Χορεύοντας με τον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν

1aaa-James-PetrasΤου James Petras

Από το επίσημο James Petras Website

15 Νοεμβρίου 2017

Η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει ένα ισχυρό δίκτυο περιφερειακών και τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων, υιοθετώντας ταυτόχρονα, μιαν εξτρεμιστική θρησκευτική ιδεολογία και πρακτική με αποτέλεσμα, και παρά τη φήμη της ως οπισθοδρομικής δεσποτικής κληρικο-μοναρχίας που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις πωλήσεις πετρελαίου, να μετατραπεί σε μια θανατηφόρα πολιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή και ακόμη παραπέρα.

 

Για να καταλάβουμε τη δυναμική και τις επιδιώξεις της Σαουδικής εξουσίας είναι σημαντικό να ταυτοποιήσουμε και να αναλύσουμε με ποιους τρόπους χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά, θρησκευτικά και οικονομικά της όπλα.

 Σαουδική Αραβία: γεροντισμός και μισθοφορική προστασία


Η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε και εξόπλισε βίαιους μισθοφορικούς στρατούς στη Συρία, στο Ιράκ, στη Σομαλία, στην Υεμένη, στη Λιβύη, στο Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στις Φιλιππίνες, στη Μαλαισία και σε άλλες Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες.
Το μισαλλόδοξο Σαουδικό, Ουαχαμπιτικό παρακλάδι του Σουννιτικού Ισλάμ και οι μισθοφόροι του δρουν για την ανατροπή και συντριβή των Αραβικών καθεστώτων και κοινωνιών που έχουν ανεξάρτητες, σύγχρονες, εθνικές και κοσμικές ηγεσίες ή που χαρακτηρίζονται από υψηλού βαθμού ανεκτικότητα απέναντι στην πολυ-εθνικότητα ή την πολυ-θρησκευτικότητα. Στοχεύουν επίσης δημοκρατίες με κυβερνήσεις στις οποίες πλειοψηφούν οι Σιίτες και που αντιτίθενται στη Σαουδο-Ουαχαμπιτική εξάπλωση και κυριαρχία στη Μέση.
Στόχος της Σαουδικής Αραβίας (ΣΑ) είναι η διάλυση των σύγχρονων, πολυεθνικών κοινωνιών και η διά της βίας επιβολή εξαρτημένων από αυτήν καταπιεστικών καθεστώτων, γεγονός που θα θωράκιζε τους γεροντικούς Άραβες μονάρχες απέναντι στην απειλή ανατροπής τους από λαϊκές, εθνικο-δημοκρατικές δυνάμεις, εσωτερικές και εξωτερικές.

Η εξαγορά από τη ΣΑ παγκόσμιων και περιφερειακών «Συμμάχων»


