Ο Μακρόν απέναντι στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων

Ή Περί δαιμόνων που επανακάμπτουν και της προέλευσής τους

 

1aaa-gileka2

 

Του LaurentHerblay

από τον γαλλικό ιστότοπο AGORAVOX – 8 Δεκεμβρίου 2018

 

Μιλάμε για το τελευταίο σωσίβιο από το οποίο προσπαθεί απελπισμένα να κρατηθεί αυτή η εξουσία, όσο πρόστυχη και αναποτελεσματική κι αν είναι. Πριν τη γελοία απόπειρα του (υπουργού εσωτερικών Κριστόφ) Καστανέρ να ταυτίσει τα Κίτρινα Γιλέκα με την ακροδεξιά, ο Μακρόν είχε μιλήσει για «εθνικιστική λέπρα» ή για «δαίμονες από το παρελθόν που επανακάμπτουν». Ωστόσο, η ρητορική αυτή, που εδώ και δεκαετίες μεταχειριζόταν μέχρι αηδίας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ.

 

Υπερβολή, αδιαλλαξία και μη συνειδητή αυτοκριτική


Δίχως άλλο, αυτή η προεδρία μοιάζει εντελώς χαμένη. Η επιπολαιότητα του Μακρόν βγαίνει στο φως, για όσους δεν την είχα αντιληφθεί ευθύς εξαρχής… Εξάλλου, η κατολίσθησή του στις σφυγμομετρήσεις μετριάζεται εν πολλοίς από την απουσία μιας αντιπολίτευσης ισχυρής και ικανής να συσπειρώνει. Η αντιπολίτευση που ασκούν το πρώην Εθνικό Μέτωπο, το κεντροδεξιό κόμμα LR (Οι Ρεπουμπλικανοί - Les Républicains) και το αριστερό LFI (Η Ανυπότακτη Γαλλία - La France Insoumise) ικανοποιείται με το να συσπειρώνει μιαν ασήμαντη μειονότητα που της επιτρέπει να επιπλέειι, ενώ παραμένει εξαιρετικά αντιδημοφιλής για μια μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού. Αυτός που θα έβαζε στοίχημα ότι ο Μακρόν θα έσπαγε όλα τα ρεκόρ αντιδημοτικότητας στην περίπτωση που θα είχε απέναντί του μιαν πραγματική αντιπολίτευση ικανή να συσπειρώνει, θα το κέρδιζε χωρίς δυσκολία. Τους τελευταίους αυτούς μήνες, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων (προεδρικό μέγαρο) έχει γίνει ζογκλέρ των λέξεων.
Αλλά κάθε φορά πέφτει έξω: κάποια παρέμβασή του στο ημίφως απολύτως άσκοπη, για τούτη την κυβέρνηση που είχε τόσο πολύ καθυστερήσει, κάποια επίσημη δήλωση για το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Νέα Καληδονία που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ήταν του επιπέδου ενός κάκιστου φοιτητή των πολιτικών επιστημών, καθώς και μια ψευδοσυνέντευξή του στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ όπου δεν άκουγε καθόλου τι έλεγε ο συνομιλητής του… Οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις του εναντίον του Γαλλικού λαού, συνδεδεμένες με την εκτίναξη στα ύψη της τιμής της βενζίνης - υπό τη διπλή σκιά της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των φόρων - για οικολογικούς λόγους, ολοκλήρωσε το ρήγμα μεταξύ του προέδρου και των γαλλικού λαού. Έτσι προσπαθεί να πιαστεί από αυτήν τη φθαρμένη σημαδούρα της «αριστεράς»: έναν αντι-εθνικισμό για τα σκουπίδια.

 

1aaa-gile-makron


Πιστεύοντας ότι μόνο η αντιπαράθεσή του με το κόμμα της Λεπέν μπορεί να τον σώσει, ο Μακρόν βαράει τα φθαρμένα τύμπανα της «εθνικιστικής λέπρας», των «δαιμόνων από το παρελθόν που επανακάμπτουν» και καταφεύγει σε μια επικίνδυνη σύγκριση με τη δεκαετία του 1930. Ο Ζακ Σαπίρ (Jacques Sapir} τον έβαλε στη θέση του σε ένα άρθρο στο οποίο και καταγγέλλει έναν πρόεδρο ο οποίος «θέλει να παραποιήσει την ιστορία που δεν γνωρίζει», επειδή προφανώς οι παραλληλισμοί στους οποίους προβαίνει ο Μακρόν δεν είναι αρκετά έξυπνοι. Εν πρώτοις, και όπως συχνά συμβαίνει, το να αναφέρεται κάποιος όπως του κατέβει στις «πιο σκοτεινές στιγμές», ή στη δεκαετία του 1930, προκειμένου να χαρακτηρίσει το Brexit, τον Σαλβίνι ή τον Ορμπάν, είναι, το λιγότερο, υπερβολή. Κι όπως συχνά λέγεται, ό,τι είναι υπερβολικό είναι και άνευ σημασίας. Εξάλλου, αυτό το σωσίβιο είναι άκρως φθαρμένο…
Έπειτα, η αναφορά αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι. Επειδή η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία υπήρξε το προϊόν του αμέσως προηγούμενου (Α΄) πολέμου και της οικονομικής κρίσης που εν πολλοίς προκάλεσαν οι οικονομικές πολιτικές που ο Μακρόν σήμερα εφαρμόζει και υπερασπίζεται, όπως ακριβώς το υπενθυμίζει και ο Ζακ Σαπίρ… Αυτό που προκάλεσε την κρίση του 1929, ήταν οι υπερβολικές ανισότητες, οι χρηματιστικές σπέκουλες και ένα άγριο laisser-faire, ακριβώς η πολιτική που υποστηρίζει ο Μακρόν εδώ και δέκα χρόνια, ως μέλος της επιτροπής Ατταλί, υπό τον Σαρκοζί, ως σύμβουλος και έπειτα υπουργός του Ολλάντ και τέλος ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εν συντομία, ο Μακρόν παίζει με τη φωτιά όταν επικαλείται τη δεκαετία του 1930, που υπήρξε επίσης απότοκο της οικονομικής πολιτικής που ο ίδιος ασπάζεται.
Ως επιστέγασμα όλων αυτών, ο μαθητευόμενος του Μεγάρου των Ηλυσίων δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το γελοίο της δήλωσής του «εναντίον της άκρως φιλελεύθερης Ευρώπης», αυτός του οποίου όλες οι πολιτικές εντείνουν και παρατείνουν όλες τις άγριες νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, είναι οι πολιτικές αυτές που σπέρνουν το χάος. Κανένα δεν πείθει ο Μακρόν με το να κουνά τα παλιά φθαρμένα σκιάχτρα…

 

Απόδοση Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 75

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Δήμο Ζωγράφου το «Μusic now- μέρες μουσική..

Readmore

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Χθες, 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ενημέ..

Readmore

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

  Με τροπολογία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης ..

Readmore

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Δελτίο πληροφόρησης του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Με μεγάλη καθυστέρησ..

Readmore

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

«Αγαπητά μου παιδιά, Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στις εξετάσεις σας..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.