Πράσινοι και γαλάζιοι: μια αναδρομική αγάπη

Του Γιάννη Χριστόπουλου

 

1aaa-giannisxrΒλέπω στην ΤV τους αγαπημένους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους, Λοβέρδο και Γεωργιάδη να αλληλοϋποστηρίζονται και γυρίζω πίσω στα μπλε και πράσινα καφενεία, δεν έχουν περάσει δα και τόσα πολλά χρόνια από τότε...
Θυμάστε, τι μίσος που υπήρχε στα δυο μεγάλα κόμματα, πόσο είχαν φανατίσει τον κόσμο ; Πράσινοι και γαλάζιοι δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν στο ίδιο καφενείο. Ανάλογα με τα πολιτικά φρονήματα του καφετζή χρωματιζόταν και το καφενείο.
Στους τοίχους δέσποζε ο Ανδρέας στα πράσινα καφενεία, ο Καραμανλής στα γαλάζια (και επί Μητσοτάκη, Καραμαλή είχαν) αυτά για τα διακριτικά καφενεία γιατί υπήρχαν και καφενεία σαν εκλογικά κέντρα. Οι εφημερίδες που κυριαρχούσαν ήταν η Ακρόπολη και η Εξόρμηση, από κάποια στιγμή και μετά εμφανίστηκε στα πράσινα καφενεία και η φυλλάδα του Κουρή η Αυριανή.
Στα μικρά χωριά, όπου για χρόνια ένα καφενείο ήταν υπεραρκετό για τον πληθυσμό, ο καφετζής έβγαζε δεν έβγαζε ένα σκάρτο μεροκάματο. Λόγω των συχνών καβγάδων το ένα καφενείο έγινε δύο, ένα γαλάζιο και ένα πράσινο και το σκάρτο μεροκάματο μοιράστηκε στα δύο...


Στις οικογένειες, οι γαμπροί σπάνια ήταν του ιδίου κόμματος, ο ένας γαλάζιος και ο άλλος πράσινος και κατά κανόνα υποστήριζαν και διαφορετικές ομάδες ΠΑΟΚ-ΑΡΗ στην Θεσσαλονίκη, ΑΕΚ-ΠΑΟ στην Αθήνα, Ηλυσιακός -Αστέρα στου Ζωγράφου. Το σίγουρο ήταν ότι στα οικογενειακά τραπεζώματα θα μάλωναν για τα πολιτικά ή για τα αθλητικά ή και για τα δύο κατά κανόνα στο τέλος η διαμάχη γύριζε στα κληρονομικά.
Ομηρικοί καβγάδες και προσβολές στην βουλή, “είσαι τενεκές ξεγάνωτος”, έλεγε ο ένας για να πάρει μια αντίστοιχη απάντηση. Με την μισή Ελλάδα να τους βλέπει από την τηλεόραση....

 