Η μοναρχία των Σαούντ χρηματοδοτεί και στηρίζει μη δημοφιλή, αντιδημοκρατικά καθεστώτα προκειμένου να διασφαλίζει στρατιωτικούς συμμάχους και πηγές μισθοφόρων: ο Σαουδαραβικός πετρελαϊκός πλούτος έχει πληρώσει αξιωματικούς και στρατιώτες από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, την Υεμένη και την Ιορδανία για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της μοναρχίας.
Η Σαουδική Αραβία διατηρεί μακρόχρονους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Οι βάσεις των ΗΠΑ και τα αμερικανικά όπλα, όπως επίσης και οι Βρετανικές και Γαλλικές πωλήσεις όπλων χρησιμεύουν ως αποπληρωμή πραιτοριανών φρουρών αυτού του δεσποτισμού με ισχνά στηρίγματα.
Ο Σαουδαραβικός πετρελαϊκός πλούτος χρηματοδοτεί χιλιάδες θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικά κέντρα στο εξωτερικό για να διδάσκουν την πιο μισαλλόδοξη εκδοχή του Ουαχαμπιτικού Ισλάμ. Παρέχουν υποτροφίες σε νεαρούς υποσχόμενους Μουσουλμάνους που φιλοδοξούν να διαδώσουν την Ουαχαμπιτική προπαγάνδα και να στρατολογήσουν μισθοφόρους και πολιτικούς ακτιβιστές για την προώθηση των φιλοδοξών που τρέφει ο Σαουδάραβας μονάρχης για παγκόσμια ισχύ.
Η ΣΑ έχει προ πολλού εγκαθιδρύσει ντε φάκτο δεσμούς με το Ισραήλ, παρ’ όλες τις επιφανειακές θρησκευτικές διαφορές τους, δεσμούς που εδράζονται πάνω στον έντονο ρατσιστικό φυλετισμό τους και την κοινή τους αντίθεση στο ανεξάρτητο Ιράν και τα κοσμικά, εθνικιστικά Αραβικά κράτη, όπως ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράκ, καθώς και στα λαϊκο-απελευθερωτικά κινήματα στη Μέση Ανατολή.
Εν πολλοίς, η Μοναρχία των Σαούντ επιβιώνει με «δανεισμένη ισχύ» - ανταλλάσσοντας πετρελαϊκό πλούτο με στρατιωτικούς και χρηματιστικούς συμβούλους. Η θεμελιακή Σαουδική αδυναμία και πολιτική παθολογία αποκαλύπτονται όταν η ΣΑ επιλέγει να επιτεθεί και να αποκλείσει τις στρατιωτικά πιο αδύναμες και πιο ευάλωτες χώρες στη Μέση Ανατολή: την Υεμένη και το Κατάρ.
Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται στους ανελέητους βομβαρδισμούς (χιλιάδες τόνοι βομβών) της Υεμένης και στον εξοπλισμό χιλιάδων μισθοφόρων, οι δυνάμεις που υπηρετούν στρατιωτικά τη ΣΑ ζήτημα αν έχουν καταλάβει το ένα τρίτο της κατεστραμμένης αυτής χώρας ενώ έχουν καθυποτάξει λιγότερο από το ένα τέταρτο του λιμοκτονούντος πληθυσμού της. Οι Σαουδάραβες «πρίγκιπες» έχουν διαπράξει τα πιο απεχθή εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων στην Υεμένη: κατέστρεψαν τις περισσότερες ζωτικές υποδομές, δολοφόνησαν χιλιάδες άμαχους, διέσπειραν τη χολέρα βομβαρδίζοντας τα συστήματα επεξεργασίας-καθαρισμού του νερού και οδήγησαν εκατομμύρια αμάχων στη λιμοκτονία, στην προσπάθειά τους να υποτάξουν ένα λαό. Παρ’ όλα αυτά, η ΣΑ έχει υποστεί πολυάριθμες διασυνοριακές αντεπιθέσεις με αποκορύφωμα την πολύ πρόσφατη πυραυλική επίθεση των εξεγερμένων της Υεμένης εναντίον του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Ριάντ.
Το Κατάρ προκάλεσε την οργή της ΣΑ εξαιτίας της ανεξάρτητης περιφερειακής πετρελαϊκής πολιτικής του, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής του να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον μεγάλο γείτονά του, το Ιράν. Οι εξοργισμένοι Σαούντ πλήρωσαν τρεις περιφερειακές δικτατορίες, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συνταχθούν μαζί τους στο μποϋκοτάζ κατά του μικροσκοπικού Κατάρ. Οι ενέργειες όμως αυτές κατέληξαν να γίνουν μπούμερανγκ για τους Σαουδάραβες: το Κατάρ αύξησε τις εμπορικές του συναλλαγές με το Ιράν και το Ιράκ, υπερπηδώντας πρακτικά τις κυρώσεις του Σαουδάραβα μονάρχη. Όλο και περισσότερο γίνεται φανερό πως η ετοιμόρροπη Σαουδική μοναρχία δεν μπορεί πρακτικά να φουσκώνει και να επιδεικνύει τους πλαδαρούς της μυς εναντίον των αδύνατων γειτόνων της.
Αλλά και οι φιλοδοξίες της ΣΑ για ηγεμονική ισχύ πέραν της άμεσης γειτονιάς της, απέτυχαν να ενισχύσουν την εικόνα της μοναρχίας ως παγκόσμιας δύναμης. Οι χρηματοδοτούμενοι από τη Σαουδική Αραβία μισθοφόροι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν ουσιαστικά ηττηθεί από τις Ιρακινές-Σιιτικές δυνάμεις στο Ιράκ και από τη συμμαχία Συριακής κυβέρνησης-Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολάχ στη Συρία. Ως αποτέλεσμα, οι μισθοφόροι του ISIS άρπαξαν τους μισθούς τους και την έκαναν για τις χώρες από τις οποίες προέρχονται για να συνεχίσουν εκεί το «θεάρεστο» έργο τους.
Οι υποστηριζόμενοι από τη ΣΑ μισθοφόροι τρομοκράτες περιθωριοποιούνται ήδη από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μπορεί μεν να απολαμβάνουν ακόμη τα υπόλοιπα μιας Σαουδικής γενναιοδωρίας, ωστόσο ακολουθούν τη δική τους εθνική ατζέντα.
Η συμφωνία για κεκαλυμμένες δραστηριότητες με το Ισραήλ συνιστά περίπτωση των από κοινού μεθοδεύσεων που βασίζονται στην κοινή τους εχθρότητα για το Ιράν, τη Συρία, την οργάνωση Χεζμπολλάχ, την Παλαιστινιακή Χαμάς και την Υεμένη. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τους πολύ αλλόκοτους γάμους μεταξύ των Σαουδο-Ουαχαμπιτών, των Σιωνιστών της Γουόλ Στριτ και των φανατικών μιλιταριστών του Ισραήλ.

