Πίσω από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων…

Του Jacques Sapir

2 Δεκεμβρίου 2018
Από τον γαλλικό ιστότοπο Réseau International

 

1aaa-jsapirΠότε επιτέλους θα καταλάβει η κυβέρνηση Μακρόν ότι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων είναι μια εξέγερση όχι εναντίον της επαπειλούμενης υπερφορολόγησης των καυσίμων αλλά εναντίον της διόγκωσης της φτώχειας που αγγίζει κυρίως αυτό που ονομάζουμε «Περιφερειακή Γαλλία» ;
Οι Γάλλοι που ζουν στις μικρές πόλεις (κάτω των 40 000 κατοίκων) ή στα χωριά που αποτελούν την έσχατη περιφέρεια των μεγάλων μητροπόλεων συνιστούν τον πυρήνα των διαδηλωτών του κινήματος αυτού. Στις τάξεις του βρίσκουμε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρο-επιχειρηματίες. Βρίσκουμε επίσης πάρα πολλές γυναίκες, οι οποίες στελεχώνουν σε υπολογίσιμο βαθμό τα μπλόκα των δρόμων. Μπροστά σε τούτη την πραγματικότητα, η κυβέρνηση επεδίωξε να προβάλει θεατρικώ τω τρόπω μια «σύγκρουση» μεταξύ «κατανάλωσης» και «οικολογικών προτεραιοτήτων». Με άλλα λόγια, έπαιξε το θέατρο του «τέλους του κόσμου» ενώ τα Κίτρινα Γιλέκα αγωνιούν και μιλούν για το τέλος του κάθε μήνα!!!

 


Μια τέτοια επιχειρηματολογία κατέληξε να απαξιώσει την κυβέρνηση, κυρίως γιατί είναι ηλίου φαεινότερο σε όλους το γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν δεν έχει να κάνει τίποτα με οποιανδήποτε ανησυχία οικολογικής υφής. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων αναφέρεται στην αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Είναι αυτό που εξηγεί και την τεράστια απήχηση που βρίσκει το κίνημα: οι Γάλλοι πολίτες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το υποστηρίζουν σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 75% και 84%.

 

Η εξέλιξη των εισοδημάτων

 

Η αγοραστική δύναμη, λοιπόν. Ας κοιτάξουμε τι καταγράφει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (Institut national de la statistique et des études économiques - INSEE), μία πηγή πληροφοριών για την οποία όλοι συμφωνούν ότι, αν και δεν είναι απολύτως τέλεια (κανένα σύστημα στατιστικής δεν είναι εξάλλου τέλειο), είναι τουλάχιστο σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιόπιστη. Σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες διαβάζουμε: «Η φτώχεια των οικονομικά ενεργών (εκτός των ανεξάρτητων εργαζομένων) αυξήθηκε κατά ένα τρίτο, εν μέρει λόγω της αύξησης της ανεργίας». Και βεβαίως η μαζική ανεργία την οποία ζούμε και η οποία πιθανόν υποτιμάται στις στατιστικές που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση, είναι μια από τις κύριες αιτίες της φτώχειας. Η συνέχεια των διαπιστώσεων που γίνονται στην παραπάνω έκθεση του INSEE, είναι καταπέλτης: «Το χαρακτηριστικό στοιχείο των τελευταίων είκοσι ετών είναι κυρίως η αύξηση της φτώχειας των μονογονεϊκών οικογενειών, των οποίων τα μέλη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο ένα τρίτο σχεδόν των περιπτώσεων. Οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών-επαγγελματικών κατηγοριών διατηρούνται, έστω και αν η κατάσταση των επαγγελματιών αγροτών, που είναι και οι πλέον επηρεασμένοι από τη φτώχεια, έχει βελτιωθεί και η αντίστοιχη κατάσταση των βιοτεχνών, εμπόρων και διευθυντών μικροεπιχειρήσεων έχει χειροτερέψει». Αυτό που καταγράφεται εδώ πέρα είναι ακριβώς η φτωχοποίηση αυτών των οικογενειών, τις οποίες εκδίωξαν από τα κέντρα των πόλεων η άνοδος των ενοικίων και η κερδοσκοπία επί των ακινήτων, και οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε αγροτικές περιοχές - περιοχές που σε πολλές περιπτώσεις είναι παραμελημένες από τις δημόσιες υπηρεσίες - και είναι, ωστόσο, υποχρεωμένες να μετακινούνται καλύπτοντας αποστάσεις 40 έως 60 χιλιομέτρων για να πάνε στο χώρο της δουλειάς τους ή και για να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες. Η φτωχοποίηση αυτή, όπως έχει ήδη ειπωθεί, επηρεάζει εν πρώτοις τις μονογονεϊκές οικογένειες, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται δυναμικά, όπως επίσης και τα νεαρά ζευγάρια.
Αντίθετα, τα πιο πλούσια νοικοκυριά βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται τακτικά, ενώ τα νοικοκυριά που μπορούν άνετα να θεωρηθούν «υπερπλούσια» είδαν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία να εκτινάσσονται κυριολεκτικά στα ύψη. Ένας δείκτης αυτής της κατάστασης είναι η δυσαρμονική εξέλιξη του μέσου βιοτικού επιπέδου και του διάμεσου βιοτικού επιπέδου. Εάν το μέσο βιοτικό επίπεδο (που υπολογίζεται ως το σύνολο των εισοδημάτων δια του πληθυσμού) αυξάνεται από την εποχή της κρίσης του 2008, το διάμεσο βιοτικό επίπεδο (που υπολογίζεται ως το εισόδημα που χωρίζει σε δύο ίσα μέρη τον πληθυσμό) εξακολουθεί να παραμένει στάσιμο από το 2008. Πρόκειται ακριβώς για την απόδειξη μιας σοβαρής στρέβλωσης σε ό,τι αφορά τη δομή των εισοδημάτων.

