Νεφέλη Αντωνίου

 nefeliΝΕΦΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: καθηλώνει με τα τραγούδια της


Δεν μπορεί να αρθρώσει καλά τις λέξεις, να διαβάσει, να γράψει, ούτε να αντιληφθεί τον κόσμο όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι. Μπορεί ωστόσο να αντιληφθεί τη μουσική και να εκφραστεί μέσα από τις νότες, σαν να ήταν λέξεις.


Πριν καν μιλήσει, η Νεφέλη τραγουδούσε. Από τον πρώτο χρόνο της ζωής της, έδειξε στους γονείς της ότι δεν ήταν ένα οποιοδήποτε παιδί. «Αντιδρούσε πολύ θετικά στα μουσικά ακούσματα από τότε». Στα δύο της, οι γονείς της σιγουρεύτηκαν ότι το κοριτσάκι τους ήταν χαρισματικό. «Μέχρι τα δύο μπορούσε να μας τραγουδήσει πίσω οποιαδήποτε μελωδία άκουγε. Τότε σιγουρευτήκαμε πως ήταν ταλέντο στη μουσική».
Η χαρά των γονιών της ωστόσο δεν κράτησε για πολύ, αφού στα 4 της χρόνια διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Η Νεφέλη εγχειρίστηκε και για τα επόμενα δύο χρόνια βρισκόταν σε κατάσταση ανάρρωσης. Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, δεν έφεραν πίσω το χαμόγελο των γονιών της. Οι ελπίδες τους έσβησαν γι’ άλλη μια φορά, όταν στην ηλικία των 9, ο όγκος εμφανίστηκε και πάλι. Ύστερα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, η Νεφέλη έμεινε παράλητη από τη δεξιά πλευρά και ένα μέρος του εγκεφάλου της καταστράφηκε εντελώς, με αποτέλεσμα να έχει νοητική καθυστέρηση.

 


Μετά το εγκεφαλικό, έμεινε σε κωματώδη κατάσταση για περίπου ένα μήνα. Τον δύσκολο εκείνο μήνα, οι γονείς της προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της μέσω της μουσικής: το μοναδικό πράγμα που ήξεραν ότι θα άγγιζε τη ψυχή της. «Της είχαμε βάλει να παίζουν δύο cds που δεν είχε ακούσει ποτέ ξανά, ένα του Μάριου Φραγκούλη κι ένα της Άλκηστις Πρωτοψάλτη».
Όταν η Νεφέλη ξύπνησε, οι γονείς της βρέθηκαν μπροστά από μια μεγάλη έκπληξη. Αν και το εγκεφαλικό επεισόδιο της είχε στερήσει τα πάντα, εκείνη μπορούσε ακόμη να αντιληφθεί τη μουσική. «Ξυπνώντας από το κώμα, μας τραγούδησε τις μελωδίες όλων των τραγουδιών στα cds, από την αρχή μέχρι το τέλος. Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι ακόμη εκείνο το σημείο του εγκεφάλου της ήταν κάτι το οποίο μπορούσαμε να δουλέψουμε, έτσι ξεκινήσαμε μια σειρά από θεραπείες με τη βοήθεια της μουσικής».
Μέσα από τη μουσική έμαθε να αρθρώνει και πάλι λεξούλες κι έτσι να μπορεί να επικοινωνεί ως ένα βαθμό με τους γονείς της. «Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα. Δώσαμε έναν αγώνα για να μπορέσει να περπατήσει και πάλι, να μπορέσει να επικοινωνήσει ξανά μαζί μας».
Σήμερα, παρόλο που το ένα της χέρι είναι παράλητο και δυσκολεύεται στην επικοινωνία της με τους ανθρώπους, η μουσική εξακολουθεί να είναι κάτι που χειρίζεται με μεγάλη δεξιότητα. «Όταν η Νεφέλη τραγουδά, γίνεται ένας άλλος άνθρωπος. Μεταμορφώνεται σε έναν πραγματικό καλλιτέχνη. Η μουσική την κάνει να έχει αυτοπεποίθηση, τα μάτια της γελούν από τη χαρά τους».
Αυτά τα ματάκια, που βγάζουν τόσο συναίσθημα, και η υπέροχη φωνή της, κράτησαν καθηλωμένο το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι ποιητές δεν πεθαίνουν ποτέ» του Σταύρου Σιδερά, όπου η Νεφέλη τραγούδησε δύο τραγούδια που έγραψε γι' αυτήν ο συνθέτης και στιχουργός. «Είναι απίστευτο το τι βγαίνει μέσα από αυτό το κοριτσάκι. Έχει μάθει να λέει άψογα αυτά τα δύο τραγούδια και μάλιστα με συναίσθημα» λέει εντυπωσιασμένος, περιγράφοντας την πρώτη φορά που η Νεφέλη ανέβηκε στη σκηνή.
Εκείνη τη μέρα, εξέπληξε ακόμη και τη μητέρα της. Αν και έτοιμη να αφήσει το μικρόφωνο μετά την πρώτη στροφή, το θερμό χειροκρότημα του κόσμου την κράτησε επάνω στη σκηνή, κι έδωσε τελικά τη ψυχή της. «Εκεί πάνω μεταμορφώθηκε. Φοβόμουν ότι θα τα χάσει, ότι δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί, όμως εκείνη με διέψευσε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Πηγή : http://elita.philenews.com

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-imroza-7

1aaa-afiset-draseis

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Ειδικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πλη..

Readmore

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία!   Η Δ..

Readmore

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισ..

Readmore

Παρέμβαση ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αντιπαράθεση Δημοτικής Αρχής Καισαριανής-Σωματείου

Παρέμβαση ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αντιπαράθεση Δημοτικής Αρχής Καισαριανής-Σωματείου

Θέση στην «κόντρα» της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής με το Σωματείο Εργαζομένων πα..

Readmore

Λουλούδια στη μνήμη των 5 απαγχονισμένων κομμουνιστών του Ζωγράφου

Λουλούδια στη μνήμη των 5 απαγχονισμένων κομμουνιστών του Ζωγράφου

Ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρίφαλα στη μνήμη των πέντε κομμουνιστών που απαγχονίστ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.