Η Σαουδική ώρα του Ντόναλντ Τραμπ 

 

1aaa-mmsΣτις αρχές Νοεμβρίου 2017, ο διάδοχος του θρόνου της ΣΑ και αναπληρωτής πρωθυπουργός πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (ΜΜΣ, χάριν συντομίας) συνέλαβε 30 υπουργούς και στρατηγούς, έναν πολυδισεκατομμυριούχο (τον πρίγκιπα και επιχειρηματία Alwaleed bin Talal, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Μέσης Ανατολής) και 11 πάμπλουτους πρίγκιπες, υφαρπάζοντας κοντά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε ρευστό και περιουσιακά στοιχεία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη «εξυγίανση» στην ιστορία της ΣΑ. Λέγεται δε πως μερικοί ακόμη «αναλώσιμοι» πρίγκιπες πέθαναν πρόωρα σ’ αυτήν την πρωτοφανή διαδικασία…
Ο ΜΜΣ προχώρησε σ’ αυτόν τον σφετερισμό εξουσίας με το πρόσχημα μιας εκστρατείας «κατά της διαφθοράς» προκειμένου να αποκαθάρει την κρατική γραφειοκρατία και να αντικαταστήσει τους συλληφθέντες με πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Ο πρίγκιπας-διάδοχος πλάσαρε την κίνησή του αυτή ως «ιστορικό μετασχηματισμό» - που απομακρύνει την παλιά φρουρά και επιφέρει τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας. Πολλοί παρατηρητές απορρίπτουν την ρητορική του ΜΜΣ περί «καλής διακυβέρνησης» ως «μ…..ες» και ως ένα «διαφανές πέπλο» για την παγίωση της προσωπικής του δικτατορίας.
Η ιδέα του πρίγκιπα-διαδόχου περί «εκσυγχρονισμού» συνοδεύτηκε από περιφερειακές στρατιωτικές προκλήσεις, απειλές και εσωτερικές φατριακές διαμάχες. Το προσχέδιο του ΜΜΣ για το «μετασχηματισμό-εκσυγχρονισμό» της ΣΑ ενδεχομένως να μην προσελκύσει το είδος των ξένων επενδύσεων που ο ίδιος έχει ανάγκη. Η κίνηση του ΜΜΣ του για αποκλεισμό του μικρού Κατάρ, όπου λειτουργεί μία αμερικανική στρατηγική βάση και όπου σταθμεύουν χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες, ήταν φυσικό να προκαλέσει την αποδοκιμασία του αμερικανικού Πενταγώνου.
Ο ΜΜΣ έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι, μια μαριονέτα της Σαουδικής μοναρχίας με διπλή Λιβανική και Σαουδαραβική υπηκοότητα, να μεταβεί στο Ριάντ και απ’ εκεί να ανακοινώσει την παραίτησή του μέσω της σαουδαραβικής τηλεόρασης. Ο Χαρίρι ανέγνωσε ένα κείμενο που κατήγγελλε το Ιράν και την οργάνωση Χεζμπολλάχ (η οποία συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού του Λιβάνου) ότι απεργάζονται τη… δολοφονία του. Και για να μην υπάρχουν καθόλου υποψίες για τη σύνδεση με τον ΜΜΣ, ο Χαρίρι κρύφτηκε στη ΣΑ και αρνείται ή δεν μπορεί να επιστρέψει στο Λίβανο. (Σημείωση - Την ώρα που γινόταν αυτή η μετάφραση, ο Χαρίρι έφτανε ήδη στο Παρίσι και γινόταν δεκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, με τη μεσολάβηση του οποίου εγκατέλειψε τη ΣΑ. Σε δηλώσεις του μετά από «οικογενειακό γεύμα» στο προεδρικό μέγαρο, ο Χαρίρι αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για τη Σαουδαραβική του «περιπέτεια», ανακοινώνοντας απλώς πως θα «μιλήσει» όταν επιστρέψει, λίαν συντόμως, στο Λίβανο.)
Το σχέδιο του ΜΜΣ να σφετεριστεί την εξουσία κλείδωσε κατά πρώτον με τις ΗΠΑ μετά από συνάντηση, στα μέσα του 2017, με τον Πρόεδρο Τραμπ. Οι εκκαθαρίσεις που θα επακολουθούσαν προσυπογράφηκαν με μια πετρελαϊκή συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ριάντ.
Ο δεσποτικός, αλλά… «οραματιστής», πρίγκιψ-διάδοχος πρόσφερε στη Γουόλ Στριτ τα Σαουδαραβιικά «διαμάντια του στέμματος», υποσχόμενος την ιδιωτικοποίηση της ARAMCO, της σαουδαραβικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόσφερε. επίσης διευκολύνσεις και συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικοδόμηση σύγχρονων μεγαλουπόλεων (megacities) για τους Σαουδάραβες πολίτες, προκειμένου να αντικαταστήσει τους ληθαργικούς διεφθαρμένους πετρελαιάδες πρίγκιπες, γραφειοκράτες και ιερωμένους.
Ωστόσο, οι Σαουδαραβικές πολεμικές ασκήσεις και το συνεχιζόμενο εσωτερικό πραξικόπημα προκαλούν φόβους στους επενδυτές για μεγαλύτερη περιφερειακή αστάθεια. Η αντι-ιρανική ρητορική του ΜΜΣ και οι άγριες απειλές για επίθεση εναντίον της Τεχεράνης μπορεί μεν να έχουν εξάψει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου και το καινούριο του σκυλάκι στο Λευκό Οίκο, δηλαδή τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν έχουν όμως καθόλου εντυπωσιάσει τους Στρατηγούς του Τραμπ και τους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ.
Το ασταθές καθεστώς του ΜΜΣ, η πολεμοκάπηλη ρητορική του και το ξεπούλημα του πετρελαίου δεν συμβάλλουν στο είδος των πολιτικών και οικονομικών θεμελίων που είναι αναγκαία για μία σύγχρονη, ραφιναρισμένη και διαφοροποιημένη οικονομία. Οι περισσότεροι οικονομικοί παρατηρητές συμπεραίνουν ότι η πώληση της ARAMCO είναι μια μεμονωμένη συμφωνία με αμφίβολες και ελάχιστες θετικές επιπτώσεις στο επίπεδο της εξειδικευμένης εργασίας, των εγχώριων επιχειρήσεων και της οικονομικής διαφοροποίησης.

