Βύρωνας: Μια ανατροπή με σασπένς

«Υποκλίνομαι στην ψυχή του Βυρωνιώτη»

 

Του Βασίλη Πάγκαλου

 


1aaa-basilis-pagkalosΌλα ετοιμάστηκαν με προσοχή και μέθοδο. Παρατάχθηκαν επικοινωνιολόγοι, image makers και ορισμένα βαριά ονόματα από το παρελθόν του Βύρωνα. Πολιόρκησαν την πόλη με μπάνερς, αφίσες, εφημερίδες. Με έντυπα υποψηφίων, κάρτες, πληρωμένες καταχωρήσεις και προσωπικά τηλεφωνήματα. Όλα επαγγελματικά και πληρωμένα. Τα χρήματα άλλωστε δεν είναι πρόβλημα. Απαιτώντας υποταγή και άκριτη συμπεριφορά ακόμα και από τους δικούς τους. Καλώντας μας να παραδώσουμε όλα τα δικαιώματά μας στον ηγεμόνα-αρχηγό-άριστο προκειμένου να τα διαχειριστεί όπως αυτός νομίζει. Εξασφαλίζοντας ηρεμία, τάξη και προ πάντων ασφάλεια!
Όλα αυτά προσπάθησαν να τα επιβάλουν με παραπλάνηση, συκοφαντίες, λάσπη. Και όλα χαμογελούσαν στον κ. Γώγο και τους συμβούλους του και φαίνονταν να εξελίσσονται βάσει του σχεδίου.

 

 

Αληθινά και χωρίς θεατρινισμούς πίστευαν ακράδαντα ή τους είχαν πείσει για τη σιγουριά της νίκης. Ο βυρωνιώτης βέβαια, έβλεπε καλά πως και ο ίδιος δεν πίστευε σε αυτά που έλεγε. Έβλεπε το ψεύτικο χαμόγελό του και την απέχθειά του για τις νέες ιδέες. Ο έμπειρος, θα διέκρινε την θύελλα να πλησιάζει.
Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δεν ήταν το αναμενόμενο. Γι’αυτό την δεύτερη Κυριακή τα έδωσαν όλα. Βρίσκοντας τους πιο ευκολολύγιστους, τους εύπιστους ή ευκολόπιστους. Με ανακοινώσεις υποστήριξης που έχουν έντονα σημάδια ψυχολογικής πίεσης, παρεμβάσεις κομματικών στελεχών ή υποσχόμενοι θέσεις και αξιώματα που δεν μπορούσαν να τηρήσουν, έπεισαν ακόμα και το «stoiximan» για τη σιγουριά της επιτυχίας. Και μόλις χάνουν, σπεύδουν να ανακαλύψουν κάποια σκοτεινή και απόλυτα φανταστική συνομωσία. Αποδεικνύεται η πλάνη τους και οι ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων, οι επιθέσεις τους, δεν έχουν καμία σημασία και συνέπεια. Ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί πως για ό,τι έχει συμβεί το λάθος ήταν δικό τους.

 