Στα δημοτικά συμβούλια χάος, γαλάζιοι ή πράσινοι διέκοπταν τον εισηγητή πριν ακούσουν την πρότασή του, λέγοντας ότι καταψηφίζουν και αν τους ρωτούσες γιατί τέτοια άρνηση απαντούσαν ότι όταν οι εισηγητές ήταν μειοψηφία ψήφιζαν πάντα όχι, οπότε και εμείς καταψηφίζουμε χωρίς να εξετάζουμε το γιατί. Όταν εμείς πάρουμε την δημαρχία αυτοί θα ψηφίζουν συνέχεια όχι. Ο ορισμός του φαύλου κύκλου.
Σήμερα οι γαλάζιοι και οι εναπομείναντες πράσινοι κάθονται δίπλα-δίπλα στις καφετέριες αλλά και στις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων και ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, μιλάνε σιγά αναμεταξύ τους με την παλάμη να κρύβει το στόμα τους και συχνά πυκνά ακούς γελάκια.
Όταν πάρει τον λόγο, στα δημοτικά συμβούλια, ο γαλάζιος αμέσως μετά παίρνει τον λόγο ο πράσινος λέγοντας ότι συμφωνεί με τον γαλάζιο και προσθέτει ότι ….. Πώς γίνεται από την μια μέρα στην άλλη να συμφωνούν σε όλα όταν διαφωνούσαν στα πάντα, είναι άξιο απορίας.
Την επόμενη εβδομάδα το ίδιο έργο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αρχίζει ο πράσινος για να συμφωνήσει ο γαλάζιος και να προσθέσει ότι....
Εκθειάζουν τους παλιούς εχθρούς τους, διάβαζα τις προάλλες μια δήλωση παλιού γνωστού δεξιού που εκθείαζε τον κ. Μπέη ( πράσινο δήμαρχο του Ζωγράφου). Ένας άλλος έλεγε, σε μια συνεδρίαση που είχα παρευρεθεί, τι καλή δήμαρχος που ήταν η κ. Σακελλαρίδου ( μετά τον Μπέη για χρόνια η πράσινη δήμαρχος Ζωγράφου), περιττό να σας πω ότι τότε ήταν ορκισμένοι αντίπαλοι και των δυο.... Όσο εναλλάσσονταν στην εξουσία ήταν εχθροί, τώρα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση αγαπήθηκαν. Κατάφεραν δε κάτι πρωτότυπο να αγαπηθούν και αναδρομικά.
Που πήγε τόσο μίσος βρε παιδιά και πως μεταμορφώθηκε σε αγάπη ?
Πολιτισμός και σεβασμός του αντιπάλου θα έλεγε κάποιος που βλέπει επιδερμικά την υπόθεση.
Στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι, έκαναν τους αντίπαλους. Είχαν σχεδιάσει την πόλωση αυτή και κατάφεραν να την διατηρήσουν για πολλά χρόνια και σε συνδυασμό με το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν, εγκλώβισαν τον κόσμο στο γαλάζιο και πράσινο στρατόπεδο.
Σήμερα το σχέδιό τους κατέρρευσε, ο πράσινος συνέταιρος απομυθοποιήθηκε και η πλειονότητα των οπαδών του απεγκλωβίστηκε.
Οι εναπομείναντες πράσινοι δεν έχουν κανένα πλέον λόγο να συνεχίσουν την αντιπαλότητα που είχαν για χρόνια με τους γαλάζιους. Άλλος είναι ο εχθρός τους τώρα και συμπίπτει, μάλιστα, να είναι και ο εχθρός των γαλάζιων. Για την ώρα κρατάνε το πράσινο μαγαζί ανοιχτό αν και το χρώμα του πλέον φέρνει προς το γαλάζιο. Η ημέρα που θα βάλουν πινακίδα ΝΔ, δεν είναι μακριά. Το πόσοι τέως πράσινοι θα ακολουθήσουν, είναι το κύριο ερώτημα...

 

Ο Γιάννης Χριστόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό

Μαζι Για Την Πολη Μας - Ανεξαρτητη Δημοτικη Παραταξη Ζωγραφου.

Εφημερίδα - Τεύχος 79

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

«Τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, οπότε και κοινές πρέπει να είναι οι προσ..

Readmore

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Ανακοίνωση της ΡΕΚ   «Στις 28 Ιουνίου 2019 μέσω δελτίου τύπου εκφράσαμε την ανησυ..

Readmore

Μια ξένη «Αριστερά»

Μια ξένη «Αριστερά»

Του Σπύρου ΤζόκαΠανεπιστημιακός-συγγραφέας     «…Φτάσαμε στο θλιβερό σημε..

Readmore

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Συνέχεια στο διάλογο με τον Θόδωρο Ιωαννίδη, που άνοιξε μέσω της ιστοσελίδας ΖΩ 2, ..

Readmore

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Πλατεία Παναγιώτ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.