 

1aaa-haririΠρος το παρόν, ο ΜΜΣ έχει «πάρει με το μέρος του» τον εκδιωχθέντα και λαομίσητο κυβερνήτη της Υεμένης Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί (Abdrabbuh Mansour Hadi). Η πειθώ που του παρέχει η ισχυρή του θέση έκαναν τα μαγικά τους πάνω στον φυγάδα ή «αυτοεξόριστο» πρώην (;;;) πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και τον γεωγραφικά ζαλισμένο Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ. Ο ΜΜΣ προσλαμβάνει τα πλέον εξέχοντα και ικανά στελέχη επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό για να διαχειριστούν το ξεπούλημα του πετρελαίου. Προτίθεται να πλασαριστεί ως ένας «εκσυγχρονιστής δεσπότης» - τουλάχιστον έως ότου η επόμενη πριγκιπική ίντριγκα τον εκδιώξει από την εξουσία. Εν τω μεταξύ ποζάρει ως ένας «σύγχρονος» ηγεμόνας της Μέσης Ανατολής, που, όμως, προστατεύεται από φυλές, που ο λαός του τον μισεί, που σε ιδιωτικούς κύκλους γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας από τους ξένους κόλακές του, και που τέλος «εξυπηρετείται» επιδέξια από διάφορους συμφεροντολόγους. Χωρίς αμφιβολία τα καπρίτσιά του θα τα ανέχεται ο κάθε κλόουν-ένοικος του Λευκού Οίκου.
Προς το παρόν, οι Σαούντ μπορούν ακόμη να προσελκύουν μισθοφόρους, να χτυπούν και να οδηγούν στη λιμοκτονία εκατομμύρια Υεμενιτών, να πωλούν πετρέλαιο και να εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες στη Βηρυτό, στη Βαγδάτη, στο Παρίσι και στη …Νέα Υόρκη!

