Το Ιράν και η «στρατηγική» του Τραμπ

1aaa-tramp-iranΟ Τραμπ απεχθάνεται τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Η συμφωνία αυτή έθεσε προσωρινούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανοίγοντάς το σε πιο εξονυχιστικές επιθεωρήσεις εκ μέρους της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας. Από τη μεριά της η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να άρει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να αναπτύξει την περαιτέρω οικονομική συνεργασία. Ο Τραμπ θέλει να απαλλαγεί από τη συμφωνία. Δεν είναι όμως διατεθειμένος να καταβάλει το πολιτικό αντίτιμο.

 


Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) το είχαν διαπραγματευτεί και συνυπογράψει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Ιράν. Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία θα απομονωθούν. Η διπλωματική απομόνωση της Ουάσιγκτον θα περιορίσει τις δυνατότητές της να χρησιμοποιεί την επιρροή της σε άλλα ζητήματα.
Ο Τραμπ γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για το Ιράν, για τη συμφωνία για τα πυρηνικά, τη Μέση Ανατολή ή για οτιδήποτε άλλο. Ό,τι γνωρίζει το γνωρίζει από το κανάλι Fox News και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλους Σιωνιστές που του πιπιλούν τα αυτιά. Αυτό που μονάχα γνωρίζει είναι ότι η συμφωνία με το Ιράν «είναι κακή». Εξ ου και συμπεραίνει πως πρέπει να αναιρεθεί.
Ο Λευκός Οίκος μοίρασε στα ΜΜΕ ένα έγγραφο το οποίο υποτίθεται πως περιγράφει τη Νέα Στρατηγική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν. Αλλά το έγγραφο αυτό δεν περιέχει καμιά στρατηγική. Απλώς καταγράφει έναν αριθμό στόχων που θέλει να επιτύχει ο Τραμπ, χωρίς να επεξηγεί με ποιον τρόπο σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι ένα ευχολόγιο και όχι ένα πρόγραμμα προς εφαρμογή.
Τα «Κεντρικά Σημεία της Νέας Ιρανικής Στρατηγικής του Προέδρου» είναι:
«-Η Νέα Ιρανική Στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση της αποσταθεροποιητικής επίδρασης της Ιρανικής Κυβέρνησης και στην αντιμετώπιση της επίθεσης που (η ιρανική κυβέρνηση) εξαπολύει, ιδιαίτερα της υποστήριξης που παρέχει στην τρομοκρατία και τους μαχητές της.
«- Θα αναζωογονήσουμε τις παραδοσιακές μας συμμαχίες και τις εταιρικές μας σχέσεις στην περιοχή ως προπύργια εναντίον της ιρανικής υπονομευτικής δραστηριότητας και θα αποκαταστήσουμε μια περισσότερο σταθερή ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
«-Θα εργαστούμε για την άρση της χρηματοδότησης του Ιρανικού καθεστώτος και ειδικά της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς για τις επιζήμιες δραστηριότητές της και θα αντιταχθούμε στις δραστηριότητες της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς που απομυζά τον πλούτο του Ιρανικού λαού.
«- Θα απαντήσουμε στις απειλές εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων μας που προέρχονται από βαλλιστικούς πυραύλους και άλλα ασύμμετρα όπλα.
«-Θα ενωθούμε με τη διεθνή κοινότητα για την καταδίκη των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς και της άδικης κράτησης αμερικανών πολιτών και άλλων ξένων υπηκόων βάσει ψευδών κατηγοριών.
«-Και πρωτίστως θα αρνηθούμε στο Ιράν κάθε δρόμο που οδηγεί στα πυρηνικά όπλα.»
Η λίστα αυτή βρίθει λαθών σε ό,τι αφορά τα πραγματικά γεγονότα:
Το Ιράν ήταν εκείνο που επέφερε τη σταθεροποίηση στο Ιράκ όταν η κατάληψη της Βαγδάτης από τους ισλαμοφασίστες του Ισλαμικού Κράτους ήταν ζήτημα ολίγων μόνο ημερών. Το Ιράν, επιπλέον, συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της Συρίας και στην τελική συντριβή του Ισλαμικού Κράτους.

 