Η πίκρα του κ. Χαρδαλιά

Ο ιστορικός πάντως, που θα καταγράψει τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά τους, δεν θα ευθύνεται αν κρίνει ότι το πάθος για το αξίωμα του Δημάρχου τους οδήγησε σε πράξεις βαθύτατα ανήθικες. Υπονοώντας αλλοιώσεις σκόπιμες στο αποτέλεσμα, το οποίο αντικειμενικά είναι μη ανατρέψιμο. Εκτός κι αν η πίκρα οδήγησε τον κ. Χαρδαλιά να επιτεθεί «επί δικαίων και αδίκων» με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε μια χυδαία ανακοίνωση ρεβανσιστικού χαρακτήρα. Πώς όμως έγινε αυτή η ανατροπή, κόντρα στις εκτιμήσεις, προβλέψεις, την τάση σε όλη την επικράτεια και στο μέτωπο που προσπάθησαν να δημιουργήσουν;
Με την πάνω από σαράντα χρόνια ενασχόλησή μου με τα κοινά στον Βύρωνα, πιστεύω ότι, όσο κι αν σήμερα εμφανίζεται ως μεσοαστική συνοικία, η καρδιά του άρχισε να χτυπά την δεκαετία του ’20. Ο Βύρωνας είναι μια προσφυγούπολη. Και οι καρδιές αυτής της πόλης διαφέρουν από τις άλλες. Οι Βυρωνιώτες είναι ειλικρινείς, καλόκαρδοι και λένε αυτό που σκέφτονται. Έχουν ψυχή γενναιόδωρη, με καλοσύνη και εγκαρδιότητα, που την βρίσκεις όπου η ματαιοδοξία δεν δεσπόζει πάνω σε όλα τα άλλα αισθήματα. Πνεύμα ανήσυχο και φύση αγωνιστική. Εκφράζεται με πάθος, είναι πεισματάρης και το έχει πληρώσει στο διάβα της ιστορίας του. Αυστηρός, αλλά και δίκαιος. Εργατικός, αγαπά την πρόοδο και αναγνωρίζει την προσπάθεια. Με ανοχές στην άλλη άποψη και την διαφορετικότητα. Έχει πολλά καλά, αλλά και κακά, όπως άλλωστε όλος ο κόσμος. Ποτέ όμως, αγενής, υβριστής, προσβλητικός, μηδενιστής. (Θέλω εδώ, να σας δηλώσω, γιατί θα σκάσω εάν δεν το πω, ότι ο κ. Ψαριανός μένει στον Βύρωνα, αλλά δεν είναι Βυρωνιώτης. Σώγαμπρος είναι. Από την διαμονή του στον Βύρωνα, δεν πήρε τίποτα από την κουλτούρα και το πνεύμα της πόλης. ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… Μας έκλεψε μια φορά την ψήφο, μην σας παρασύρει, μαυρίστε τον). Οι πράξεις του Βυρωνιώτη σχετίζονται με την ηθική και δεν έχουν τα στοιχεία της γαλλικής συμπεριφοράς των σαλονιών. Ενώ ζούμε με τον «βασικό», τολμούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Πιστοί στις απόψεις μας και έχουμε την αναίδεια να υποστηρίζουμε αυτό που θεωρούμε δίκαιο κόντρα στις πιέσεις. Που πάντα ανακαλύπτουμε, σε όλη την ιστορία μας, ένα καλό σκοπό και να αγωνιστούμε για αυτόν. Όσο για την δόξα, δεν μας ενδιαφέρει. Μπορεί να την πάρει κάποιος άλλος, που εκείνη την στιγμή μας αντικατέστησε. Δεν έχει σημασία.
Ένιωσα λοιπόν μια βουβή- μυστική συνεννόηση και συλλογική αντίδραση. Αντιμετωπίζοντας χωρίς οργή, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα την πίεση και ψυχολογική βία αυτής της προεκλογικής περιόδου. Που ούτε τα έμμεσα διαβήματα ή ευθείες αναφορές του κου Γώγου περί αποχώρησής του από τα κοινά στην περίπτωση μη εκλογής συγκίνησαν! Ενάντια στην απαγορευμένη αντίρρηση. Σε αυτό υποκλίνομαι.
Εμείς έχουμε πολλή φωτιά μέσα μας και αυτό φαίνεται να διέκρινε ο Βυρωνιώτης και μας τίμησε με την ψήφο του.

 


Ο Βασίλης Πάγκαλος είναι μέλος της γραμματείας «Στάση Βύρωνα».

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Χωρίς θέρμανση ο Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός-Αναμένονται σόμπες…

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Χωρίς θέρμανση ο Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός-Αναμένονται σόμπες…

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων     Χωρίς θ..

Readmore

Μέτρα τώρα για ασφαλή σχολεία

Μέτρα τώρα για ασφαλή σχολεία

  Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή στις 15 Ιανουαρίου Σύλ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ξεκινάει ο 7ος λογοτεχνικός διαγωνισμός

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ξεκινάει ο 7ος λογοτεχνικός διαγωνισμός

Εμπνευσμένο από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τα διακόσια χρόνια από την ένα..

Readmore

Η Συμπαράταξη.... «Αγαπά Ζωγράφου»

Η Συμπαράταξη.... «Αγαπά Ζωγράφου»

"Απάντηση στην παράταξη Αγαπώ Ζωγράφου" επιγράφεται το σχόλιο με το οποίο η Δημοτι..

Readmore

Ολοκληρώθηκαν οι βασικές εργασίες ανάπλασης των Προσφυγικών του Καρέα

Ολοκληρώθηκαν οι βασικές εργασίες ανάπλασης των Προσφυγικών του Καρέα

  Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Το..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.