Συμπεράσματα

 

1aaa-hartisΗ Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ διαδραματίζουν ρόλους-κλειδιά στην υποστήριξη του «αντιδραστικού και τρομοκρατικού τόξου» στη Μέση Ανατολή. Και τα δύο αυτά κράτη προάγουν διάφορους πολέμους, χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και διασπείρουν τον εθνο-θρησκευτικό θρυμματισμό που παράγει εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο «Πρίγκιψ-Διάδοχος ΜΜΣ» συναγωνίζεται τον Ισραηλινό Νετανιάχου στην επινόηση της πιο αποτρόπαιης φιλοπόλεμης συκοφαντίας εναντίον του Ιράν, προετοιμάζοντας τον κόσμο για μια παγκόσμια ανάφλεξη.
Ο ΜΜΣ εξυπηρετεί δραστήρια τους Ισραηλινούς με το να προάγει σεχταριστικές διαιρέσεις και διαμάχες στο Λίβανο προκειμένου να προσφέρει στο Ισραήλ τη δικαιολογία για να επιτεθεί εναντίον της Χεζμπολλάχ και εκατομμυρίων Λιβανέζων άμαχων πολιτών. Ο ΜΜΣ ισχυρίζεται ότι ένας μόνο πύραυλος από την Υεμένη που έπληξε το αεροδρόμιο του Ριάντ αποτελούσε ολοκληρωτική κήρυξη πολέμου εκ μέρους της Τεχεράνης… λες και τα εμπάργκο λιμοκτονίας που επέβαλε η Σαουδική Αραβία κατά της Υεμένης και οι καθημερινοί Σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί των πόλεων αυτής της χώρας θα έμεναν αναπάντητα...
Ο πολεμικός πυρετός στο Ριάντ χρησιμεύει ως κάλυμμα της πολιτικής ανικανότητας του ΜΜΣ και ως ένα «έξυπνο τέχνασμα» που αποσπά την προσοχή από το παιδαριώδες παιχνίδι των εναλλασσόμενων πριγκίπων και τις ίντριγκες μεταξύ των διαφόρων φυλών.
Παρόλα τα εκσυγχρονιστικά του κλισέ και την προσεκτικά περιποιημένη δημοσιοσχετίστικη περσόνα του, την οποία προβάλλουν ασύστολα τα διαφθαρμένα Δυτικά ΜΜΕ, ο ΜΜΣ παραμένει ακόμη ο επίδοξος ηγέτης ενός φυλετικού στρατού που στηρίζεται σε μια εύθραυστη συμμαχία αποτελούμενη από αναξιόπιστους συμμάχους: Η Αιγυπτιακή ανώτερη στρατιωτική διοίκηση και ο Αιγυπτιακός στρατός απεχθάνονται τους επηρμένους Σαούντ, ο δε αφέντης του Μπαχρέιν κρατείται στη θέση του με την υποστήριξη Σαουδαραβικών μισθοφορικών δυνάμεων. Οι Σαουδαραβικές μάζες τηρούν υπό την επιτήρηση των πολέμαρχων των διαφόρων φυλών και των βασανιστών τους, η δε εισαγόμενη εργατική δύναμη και οι στρατιές των ξένων οικιακών βοηθών/υπηρετών κακοποιούνται, βιάζονται και πέφτουν θύματα απάτης. Ο ΜΜΣ μετά μεγάλης δυσκολίας μπορεί να εμφανίζεται, και να είναι, ο εμπνευσμένος, και ο εμπνέων, ηγέτης της εξόδου της Σαουδικής Αραβίας από τα Μεσαιωνικά σκοτάδια.
Ο Πρίγκιψ-διάδοχος κάθεται πάνω σε πυριτιδαποθήκη απειλώντας να θρυμματίσει τις πολιτικές συστρατεύσεις και συμμαχίες στη Μέση Ανατολή και τις παγκόσμιες χρηματιστικές και πετρελαϊκές αγορές. Η ΣΑ είναι ένα εύθραυστο καθεστώς με μεγάλη και ισχνή έκταση. Οι τωρινοί κυβερνώντες φαντάζονται ότι η δανεισμένη ισχύς τους και οι παλατινές ίντριγκές τους μπορούν να ανθήσουν πάνω σε τόσο σάπια θεμέλια και με μια μισητή ολιγαρχία.
