Μπλόκο της Ρωσίας στην Αζοφική Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε στον αμερικανικό ιστότοπο Moon of Alabama στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2018

 

1aaa-azof1

 

Η Ουκρανική κυβέρνηση υπό τον ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εγκαινιάζει νέες προβοκάτσιες εναντίον της Ρωσίας. Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια πόλη εντός της ουδέτερης ζώνης η οποία χωρίζει τις υπό κυβερνητικό έλεγχο περιοχές από την εξεγερμένη επαρχία του Ντονιέσκ.


Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, το Ουκρανικό πολεμικό ναυτικό απέστειλε ένα ρυμουλκό και δύο μικρές κανονιοφόρους, του τύπου των Ουκρανικών Gurza-M class, που απέκτησε πρόσφατα από την Αμερικανική Ακτοφυλακή, προκειμένου να διέλθουν από τα Στενά του Κέρς (Ρωσία) με κατεύθυνση την Αζοφική Θάλασσα.
Όταν τα πλοιάρια εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα χωρίς να έχουν προηγουμένως κοινοποιήσει τις προθέσεις τους, ένα πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής εμβόλισε το ουκρανικό ρυμουλκό προκαλώντας του ζημιές ενώ οι δύο κανονιοφόροι κατάφεραν να ξεφύγουν χωρίς να διέλθουν από τα στενά.
Ως γνωστόν, μετά την επάνοδο της Κριμαίας στη Ρωσία, τα Στενά του Κερς είναι αποκλειστικά ρωσικά χωρικά ύδατα. Η Συνθήκη για το Νομικό Καθεστώς της Αζοφικής Θάλασσας και των Στενών του Κερς, η οποία υπεγράφη το 2003 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προνοεί ότι η είσοδος πολεμικού σκάφους στην εν λόγω θάλασσα επιτρέπεται μόνον κατόπιν κοινής (των δύο χωρών) συναινέσεως. Η Ουκρανία αμφισβητεί αυτό το καθεστώς της Αζοφικής Θάλασσας σε κάποιο δικαστήριο επιδιαιτησίας.
Η Ουκρανική κυβέρνηση, ενθαρρυμένη από τις ΗΠΑ, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πολεμικό ναύσταθμο και στην Αζοφική Θάλασσα. Δύο ουκρανικά πολεμικά σκάφη, ένα διασωστικό και ένα ρυμουλκό, πέρασαν από τα στενά στις 23 περασμένου Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο, η Ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψει οιανδήποτε περαιτέρω στρατικοποίηση της Αζοφικής. Είναι γνωστό ότι μερικά γεράκια του ΝΑΤΟ απαιτούν μάλιστα την είσοδο νατοϊκών πολεμικών σκαφών στην Αζοφική. Η Αζοφική έχει μέγιστο βάθος 7 μέτρων, ενώ μια τυπική αμερικανική φρεγάτα έχει βύθισμα δέκα μέτρων. Ποιος ο λόγος να πλέουν εκεί μέσα νατοϊκά ή αμερικανικά πολεμικά σκάφη; Καθώς η Ρωσία ελέγχει απόλυτα το μοναδικό σημείο εισόδου στη θάλασσα αυτή και μπορεί εύκολα να χτυπήσει οποιοδήποτε πολεμικό σκάφος από το έδαφός της, η ιδέα τούτη είναι απίστευτα ηλίθια.
Η νέα ουκρανική πρόκληση μπορεί κάλλιστα να επιδιώκει τη δηλητηρίαση της επικείμενης συνάντησης μεταξύ των Προέδρων Τραμπ και Πούτιν που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου στο περιθώριο των G20 στην Αργεντινή. Θα έπρεπε ωστόσο να είναι πολύ πιο προσεκτική. Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να εμποδίσει τις εμπορικές συγκοινωνίες με το Ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης με αφορμή νέα τέτοια επεισόδια. Και ο μεγάλος χαμένος θα είναι για άλλη μια φορά το Κίεβο.

 

Επικαιροποίηση 26 Νοεμβρίου

 

1aaa-azof2

 

