραλάβαμε ένα δήμο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Καταφέραμε, όχι μόνο να ξεχρεώσουμε τα χρέη, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό αποθεματικό. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να διακανονίσουμε και να εξυπηρετήσουμε κανονικά όλα τα δάνεια του δήμου. Άρα, το βασικότερο πρόβλημα, το οποίο λύσαμε, είναι ότι καταφέραμε να βάλουμε το Δήμο σε κανονική τροχιά από την άποψη των οικονομικών, εξέλιξη θετική και κρίσιμη.

 

 

Λ. Π. : Στροφή στην κανονικότητα…
Α. Κ.: Ακριβώς, επιστρέψαμε κι εμείς στην κανονικότητα. Μια φράση, που χρησιμοποιείται πολύ τελευταία. Το δεύτερο ζήτημα, είναι το ότι αντιμετωπίσαμε, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση όλους τους υπαλλήλους του δήμου το ίδιο και έτσι πετύχαμε να δουλέψει καλύτερα ο Δήμος για να εξυπηρετούνται οι δημότες. Το τρίτο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι η κοινωνική μας πολιτική. Φροντίσαμε τους ανθρώπους, που οικονομικά ήταν αδύναμοι και καταφέραμε πολλά πράγματα. Αυτό ο κόσμος το ήθελε, το περίμενε από εμάς και νομίζω ότι το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό «ενισχύοντας» τόσο με έμψυχο δυναμικό όσο και με προγράμματα, την κοινωνική μας υπηρεσία. Αυτά είναι κυρίως τα θέματα στα οποία σταθήκαμε. Αν θα ήθελα να πω κάτι αυτοκριτικά, όπως λέτε, είναι κυρίως στα θέματα αυτά που λέμε καθημερινότητα, δηλαδή την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, τα πεζοδρόμια. Στα οποία δεχθήκαμε κριτική από τους αντιπάλους μας. Και, είπα σε πολλές περιπτώσεις, πως αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτά και θα προσπαθήσω στην επόμενη θητεία να τα διορθώσω.

 

 

Λ. Π. : Αναφέρεστε στο σχέδιο για τα απορρίμματα; Γιατί θυμάμαι είχατε δώσει μάχη.
Α. Κ. : Αναφέρομαι σε όλη την πολιτική για τα απορρίμματα. Είχαμε δώσει «μάχη» για να περάσουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων∙ δεν καταφέραμε να το περάσουμε, γιατί είχαμε καταλήψεις και όχι μόνο γι’ αυτό το λόγο. Υπάρχουν στα απορρίμματα και άλλα θέματα, υποδομών, εργαζομένων, αλλά και αντίληψης του κόσμου γι’ αυτά. Δηλαδή, θέλει πάρα πολλή δουλειά στο να πειστεί και ο κόσμος να φροντίζει την καθαριότητα της πόλης του, του δρόμου του, του κοινόχρηστου χώρου, γενικά. Αυτά, νομίζω, ήταν κυρίως τα αρνητικά μας ζητήματα, στα οποία στρέφουμε ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή την προσοχή μας και, βέβαια, θα έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες από τη στιγμή που καταφέραμε ο Δήμος να μπει σε μια κανονική πορεία. Γιατί ήταν κι αυτά τα ζητήματα που αποτέλεσαν ανάχωμα στις προσπάθειές μας.

 

 

Λ. Π. : Θυμάμαι, ότι είχατε πει το Φεβρουάριο του 2017 ότι παραλάβατε ένα Δήμο στο χείλος του γκρεμού.
Α. Κ. : Έτσι είναι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα είμαστε σε μια κανονική πορεία και ο Δήμος δεν χρωστάει. Και να σας πω και κάτι άλλο πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη μου. Η δυνατότητα αυτή, το ότι μπαίνουμε δηλαδή σε μια κανονική τροχιά, μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε τους διαγωνισμούς με ένα τρόπο άψογο κατά τη γνώμη μου. Αυτό πετυχαίνει το εξής. Φερ’ επείν στο παρελθόν, δεν ερχόταν κανένας υποψήφιος ανάδοχος να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να κηρύσσονται άγονοι. Πλέον, η αξιοπιστία του δήμου στα οικονομικά συντελεί στη μεγάλη συμμετοχή από την πλευρά των προμηθευτών. Μάλιστα, θα έδινα ένα παράδειγμα: αυτή τη στιγμή προχωράμε μια μελέτη για το 4ο Δημοτικό, ένα σχολείο με πρόβλημα πέρυσι, για το οποίο ήρθαν οκτώ εταιρίες να ζητήσουν την ανάληψη της μελέτης. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεις καλύτερες τιμές και ποιοτικότερο αποτέλεσμα.

