ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό σοκ, με αλλαγή γενιάς…»

1aaa-nikosandroulakis«Εκ του πονηρού η θέση ότι μειονεκτώ έναντι συνυποψηφίων μου επειδή δεν είμαι βουλευτής», λέει ο υποψήφιος επικεφαλής του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στη ΖΩ2. Παράλληλα, τονίζει ότι είναι αναγκαία η ενοποίηση των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων και θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την οργάνωση και διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου της παράταξης.

 

-Τι περιεχόμενο δίνετε εσείς στον όρο «Κεντροαριστερά» και ποιες υπερβάσεις απαιτούνται για την εμπέδωσή του στο πεδίο της πολιτικής και της κοινωνίας;


Η πρόσφατη περίοδος του νέου μικρού δικομματισμού μεταξύ του εθνικολαϊκισμού που εκφράζεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο κόμμα το οποίο θα μπορεί να εκφράζει το χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο. Η σύγχρονη αντίληψη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας εμπεριέχει την έννοια του κοινωνικού κράτους, της προοδευτικής φορολόγησης, της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης, του σεβασμού στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Για να μπορέσουμε να εκφράσουμε αποτελεσματικά αυτές τις ιδέες χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό σοκ, με αλλαγή γενιάς και κυρίως νοοτροπίας. Να επανασυνδεθούμε με τους προοδευτικούς πολίτες που απογοητεύτηκαν από συμπεριφορές και πρακτικές του παρελθόντος. Να βάλουμε τους νέους που έχουν ζήσει την κρίση στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων ως πρωταγωνιστές και όχι ως φόντο σε τηλεοπτικά πλάνα. Να πείσουμε τον πολίτη ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη.

 

-Πολλοί θέτουν ζήτημα συνύπαρξης των κομμάτων που συμμετέχουν στον νέο φορέα ακόμη και την επομένη του εκλογικού αποτελέσματος. Τι εκτιμάτε εσείς; Τι θα κρίνει την «μακροβιότητα» ή μη του εγχειρήματος;

Οι πολίτες μας αξιολογούν όλους και μας εξετάζουν πολύ αυστηρά. Δεν θα συγχωρήσουν ξανά πρακτικές προηγούμενων ετών, που το προσωπικό εγώ έμπαινε πάνω από το συλλογικό συμφέρον. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι έχουμε αφήσει στο παρελθόν τις προσωπικές στρατηγικές και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αυτό περιμένει ο κόσμος από εμάς.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η μαζική συμμέτοχη στην εκλογική διαδικασία είναι αυτή που θα δώσει την απαραίτητη νομιμοποίηση στον επόμενο πρόεδρο του νέου φορέα και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει και την ενότητα του.

 

-Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα;

Στόχος μου είναι να φτιάξουμε επιτέλους στην Ελλάδα ένα ανοιχτό, θεσμικό κόμμα το οποίο θα έχει αφήσει στο παρελθόν τους ηγετισμούς του παρελθόντος, θα κινείται με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις και στη διαχείριση των οικονομικών του. Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου πρέπει να τον πείσουμε ότι έχουμε αλλάξει. Να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, να διορθώσουμε τις συμπεριφορές που πλήγωσαν και κρατώντας τα πολλά θετικά που προσέφερε η παράταξή μας στο παρελθόν, να προχωρήσουμε στο μέλλον.
-Εφόσον εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; Τι προφίλ θα επιδιώξετε;
Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η οργάνωση και η διεξαγωγή του Ιδρυτικού Συνεδρίου της παράταξης το συντομότερο δυνατόν. Οι σύνεδροι θα πρέπει να εκπροσωπούν την κοινωνία και να έχουν εκλεγεί δημοκρατικά από τους ψηφοφόρους του νέου φορέα ως συνιδρυτές. Οι παλιές συνταγές διορισμένων συνέδρων και ποσοστώσεων ανά κόμμα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν όπου και ανήκουν. Το Συνέδριο θα αποφασίσει για όλα, τη δομή του νέου κόμματος και θα εκλέξει τα όργανά του. Επίσης στο Συνέδριο αυτό θα καθορίσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, που θα παρουσιάσουμε στον Ελληνικό λαό και τις θέσουμε στην κρίση του στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματά που αντιμετωπίζουν καθημερινά και εμείς πρέπει να τους τις προσφέρουμε

