Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Ζωγράφου Γιώργο Γιαννακόπουλο

«Η πολιτική δεν μπορεί να είναι απρόσωπη,

πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνη απέναντι στον δημότη»

 

 

1aaa-giorgos-giannakopoulosΖωγραφιώτης, οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών, επιχειρηματίας, γνωστός στους περισσότερους από τη «θητεία» του στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτσμού Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, ως αντιπρόεδρος αρχικά και στη συνέχεια ως προεδρος, πρόσφατα εκλεγμένος από την παράταξή του «Πολίτες σε Δράση» ως επικεφαλής στο δρόμο για τις κάλπες του Μαΐου. Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος.


-Πολιτικοποιημένος από μικρός;

 

Πράγματι, από μικρός. Μεγαλωμένος σε ένα σπίτι κεντρώων με έντονη πολιτική ατμόσφαιρα. Μακριά όμως από τις λογικές του κομματικού σωλήνα.. Άλλωστε η ενασχόληση με τον αθλητισμό αλλά και η οικογενειακή επιχείρηση, με κρατούσαν σε απόσταση.. ασφαλείας από μικροκομματικές δραστηριότητες!

 


-Η ενασχόληση με τα κοινά πως προέκυψε;

 

 

Η αιτία έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Καλλίρης ! Ο Κώστας υπήρξε η αιτία να αποφασίσω να ασχοληθώ με τα κοινά της γειτονιάς μου. Υπήρξε οραματιστής και ρεαλιστής ταυτόχρονα. Στην πρώτη μας συνάντηση το 2009 χρειάστηκε λίγα μόλις λεπτά για να με πείσει και να με ενθουσιάσει. Πίστευε πολύ στους νέους ανθρώπους και ήθελε να επενδύσει πάνω τους, κυρίως σε αυτούς που δεν είχαν «κομματικά στερεότυπα» που όπως έλεγε «είναι δύσκολο να τους βρεις..»

 

-Ήρθατε κοντά ως άνθρωποι με τον ίδιο και την οικογένεια του. Τι σημαίνει η απουσία του για σένα;

 

Πελώριο κενό.. Όταν χάνεται ένας άνθρωπος όπως ο Καλλίρης, αφήνει κενό που το νοιώθουν όλοι.. Ακόμη κι αυτοί που υπήρξαν απέναντι του.. Πόσο μάλλον όσοι σταθήκαμε πλάι του! Για μένα είναι λίγο πιο προσωπικό. Ο Κώστας υπήρξε μέντορας, κάποιες στιγμές δεύτερος πατέρας, πάνω απ’ όλα όμως φίλος! Αντιλήφθηκε την αγάπη μου για την γειτονιά, με δίδαξε, με έμαθε πώς να κάνω την αγάπη αυτή, προσφορά ! Με εμπιστεύτηκε!

 


-Αν και νεαρός τότε, σου εμπιστεύτηκε το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, θέση με πελώρια ευθύνη. Πως ένοιωσες;

 

Ένοιωσα ότι έπρεπε να δικαιώσω την επιλογή του και αγωνίστηκα για αυτό! Ως θέση δεν με φόβισε, άλλωστε ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι εκπαιδευμένος για τα δύσκολα! Ξέρεις ότι δίνω τον αγώνα μου στον ιδιωτικό «στοίβο μάχης», άρα είμαι μπαρουτοκαπνισμένος από τα μικράτα μου. Δεν έχω υπάρξει κρατικοδίαιτος και «εκ του ασφαλούς», ούτε ο μπαμπάς είχε καράβια..
Είχα ξεκινήσει την «εκπαίδευση» ως Αντιπρόεδρος του Ν.Π. και κάποια στιγμή ο Κώστας με φώναξε και μου είπε «είσαι έτοιμος, ανέλαβε τις ευθύνες σου!». Η διοίκηση του Ν.Π. την συγκεκριμένη εποχή, ήταν πελώρια και σύνθετη εμπειρία. Το είχαμε παραλάβει από την προηγούμενη διοίκηση με χρέη και προβλήματα. Επιπλέον, το Ν.Π. ήταν ουσιαστικά ένας καινούργιος οργανισμός που προέκυψε από την υποχρεωτική συνένωση αρκετών φορέων λόγω του καινούργιου αυτοδιοικητικού κώδικα που τότε είχε μπει σε εφαρμογή! Χάος! Και μιλάμε για έναν Οργανισμό που οι δραστηριότητες του έχουν άμεση επαφή και συνέπειες στον δημότη! Βουτιά στα βαθιά, όμως το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες μας, αλλά και τις επιλογές του Κώστα. Το κοντράστ της εικόνας που παραλάβαμε με αυτήν που παραδώσαμε είναι πελώριο! Απλά θα σου πω ότι παραλάβαμε με 1,4 εκατ. ευρώ έλλειμμα και παραδώσαμε με ταμείο 6000000 πλεόνασμα. Και πίστεψε με, το οικονομικό κομμάτι είναι το λιγότερο.