Ο πρώτος πύραυλος που ο ΜΜΣ θα τολμήσει να εκτοξεύσει κατά της Τεχεράνης θα σημάνει την πτώση του Οίκου των Σαούντ. Όλη η Μέση Ανατολή και οι παγκόσμιες αγορές θα βυθιστούν στη πιο βαθειά κρίση. Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν στα ύψη, τα χρηματιστήρια θα καταβαραθρωθούν και το Ισραήλ θα ξεκινήσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολλάχ. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποστείλει αμερικανικές δυνάμεις για να συγκρουστούν με τους άριστα εξοπλισμένους και βαθειά πατριώτες Ιρανούς μέσα στο έδαφος αυτών των τελευταίων. Το Ιράν και η Συρία θα συγκρουστούν με τις μαριονέτες των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλαδή τους Κούρδους. Η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία θα περιμένουν για να υπογράψουν σημαντικές πετρελαϊκές συμφωνίες. Οι σχιστολιθική βιομηχανία των ΗΠΑ θα χοροπηδά απ’ τη χαρά της καθώς οι τιμές του πετρελαίου θα εκτινάσσονται σε νέα δυσθεώρητα ύψη.
Οι Σαουδάραβες πρίγκιπες θα διαφύγουν στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες υπηρέτες στα κρύα του λουτρού. Ίσως τώρα μάθουν να ψήνουν μόνοι τους τον καφέ τους! Ο Τραμπ θα κάνει ένα «Tweet καλώντας σε δράση όλους τους Αμερικανούς» - Εμπρός πεζοναύτες, στις πετρελαιοπηγές!! Θα κάνει ξανά μεγάλη την Αμερική πάνω στις εξαντλημένες πλάτες των πεζοναυτών! Η Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC- American Israel Public Affairs Committee) θα επιβάλει στο Αμερικανικό Κογκρέσο την ομόφωνη ψήφιση απόφασης που θα ανακηρύσσει τις Σαουδαραβικές πηγές πετρελαίου μέρος του Μεγάλου Ισραήλ.
Με ιστορικές υψηλές τιμές πετρελαίου η Βενεζουέλα θα ανακάμψει, θα αποπληρώσει τα χρέη της, θα χρηματοδοτήσει τα κοινωνικά της προγράμματα, θα επαναλειτουργήσει τα σχολεία και τα νοσοκομεία της και θα ξαναψηφίσει σοσιαλιστή πρόεδρο. Μια κοινοπραξία δυτικών επενδυτών θα αναλάβει - αφού οι Σαουδάραβες διπλώσουν τα τσαντίρια τους και την κάνουν για το Κεντρικό Λονδίνο- και θα πλημμυρίσει τις πετρελαϊκές αγορές. Αλλά αυτό είναι ένα μακρινό σενάριο… ή μήπως όχι; 


Απόδοση: Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 79

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

Δήμαρχος Βύρωνα: Στηρίζουμε στην πράξη τη συνεργασία των παρατάξεων

«Τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, οπότε και κοινές πρέπει να είναι οι προσ..

Readmore

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά από το σταθμό μεταφόρτωσης Βύρωνα

Ανακοίνωση της ΡΕΚ   «Στις 28 Ιουνίου 2019 μέσω δελτίου τύπου εκφράσαμε την ανησυ..

Readmore

Μια ξένη «Αριστερά»

Μια ξένη «Αριστερά»

Του Σπύρου ΤζόκαΠανεπιστημιακός-συγγραφέας     «…Φτάσαμε στο θλιβερό σημε..

Readmore

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Ο Καισαριανιώτης με άποψη απαντά στον Θόδωρο Ιωαννίδη

Συνέχεια στο διάλογο με τον Θόδωρο Ιωαννίδη, που άνοιξε μέσω της ιστοσελίδας ΖΩ 2, ..

Readmore

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Κ. Γεωργοπούλου: «Στην Καισαριανή δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί»

Προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Πλατεία Παναγιώτ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.