 

1aaa-diadiloseis-kitrina-gileka

 

Η εξέλιξη των περιουσιακών στοιχείων

 

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η αυξανόμενη ανισότητα των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών. Το INSEE υπολογίζει τα χρηματικά περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνουν από καταθέσεις σε τρεχούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών έως κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα περνώντας από τα χρηματιστηριακά αγαθά. Εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, σε σταθερές τιμές, αυξήθηκαν σημαντικά από το 1995 έως το 2015, κατά μέσον όρο μειώθηκαν για το 20% των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών. Αυτή η κατάσταση φτωχοποίησης των λιγότερων πλούσιων νοικοκυριών συνδυάζεται με την αποδόμηση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών παροχών (ένα παράδειγμα είναι και οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις προς το χειρότερο του συνταξιοδοτικού συστήματος). Είναι γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως λόγου χάρη οι συντάξεις, αντιπροσωπεύουν μια μορφή συλλογικής περιουσίας των Γάλλων. Από αυτές επωφελούμαστε όλοι. Κάθε φορά που οι δημόσιες υπηρεσίες χειροτερεύουν, αυτό αντανακλά μια καθαρή απώλεια περιουσιακών στοιχείων, μια απώλεια που οι λιγότερο πλούσιοι, επειδή ακριβώς είναι οι πιο μεγάλοι χρήστες αυτής της «συλλογικής περιουσίας» του Έθνους, αισθάνονται πιο πολύ στο πετσί τους.
Η φτωχοποίηση αυτή λοιπόν, είτε σε εισόδημα είτε σε περιουσιακά στοιχεία, των πιο ευάλωτων Γάλλων, αποτελεί το υπόστρωμα του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Άλλοι παράγοντες επίσης έρχονται να προστεθούν στο όλο φαινόμενο, όπως η αύξηση των υποχρεωτικών λεγόμενων δαπανών (ασφάλειες, ενοίκια, αποπληρωμή δανείων κλπ) και οι οποίες δαπάνες αφήνουν όλο και λιγότερα χρήματα στις τσέπες των πιο φτωχών νοικοκυριών, και η αποδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είτε πρόκειται δια της μη αναπροσαρμογής του ποσού σύνταξης σε σχέση με τον πληθωρισμό είτε με την αμφισβήτηση των συντάξεων χηρείας, μέτρο που συνιστά κατάφορη αδικία στο μέτρο που οι γυναίκες απολαμβάνουν, κατά μέσο όρο, μικρότερες συντάξεις από τους άνδρες. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές τους δαπάνες ή ακόμη και τις διατροφικές τους δαπάνες.

 

Είναι τα Κίτρινα Γιλέκα ένα κίνημα εναντίον του Ευρώ;

 

Όλα τα παραπάνω μας επιτρέπουν να καταλάβουμε για ποιο λόγο ο φόρος στα καύσιμα ήταν ο πυροκροτητής μια τεράστιας κοινωνικής οργής.
Οι διεκδικήσεις που προβάλλονται εδώ και εκεί από τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν στην πραγματικότητα χαρακτήρα κοινωνικό: αύξηση του κατώτατου μισθού σε 1300 ευρώ και κατωτάτου επιδόματος γήρατος σε 1200 ευρώ. Οι διεκδικήσεις αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Δεν μπορούν όμως να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση για έναν απλό λόγο: η Γαλλία συναγωνίζεται με άλλες χώρες με ένα νόμισμα το οποίο δεν ελέγχει. Όντως, μια ανάλογη κατάσταση είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1960. Όταν έγινε η έκρηξη του Μάη 1968, η τότε κυβέρνηση υποχώρησε πλήρως στο θέμα του κατώτατου μισθού. Κατόπιν, για να συντηρήσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, υποτίμησε το φράγκο. Σήμερα, λόγω του συστήματος του ευρώ, δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε. Είναι γι΄αυτόν το λόγο που στην πραγματικότητα το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ακόμη και αν οι συμμετέχοντες σ’ αυτό δεν έχουν πλήρη συνείδηση του πράγματος, είναι ένα κίνημα εναντίον του ευρώ.

 

Απόδοση: Α.Ν.

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ο Δήμος Ζωγράφου διαψεύδει δημοσίευμα του zo2.gr για τους παιδικούς σταθμούς

Ρεπορτάζ του zo2.gr, που μεταφέρει μαρτυρίες γονέων για τη σίτιση των νηπίων σε παιδι..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Σπαρτιατική αγωγή» για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: «Σπαρτιατική αγωγή» για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών

Διατροφή από το ψυγείο στο πιάτο, χωρίς άλλο ενδιάμεσο στάδιο προπαρασκευής, περι..

Readmore

Ξανά στο «στόχαστρο» της Λαϊκής Συσπείρωσης η Αν. Μπότου

Ξανά στο «στόχαστρο» της Λαϊκής Συσπείρωσης η Αν. Μπότου

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου καταγγέλλει την τακτική της δημοτικής αρχής απέναντ..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη και εχθρική...

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη και εχθρική...

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής   Για μια ακόμη φορ..

Readmore

Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Αγνοεί ο Δήμος Ζωγράφου τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου που δίνει τη δυνατότητα στα κατασ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.