«Η αλληλεγγύη είναι μια καθαρά πολιτική πράξη»

Συνέντευξη με την Ράνια Μπέλλου,
αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών Ζωγράφου

 

1aaa-belou-rania-Ποιες οι προτεραιότητες του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου; (και ποιες είναι οι βασικές δομές;)

Στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, στην Κοινωνική υπηρεσία, στην Αλληλεγγύη δεν υπάρχουν περιθώρια για προτεραιότητες. Όλες οι ανάγκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η Αλληλεγγύη είναι για όλους μας τρόπος ζωής.
Η Αλληλεγγύη απέχει παρασάγγας από την φιλανθρωπία. Στην φιλανθρωπία δίνουμε ένα ψάρι στον πεινασμένο. Με την Αλληλεγγύη πιανόμαστε χέρι χέρι και μαθαίνουμε να ψαρεύουμε μαζί. Με αυτή την λογική είναι δομημένη η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, με αυτή την λογική εργαζόμαστε καθημερινά. Θέλω να τονίσω την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τους υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου μας.

 

Να σας πω όμως και πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά περιγράφοντάς σας σύντομα τις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου.
Σημαντική δομή αποτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που παρέχει δωρεάν δύο φορές το μήνα σε οικογένειες, τυποποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας. Επίσης διανέμει, μαγειρεμένο φαγητό σε όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

 


Μια άλλη δομή είναι το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Στόχος της δομής, είναι η κάλυψη αναγκών σε είδη ένδυσης και υπόδησης. Αξίζει να σημειώσω σ’αυτό το σημείο ότι το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και φυσικά με την στήριξη των πολιτών που προσφέρουν ό,τι δεν χρειάζονται σ’αυτούς που έχουν ανάγκη.
Στο Δήμο λειτουργεί και το Συμβουλευτικό κέντρο οικογενειών (ΣΚΟ) που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής υγείας των δημοτών.
Από τις αρχές του 2016 παραλάβαμε από τον Δήμο Αθηναίων και καταβάλουμε κάθε δίμηνο τα προνοιακά επιδόματα.
Με την πολύτιμη υποστήριξη εθελοντών εκπαιδευτικών λειτουργεί το Κοινωνικό φροντιστήριο το οποίο παρέχει δωρεάν πρόσθετη διδακτική στήριξη σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου.
Μια άλλη δομή είναι τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) που με την εποπτεία, των εντεταλμένων συμβούλων, κ. Αγγελακοπούλου και κ. Παπαγεωργόπουλου προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους. Όπως εκδρομές, συνεστιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, ιατρικές υπηρεσίες, φυσικοθεραπείες και εργοθεραπείες.
Επίσης από τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Παπαγεωργόπουλο εποπτεύονται τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων(ΚΗΦΗ) που απευθύνονται σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, προσφέροντας ολοκληρωμένη κοινωνική φροντίδα.

Παράλληλα, λειτουργεί το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας που υλοποιέι προγράμματα σχολικής υγιεινής όπως εμβολιασμούς,προοληπτική οδοντιατρική κ.α και προγράμμτα προοληπτικής ιατρικής.
Λειτουργεί ακόμα Δημοτική Τράπεζα αίματος σε συνεργασία με το νοσοκομείο Λαικό για την κάλυψη των αναγκών σε μονάδες αίματος των εθελοντών αιμοδοτών, κατοίκων και δημοτών καθώς επίσης και το Κοινωνικό Φαρμακείο που παρέχει φάρμακα σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους.

 


-Τι πόρους και τι μέσα έχετε στη διάθεσή σας;

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου μας λειτουργούν μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με ίδιους πόρους, δωρεές και χορηγίες πολιτών, επαγγελματιών και σωματείων.
Από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, επιχορηγείται ο Δήμος μας για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

 

 

-Τι ανταπόκριση υπάρχει από την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ή άλλους φορείς;

Η ανταπόκριση είναι εξαιρετική και η κοινωνία έχει δείξει πολύ καλά αντανακλαστικά. Πάντα όμως προσπαθούμε για το καλύτερο και για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κόσμου. Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με εταιρίες και επιχειρήσεις για την εύρεση χορηγών σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω κάποιες από τις δράσεις που κάνουμε και περιλαμβάνουν τις κοινωνικές δομές.

