Φυσικές καταστροφές και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Δημήτρη Κολομπάτσου

 

1aaa-dimkolompatsosΌπως λέει κι ο λαός, «με τον Θεό κανείς δεν μπορεί να τα βάλει», έτσι οι όποιες φυσικές καταστροφές δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς απώλειες, όσα μέτρα και αν λάβει ο κρατικός μηχανισμός.
Στη χώρα μας οι πιο πιθανές φυσικές καταστροφές είναι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω τον ρόλο τον αναλαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο πάντα συντονίζεται από την (ΓΓΠΠ) Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης βάσει ιεραρχίας η Περιφέρεια έχει τον πρώτο λόγο, η οποία θα υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα του συντονισμού, καθώς και της υλοποίησης όποιων αναγκαίων ενεργειών. Έπειτα, ο εκάστοτε Δήμος αναλαμβάνει τον έλεγχο των παραπάνω και την υλοποίηση όλων των εντολών της Περιφέρειας, Υπουργείου και (ΓΓΠΠ) πάντα βέβαια εντός των ορίων του. Στην ουσία οι Δήμοι είναι οι τελικοί διοικητικοί αποδέκτες προειδοποίησης για φυσικούς κινδύνους που σχετίζονται με έντονα καιρικά φαινόμενα και ως Προϊστάμενος της επιχειρησιακής διαχείρισης σε επίπεδο ΟΤΑ θεωρείται ο Δήμαρχος, ο οποίος έχει και την ευθύνη συντονισμού. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των ένστολων δυνάμεων, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων.


Πρόσφατα λοιπόν στην περίπτωση του Μαραθώνα και συγκεκριμένα στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά αναμένεται το τελικό πόρισμα του Εισαγγελέα, βέβαια ‘ο κόσμος το έχει τούμπανο και το κράτος κρυφό καμάρι’. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν για καθυστέρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από πλευράς κρατικού μηχανισμού, αλλά και οι ένστολες δυνάμεις που βοηθούσαν τον κόσμο να απομακρυνθεί από την φωτιά, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έφευγαν από τα σπίτια τους και προσπαθούσαν με οποιοδήποτε μέσο να σώσουν ό, τι μπορέσουν από τις περιουσίες τους, η αλήθεια πάντα είναι κάπου στη μέση.

Ειδικότερα, ένας ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός των Δήμων αποτελείται από τα παρακάτω στάδια:

1) Εκτίμηση κινδύνων (Αναγνώριση κινδύνων, ανάλυση κινδύνων, αξιολόγηση κινδύνων και χαρτογράφηση κινδύνων )
2) Επιχειρησιακό σχέδιο ( Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, οργάνωση πόρων-αρμοδιοτήτων και ρόλων, μνημόνια ενεργειών και συνεργασίας με ιδιώτες και δημόσιους φορείς, επικοινωνία-ενημέρωση-πληροφόρηση & εκπαίδευση )
3) Έλεγχος σχεδίου ( Ασκήσεις επί τμήματος του σχεδίου )
4) Αξιολόγηση σχεδίου ( Επικαιροποίηση ή Αναθεώρηση του Σχεδίου)

 

Όσον αφορά την περιοχή μας Ζωγράφου και οι γύρω Δήμοι το μόνο που φοβούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι ο Υμηττός και τον ρόλο του ‘φύλακα’ έχει αναλάβει ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), όπου αποτελείται από 11 Δήμους, ιδρύθηκε το 1992 και ο ρόλος του είναι σημαντικός, καθώς έχει αναλάβει την συντήρηση δρόμων πυρασφάλειας, συντήρηση παρατηρητηρίων, υδραυλικά έργα προστασίας, καθαρισμός 1100 στρεμμάτων δάσους και μπάρες εισόδου στον Υμηττό.
Κλείνοντας, η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι μία φυσική καταστροφή θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη μόνο και μόνο στην περίπτωση απώλειας έστω και μιας ανθρώπινης ζωής και στην πορεία βέβαια τα δάση, σπίτια και ντουβάρια ξαναχτίζονται, επομένως η πρώτη αντίδραση του πολίτη είναι να εγκαταλείψει την κατοικία του και έπειτα μπορεί να ρίξει όσες ευθύνες δικαιούται στον κρατικό μηχανισμό...

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Ο Νίκος Παππάς στη Λαϊκή των Ιλισίων

Ο Νίκος Παππάς στη Λαϊκή των Ιλισίων

  Στη λαϊκή αγορά των Ιλισίων περιόδευσαν σήμερα ο βουλευτής Νίκος Παππάς και ..

Readmore

«Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον πολιτικό κατήφορο»

«Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον πολιτικό κατήφορο»

Απάντηση της Μπεττίνας Γραφίδου στον Χρήστο Βοσκόπουλο   «Ανοιχτή επιστολή» α..

Readmore

«Έργα» και ημέρες του Δημάρχου Καισαριανής

«Έργα» και ημέρες του Δημάρχου Καισαριανής

Του Καισαριανιώτη με άποψη     Διάβασα και εγώ όπως όλοι οι συμπολίτες μας, ..

Readmore

«Χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα για το Κολυμβητήριο Βύρωνα

«Χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα για το Κολυμβητήριο Βύρωνα

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τις αθλητικές δραστηριότη..

Readmore

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.