Η Ρωσική Ακτοφυλακή κατακρατεί τα τρία ουκρανικά σκάφη και τα πληρώματά τους εντός των ρωσικών υδάτων. Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι δύο ναύτες της πληγώθηκαν.
Μετά την διά δημοψηφίσματος απόφαση του λαού της Κριμαίας να επανενωθεί με τη Ρωσία, τα Στενά του Κερς αποτελούν μέρος των ρωσικών χωρικών υδάτων. Τα πλοία μπορούν να διέρχονται από τα στενά αλλά είναι υποχρεωμένα να δέχονται τη νενομισμένη επιθεώρηση και να τα καθοδηγούν πιλότοι εάν και όταν το απαιτήσει η ρωσική ακτοφυλακή. Η ουκρανική πλευρά κατανοεί ότι αυτά είναι νόμιμα μέτρα. Μια έκθεση των ΗΠΑ (RFL/RE) που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, αναφέρει για την ουκρανική πλευρά:
[Η Ουκρανική Ακτοφυλακή και ο εκπρόσωπος της μοίρας του στόλου] Πολιακόφ δήλωσαν ότι ενώ οι ενέργειες της Ρωσίας είναι «προκλητικές» εξαιτίας της «αμφιλεγόμενης» συμφωνίας του 2003 για συνεργασία και για κοινή χρήση της Αζοφικής Θάλασσας και των Στενών του Κερς, «κάθε τι που κάνει η Ρωσία εδώ είναι τεχνικά νόμιμο.»
Τα τρία ουκρανικά σκάφη προσπάθησαν να διέλθουν από τα ρωσικά χωρικά ύδατα χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές και χωρίς να έχουν πάρει μαζί τους απαιτούμενους πιλότους. Από τότε που η Ρωσία κατασκεύασε τη γέφυρα του Κερς, κόστους 3,7 δις. δολαρίων και η οποία συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, Αμερικανοί σχολιαστές και Ουκρανοί πολιτικοί απειλούν να ανατινάξουν τη γέφυρα.
«Η Γέφυρα του Κερς είναι μια υποδομή του εχθρού. Συνδέει την υπό κατοχή περιοχή με την κυρίως επιτιθέμενη χώρα, γι’ αυτό είναι υποδομή του εχθρού,» δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο γνωστός Ουκρανός νεοναζί δημοσιογράφος και πολιτικός Ιχόρ Μοσιιτσούκ. Σύμφωνα με τον Μοσιιτσούκ, «κάθε κανονική χώρα» που βρίσκεται σε πόλεμο επιδιώκει την καταστροφή υποδομών του εχθρού. Απαντώντας δε σε ερώτηση κατά πόσον ο ίδιος προσωπικά θα κατέστρεφε τη γέφυρα είπε ότι θα το έκανε εάν ήταν υπουργός άμυνας!!!
Είναι ως εκ τούτου κατανοητό ότι οι Ρώσοι θα έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα για οτιδήποτε διέρχεται κάτω απ’ αυτήν.
Μετά το συμβάν της Κυριακής ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Την πρόταση αυτή θα την εξετάσει το ουκρανικό κοινοβούλιο προκειμένου να πάρει απόφαση. Η κίνηση αυτή βολεύει τον Ποροσένκο καθώς θα του επιτρέψει να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών του Μαρτίου του 2019. Ο Ποροσένκο είναι ουραγός στις σφυγμομετρήσεις με υπέρ του ένα 8% της πρόθεσης ψήφου.
Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμενόταν να γίνει η Δευτέρα στις 11 π.μ. τοπική ώρα (Νέας Υόρκης). Η διέλευση από τα στενά είναι πλέον ελεύθερη για τα πολιτικά σκάφη.
Βεβαίως οι συνήθεις αντι-ρώσοι ύποπτοι στους «δυτικούς» πολιτικούς κύκλους χρησιμοποιούν το συμβάν προκειμένου να απαιτήσουν τη λήψη περισσότερων μέτρων κατά της Ρωσίας. Επικεφαλής της εκστρατείας βρίσκεται το Ατλαντικό Συμβούλιο, γνωστό και μη εξαιρετέο λόμπυ των δυτικών πολεμικών βιομηχανιών:
Ο Άντερς Άσλουντ (Anders Åslund), ειδικός εμπειρογνώμονας στο Ευρασιατικό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στείλουν πολεμικά σκάφη στην Αζοφική Θάλασσα προκειμένου να εγγυηθούν όπως αυτή παραμείνει ανοικτή στη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα.»
Μια τέτοια ενέργεια, πρόσθεσε ο Άσλουντ, «θα ήταν απολύτως συμβατή με το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη Θαλάσσια Συνθήκη του 1982 και τη Συνθήκη του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών του 1936.»
Όμως ο κύριος Άσλουντ εδώ συλλαμβάνεται αδιάβαστος: Η απόπειρα της Ουκρανίας να περάσει μέσα από τα Στενά του Κερς χωρίς τη ρωσική έγκριση συνιστά κατάφορη καταπάτηση των Άρθρων 7, 19 και 21 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη Θαλάσσια Συνθήκη.

 

Σίγουρα ο θόρυβος των δυτικών ΜΜΕ θα είναι πάλι εκκωφαντικός για τους «αισχρούς Ρώσους» ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι απαιτήσεις και οι πιέσεις για ακόμη περισσότερες, άχρηστες πλέον, κυρώσεις. Η νομική υπόθεση είναι όμως ολοκάθαρη. Ήταν το Ουκρανικό Ναυτικό που εν γνώσει του και σκόπιμα προσπάθησε να περάσει από τη Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική μέσω ρωσικών χωρικών υδάτων περιφρονώντας τους νόμους και τους κανονισμούς της παράκτιας χώρας. Η Ρωσία έδρασε με βάση τα αναφαίρετα δικαιώματά της, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση και να κατακρατήσει τα ουκρανικά σκάφη.Απόδοση Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 75

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Δήμο Ζωγράφου το «Μusic now- μέρες μουσική..

Readmore

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Χθες, 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ενημέ..

Readmore

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

  Με τροπολογία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης ..

Readmore

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Δελτίο πληροφόρησης του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Με μεγάλη καθυστέρησ..

Readmore

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

«Αγαπητά μου παιδιά, Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στις εξετάσεις σας..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.