Η Αλληλεγγύη είναι δείγμα πολιτισμού

Της Μαρίας Μάρκου

 

Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος...
ρίχνει τα τείχη που ύψωσαν ανάμεσα στους λαούς...
τα τείχη ανάμεσα σε σένα και σε μένα
κι ανοίγει διάπλατα, πάνου απ΄ τον κόσμο, του ήλιου παράθυρο.

Από τις Γειτονιές του κόσμου, του Γιάννη Ρίτσου

 

 

1aaa-markouΣτις γειτονιές μας σαν κάτι να έχει αλλάξει ως προς τη σύσταση του κόσμου. Στα σχολεία μας φοιτούν και παιδιά από άλλες εθνικότητες, φορείς διαφορετικών πολιτισμών. Αλλά και η όψη της πόλης παίρνει μια αλλιώτικη μορφή με την εισροή μεταναστών, διαμορφώνοντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκο.

Η προσφυγική κρίση έφερε την κοινωνία μας, έστω και από τις σκληρές εικόνες του αιματοβαμμένου Αιγαίου της μικρής οθόνης, αντιμέτωπη με την τύχη των λαών, που ο πόλεμος τους εξωθεί στο δρόμο της προσφυγιάς. Δεν είναι μόνο οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις εστίες τους αλλά και φτώχεια και η ανέχεια που τους αναγκάζει να αναζητήσουν μια ζωή καλύτερη σε αλλότριους τόπους.

 

 


Είναι, λοιπόν, η ανάγκη της επιβίωσης που ωθεί και σήμερα στα χρόνια μιάς βαθιάς οικονομικής κρίσης χιλιάδες νέους στη χώρα μας να αποδημούν, κυρίως στην εύπορη Δύση για την ανεύρεση μιάς εργασίας, ανασύροντας μνήμες από τα κύματα των μεταναστών των δεκαετιών του 60 και 70, που διασκορπίστηκαν ανά την υφήλιο. Εντέλει είναι κοινή μοίρα όλων των λαών να πλανώνται ανέστιοι σ΄έναν κόσμο, που παραμένει άνισος και άδικος πλασμένος, άθυρμα στα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.
Άρα και η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες οφείλει να είναι μια συνειδητή πράξη, όσων αντιλαμβάνονται τον μοχλό πίεσης στην αέναη μετακίνηση των λαών. Δεν μπορεί όμως να είναι η αλληλεγγύη ελεημοσύνη με τα φτιασιδώματα των φιλανθρωπικών γκαλά. Παρά μόνο να νοηθεί ως μια πράξη αλληλεγγύης από τα κάτω, ως ανθρωπιά.
Υπό το πρίσμα αυτό, στον πολιτιστικό σύλλογο Ιλισό, λειτουργεί μια ομάδα εκμάθησης Ελληνικών σε μετανάστες αλλά και ενισχυτικής διδασκαλίας στα παιδιά τους, που αδυνατούν να τα βοηθήσουν στη μελέτη των μαθημάτων τους. Χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της Πολιτείας που εως σήμερα δεν έχει λειτουργήσει τις τάξεις υποδοχής στα σχολεία αλλά και την έλλειψη των Ελληνικών Διδασκαλείων,που είναι ελάχιστα. Η διεκδίκηση του δικαιώματος στην δημόσια εκπαίδευση των προσφύγων και των μεταναστών είναι δεδομένη. Η δική μας, όμως, προσπάθεια ξεφεύγει από το πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης καθώς αγκαλιάζει τη μικρή μας εκπαιδευτική κοινότητα.
Η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να είναι εφόδιο για την ένταξη των μεταναστών σε μια κανονικότητα δεν επαρκεί όμως για την ουσιαστική τους ενσωμάτωση. Οι μετανάστες ιστορικά ως η βάση της κοινωνικής πυραμίδας αποτελούν την εργατική τάξη. Η ένταξη, συνεπώς, χρειάζεται βαθιές τομές μέσα στους ιστούς της ίδιας της κοινωνίας αλλά και αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου. Αν δεν εντάξουμε τους ανθρώπους αυτούς, σταδιακά θα οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση, όπως έχει συμβεί σε διάφορες δυτικές χώρες.
Επιδιώξαμε μέσα στη μικρή κοινότητα του πολιτιστικού μας συλλόγου Ιλισός να εντάξουμε τους μετανάστες, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές μας, αλλά και στα μαθήματα ζωγραφικής, παιδικό θέατρο, κάναμε και ένα γλέντι ανοίγματος στην τοπική κοινωνία.
Αναμφίβολα αποτελεί ευθύνη μιάς κοινωνίας να δεχθεί στον κορμό της ισότιμα οποιαδήποτε ομάδα παρουσιάζει κάποια διαφορετικότητα. Η απάθεια στα προβλήματα των γύρω μας οδηγεί στα αδιέξοδα των δικών μας προβλημάτων.
Η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι δείγμα πολιτισμού, όταν γκρεμίζει τα τείχη της μισαλλοδοξίας για να χτίσει τις γέφυρες συναδέλφωσης των λαών.

 

 

Ακούστε πώς σφυρίζει τούτος ο άνεμος
μέσα στις ματωμένες γειτονιές του κόσμου.


Η Μαρία Μάρκου είναι φιλόλογος, στέλεχος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΙΛΙΣΟΣ.

Εφημερίδα - Τεύχος 72

    

marketinn

 

1aaa-afisaspk16

 1aaa-EmeisDuo

 

1aaa-afisa-xar2

 

Τελευταία Νέα
Δ. Κουτσούμπας: Τη μάχη στο Δήμο της Καισαριανής θα την ξανακερδίσουμε

Δ. Κουτσούμπας: Τη μάχη στο Δήμο της Καισαριανής θα την ξανακερδίσουμε

  Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στις καθημερινές μάχες, στους τόπους δουλειάς,..

Readmore

Πάνω από 500 σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στα σχολεία

Πάνω από 500 σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στα σχολεία

  Με διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερ..

Readmore

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ τη Δευτέρα στην Καισαριανή

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ τη Δευτέρα στην Καισαριανή

Readmore

Η εκλογική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα

Η εκλογική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα

  «Κάλεσμα ενότητας και συμμετοχής» απευθύνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα μ..

Readmore

Περιοδεία του Γιώργου Πατούλη στην Καισαριανή

Περιοδεία του Γιώργου Πατούλη στην Καισαριανή

  Η ανάγκη στήριξης της γυναικείας συμμετοχής στο κοινωνικό και επιχειρηματι..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.