Η Ουάσιγκτον υποτάσσεται στο Κράτος-Έποικο

Του Bruno Guigue

 

1aaa-guigue-1Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου την απόφασή της χώρας του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι το σιωνιστικό κράτος, ως κυρίαρχο κράτος, «έχει το δικαίωμα να καθορίσει τη δική του πρωτεύουσα». Αυτή η απόφαση συνιστά εξευτελισμό του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της πρώτης παγκόσμιας δύναμης. Εποικισμένη και προσαρτημένη, η Ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ως η πρωτεύουσα του δικού τους μελλοντικού κράτους. Για τα Ηνωμένα Έθνη, η Ιερουσαλήμ αποτελεί έδαφος υπό κατοχή κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η απόφαση του Τραμπ όμως δεν έρχεται ως έκπληξη ούτε ως κεραυνός εν αιθρία. Χρονολογείται από την περίοδο της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2016, και ο Ντόναλντ Τραμπ ποτέ δεν την έκρυψε. Στριμωγμένος από τη Γουόλ Στριτ που προτιμούσε, αντ’ αυτού, τη Χίλαρυ Κλίντον, ο Τραμπ ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έβαλε μπρος όλες τις μηχανές του προκειμένου να καλύψει τη διαφορά. Έπρεπε να εξασφαλίσει στηρίγματα στους κόλπους του πανίσχυρου σιωνιστικού λόμπι των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγει τη συντριβή του.

 

 

