Η Αλληλεγγύη είναι δείγμα πολιτισμού

Της Μαρίας Μάρκου

 

Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος...
ρίχνει τα τείχη που ύψωσαν ανάμεσα στους λαούς...
τα τείχη ανάμεσα σε σένα και σε μένα
κι ανοίγει διάπλατα, πάνου απ΄ τον κόσμο, του ήλιου παράθυρο.

Από τις Γειτονιές του κόσμου, του Γιάννη Ρίτσου

 

 

1aaa-markouΣτις γειτονιές μας σαν κάτι να έχει αλλάξει ως προς τη σύσταση του κόσμου. Στα σχολεία μας φοιτούν και παιδιά από άλλες εθνικότητες, φορείς διαφορετικών πολιτισμών. Αλλά και η όψη της πόλης παίρνει μια αλλιώτικη μορφή με την εισροή μεταναστών, διαμορφώνοντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκο.

Η προσφυγική κρίση έφερε την κοινωνία μας, έστω και από τις σκληρές εικόνες του αιματοβαμμένου Αιγαίου της μικρής οθόνης, αντιμέτωπη με την τύχη των λαών, που ο πόλεμος τους εξωθεί στο δρόμο της προσφυγιάς. Δεν είναι μόνο οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις εστίες τους αλλά και φτώχεια και η ανέχεια που τους αναγκάζει να αναζητήσουν μια ζωή καλύτερη σε αλλότριους τόπους.

 

 


Είναι, λοιπόν, η ανάγκη της επιβίωσης που ωθεί και σήμερα στα χρόνια μιάς βαθιάς οικονομικής κρίσης χιλιάδες νέους στη χώρα μας να αποδημούν, κυρίως στην εύπορη Δύση για την ανεύρεση μιάς εργασίας, ανασύροντας μνήμες από τα κύματα των μεταναστών των δεκαετιών του 60 και 70, που διασκορπίστηκαν ανά την υφήλιο. Εντέλει είναι κοινή μοίρα όλων των λαών να πλανώνται ανέστιοι σ΄έναν κόσμο, που παραμένει άνισος και άδικος πλασμένος, άθυρμα στα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.
Άρα και η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες οφείλει να είναι μια συνειδητή πράξη, όσων αντιλαμβάνονται τον μοχλό πίεσης στην αέναη μετακίνηση των λαών. Δεν μπορεί όμως να είναι η αλληλεγγύη ελεημοσύνη με τα φτιασιδώματα των φιλανθρωπικών γκαλά. Παρά μόνο να νοηθεί ως μια πράξη αλληλεγγύης από τα κάτω, ως ανθρωπιά.
Υπό το πρίσμα αυτό, στον πολιτιστικό σύλλογο Ιλισό, λειτουργεί μια ομάδα εκμάθησης Ελληνικών σε μετανάστες αλλά και ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά τους, που αδυνατούν να τα βοηθήσουν στη μελέτη των μαθημάτων τους. Χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της Πολιτείας που εως σήμερα δεν έχει λειτουργήσει τις τάξεις υποδοχής στα σχολεία αλλά και την έλλειψη των Ελληνικών Διδασκαλείων,που είναι ελάχιστα. Η διεκδίκηση του δικαιώματος στην δημόσια εκπαίδευση των προσφύγων και των μεταναστών είναι δεδομένη. Η δική μας, όμως, προσπάθεια ξεφεύγει από το πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης καθώς αγκαλιάζει τη μικρή μας εκπαιδευτική κοινότητα.
Η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να είναι εφόδιο για την ένταξη των μεταναστών σε μια κανονικότητα δεν επαρκεί όμως για την ουσιαστική τους ενσωμάτωση. Οι μετανάστες ιστορικά ως η βάση της κοινωνικής πυραμίδας αποτελούν την εργατική τάξη. Η ένταξη, συνεπώς, χρειάζεται βαθιές τομές μέσα στους ιστούς της ίδιας της κοινωνίας αλλά και αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου. Αν δεν εντάξουμε τους ανθρώπους αυτούς, σταδιακά θα οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση, όπως έχει συμβεί σε διάφορες δυτικές χώρες.
Επιδιώξαμε μέσα στη μικρή κοινότητα του πολιτιστικού μας συλλόγου Ιλισός να εντάξουμε τους μετανάστες, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές μας, αλλά και στα μαθήματα ζωγραφικής, παιδικό θέατρο, κάναμε και ένα γλέντι ανοίγματος στην τοπική κοινωνία.
Αναμφίβολα αποτελεί ευθύνη μιάς κοινωνίας να δεχθεί στον κορμό της ισότιμα οποιαδήποτε ομάδα παρουσιάζει κάποια διαφορετικότητα. Η απάθεια στα προβλήματα των γύρω μας οδηγεί στα αδιέξοδα των δικών μας προβλημάτων.
Η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι δείγμα πολιτισμού, όταν γκρεμίζει τα τείχη της μισαλλοδοξίας για να χτίσει τις γέφυρες συναδέλφωσης των λαών.

 

 

Ακούστε πώς σφυρίζει τούτος ο άνεμος
μέσα στις ματωμένες γειτονιές του κόσμου.


Η Μαρία Μάρκου είναι φιλόλογος, στέλεχος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΙΛΙΣΟΣ.

Εφημερίδα - Τεύχος 68

    

marketinn

1aaa-MEETINGS JULY

 

Τελευταία Νέα
Απάντηση στους «έκπληκτους συκοφάντες» της ΕΑΣ από τον Δήμαρχο Καισαριανής

Απάντηση στους «έκπληκτους συκοφάντες» της ΕΑΣ από τον Δήμαρχο Καισαριανής

«Αλήθεια τι τους ενοχλεί περισσότερο; Η δική τους απουσία ή η παρουσία του Δημάρχο..

Readmore

Επιταχύνει το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων ο Δήμος Ζωγράφου

Επιταχύνει το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων ο Δήμος Ζωγράφου

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους του Δήμου Ζωγράφου με στόχο την ασ..

Readmore

Σε αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες Led προχωρά ο Δ. Ζωγράφου

Σε αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες Led προχωρά ο Δ. Ζωγράφου

  3.844 φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας θα αντικατασταθούν με φωτιστικά σώματα κα..

Readmore

Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: Μαστίγιο και καρότο η πολιτική της κυβέρνησης

Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: Μαστίγιο και καρότο η πολιτική της κυβέρνησης

Με καθυστέρηση ενός χρόνου, υπογράφηκε η ΚΥΑ για την συγκρότηση της επιτροπής και ..

Readmore

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να πάρουμε τώρα μέτρα για τους μικρο-οφειλέτες

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να πάρουμε τώρα μέτρα για τους μικρο-οφειλέτες

Πρόταση για διαγραφή και ρύθμιση χρεών μικρο-οφειλετών προς τον Δήμο Ζωγράφου εισ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.