ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Μια ομάδα-μια ιστορία

Του Σπύρου Τζόκα

Πανεπιστημιακός

Αντιπεριφερειάρχης Αττικής

 

1aaa-tzokas-niaristΜια τόσο μεγάλη και μια τόσο μικρή ομάδα. Μια ομάδα με μεγάλη Ιστορία που έμεινε τόσο μόνη, τόσο απροστάτευτη. Απίστευτο. Τόσο μόνη από μια νοθευμένη και βαθιά αλλοτριωμένη Καισαριανή που έχει ξεχάσει τις αξίες της και αυτή την ίδια την αθλητική Ιστορία της. Τόσο μόνη ακόμα και από το διαχρονικό στήριγμα της το Δήμο Καισαριανής και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε μια παρουσία στον τελικό της ανόδου, ούτε ένα στήριγμα. Και έτσι απροστάτευτη στα παιχνίδια των «γκρίζων λύκων» που ονομάζονται και διαιτητές.
Έτσι απροστάτευτη. Μόνο κάτι παιδιά που τραγουδούν και φωνάζουν την συντροφεύουν. Αυτά τα παιδιά που οι βολεμένοι και οι απόντες τα ονομάζουν αλήτες και χουλιγκάνους. Αυτά όμως συνεχίζουν να τραγουδούν φάλτσα και ανορθόδοξα, σαν τα κουρέλια που απέμειναν από κάποιο ρούχο, συνεχίζουν να είναι διαρκώς εκτεθειμένα. Αυτά τα παιδιά που είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε όποια προβοκάτσια, δεν έχουν τη δυνατότητα (ούτε πιστεύω τους ενδιαφέρει) να απαντήσουν πειστικά σε αυτούς που τους κατηγορούν και δεν γνωρίζουν ούτε τα χρώματα της φανέλας.


Και όμως τα παιδιά αυτά είναι απροστάτευτα όπως και η ομάδα. Και χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ, καθώς η αστυνομία σταμάτησε το πούλμαν που τους μετέφερε στην Καισαριανή. Στην έρευνα που ακολούθησε, ουδείς φάνηκε να μετέχει στα επεισόδια. Στις οκτώ το πρωί αφέθηκαν ελεύθεροι. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί που προκάλεσαν τις ζημιές και απείλησαν ανθρώπινες ζωές; Ποιοι ήταν αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν μια ιστορική ομάδα; Γιατί δεν τους αποκαλύπτουν; Κάμερες έχουν, ρουφιάνους έχουν. Ποιοι ήταν οι προβοκάτορες; Γιατί η αστυνομία ήταν παντελώς απούσα από το παιγνίδι αυτό που εγκυμονούσε τέτοιους κινδύνους; Ποιος θα απαντήσει στα ερωτήματα αυτά;

Αυτά τα παιδιά, δυστυχώς, έπεσαν για μια ακόμα φορά στις παγίδες που τους στήνουν αυτοί που επαγγέλλονται τον δήθεν υγιή αθλητισμό, λένε μεγάλα λόγια και στο παρασκήνιο στήνουν τα παιχνίδια. Αυτοί είναι που υποκινούν τη βία, με πράξεις και παραλείψεις. Και στην παγίδα αυτών πέφτουν και αυτά τα παιδιά. Δύο παραδείγματα ενδεικτικά από τον χθεσινό τελικό:
1. Η γηπεδούχος ομάδα προηγείται 52 – 47 και σε γκολ – φάουλ παίχτη της Νήαρ Ηστ ο διαιτητής σφύριξε επιθετικό και καθάρισε τη φάση!!! Ποιος άνθρωπος που γνωρίζει τα στοιχειώδη δεν αντιλαμβάνεται το στήσιμο;
2. Ο διαιτητής αποχωρεί από το παιχνίδι και κατευθύνεται στα αποδυτήρια. Ποιος άνθρωπος που παρακολουθεί τέτοια παιχνίδια δεν αντιλαμβάνεται ότι η κίνηση αυτή πυροδοτεί; Επτά λεπτά ήθελε το παιχνίδι για να λήξει.
Είπαμε όμως. Απροστάτευτη ομάδα και με οπαδούς που τσιμπάνε στις προβοκάτσιες και στα στησίματα. Λοβοτομή λοιπόν;

Αυτά λίγη πλέον σημασία έχουν. Η ιστορική ομάδα στα Τάρταρα, στη χειρότερη στιγμή της Ιστορίας της. Και είναι μεγάλη παναθέμα την. Η Νήαρ Ηστ ανακηρύχτηκε Πρωταθλήτρια Αθηνών το 1930 χρονιά που διοργανώθηκε και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη Από την πλευρά του κέντρου μετείχαν η Νήαρ Ηστ και ο Πανιώνιος. Η Νήαρ Ηστ ανακηρύχτηκε Πρωταθλήτρια Αθηνών και τα δύο επόμενα χρόνια 1931 και 1932
Το 1936 η Νήαρ Ηστ αντικατέστησε την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατακτώντας τον τίτλο. Στην πρωταθλήτρια Ελλάδος του 1936 έπαιξαν οι: Χατζηθεοδώρου, Σαμπουτζάκης, Ανδρίτσος, Ελευθεριάδης, Σταματόπουλος, Μπέλος, Ερμείδης, Γουέρλντ, Μακρώνας, και Μαυρίδης