 

-Συνυποψήφιός σας σε πρόσφατη συνέντευξη είπε ότι είναι μειονέκτημα για σας το ότι δεν είσαστε βουλευτής, και άρα σε περίπτωση εκλογής σας δεν θα μπορείτε να εκπροσωπείτε το κόμμα στη Βουλή. Τι απαντάτε;

Μετά την πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση αποδεικνύεται ότι οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονταν εκ του πονηρού αφού δεν θα υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Μετά από ερώτησή μου ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι η κα Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης είχαν συμφωνήσει μόνοι τους την διατήρηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Τα πρόσφατα όμως φαινόμενα ασυνεννοησίας και Βαβέλ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τους διεμφυλικούς αποδεικνύουν ότι η διατήρηση δύο κοινοβουλευτικών ομάδων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τόσο σημαντικές αποφάσεις δεν μπορεί να παίρνονται εν κρυπτώ. Το θέμα της ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει να συζητηθεί και στο Ιδρυτικό Συνέδριο και η όποια απόφαση να ληφθεί από τους πολίτες που θα συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

 

-Ποιο είναι το εφικτό «όραμα» που μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει, υπό τις σημερινές συνθήκες, για τη χώρα;

Η αντίληψη ότι το σημερινό σκηνικό δεν επιτρέπει παρεμβάσεις και όλα αποφασίζονται από την Τρόικα είναι απλώς μία δικαιολογία. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χουλιαράκης παραδέχθηκε ότι η υπερφορολόγηση της Μεσαίας Τάξης αποτελεί πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και αυτά πρέπει να εκμεταλλευθούμε.

Πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνία των ευκαιριών. Να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλάζοντας το φορολογικό σύστημα. Χρειαζόμαστε προοδευτική φορολόγηση ώστε όσοι δεν άντεξαν να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους φόρους κι από την άλλη να δώσουμε ευκαιρίες στη μεσαία τάξη να αναπτυχθεί. Στο θέμα των κόκκινων δανείων πρέπει να υπάρχουν αναπτυξιακά κριτήρια ώστε η διαχείριση να γίνεται με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο, να υπάρξει ο απαραίτητος ζωτικός χώρος σε κάποιες επιχειρήσεις που δεν άντεξαν λόγω της ύφεσης κι όχι λόγω προσωπικής στρατηγικής των επιχειρηματιών ή δόλιας χρεοκοπίας. Τέλος απαραίτητες είναι και συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας και των θεσμών μας.

Εφημερίδα - Τεύχος 71

    

marketinn

 

1aaa-pazari13

 1aaa-agapw-zu

1aaa-afisa-npdd

1aaa-nipiagwgeio

1aaa-christmas-2018

 

Τελευταία Νέα
Παρουσιάζεται στην ΑΛΕΚΑ το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας στο Ζωγράφου

Παρουσιάζεται στην ΑΛΕΚΑ το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας στο Ζωγράφου

  Σε παρουσίαση συζήτηση των αποτελεσμάτων του ερυνητικού προγράμματος του Ε...

Readmore

Δωρεάν δημόσιο Wi Fi  σε 14 δήμους με την υποστήριξη της Π.Ε.Δ.Α

Δωρεάν δημόσιο Wi Fi σε 14 δήμους με την υποστήριξη της Π.Ε.Δ.Α

  Ποσοστό επιτυχίας 87,5% στην διεκδίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττική..

Readmore

Ανανεώνεται ο στόλος οχημάτων και ο εξοπλισμός του Δήμου Καισαριανής

Ανανεώνεται ο στόλος οχημάτων και ο εξοπλισμός του Δήμου Καισαριανής

Με την προμήθεια οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού ο Δήμος Καισαριανής ενισχ..

Readmore

Για τη δικιά μας Ελένη..

Για τη δικιά μας Ελένη..

Ανακοίνωση της Συνεργασίας Πολιτών για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη   &nb..

Readmore

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε, ψηφίστ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.