Ένας νέος απέναντι σε έναν παλαιό…

Μια διαφορετική παρουσίαση του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών

 


1aaa-palaioiΜια διαφορετική παρουσίαση του Συνδέσμου Παλαιών Ζωγραφιωτών, και παράλληλα αναδρομή στο Ζωγράφου, που έκλεισε ήδη τα πρώτα 70 του χρόνια, με μια διπλή συνέντευξη, κάνει η ΖΩ2, βάζοντας «απέναντι» τον πρόεδρο Δημήτρη Μπίτσικα με τον υπεύθυνο Νεολαίας Κώστα Κορμά. Κάποιος που έζησε και έχει άμεση γνώση της πόλης του χτες και ένας αρκετά νεώτερος που «επισκέπτεται» την παλιά πόλη μέσω αφηγήσεων, φωτογραφιών και δημοσιεύσεων.

Με έναν κοινό στόχο και οι δυο: να ανταμώσουν τις γενιές των Ζωγραφιωτών στις δραστηριότητες του Συνδέσμου.

 

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ-Πρόεδρος του Συνδέσμου

 

Τότε που η Παπάγου ήταν ένας ήσυχος δρόμος γεμάτος φοίνικες…

 

 

1aaa-dim-mpitsikasΠρόεδρε τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο από την παλιά πόλη του Ζωγράφου;

 

Το Zωγράφου ήταν μια πολύ όμορφη γειτονιά της εποχής και αυτό οφείλεται στην καλή θέση του στους πρόποδες του Υμηττού, το πολύ πράσινο και το ποτάμι Iλισσός. Λείπει η συνηθισμένη βόλτα που κάναμε ως νέοι στην σημερινή λεωφόρο Παπάγου που ήταν ασφαλτοστρωμένη, με φαρδιές στη μέση νησίδες κατάφυτες από φοίνικες χωρίς αυτοκίνητα διερχόμενα και παρκαρισμένα, Τα θερινά σινεμά (Νιόβη,Αδωνις) και το ωραίο κλίμα και τα πειράγματα στα καφέ-ζαχαροπλαστεία.

 

Ρυθμοί ζωής, κτίρια, οικιστικές συγκεντρώσεις, κίνηση: Τι και πόσο έχει αλλάξει;

 

Η συνοικία μας ήταν μια ήσυχη συνοικία, επιλεγόταν ως τόπος διαμονής από ανθρώπους του πολιτισμού, των γραμμάτων (καθηγητές,επιστήμονες κ.α.) και δημόσιους λειτουργούς (πολιτικοί, στρατιωτικοί κ.α.). Η δόμηση ήταν αραιή, κυρίως από μονοκατοικίες παραδοσιακές, με ωραίο γιασεμιά και άλλα φυτά στις αυλές να μοσχοβολούν. Τα πάρτυ τα σπίτια ήτανε η πιο «σικ» διασκέδαση της νεολαίας, συνοδευόμενα από βερμούτ και ατελείωτους χορούς. Συνηθισμένος τόπος συνάντησης ήταν το ρολόι της λεωφόρου με το ύφος μιας παλιάς αρχοντιάς, όπου δίναμε το ραντεβού μας για να ξεκινήσουμε την διασκέδαση.


Ποια και πού ήταν τα στέκια των Παλιών Ζωγραφιωτών;


Στέκια ήταν τα καφέ-ζαχαροπλαστεία κυρίως στην πλατεία Γαρδένιας: Το καφέ Γαρδένια όπου μαζεύονταν πιο πολύ γουδιώτες και ιλισσιώτες, το καφέ Μόρφου όπου μαζεύονταν κυρίως παλαιοί ζωγραφιώτες και ταβερνάκια στην πλατεία Ελευθεριας στο Γουδί και στα Ιλίσσια.Τα σινεμά Νιόβη, Άδωνις, Αλέκα, Άλεξ, Βίκυ, Φρύνη, Άιφελ, Αθήνα και τα θέατρα Έρευνα και Στοά.


Ένας νέος της ηλικίας του Κώστα (Κορμά) τι ευκαιρίες άθλησης και ψυχαγωγίας είχε στην πόλη;

 

Ως νέος της εποχής κάποιος είχε την ευκαιρία να αθληθεί και να εκτονωθεί, κυρίως, στις πολλές αλάνες που υπήρχαν, όπου έπαιζαν ποδόσφαιρο μπάσκετ βόλει και άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια.Υπήρχαν ακόμα τα γήπεδο Γρ. Λαμπράκης που έπαιζε ο Αστέρας Ζωγράφου και δίπλα γήπεδο μπάσκετ. Και το γήπεδο «κλουβί» που έπαιζε η ομάδα του Ηλυσιακού. Ψυχαγωγία υπήρχε στα καφέ, σινεμά και πάρκα που προανέφερα.


