Το Ισραήλ είναι ανίσχυρο, η Παλαιστίνη αναπόφευκτη

Του Mikhail Osherov

 

1aaa-israel-andre

 


Το σημερινό πολιτικο-στρατιωτικό δόγμα της ισραηλινής ηγεσίας βασίζεται πάνω στη συνέχιση της κατοχής Παλαιστινιακών και Συριακών εδαφών που κατακτήθηκαν από το κράτος του Ισραήλ, γεγονός που απαιτεί διαρκή βία, διεθνείς επιθετικές ενέργειες και κρατική τρομοκρατία εναντίον του πληθυσμού των κατεχομένων εδαφών της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Συρίας καθώς και εναντίον του Ιράν.

 


Το πολιτικο-στρατιωτικό δόγμα της ηγεσίας του Ισραήλ απαιτεί επίσης την ατιμωρησία και τις καθόλου απώλειες. Η ισραηλινή κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη για οποιεσδήποτε απώλειες. Στις ισραηλινές μανάδες αρέσει να βλέπουν τα παιδιά τους να φορούν την ωραία πράσινη στολή, να σιτίζονται στις στρατιωτικές καντίνες και να σκοτώνουν Άραβες. Δεν τους αρέσει όμως καθόλου να βλέπουν τα παιδιά τους να σκοτώνονται στον πόλεμο. Η ιστορία όμως διδάσκει ότι, όταν οι πολίτες ενός κράτους δεν είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τη χώρα τους τέτοια κράτη πεθαίνουν. (Ως παράδειγμα αναφέρουμε το Βυζάντιο, του οποίου τα τείχη δεν αποτελούσαν πλέον εγγύηση προστασίας και το οποίο ως κράτος διέθετε σχεδόν αποκλειστικά μισθοφορικό στρατό).
Προκειμένου να προχωρεί σε ατιμώρητες επιθετικές ενέργειες χωρίς καθόλου απώλειες, το Ισραήλ χρειάζεται απαραιτήτως να συντηρεί μια σημαντική, αν όχι απόλυτη, στρατιωτικο-τεχνική υπεροχή. Μέχρι πρόσφατα, το κράτος του Ισραήλ διέθετε μια τέτοια υπεροχή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση άρχισε να αλλάζει.
Κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου το 2006, τα ισραηλινά άρματα τελευταίας κοπής Merkava καταστράφηκαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές από τα ξεπερασμένα σοβιετικά αντιαρματικά συστήματα της δεκαετίας του 1970!!! Μετά από αρκετές μέρες μαχών με απόλυτη κυριαρχία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και την απώλεια σημαντικού αριθμού αρμάτων για το Ισραήλ, όλα τα Merkava έπαψαν να χρησιμοποιούνται ως επιθετικά άρματα πρώτης γραμμής και αποσύρθηκαν στη δεύτερη γραμμή του μετώπου για να καταλήξουν αργότερα να χρησιμοποιούνται ως αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα.
Οι απώλειες σε άψυχο και έμψυχο υλικό στο Λίβανο ανάγκασαν τον ισραηλινό στρατό να αναδιπλωθεί πίσω στα ισραηλινά εδάφη. Αν η ισραηλινή ηγεσία είχε κάποιους στόχους σ’ αυτόν πόλεμο, κανένας από αυτούς δεν επετεύχθη. Ο ισραηλινός στρατός εισέπραξε μια ήττα σε τούτο τον πόλεμο και η ισραηλινή κοινωνία άρχισε να απαιτεί από την κυβέρνηση ακόμη περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

 

 

Το παρόν...