Οσφραινόμενος τον κίνδυνο, ο Τραμπ προσέφυγε στην αγαπημένη του μέθοδο: πλειοδότησε προκειμένου να καταστρέψει τα πιόνια της Χίλαρυ Κλίντον.
Μιλώντας στις 21 Μαρτίου 2016 ενώπιον της ετήσιας συνέλευσης της Αμερικανο-ϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC-The American Israel Public Affairs Committee), ο Τραμπ κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διαγράψει προηγούμενες δηλώσεις του. Ηρνείτο να πάρει θέση για το Παλαιστινιακό ζήτημα ενόσω δεν είναι ένοικος του Λευκού Οίκου. Ενώ προηγουμένως δίσταζε να πει κατά πόσο οι ΗΠΑ οφείλουν να αναγνωρίσουν ή όχι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και δήλωνε ότι το κράτος του Ισραήλ οφείλει να αποπληρώσει τη στρατιωτική βοήθεια που του παρέχουν οι ΗΠΑ, μέσα σε είκοσι λεπτά ανατρέπει τα πάντα και λέει στο ακροατήριο της AIPAC αυτά που θέλει να ακούσει. Και καταχειροκροτείται από το όρθιο σιωνιστικό κοινό του.
Βεβαιώνει ότι είναι «ανέκαθεν υποστηρικτής και πραγματικός φίλος του Ισραήλ». Με τον ίδιο ως πρόεδρο των ΗΠΑ, το Ισραήλ δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον «ως πολίτης δεύτερης ζώνης»! Ερωτώμενος, την ίδια μέρα από το CNN, δηλώνει πως είναι έτοιμος να μεταφέρει την Αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Φανερά αποφασισμένος να ξεπεράσει την Κλίντον, κατηγορεί το Ιράν ότι είναι «ο μεγαλύτερος χορηγός της παγκόσμιας τρομοκρατίας», ότι (το Ιράν) απεργάζεται τη δημιουργία στα υψώματα Γκολάν ενός νέου μετώπου εναντίον του Ισραήλ, ότι προμηθεύει εξελιγμένο οπλισμό στην οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ότι στηρίζει τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ!!!
Αλλά ο φιλοφρονητικός αυτός λόγος δεν ήταν αρκετός. Εγκαταλειμμένος από τους δικούς του, ο Τραμπ γνωρίζει ότι του λείπει η υποστήριξη εκ μέρους των Εβραίων δωρητών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτοί οι χρηματιστές παλαιάς κοπής, παραδοσιακοί σπόνσορες του συντηρητικού κόμματος, απορρίπτουν με βδελυγμία τη ρητορική ενός υποψηφίου που είναι εχθρικός απέναντι στις αγορές και αισθάνεται αλλεργία για το «σύστημα». Προτιμούν να στραφούν σε μία υποψήφιο η οποία ποτέ δεν τσιγκουνεύτηκε την υποστήριξή της προς το Ισραήλ και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Γιατί τελικά η ουσία είναι οι μπίζινες. Αυτομάτως, το έργο του Τραμπ δυσκολεύει αφάνταστα. Πρέπει επειγόντως να κάνει κάτι αν θέλει να αντιστρέψει την κακή πορεία.
Εννέα εβδομάδες πριν από την αποφασιστική μέρα των εκλογών, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ αποφασίζει να παίξει το τελευταίο του χαρτί. Πιστεύει ότι αυτό θα του επιτρέψει να ξεπεράσει την Χίλαρυ Κλίντον, συντρίβοντάς την στο δικό της γήπεδο. Τότε ακριβώς συναντά δημοσίως, στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιάχου. Μετά το πέρας αυτής της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ υπόσχεται ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως «την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ» και ότι θα εγκαταστήσει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ εάν εκλεγεί πρόεδρος. Δώρο μυθικό προς το κράτος του Ισραήλ και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αυτή η παραχώρηση στον σιωνιστή κατακτητή θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις. Ο Τραμπ το γνωρίζει. Ήταν όμως πολύ δύσκολο να κάνει κάτι καλύτερο για να σαγηνεύσει το λόμπι.
Τέλη Σεπτεμβρίου 2016, η «μελλοντική πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους» θάβεται κυριολεκτικά. Η «λύση των δύο κρατών» πληρώνει τη νύφη για τη ξέφρενη κούρσα μεταξύ δύο υποψηφίων οι οποίοι πλειοδότησαν σε φαντασία προκειμένου να χαϊδέψουν και να κερδίσουν το εβραϊκό λόμπι. Ως επιδέξιοι καραγκιοζοπαίχτες, οι φίλοι του Νετανιάχου χειραγώγησαν και καθοδήγησαν τις δύο εξαρθρωμένες μαριονέτες που διεκδικούσαν ανταγωνιστικά μιαν εξουσία-φάντασμα. Ως νικητής αυτού του εξοντωτικού συναγωνισμού, ο Τραμπ αποφάσισε να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις ψευδαισθήσεις που συντηρούσαν οι προκάτοχοί του περί του ρόλου των ΗΠΑ. Κέρδισε στις 8 Νοεμβρίου 2016. Είμαστε στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Του χρειάστηκε ένας χρόνος για να εξοφλήσει το λογαριασμό.

 