 

-Σήμερα ηγείσαι του ψηφοδελτίου της παράταξης. Πως προέκυψε ααυτό;

 

Η θέληση να συνεχιστεί το έργο του Κώστα είναι ο συνδετικός κρίκος της παράταξης. Καθώς και ο τρόπος που έβλεπε τα πράγματα.. Σήμερα είναι δικαιωμένος πιο πολύ από ποτέ. Η διοίκηση μας άφησε γεμάτα ταμεία μέσα στην κρίση και η ανταπόδοση στους δημότες σήμερα, δυστυχώς είναι ελάχιστη.. Αποφασίσαμε ότι η παρακαταθήκη του δεν πρέπει να πάει χαμένη και έκανα το βήμα εμπρός καταθέτοντας στην παράταξη την διαθεσιμότητα μου. Πραγματοποιήσαμε μια εξαιρετική πολιτική διεργασία – κάτι που αλήθεια έχει χαθεί από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που πάνε στην λογική ενός – κατά την οποία η διαθεσιμότητα μου έγινε αποδεκτή με συντριπτική πλειοψηφία.

 

-Πληροφορηθήκαμε όμως ότι υπήρξαν αντιρρήσεις και γκρίνια. Μπορείς να μας πεις κάτι περισσότερο;

 

Θα ήταν παράλογο και αφύσικο να μην υπάρξουν.. Η παράταξη μας λειτουργεί Δημοκρατικά. Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν. Και επίσης θεμιτή είναι η φιλοδοξία καθενός που ασχολείται με τα κοινά. Σημασία όμως έχει το πώς επιλέγει ο καθένας να εκδηλώσει τόσο τις φιλοδοξίες του όσο και την όποια αντίρρηση του.. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα των Δημοκρατικών διαδικασιών, φανερά, δημόσια, καθαρά! Είναι το μόνο έγκυρο και το μόνο που έχει ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα! Ξέρεις, πρέπει να φροντίσουμε η αυτοδιοίκηση να απομακρυνθεί από ίντριγκες, συνομωσίες και συμφωνίες εν κρυπτώ! Ιδιαίτερα τώρα που με την απλή αναλογική, την επόμενη ημέρα θα χρειαστεί να μιλήσουμε όλοι ξανά μεταξύ μας για το μέλλον της πόλης μας! Δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε τοξικοί..

 


-Συνεργασίες; Διεύρυνση; Ή ξανά διασπασμένος ο χώρος;

 

Ποιος δεν θέλει την διεύρυνση; Η αυτοδιοίκηση δεν έχει περιθώρια για λογικές διαχωρισμών.. Δεν περισσεύει κανείς! Εκτός από δύο κατηγορίες που ευτυχώς είναι μικρές: αυτούς που «υπάρχουν» μέσα από τις διασπάσεις και τους ανήθικους.
Η πολιτική δεν μπορεί να είναι απρόσωπη, πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνη απέναντι στον δημότη!
Όσο για την διάσπαση του χώρου που βιώσαμε στις τελευταίες εκλογές, η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Κώστας αποφάσισε να μην την αναδείξει και να μην εκθέσει στον κόσμο τους υπεύθυνους.. Ήταν μια προσωπική απόφαση που την σεβάστηκε όλη η παράταξη.. Η πόλη μας όμως γνωρίζει πλέον τι έγινε τότε.. Ο δικός μας πλειοψηφών χώρος, σπασμένος στα δύο, έκανε δώρο την διοίκηση του δήμου στην Καφατσάκη.. Και για να πούμε την αλήθεια, υπήρξαν και κεντρικά στελέχη του κόμματος που μόνο ανεύθυνοι δεν είναι για αυτό το χάλι.. Αυτά πέρασαν όμως.. Ας μάθουμε, ας γίνουμε καλύτεροι. Διεύρυνση ναί, με ξεκάθαρους όμως πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και ηθικούς όρους! Η λογική της «λογιστικής πολιτικής», πρέπει να τελειώσει. Είναι αυτό ακριβώς το πρόβλημα, που καθιστά την πολιτική αποκρουστική, ιδιαίτερα στα μάτια των νεώτερων ανθρώπων!

