Πράσινοι και γαλάζιοι: μια αναδρομική αγάπη

Του Γιάννη Χριστόπουλου

 

1aaa-giannisxrΒλέπω στην ΤV τους αγαπημένους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους, Λοβέρδο και Γεωργιάδη να αλληλοϋποστηρίζονται και γυρίζω πίσω στα μπλε και πράσινα καφενεία, δεν έχουν περάσει δα και τόσα πολλά χρόνια από τότε...
Θυμάστε, τι μίσος που υπήρχε στα δυο μεγάλα κόμματα, πόσο είχαν φανατίσει τον κόσμο ; Πράσινοι και γαλάζιοι δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν στο ίδιο καφενείο. Ανάλογα με τα πολιτικά φρονήματα του καφετζή χρωματιζόταν και το καφενείο.
Στους τοίχους δέσποζε ο Ανδρέας στα πράσινα καφενεία, ο Καραμανλής στα γαλάζια (και επί Μητσοτάκη, Καραμαλή είχαν) αυτά για τα διακριτικά καφενεία γιατί υπήρχαν και καφενεία σαν εκλογικά κέντρα. Οι εφημερίδες που κυριαρχούσαν ήταν η Ακρόπολη και η Εξόρμηση, από κάποια στιγμή και μετά εμφανίστηκε στα πράσινα καφενεία και η φυλλάδα του Κουρή η Αυριανή.
Στα μικρά χωριά, όπου για χρόνια ένα καφενείο ήταν υπεραρκετό για τον πληθυσμό, ο καφετζής έβγαζε δεν έβγαζε ένα σκάρτο μεροκάματο. Λόγω των συχνών καβγάδων το ένα καφενείο έγινε δύο, ένα γαλάζιο και ένα πράσινο και το σκάρτο μεροκάματο μοιράστηκε στα δύο...


Στις οικογένειες, οι γαμπροί σπάνια ήταν του ιδίου κόμματος, ο ένας γαλάζιος και ο άλλος πράσινος και κατά κανόνα υποστήριζαν και διαφορετικές ομάδες ΠΑΟΚ-ΑΡΗ στην Θεσσαλονίκη, ΑΕΚ-ΠΑΟ στην Αθήνα, Ηλυσιακός -Αστέρα στου Ζωγράφου. Το σίγουρο ήταν ότι στα οικογενειακά τραπεζώματα θα μάλωναν για τα πολιτικά ή για τα αθλητικά ή και για τα δύο κατά κανόνα στο τέλος η διαμάχη γύριζε στα κληρονομικά.
Ομηρικοί καβγάδες και προσβολές στην βουλή, “είσαι τενεκές ξεγάνωτος”, έλεγε ο ένας για να πάρει μια αντίστοιχη απάντηση. Με την μισή Ελλάδα να τους βλέπει από την τηλεόραση....

 