1aaa-Irans-militaryΟι βαλλιστικοί πύραυλοι δεν είναι «ασύμμετρα όπλα». Το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία, γειτονικά προς το Ιράν κράτη, διαθέτουν τέτοιους πυραύλους. Οι πύραυλοι του Ιράν δεν συνιστούν απειλή για τις ΗΠΑ.
Η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά είναι το αντίστοιχο των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Χρηματοδοτείται από το κράτος και δεν «απομυζά τον πλούτο του Ιρανικού λαού». (Τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ανδρών της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, κατέχουν σημαντικά βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία.)
Η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά δεν κρατεί αμερικανούς πολίτες.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι απορρίπτει όλα τα πυρηνικά όπλα για θρησκευτικούς λόγους. Έχει υπογράψει διάφορες διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν και το εμποδίζουν να αποκτήσει τέτοια όπλα.
Η λίστα στόχων του Λευκού Οίκου, η «στρατηγική» δηλαδή, ακολουθείται από «background» πληροφορίες για το Ιράν και την υποτιθέμενη συμπεριφορά του. Πρέπει κάποιοι εσωτερικοί του Λευκού Οίκου να τις έχουν αντιγράψει από κάποια νεο-συντηρητική εκδοχή της Βικιπαιδεία. Είναι ένα συνονθύλευμα γενικολογιών που στερούνται πραγματολογικής βάσης.
Όταν έκλεισε η συμφωνία για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το Κογκρέσο νομοθέτησε ότι ο Λευκός Οίκος οφείλει να πιστοποιεί κάθε 90 μέρες ότι το Ιράν εφαρμόζει τη συμφωνία. Τώρα ο Τραμπ θα πάψει να πιστοποιεί την συμμόρφωση του Ιράν έστω και αν όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Λευκού Οίκου, διαπιστώνουν και παραδέχονται ότι το Ιράν εφαρμόζει όλα τα συμπεφωνημένα. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι η μη πιστοποίηση δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Το ζήτημα τώρα επανέρχεται πάλι στο Κογκρέσο, το οποίο ενδέχεται να επανεισάγει τις κυρώσεις κατά του Ιράν τις οποίες κυρώσεις είχε άρει η διεθνής συμφωνία. Αν το Κογκρέσο αποφασίσει κάτι τέτοιο, ο Τραμπ θα δηλώσει πως αυτό είναι υπεύθυνο για όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες.
Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν και τι θα πράξει το Κογκρέσο. Οι γερουσιαστές Corker και Cotton πιέζουν για ένα νόμο που ισοδυναμεί με μονομερή αλλαγή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θα εισάγει νέες κυρώσεις εάν το Ιράν δεν αποδεχθεί τις απαιτήσεις τους. Φαίνεται ότι ο Τραμπ υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Αυτό όμως δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Θα πρόκειται για μονομερή παραβίαση της συμφωνίας και καμιά άλλη χώρα που συμμετέχει στη συμφωνία δεν πρόκειται να την υποστηρίξει. Ο Τραμπ ενδέχεται να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά για ποιο λόγο να νοιαστεί η Τεχεράνη; Το Ιράν απλώς θα συνεχίσει να πουλά και να αγοράζει αλλού, εκτός και αν όλες οι άλλες χώρες ακολουθήσουν τον Τραμπ.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποδείχτηκαν και πάλι δειλές και προσφέρθηκαν να πιέσουν εναντίον των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων εάν ο Τραμπ δεν σπάσει εντελώς τη συμφωνία για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Αυτό ήταν μια εντελώς ηλίθια διαπραγματευτική συμπεριφορά. Γιατί να προβούν σε παραχωρήσεις στον Τραμπ πριν ακόμη ο ίδιος προβεί σε μια κίνηση αυτο-ήττας; Ωστόσο, δεν πρόκειται οι χώρες της ΕΕ να υποστηρίξουν διάλυση της συμφωνίας.
Το Ιράν δεν πρόκειται να αποποιηθεί τα δικαιώματά του και δεν πρόκειται να αφοπλιστεί. Ο Ομπάμα είχε επιβάλει κυρώσεις επί κυρώσεων προκειμένου να λυγίσει το Ιράν. Η χώρα όμως δεν υπέκυψε. Η απάντηση σε κάθε νέο αμερικανικό πακέτο κυρώσεων ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Στο τέλος ο Ομπάμα αναγκάστηκε να προσφέρει συνομιλίες στο Ιράν προκειμένου να βγει από την τρύπα που ο ίδιος είχε ανοίξει για τον εαυτό του.
Τώρα ο Τραμπ δηλώνει πως η παρεμπόδιση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Και πως ο Ομπάμα έκανε λάθος. Το αποτέλεσμα είναι μια τσαπατσούλικη πολιτική που θα έχει είτε καταστροφικές είτε μηδενικές συνέπειες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιστολόγιο Moon of Alabama στις 13 Οκτωβρίου 2017.


Απόδοση Α.Ν.

Εφημερίδα - Τεύχος 69

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Παραμένει η εργασιακή ομηρία σε εργαζόμενους με το ΕΣΠΑ

Παραμένει η εργασιακή ομηρία σε εργαζόμενους με το ΕΣΠΑ

Ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4563, Αρ. Φύ..

Readmore

Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή

Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή

Με τον τίτλο «Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή-Απάντηση στα σενάρια» ο Α..

Readmore

40 ακίνητα του Δήμου Βύρωνα στο Υπερταμείο

40 ακίνητα του Δήμου Βύρωνα στο Υπερταμείο

Διαμαρτυρία των 6 ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Βύρωνα   -Αίτημα γ..

Readmore

«Εσύ Χριστό εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ..»

«Εσύ Χριστό εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ..»

Την πρόθεση τους για συμβολική, αλλά και ουσιαστική, συμπαράστασή στους φίλους Έλ..

Readmore

Απάντηση σε καταγγελία για κλοπή από το ταμείο του Φεστιβάλ Βύρωνα

Απάντηση σε καταγγελία για κλοπή από το ταμείο του Φεστιβάλ Βύρωνα

Ενημέρωση από την Πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα & Δ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.