Μαθητές διαφόρων ηλικιών παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών της περιοχής μας.Κάθε σχολική χρονιά εξασφαλίζουμε και καινούργιες θέσεις για νέους δικαιούχους του παντοπωλείου. Φέτος με την συνδρομή εθελόντριας καθηγήτριας γαλλικών ξεκίνησαμε καινούριο τμήμα.Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου μας.
Για 2η χρονιά το γραφείο της κοινωνικής υπηρεσίας συνεργάστηκε με την ένωση «Μαζί για το παιδί» και κατάφερε να δοθούν καινούρια υποδήματα σε όλα παιδιά του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ηλικίας απο 2 έως 18 ετών.
Παράλληλα συνεργαζόμαστε με κομμωτήρια στα Εξάρχεια και στου Ζωγράφου για δωρεάν υπηρεσίες κομμωτηρίου στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Η δομή του κοινωνικού ανταλλακτηρίου απέδειξε με τις δράσεις της ότι λειτουργεί και εκτός ορίων Ζωγράφου για παράδειγμα έχουμε στείλει δύο φορές στις γυναικείες φυλακές της Θήβας βιβλία,παιχνίδια,κουβέρτες και ρουχισμό, ενισχύσαμε με ρούχα και τρόφιμα τους πρόσφυγες πολέμου που βρίσκονταν προσωρινά στο Πεδίον του Άρεως και τέλος στείλαμε είδη ρουχισμού και υπόδησης στο Κομπάνι της Συρίας.
Η τελευταία δράση έγινε μόλις πριν μια εβδομάδα σε συνεργασία με την Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής όπου διοργανώσαμε γεύμα για όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποδεικνύοντας ότι λειτουργούμε ως μια μεγάλη οικογένεια.

 


-Τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;

Κάτι που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι η ανάπτυξη του εθελοντισμού και η περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Είναι κατά βάση καθήκον και υποχρέωση του Δήμου μας.
Σχεδιάζουμε διάφορες δράσεις εξωστρέφειας κοινωνικού χαρακτήρα για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.

 


-Πόσο ενημερωμένοι είναι οι έχοντες ανάγκη, έχουν αναστολές (δισταγμούς) στο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των προγραμμάτων;

Καταρχήν υπάρχει και τηρείτε το απόρρητο.
Όμως η Αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία, αυτό πρέπει να καταλάβει κάθε πολίτης. Δεν κάνουμε ελεημοσύνη.
Η Αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια ασπίδα προστασίας σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Είναι μια καθαρά πολιτική πράξη, μια πράξη ενεργοποίησης των πολιτών για την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών.
Θέλουμε τον πολίτη συνειδητοποιημένο, μαχητικό,να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μια νέα κοινωνία.
Η Αλληλεγγύη είναι το κύτταρο της επανάστασης, το κύτταρο της αλλαγής.
“Δεν υπάρχει αποκλεισμός που μπορεί να μας νικήσει. Η Αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα των λαών. Ας την κάνουμε πραγματικότητα”. Τσε Γκεβάρα.

Εφημερίδα - Τεύχος 67

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής ομόφωνα κατά των πλειστηριασμών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής ομόφωνα κατά των πλειστηριασμών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής στην συνεδρίασή του την Τρίτη 19 Ιουνίου συζήτη..

Readmore

Εγκαίνια Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Δήμου Καισαριανής

Εγκαίνια Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Δήμου Καισαριανής

Η νέα αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι και φέτος όλοι ο..

Readmore

Πρόκληση δασάρχη με πρόστιμο 1.2 εκατ. ευρώ για την παιδική χαρά Ούλωφ Πάλμε

Πρόκληση δασάρχη με πρόστιμο 1.2 εκατ. ευρώ για την παιδική χαρά Ούλωφ Πάλμε

Ο Διευθυντής της Δ/νσης Δασών Αθηνών κος Σωτήρης Σίμνος, επέβαλλε με την υπ΄ αρ. 1313/..

Readmore

«Ζωγράφου Πολίτες σε Δράση»: Συνεχίζουμε!

«Ζωγράφου Πολίτες σε Δράση»: Συνεχίζουμε!

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση τους, τα μέλη της παράταξης του ιδρυτή και δημάρχου Κ..

Readmore

Η Καισαριανή πενθεί για το θάνατο του Κώστα Πολίτη

Η Καισαριανή πενθεί για το θάνατο του Κώστα Πολίτη

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν τα θερ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.