Μιλώντας σε σημερινούς νέους, σε ποια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής θα επικεντρώνατε;


Δύο χαρακτηριστικά ήταν τα κυριότερα που άξιζε να μπορούσε να ζήσει κάποιος: ένα ότι εκείνη την εποχή υπήρχε πολύ ζεστό κλίμα μεταξύ των ανθρώπων που- λόγω της μικρής σχετικά δόμησης δεν ήταν τόσοι πολλοί- έτσι σχεδόν γνώριζες στη γειτονιά, και δεύτερον, οι ομορφιές της φύσης που είχε η πόλη μας.


Έχω υπόψη μου ένα φωτογραφικό λεύκωμα που επιμελήθηκε και εξέδωσε ο Σύνδεσμός σας. Αυτό είναι όλο ότι υπάρχει; Μήπως υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες στα χέρια παλιών Ζωγραφιωτών που θα άξιζε κάποια στιγμή να βγουν;


Στο λεύκωμα έχει αποτυπωθεί ένα σημαντικό μέρος του υλικού του συλλόγου. Υπάρχει όμως και πολύ περισσότερο υλικό φωτογραφικό και δημοσιεύσεις της εποχής στα γραφεία του συνδέσμου μας. Επισκέπτονται την λέσχη μας μαθητές και φοιτητές των πανεπιστημίων για να μάθουν για την ιστορία της πόλης μας. Έχουν γίνει στο παρελθόν εκθέσεις και αφιερώματα στην παλιά εποχή του Ζωγράφου και είναι καλό να συνεχίσουν να γίνονται γιατί ο δήμος Ζωγράφου έχει σημαντική ιστορία που οφείλουν όλοι να προβάλλουν ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι.


Τι ενέργειες (εκδηλώσεις, δράσεις) έχετε κατά νου για την υπενθύμιση- αναβίωση της παλιάς πόλης;

 

Σχεδιάζουμε και επεξεργαζόμαστε στην καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Ιουνίου στην αυλή του συνδέσμου μας ένα αφιέρωμα στο σινεμά Νιόβη, που ήταν δίπλα στο πατρικό μου που ήταν σημείο αναφοράς της εποχής στο Ζωγράφου καθώς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού της εποχής.

 

Πρόεδρε, να σας κάνω και μια ερώτηση εκτός «προγραμματισμένης ύλης» της συνέντευξης…Είναι γνωστή η προσωπική επιρροή που έχετε, η απήχησή σας σε μεγάλο μέρος των συνδημοτών μας, και μάλιστα εκτός στενών πολιτικών γραμμών. Σας βάζει αυτό κάποιες σκέψεις ανάμιξής σας με την καθαυτό πολιτική δραστηριότητα, ως υποψήφιος ας πούμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;

 

Κατ’ αρχάς κ. Πολύζο είναι δεδομένο και διαρκές το ενδιαφέρον μου, εμένα και της ομάδας μου, για την πόλη μας, με ενδιαφέρει οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των υποδομών και των δράσεων όλων των τομέων της καθημερινότητας. Ήδη, και ως Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών, πέραν της καθαρά πολιτιστικής στόχευσής μας, ενισχύουμε όσο μπορούμε κοινωνικές δράσεις, δράσεις αλληλεγγύης. Η συμμετοχή μας στα κοινά από άλλες θέσεις θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια που ήδη καταβάλουμε. Και έπειτα, να σας πω και κάτι ακόμη, εγώ ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι πολιτικό ον. Το σκέπτομαι, λοιπόν, και δεν αποκλείω τίποτε. Έχουμε χρόνο ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα εξετάσουμε τη συμμετοχή μας από κάθε άποψη.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΜΑΣ-Υπεύθυνος Νεολαίας του Συνδέσμου

 

Με τους Παλαιούς μας χωρίζει ο χρόνος, μας ενώνει η πόλη μας

 

 

 

1aaa-kos-kormasΕσείς ένας νέος ανάμεσα σε παλαιούς.