 

 

Λ. Π. : Είχατε επισημάνει παλιά, κύριε Δήμαρχε ότι ο Δήμος έχει ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων. Και θυμάμαι την αίτηση για αριθμό εργαζομένων που ζητούσατε στον τομέα της καθαριότητας από τον ΑΣΕΠ, με διορισμούς, που φαντάζομαι, ακόμα τους περιμένετε.
Α. Κ. : Είμαστε έτοιμοι. Σε λίγες μέρες περιμένουμε το ΦΕΚ να δημοσιευτεί. Προσλαμβάνουμε είκοσι δύο μόνιμους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Βέβαια, στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι δεν μας έλειψαν, υπό την έννοια ότι είχαμε ορισμένου χρόνου και είχαμε και την κοινωφελή εργασία, που κάλυψαν σε ένα μεγάλο βαθμό τα κενά του μόνιμου προσωπικού. Όμως, δεν παύει, βασικοί τομείς του Δήμου όπως η διεύθυνση καθαριότητας και η τεχνική υπηρεσία, να χρήζουν ενίσχυσης από έμψυχο δυναμικό. Αυτή τη στιγμή υστερούμε σε αριθμό εργαζομένων. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκπονούμε μελέτες με βάση τις οποίες εγκρίνεται η χρηματοδότηση. Αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Όπως και ένας τρίτος τομέας, στον οποίο, επίσης, απαιτείται ενίσχυση στο προσωπικό του Δήμου, είναι ο τομέας της ψηφιακής πολιτικής. Είναι τρεις τομείς, στους οποίους απαιτείται απαραιτήτως μόνιμο προσωπικό, κατά τη γνώμη μου. Και θα κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή. Βεβαίως, θέλω να σημειώσω κάτι. Η τωρινή κυβέρνηση έχει αναλογία στις προσλήψεις 1:5. Αντιλαμβάνεστε με βάση αυτή τη συνθήκη, ότι, αν στο Δήμο μας φύγουν μια χρονιά δέκα εργαζόμενοι, θα προσλάβουμε δύο. Ενώ, με βάση το 1:1 που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στους δέκα που θα έφευγαν, θα προσλαμβάναμε δέκα μόνιμους υπαλλήλους.

 

 

Λ. Π. : Πώς κρίνετε τα όσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, για την κοινωφελή εργασία, με τους εποχιακούς εργαζόμενους;
Α. Κ. : Με την κοινωφελή εργασία προσλάβαμε εκατόν ογδόντα εργαζόμενους. Αυτοί οι εργαζόμενοι πήραν και μια παράταση τέσσερεις μήνες για να μπορέσει να καλυφθεί το διάστημα των εκλογών. Όμως, αυτή τη στιγμή στα μέσα Οκτώβρη λήγει η θητεία τους. Εμείς, ήδη έχουμε έγκαιρα αιτηθεί να προσλάβουμε άλλους τόσους. Πιστεύω ότι όλοι οι Δήμοι χρειάζονται την κοινωφελή εργασία. Βεβαίως, η σύμβασή τους είναι ορισμένου χρόνου και αμείβονται με μικρότερο μισθό. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Επιθυμία μας είναι να φτάσει ο μισθός τους στο επίπεδο της συλλογικής σύμβασης του εργαζόμενου στους Ο.Τ.Α. Παρ’ όλα αυτά, είναι πάρα πολύ χρήσιμοι, μας λύνουν πάρα πολλά προβλήματα. Και στην καθαριότητα και στο πράσινο και στις υπηρεσίες.