Στα δημοτικά συμβούλια χάος, γαλάζιοι ή πράσινοι διέκοπταν τον εισηγητή πριν ακούσουν την πρότασή του, λέγοντας ότι καταψηφίζουν και αν τους ρωτούσες γιατί τέτοια άρνηση απαντούσαν ότι όταν οι εισηγητές ήταν μειοψηφία ψήφιζαν πάντα όχι, οπότε και εμείς καταψηφίζουμε χωρίς να εξετάζουμε το γιατί. Όταν εμείς πάρουμε την δημαρχία αυτοί θα ψηφίζουν συνέχεια όχι. Ο ορισμός του φαύλου κύκλου.
Σήμερα οι γαλάζιοι και οι εναπομείναντες πράσινοι κάθονται δίπλα-δίπλα στις καφετέριες αλλά και στις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων και ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, μιλάνε σιγά αναμεταξύ τους με την παλάμη να κρύβει το στόμα τους και συχνά πυκνά ακούς γελάκια.
Όταν πάρει τον λόγο, στα δημοτικά συμβούλια, ο γαλάζιος αμέσως μετά παίρνει τον λόγο ο πράσινος λέγοντας ότι συμφωνεί με τον γαλάζιο και προσθέτει ότι ….. Πώς γίνεται από την μια μέρα στην άλλη να συμφωνούν σε όλα όταν διαφωνούσαν στα πάντα, είναι άξιο απορίας.
Την επόμενη εβδομάδα το ίδιο έργο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αρχίζει ο πράσινος για να συμφωνήσει ο γαλάζιος και να προσθέσει ότι....
Εκθειάζουν τους παλιούς εχθρούς τους, διάβαζα τις προάλλες μια δήλωση παλιού γνωστού δεξιού που εκθείαζε τον κ. Μπέη ( πράσινο δήμαρχο του Ζωγράφου). Ένας άλλος έλεγε, σε μια συνεδρίαση που είχα παρευρεθεί, τι καλή δήμαρχος που ήταν η κ. Σακελλαρίδου ( μετά τον Μπέη για χρόνια η πράσινη δήμαρχος Ζωγράφου), περιττό να σας πω ότι τότε ήταν ορκισμένοι αντίπαλοι και των δυο.... Όσο εναλλάσσονταν στην εξουσία ήταν εχθροί, τώρα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση αγαπήθηκαν. Κατάφεραν δε κάτι πρωτότυπο να αγαπηθούν και αναδρομικά.
Που πήγε τόσο μίσος βρε παιδιά και πως μεταμορφώθηκε σε αγάπη ?
Πολιτισμός και σεβασμός του αντιπάλου θα έλεγε κάποιος που βλέπει επιδερμικά την υπόθεση.
Στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι, έκαναν τους αντίπαλους. Είχαν σχεδιάσει την πόλωση αυτή και κατάφεραν να την διατηρήσουν για πολλά χρόνια και σε συνδυασμό με το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν, εγκλώβισαν τον κόσμο στο γαλάζιο και πράσινο στρατόπεδο.
Σήμερα το σχέδιό τους κατέρρευσε, ο πράσινος συνέταιρος απομυθοποιήθηκε και η πλειονότητα των οπαδών του απεγκλωβίστηκε.
Οι εναπομείναντες πράσινοι δεν έχουν κανένα πλέον λόγο να συνεχίσουν την αντιπαλότητα που είχαν για χρόνια με τους γαλάζιους. Άλλος είναι ο εχθρός τους τώρα και συμπίπτει, μάλιστα, να είναι και ο εχθρός των γαλάζιων. Για την ώρα κρατάνε το πράσινο μαγαζί ανοιχτό αν και το χρώμα του πλέον φέρνει προς το γαλάζιο. Η ημέρα που θα βάλουν πινακίδα ΝΔ, δεν είναι μακριά. Το πόσοι τέως πράσινοι θα ακολουθήσουν, είναι το κύριο ερώτημα...

 

Ο Γιάννης Χριστόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό

Μαζι Για Την Πολη Μας - Ανεξαρτητη Δημοτικη Παραταξη Ζωγραφου.

Εφημερίδα - Τεύχος 81

    

marketinn

 

1aaa-Afisa event

1aaa-fotis

 1aaa-goikonomou

Τελευταία Νέα
ΒΥΡΩΝΑΣ: Ζητείται ψυχραιμία και συναίνεση ενόψει του Δ. Σ. της Παρασκευής

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ζητείται ψυχραιμία και συναίνεση ενόψει του Δ. Σ. της Παρασκευής

Ύστερα από την εμπλοκή που δημιουργήθηκε από την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλί..

Readmore

Θεοδωρικάκος: Ενισχύονται Δήμοι και Περιφέρειες με πόρους και αρμοδιότητες

Θεοδωρικάκος: Ενισχύονται Δήμοι και Περιφέρειες με πόρους και αρμοδιότητες

  Για μια νέα δομή στο κράτος, ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στη..

Readmore

Πως θα «απελευθερωθεί» η Καισαριανή από την Αττική Οδό

Πως θα «απελευθερωθεί» η Καισαριανή από την Αττική Οδό

Πρόταση και σχέδιο ψηφίσματος της παράταξης «Πρώτη Φορά Καισαριανή» για το Δημο..

Readmore

Χρειαζόμαστε καλύτερη καθαριότητα στην πόλη, χωρίς ιδιωτικές εταιρείες

Χρειαζόμαστε καλύτερη καθαριότητα στην πόλη, χωρίς ιδιωτικές εταιρείες

"Έχουμε τις προτάσεις, με συνεννόηση μπορούμε να τα καταφέρουμε", τονίζει σε ανακο..

Readmore

Απάντηση της Δημοτικής  Αρχής Βύρωνα στο «κατηγορώ» για ιδιωτικοποίηση

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα στο «κατηγορώ» για ιδιωτικοποίηση

  «Μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε και τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζο..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.