 

1aaa-niar2


Η Νήαρ Ήστ αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη βιωμένη ιστορική μνήμη του αθλητισμού στην πόλη μας, τη διαδρομή και τη σφραγίδα, θα λέγαμε. Δεν γνωρίζω αν κουβαλάει και τις αμαρτίες ή ενοχές αυτού του τόπου. Μάλλον πρέπει να τις κουβαλάει. Γι’ αυτό και διαρκώς ενοχοποιείται, γι΄ αυτό και διαρκώς πληρώνει.
Από μικρασιατική φύτρα γεννιέται πέντε χρόνια μετά τη Μικρασιατική τραγωδία. Μεγαλώνει στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου. Ζει τη δεκαετία του Πολέμου και του Εμφυλίου, τη μετέπειτα δύσκολη δεκαετία 1950-1960, που κυριαρχούσε η τρομοκρατία, οι φυλακές και οι εξορίες και μια ανώμαλη περίοδος και τις μετέπειτα δύσκολες περιόδους. Πάντα όρθια και δυνατή, να τροφοδοτεί τα όνειρα.
Τι έγινε τώρα λοιπόν; Ο μύθος των παιδικών μας χρόνων, της εφηβείας και της ωριμότητας κατέρρευσε; Ένα κομμάτι του εαυτού μας ξεριζώθηκε βίαια; Και αυτά πως θα γίνουν; έτσι απλά, με τυπικές διατυπώσεις και με τη βοήθεια κάποιων καλοθελητών, όπως συνήθως γίνεται;
Με τη βοήθεια των επιτηδείων….αυτών που επαγγελματικά θάβουν τα όνειρα και κοκορεύονται; αυτών που ούτε από Ιστορία γνωρίζουν, ούτε από μπάσκετ; αυτών που μέχρι πρόσφατα έβλεπαν μπάλα μπάσκετ και την πήγαιναν στην αστυνομία σαν βόμβα ή στον δερματολόγο επειδή είχε σπυράκια; Αυτοί αποφασίζουν να σβήσουν την Ιστορία; σαν να τους ανήκει. Συνοδοιπόροι και ρουφιάνοι στο πλάι.
Δεν θα γίνει έτσι. Οι ζωντανοί οργανισμοί αντιδρούν….και η Νήαρ είναι ακόμα ζωντανή. Και η Νήαρ δεν παρακαλάει…..ούτε κλαίγεται. Σιγά μην προσκυνήσει. Kαι οι καλά φυλαγμένες φωτογραφίες μέσα σε κουτάκια στα συρτάρια συμπληρώνουν αυτό το σκηνικό. Κάνουν πιο ζωντανές τις αναμνήσεις. Φουντώνουν το συναίσθημα….και οι φωτογραφίες των μικρών παιδιών στους τοίχους των δωματίων τους. Αυτές οι νοσταλγίες συντηρούν και δίνουν αξία στη ζωή των ανθρώπων…… στη ζωή μας….με το μεγάλο και το μικρό, με την ευγνωμοσύνη και την αχαριστία, με το μεγαλείο και τη μικροψυχία, με τη δύναμη και την αδυναμία, με το όνειρο και τον εφιάλτη.
Και αν κάπου έσπασαν κάποιοι κρίκοι και διαταράχθηκε η συνέχεια…..αν διαταράχθηκε η Ιστορία…Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στην ιστορία. Σαν η Ιστορία να γίνεται απόλυτη σιωπή….να μην έχει να προσφέρει τίποτα. Σαν να είναι αφυδατωμένη…..να μην την υπολογίζει κανείς.
Η ψυχή και η καρτερία ήταν ο συνδετικός κρίκος του προσφυγικού κόσμου. Κάποιος ήχος που έμεινε, όταν η μνήμη είχε χαθεί.
Αυτός ο ήχος έχει καταγραφεί στην ψυχή μας…..και αυτή δεν μπορούν να την ξεριζώσουν.
Τώρα να σηκωθούμε από τη γη, να ξεσκονίσουμε τα ρούχα μας, να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε.

 

1aaa-niar3

 

Η πρώτη ομάδα καλαθοσφαίρισης της "ΝΗΑΡ-ΗΣΤ".

Η πρώτη πεντάδα του συλλόγου το 1936.

Εφημερίδα - Τεύχος 75

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Δήμο Ζωγράφου το «Μusic now- μέρες μουσική..

Readmore

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Χθες, 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ενημέ..

Readmore

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

Στα βαρέα ανθυγιεινά οι σχολικές καθαρίστριες

  Με τροπολογία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης ..

Readmore

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Τα πάνω κάτω με τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018

Δελτίο πληροφόρησης του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Με μεγάλη καθυστέρησ..

Readmore

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Μήνυμα του Ηλία Σταμέλου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

«Αγαπητά μου παιδιά, Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στις εξετάσεις σας..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.