 

 

Λ. Π. : Ποιες προτεραιότητες βάζετε για τη νέα σας θητεία; Σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά και σε έναν οραματικό σχεδιασμό για το Δήμο και την κοινωνία. Θα ήθελα πάντως να επισημάνω αυτό που είδα ερχόμενος στο Βύρωνα, ότι γίνονται έργα, όπως ασφαλτοστρώσεις, που συνήθως, όπως ξέρει ο πολύς κόσμος, γίνονται πριν τις εκλογές και όχι μετά.
Α.Κ. : Εμείς πρωτοτυπήσαμε, λοιπόν, εδώ και τα έργα τα κάνουμε μετά τις εκλογές!
Όπως γνωρίζετε, ένα έργο για να γίνει χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα. Κι επειδή υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσκολίες, κάποια απ’ αυτά καθυστέρησαν ή κάποια ήταν σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη σε εξέλιξη έργα. Είναι το παλαιό Δημαρχείο το μουσείο, που τελειώνει σε λίγο, ασφαλτοστρώσεις που ξεκίνησαν ήδη, η ανάπλαση των προσφυγικών του Καρέα, οι δεκατρείς παιδικές χαρές που έχουμε ανακαινίσει για να γίνουν σύγχρονοι παιδότοποι και οι οποίοι ολοκληρώνονται, καθώς και άλλα έργα, όπως το 2ο αθλητικό κέντρο.
Το ευχάριστο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη πολλά, σπουδαία έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στα οποία ολοκληρώνουμε τις μελέτες με σκοπό την υπογραφή συμβάσεων. Ενδεικτικά αναφέρω την ανακαίνιση του κλειστού γηπέδου της Μυρακτής, το ενεργειακό πρόγραμμα Φιλόδημου που αφορά στα σχολεία και που εγκρίθηκε, το μεγάλο έργο όπου τέσσερις χιλιάδες λαμπτήρες θα αντικατασταθούν με LED, έργο που θα εξασφαλίσει οικονομία και ενεργειακή οικονομία ταυτόχρονα, έχουμε δεκαπέντε συστήματα υπογειοποιημένων κάδων, μετά το ένα που βάλαμε στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Πολλά έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα προχωρήσουν στη συνέχεια.
Για να μπω στην ουσία της ερώτησής σας. Όπως πολύ σωστά είπατε, είναι σε δύο κατευθύνσεις η προσπάθεια που κάνει ένας Δήμος. Η μία προσπάθεια είναι η καθημερινότητα. Αυτό που έλεγα πριν. Η καθαριότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μας, ο ηλεκτροφωτισμός, η δημοτική συγκοινωνία, τα πεζοδρόμια. Αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ, έργα που πρέπει να παρουσιάσουμε στους δημότες μας και που θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την τετραετία, με μεγαλύτερη γνώση, μεγαλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερη διάθεση. Υπάρχει, όμως, και αυτό το «οραματικό», που αναφέρετε, για το οποίο εργαζόμαστε.. Εδώ υπάρχουν μερικά ζητήματα πολύ συγκεκριμένα. Το ένα ζήτημα είναι η ανάπλαση των προσφυγικών στον Καρέα, ενώ προχωράμε σε αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων. Να εμφανιστεί, δηλαδή, ο δημόσιος χώρος με ένα πολύ καλύτερο τρόπο για να τον χαίρονται οι δημότες. Ήδη υπάρχει στο πρόγραμμά μας η ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Λαζάρου και της πλατείας Μαρτάκη. Πλατείες που βρίσκονται στο κέντρο του Βύρωνα, στην πιο πυκνοκατοικημένη και πιο «δύσκολη», αν θέλετε, περιοχή μας. Όμως, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που επικεντρώνουμε την προσοχή μας όπως κεντρικοί δρόμοι τους οποίους καλούμαστε να πεζοδρομήσουμε. Θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους με ιδιαίτερο τρόπο πρέπει Αναφέρω ενδεικτικά τη Φορμίωνος η οποία αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για εμάς. Ίσως να είναι και το πρώτο έργο, εκτός των άλλων που έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

 

Λ. Π. : Την προηγούμενη θητεία σας ένα από τα «δυνατά σας χαρτιά» ήταν ο πολιτισμός. Τι σκέφτεστε τώρα; Πώς θα συνεχίσετε;
Α. Κ. : Πράγματι, ο πολιτισμός ξεκινώντας με «κορωνίδα», το Φεστιβάλ «στη Σκιά των Βράχων», το οποίο, αν θέλετε, είναι ίσως το καλύτερο μετά το Φεστιβάλ Αθηνών με μεγάλη προσέλευση θεατών, είναι και θα είναι στο κέντρο της προσοχής μας. Το Θέατρο Βράχων που αναφέρθηκα αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο τον οποίο και συντηρούμε επιμελώς όπως και τον περιβάλλοντα χώρο, μαζί με τα γήπεδα που υπάρχουν εκεί, τα οποία και ανακαινίσαμε. Ένας πραγματικά ένας πάρα πολύ όμορφος χώρος ο οποίος είναι στο κέντρο της προσοχής μας ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξής του.
Εκτός από το Θέατρο Βράχων, θέλω να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα που επί της θητείας μου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο Δήμο με τέτοια ιστορία, το Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα.