 

-Άρα, μιλάτε με όλους τους χώρους;

 

Μιλάμε με όσους αγαπούν πράγματι την πόλη, μιλάμε με όσους νοιώθουν την ευθύνη της συμμετοχής, μιλάμε με όσους θέλουν να ζήσουν σε μια καλύτερη γειτονιά, μιλάμε με όσους δεν κολλάνε σε «χρωματισμούς», κομματικές αγκυλώσεις, σε αναχρονιστικά στερεότυπα.. Μιλάμε με όλους όσους βάζουν το σύνολο της πόλης, πάνω από το δικό τους μικροσυμφέρον. Και η αλήθεια είναι πως είμαστε χαρούμενοι, γιατί πράγματι, ήδη βρίσκουμε ανταπόκριση από ανθρώπους που βλέπουν έτσι τα πράγματα απ’ όλους τους χώρους!

 

-Ως επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, τι υπόσχεσαι;

 

Τίποτα! Μακριά από μένα αυτού του είδους οι συμπεριφορές! Μπουχτίσαμε στις υποσχέσεις.. Με τις υποσχέσεις δεν καλυτερεύει τίποτα! Με τον σχεδιασμό, την δουλειά και την συμμετοχή μπορούν να καλυτερεύσουν τα πράγματα.
Ως διοίκηση, δώσαμε επιτυχημένο δείγμα γραφής υπό τις οδηγίες του Καλλίρη! Είναι γνωστό πια ότι η διοίκηση μας παρέλαβε χάος και χρέη ενώ πρόλαβε στην κουτσουρεμένη χρονικά θητεία της και παρέδωσε στην Καφατσάκη έναν δήμο αναδιοργανωμένο – πάνω στον καινούργιο κώδικα μάλιστα – με βελτιωμένες υποδομές, αναδιαταγμένο λειτουργικά προσωπικό, υποστήριξη στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες, και ταμείο με περίπου 15 εκατ. €, νομἰζω σήμερα είναι πάνω από 16.Άρα λοιπόν αντίληψη και εμπειρία διοίκησης αποτελεσματικής. Έχουμε όμως και το όραμά μας, ξέρουμε πώς θέλουμε την πόλη όπου θα ζήσουν τα παιδιά μας. Πολύ σύντομα θα εἰμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας.
Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά τέτοια μικρά πράγματα, πράγματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα τα οποία όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει!
Κατάγομαι από την περιοχή των Τρικάλων. Γνωρίζεις τι γίνεται εκεί! Η πόλη των Τρικάλων πρωτοπορεί και καινοτομεί! Βραβεύεται διαρκώς για τις παροχές στους δημότες της! Θέλω να πω, δεν είναι δύσκολο να γίνουν βελτιώσεις στην καθημερινότητα μας! Δεν αναφέρω καν το γεγονός ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, γεγονός που έχει μείνει ανεκμετάλευτο μέχρι σήμερα! Είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια σταθερή συνεργασία, ένας κοινός οργανισμός, που να μετουσιώνει την γνώση και το όραμα σε προσφορά για την πόλη;
Ξεκινάς από τα βασικά. Δεν γίνεται να είναι τόσο βρώμικη η πόλη! Και ναι, όλοι γνωρίζουμε την έλλειψη προσωπικού. Εξαντλήσαμε όμως την βελτίωση των τεχνικών μας μέσων; Φροντίσαμε να καλυτερεύσουμε τις υποδομές μας; Υπάρχει πλέον πελώρια τεχνογνωσία γύρω από τα απορρίμματα, υπάρχουν μέσα και υποδομές που βοηθούν αφάνταστα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμείς γιατί στεκόμαστε παρατηρητές
Οι παιδικοί σταθμοί. Είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να μένουν τόσα πολλά παιδιά εκτός; Έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχει πλέον οικογένεια που να μην εργάζονται και οι δύο; Και εδώ η διοίκηση απλώς παρατηρεί ..
Παρατηρητές είμαστε γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με καινοτομία. Έχουμε προσφέρει στους δημότες τις παροχές μιας δομημένης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης? Έχουμε μπει στην λογική του πως θα προσφέρουμε πράγματι στις καθημερινές ανάγκες του δημότη? Όχι. Γίνονται πράγματα, αλλά πάντα στην λογική της διεκπεραίωσης..