Πολύ πρόσφατα, η Συρία είδε να σταματούν οι πολύχρονες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφός της. Μετά την κατάρριψη, στις 17 περασμένου Σεπτεμβρίου, του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου Il-20 και τον τραγικό θάνατο όσων επέβαιναν σ’ αυτό -κατάρριψη που προκλήθηκε από την ισραηλινή επιδρομή εναντίον της Λατάκιας- και την εγκατάσταση στη Συρία των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 εκ μέρους της Μόσχας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σταμάτησαν λόγω του φόβου απώλειας αεροπλάνων και πιλότων.
Τα συριακά και ρωσικά αμυντικά συστήματα μπορούν τώρα να «βλέπουν» ολόκληρο το βόρειο και κεντρικό Ισραήλ. Ως εκ τούτου η ισραηλινή αεροπορία είναι αναγκασμένη πλέον να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια γύρω από την πόλη Μπερ Σεβά, στο νότιο μέρος του Ισραήλ, για αναγνωριστικές πτήσεις.
Στη διάρκεια των πολύ πρόσφατων συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των απείρως λιγότερο εξοπλισμένων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, που έλαβαν χώρα στις 11-12 Νοεμβρίου και οι οποίες προκλήθηκαν από την απόπειρα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων να προβούν σε τρομοκρατική ενέργεια στη Γάζα, απόπειρα όμως που αποκαλύφθηκε και μερικώς αποκρούστηκε, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη πολέμου, ενός από τους αμέτρητους, μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της μικρής αυτής λωρίδας η οποία είναι περικυκλωμένη και σε καθεστώς διαρκούς αποκλεισμού.
Οι ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν 160 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Από τη Γάζα προς το Ισραήλ εκτοξεύθηκαν 460 ρουκέτες από τις οποίες μόνον οι 106 αναχαιτίστηκαν από τον πολυδιαφημισμένο σιδερένιο θόλο αεράμυνας του Ισραήλ.
Αποδείχθηκε ότι αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να αναχαιτίσουν ομοβροντίες μη καθοδηγούμενων ρουκετών και οβίδων. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τη δράση των συριακών συστημάτων αεράμυνας «Pantsir» και «Thor» στη Συρία εναντίον μιας ταυτόχρονης εκτόξευσης εκατοντάδων κατευθυνόμενων αμερικανικών πυραύλων Κρουζ. Μετά την απειλή των Παλαιστινίων ηγετών της Λωρίδας της Γάζας να κτυπήσουν το ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησαν.

 

Συμπέρασμα

 

Στο εγγύς μέλλον, το κράτος του Ισραήλ αναπόφευκτα θα χάσει τη στρατιωτική υπεροχή του απέναντι στις γειτονικές χώρες, κάτι που όντως συμβαίνει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε περαιτέρω μονομερής και ατιμώρητη επιθετική ενέργεια του Ισραήλ εναντίον της Συρίας και των Παλαιστινίων θα είναι αδύνατη στο μέλλον.
Έχοντας ακολουθήσει το δρόμο υποστήριξης των ντόπιων σύρων και διεθνών γκάνγκστερ που πολεμούν τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Άσαντ, το κράτος του Ισραήλ απλώς συρρίκνωσε τις διπλωματικές του δυνατότητες και στιγμάτισε τον εαυτό του με την κατάπτυστη συνεργασία του με ληστές και ψυχρούς δολοφόνους.
Οι ατέρμονες ισραηλινές προκλήσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και η βία κατά του Παλαιστινιακού πληθυσμού τής υπό ισραηλινή κατοχή Δυτικής Όχθης δεν μπορούν να διαρκέσουν επ’ άπειρον. Το ρολόι της ιστορίας κοντεύει να σημάνει τον τελευταίο κτύπο για το κράτος του Ισραήλ. Η ηγεσία αυτού του κράτους οφείλει τώρα να στρέψει τη σκέψη της όχι στον πόλεμο αλλά στο γεγονός ότι είναι καλύτερο και πιο επωφελές για το κράτος του Ισραήλ να θέσει τέρμα στην κατοχή των Παλαιστινιακών και Συριακών εδαφών, να συνάψει μια συνολική συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή και να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους εδώ και τώρα, ενόσω διαρκεί η σχετική υπεροχή του Ισραήλ, παρά αργότερα, όταν κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά και αναπόφευκτα μόνον με Ιρανικούς, Συριακούς και Αιγυπτιακούς όρους.


Από τον γαλλικό ιστότοπο Reseau International, 19 Νοε. 2018


Απόδοση Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-epon

1aaa-apokrha-zog

 1aaa-mikti

Τελευταία Νέα
Τι βαρίδια κουβαλάει ο προϋπολογισμός του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ;

Τι βαρίδια κουβαλάει ο προϋπολογισμός του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ;

Στις 11/2/2020 πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΜΙΠΟ..

Readmore

Δήλωση του Δημάρχου Βύρωνα για την επίθεση σε 17χρονο μαθητή

Δήλωση του Δημάρχου Βύρωνα για την επίθεση σε 17χρονο μαθητή

Με αφορμή το περιστατικό βάναυσης επίθεσης σε βάρος μαθητή Λυκείου του Βύρωνα από..

Readmore

Έρχεται νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα

Έρχεται νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα

  «Τη Δευτέρα κάνουμε πράξη κάτι που είναι αυτονόητο για την προστασία του περ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Τι προτείνουν οι εργαζόμενοι για τα απορρίμματα

ΒΥΡΩΝΑΣ: Τι προτείνουν οι εργαζόμενοι για τα απορρίμματα

  Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμ..

Readmore

Η «Αναγέννηση Άρτας» γιορτάζει τα 60 χρόνια της στο Ζωγράφου

Η «Αναγέννηση Άρτας» γιορτάζει τα 60 χρόνια της στο Ζωγράφου

Φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την ίδρυση της “Αναγέννησης”, της ιστορι..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.