 

Λ. Π. : Αυτό έχει πιστοποιηθεί, κύριε Δήμαρχε;
Α. Κ. : Θα πιστοποιηθεί σύντομα. Γίνονται όλες οι ενέργειες. Πήραμε το Παλαιό Δημαρχείο και το ανακαινίσαμε τόσο εξωτερικά -ενεργειακά εννοώ- όσο και εσωτερικά.

 

Λ. Π. : Μπορούμε να πούμε πότε θα είναι επισκέψιμο;
Α. Κ. : Αυτή τη στιγμή απομένει μια τελευταία εργολαβία, που υπέγραψα, έτσι ώστε να ελαιοχρωματιστεί ξανά εξωτερικά και να σχηματιστεί καλύτερα και ο περιβάλλοντας χώρος ο οποίος θα διαμορφωθεί σύντομα. Πιστεύω πως σε δυο μήνες θα είναι έτοιμο. Εκεί θα συγκεντρωθεί η ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας, αλλά και η Αντιστασιακή Ιστορία του Βύρωνα, ενώ ταυτόχρονα, θα αποτελεί και χώρο τέλεσης των πολιτικών γάμων. Στη συνέχεια, έχουμε το «Ντάνκαν». Μια πολύ σπουδαία κληρονομιά που κρατούμε ως Κέντρο Χορού. Ήθελα να δώσω και ένα ιδιαίτερο βάρος και στο λογοτεχνικό μας διαγωνισμό, στον οποίο κάθε χρόνο -φέτος είναι ο τέταρτος- καλούμε νέους από όλη την Ελλάδα να διαγωνιστούν πάνω σε μυθιστόρημα και σε ποίημα, τα οποίοι εκδίδει ο δήμος σε ετήσια βάση δωρίζοντάς τα μάλιστα σε όλους τους δήμους. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο στις 27 Δεκεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους βραβευθέντες και στους συγγενείς τους να χαρούν τη γιορτή που διοργανώνει ο δήμος προς τιμήν τους.

 

 

Λ. Π. : Λειτουργείτε πλέον σε ένα πολιτικό περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της προηγούμενης θητείας σας. Σημαίνει αυτό για εσάς κάτι;
Α. Κ. : Κοιτάξτε, και όταν αναλάβαμε διαφορετικό ήταν. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν και το 2014. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιμετωπίζει την κεντρική εξουσία και την κάθε κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο. Να απαιτεί και για το Δήμο του και για τους συνδημότες του το μέγιστο και το καλύτερο δυνατόν. Άρα, θα είμαστε διεκδικητικοί και απαιτητικοί και από αυτή την Κυβέρνηση. Εκείνο που θέλω να σημειώσω, για να φανεί ξεκάθαρα τι σημαίνει για μας διεκδίκηση, είναι πάνω απ’ όλα να είμαστε εμείς έτοιμοι με μελέτες και προμελέτες, έτσι ώστε να απαιτούμε χρήματα, όπως κάναμε και με την προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μπορούμε να πάρουμε τις χρηματοδοτήσεις.

 

Λ. Π. : Δήμαρχε, ευχαριστώ πολύ.
Α. Κ. : Κι εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά.

 


Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της ΖΩ2.

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ρεπορτάζ του zo2.gr, που μεταφέρει μαρτυρίες γονέων για τη σίτιση των νηπίων σε παιδι..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Σπαρτιατική αγωγή» για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Σπαρτιατική αγωγή» για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών

Διατροφή από το ψυγείο στο πιάτο, χωρίς άλλο ενδιάμεσο στάδιο προπαρασκευής, περι..

Readmore

Ξανά στο «στόχαστρο» της Λαϊκής Συσπείρωσης η Αν. Μπότου

Ξανά στο «στόχαστρο» της Λαϊκής Συσπείρωσης η Αν. Μπότου

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου καταγγέλλει την τακτική της δημοτικής αρχής απέναντ..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη και εχθρική...

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη και εχθρική...

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής   Για μια ακόμη φορ..

Readmore

Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Αγνοεί ο Δήμος Ζωγράφου τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου που δίνει τη δυνατότητα στα κατασ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.