Ποιο το νόημα και ο σκοπός;

 

Με τους Παλαιούς μας χωρίζει ο χρόνος, μας ενώνει όμως κάτι πιο δυνατό: η πόλη μας, το Ζωγράφου. Είναι τιμή και χαρά μου να είμαι μέλος ενός ιστορικού συλλόγου που έχει αφήσει ένα ισχυρό στίγμα στην πόλη μας μέσα από τις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις του. Η νεολαία του ΣΠΖ δημιουργήθηκε με σκοπό να διοργανώνει εκδηλώσεις με πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα πιο κοντά στη δική μας γενιά.

 

Έχετε ακούσει για ιστορίες και καταστάσεις από την παλιά πόλη; Ποιές θα θέλατε να έχετε ζήσει;


Έχω ακούσει πολλές ιστορίες και εμπειρίες από την παλαιότερη πόλη και έχω διαβάσει και πολλά άρθρα για να μάθω ακόμα περισσότερα. Θα ήθελα κυρίως να έχω ζήσει σ’ αυτή την πόλη χωρίς τις μεγάλες πολυκατοικίες, Με τις ομορφιές της φύσης που είχε γειτονιά μας και την απλότητα των ανθρώπων της εποχής.

 

Κατά πόσον πιστεύετε ότι τα νέα παιδιά που έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει στου Ζωγράφου, ενδιαφέρονται για την ιστορία του και αναζητούν συνδέσμους με το παρελθόν;

 

Διακρίνω ένα σχετικά καλό ενδιαφέρον των νέων να μάθουν περισσότερα για την πόλη μας, το Ζωγράφου. Θεωρώ όμως ότι έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και αυτό είναι κυρίως ευθύνη των γονέων και των δασκάλων-καθηγητών. Η πόλη μας έχει σημαντική ιστορία. Έχουν γεννηθεί και ζήσει εδώ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης όπως Ν. Κούρκουλος, Στ Κόκοτας, Στ. Ζώρας κ.α., επιστήμονες οπως ο διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος.Υπάρχουν και πολλά ιστορικά-μουσειακά κτίσματα στην πόλη μας.


Τι απήχηση έχει ο Σύνδεσμος και οι δραστηριότητές του σε συνομηλίκους σας;

 

Στις μέρες μας δυστυχώς οι νέοι της γενιάς μου, για πολλούς λόγους, απέχουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό από την συμμετοχή σε συλλόγους. Εμείς σαν νέοι του ΣΠΖ έχουμε ξεκινήσει δυναμικά τις δράσεις μας και θα προσπαθήσουμε μέρα με τη μέρα να ενεργοποιήσουμε όλο και περισσότερους νέους συμπολίτες μας να δουν πόσο όμορφο συναίσθημα ειναι να συμμετέχει κάποιος σε σύλλογο και να βοηθάει τους γύρω του.


Σκέφτεστε κάποιες ειδικές δράσεις- εκδηλώσεις για ενίσχυση των σχέσων τοτ Συνδέσμου με την νέα γενιά;


Τα μέλη των νέων του ΣΠΖ ασχολούμαστε κυρίως με το να οργανώνουμε δράσεις, που θα εχουν ως στόχο αυτό την προσέλκυση όλο και περισσότερων νέων. Είμαστε ανοιχτοί και περιμένουμε με μεγάλη χαρά τις ιδέες και τις σκέψεις όλων για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτή την πρωτοβουλία.


Αναδημοσίευση από τη ΖΩ2 που κυκλοφορεί.

Εφημερίδα - Τεύχος 72

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Η Μαρία Βούρλου στο δρόμο του πατέρα της

Η Μαρία Βούρλου στο δρόμο του πατέρα της

Η Μαρία είναι κόρη του Δημήτρη Βούρλου, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Κα..

Readmore

Οριστικοποιείται το πλαίσιο προτάσεων της ΠΕΔΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οριστικοποιείται το πλαίσιο προτάσεων της ΠΕΔΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με την το..

Readmore

«Να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας»

«Να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας»

  «Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται μέσα από το βάρ..

Readmore

«Οι αγώνες των εκπαιδευτικών είναι δικοί μας αγώνες»

«Οι αγώνες των εκπαιδευτικών είναι δικοί μας αγώνες»

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εκπαιδευτικών δηλώνει η Αριστερή Παρέμβαση Πολ..

Readmore

«Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής την Κυριακή

«Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής την Κυριακή

  Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», της Βάσως Φλόρου, παίζεται την Κυριακή..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.