1aaa-ierousalimΠροχωρώντας στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία τους, οι ΗΠΑ προσφέρουν έναν πρώτης τάξεως ενταφιασμό στο σχέδιο για Παλαιστινιακό Κράτος. Δίνουν οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες τη χαριστική βολή σε μια «διαδικασία ειρήνης» της οποίας υπήρξαν οι ανάδοχοι. «Έφθασε η ώρα,» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στις 6 Δεκεμβρίου. Έφθασε λοιπόν η ώρα για την Ουάσιγκτον να διαγράψει κάθε ελπίδα για ειρήνη. Απέναντι απ΄ όλον τον κόσμο, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το παιχνίδι τελείωσε. Με κίνδυνο να απαξιώσει τους άραβες συμμάχους του, ο Τραμπ διακηρύσσει πως το κατοχικό-εποικιστικό τετελεσμένο στην Παλαιστίνη είναι μη αναστρέψιμο.
Καταστρέφοντας εκ των προτέρων κάθε προοπτική διαπραγματεύσεων, η θεαματική αυτή κίνηση προδίδει την υποταγή της Ουάσιγκτον στα συμφέροντα του Κράτους-Εποίκου. Προς τι λοιπόν οι διαπραγματεύσεις όταν το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων (η δυνατότητα δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ) κονιορτοποιείται από την Ουάσιγκτον; Όλως παραδόξως αυτή η τελευταία παράδοση της Ουάσιγκτον στις ισραηλινές απαιτήσεις χτυπά την καμπάνα του τέλους μιας ψευδαίσθησης στην οποία οι άλλες δυτικές ή αραβικές δυνάμεις προσποιούνταν ότι πίστευαν ακόμη. Ο Ντόναλντ Τραμπ τους πέρασε από μια γερή ψυχρολουσία, θυμίζοντάς τους ποιος είναι ο ηγέτης του «ελεύθερου κόσμου».
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ακόμη. Καθιστώντας έγκυρη την ισραηλινή ρητορική περί της «επανενωμένης Ιερουσαλήμ», ο αμερικανός πρόεδρος παλινορθώνει ταυτόχρονα τα πρωτεία του θεολογικού έναντι του πολιτικού, της θρησκείας έναντι της πολιτικής. Οι σιωνιστικές φιλοδοξίες/επιδιώξεις αναφορικά με την Αγία Πόλη επικαλούνται τα βιβλικά κείμενα. Αναγνωρίζοντάς τες, ο Τραμπ επανεισάγει το ιερό σε μία σύγκρουση ουσιαστικά ανίερη. Φέρει σε σύγκρουση μεταξύ τους το διεθνές δίκαιο απ’ τη μια και το θεϊκό δίκαιο απ’ την άλλη. Καλύπτει με μια οθόνη καπνού την αντιπαράθεση μεταξύ του καταχτητή και του καταχτημένου. Αυτή η παραχώρηση στη σιωνιστική μυθολογία ρίχνει σκοτάδι πάνω στον αγώνα εθνικής απελευθέρωσης που διεξάγει ο παλαιστινιακός λαός. Σε μιαν εποχή που η μεταχείριση του «θρησκευτικού» εξυπηρετεί τον ιμπεριαλισμό, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου αθώο.

 

Απόδοση: Α.Ν.

 

Ο Bruno Guigue είναι Γάλλος πρώην ανώτατος δημόσιος υπάλληλος, ερευνητής πολιτικής φιλοσοφίας και πολιτικός αναλυτής. Σπούδασε στην École normale supérieure και στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ). Κάτοχος master φιλοσοφίας και master γεωπολιτικής, έχει συγγράψει δύο έργα γύρω από την αραβο-ισραηλινή διένεξη. Γράφει σε διάφορα ιστολογία και τα κείμενά του αναδημοσιεύονται εκτεταμένα και μεταφράζονται σε οκτώ γλώσσες, κυρίως αραβικά, αγγλικά, ρωσικά και ισπανικά.

Εφημερίδα - Τεύχος 72

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Η Μαρία Βούρλου στο δρόμο του πατέρα της

Η Μαρία Βούρλου στο δρόμο του πατέρα της

Η Μαρία είναι κόρη του Δημήτρη Βούρλου, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Κα..

Readmore

Οριστικοποιείται το πλαίσιο προτάσεων της ΠΕΔΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οριστικοποιείται το πλαίσιο προτάσεων της ΠΕΔΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με την το..

Readmore

«Να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας»

«Να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας»

  «Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται μέσα από το βάρ..

Readmore

«Οι αγώνες των εκπαιδευτικών είναι δικοί μας αγώνες»

«Οι αγώνες των εκπαιδευτικών είναι δικοί μας αγώνες»

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εκπαιδευτικών δηλώνει η Αριστερή Παρέμβαση Πολ..

Readmore

«Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής την Κυριακή

«Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής την Κυριακή

  Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», της Βάσως Φλόρου, παίζεται την Κυριακή..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.