 

-Πώς κρίνεις συνολικά το έργο της σημερινής διοίκησης;

 

Χλιαρό, μουδιασμένο θα έλεγα.. Η Καφατσάκη είναι αξιόλογη παρουσία, αλλά είτε στερείται στελεχών, είτε δεν έχει δώσει την ευκαιρία στους πιο ικανούς.. Το αποτέλεσμα για την πόλη όμως είναι το ίδιο.. Περιμέναμε περισσότερα από αυτήν για να πω την αλήθεια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στον δεύτερο γύρω απέναντι στον Παναγιώτη τον Αγγελόπουλο την στηρίξαμε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες όμως. Πήρε ταμείο γεμάτο και το κόμμα στο οποίο ανήκει κυβερνά, άρα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

 

-Τι σου λέει η λέξη «χρίσμα»;

 

Χρίσμα.. Το άγιο δισκοπότηρο ορισμένων.. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποχρωματιστεί επιτέλους. Δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση, όλοι ανήκουμε σε κάποιον χώρο. Και είναι γνωστό αυτό, το ξέρουν οι δημότες. Το θέμα είναι να μην μπαίνει η λειτουργία της πόλης κάτω από κομματικά κριτήρια, όπως σήμερα ένα πράγμα.. Κανένα κόμμα και κανένας κομματάρχης δεν μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα της γειτονιάς μας. Και ούτε είναι δυνατόν ο Δήμαρχος να καθοδηγείται. Άρα, για εμάς, κανένα χρίσμα δεν είναι προαπαιτούμενο. Αν θελήσουν κομματικοί χώροι να στηρίξουν, έχει καλώς. Χωρίς καμία όμως διαβούλευση πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς κανενός είδους καπέλωμα. Η υποχρέωση της αυτοδιοίκησης απέναντι στους δημότες, υπερβαίνει τις επιθυμίες των κομμάτων, πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό!

 

-Τα βήματα για τη συνέχεια;

 

Προγραμματισμένη και χωρίς άγχος! Σχεδιασμός, επικοινωνία και διεύρυνση της παράταξης! Τρέξιμο αλλά με χαρά και κέφι! Αν δεν είχαμε πράγματι κέφι, δεν θα κάναμε την προσπάθεια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μιλάς με τον διπλανό σου, με τον γείτονα και να ακούς τι θα ήθελε κι αυτός για την πόλη του. Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο και αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει. Η παράταξη ετοιμάζει ήδη ομάδες εργασίας, θεωρούμε σημαντική την συμμετοχή όλων μας, και σύντομα θα έχουμε και έναν χώρο να μαζευόμαστε. Τελειώνοντας, θέλω να σου πω ότι μένουμε προσυλωμένοι στην ουσία. Έχουμε αποφασίσει την διαδικασία να την απολαύσουμε και να πάμε με χαμόγελο μέχρι την κάλπη!

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Ο Νίκος Παππάς στη Λαϊκή των Ιλισίων

Ο Νίκος Παππάς στη Λαϊκή των Ιλισίων

  Στη λαϊκή αγορά των Ιλισίων περιόδευσαν σήμερα ο βουλευτής Νίκος Παππάς και ..

Readmore

«Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον πολιτικό κατήφορο»

«Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον πολιτικό κατήφορο»

Απάντηση της Μπεττίνας Γραφίδου στον Χρήστο Βοσκόπουλο   «Ανοιχτή επιστολή» α..

Readmore

«Έργα» και ημέρες του Δημάρχου Καισαριανής

«Έργα» και ημέρες του Δημάρχου Καισαριανής

Του Καισαριανιώτη με άποψη     Διάβασα και εγώ όπως όλοι οι συμπολίτες μας, ..

Readmore

«Χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα για το Κολυμβητήριο Βύρωνα

«Χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα για το Κολυμβητήριο Βύρωνα

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τις αθλητικές δραστηριότη..

Readmore

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.