«Είναι οι εκλογές που θα μας δώσουν πίσω τις γειτονιές μας…»

stspΤου ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

 

Περίπου 90 μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, και τα δεδομένα για το Δήμο Βύρωνα πιστεύω πως είναι πλέον στην διάθεσή μας.
Με ιδεολογική καταγωγή το νεοφιλελευθερισμό, και πολιτικά το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε υποψηφίους τους κυρίους Γώγο, Μπαντή και Φανίδη.
Αντίστοιχα από τον ιδεολογικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, και πολιτική καταγωγή το ΠΑΣΟΚ, έχουμε τους Γιατρά, Σωτηρόπουλο και Κόνσουλα.
Από την Αριστερά οι κύριοι Πάλμος, Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), Κατωπόδης Στάση Βύρωνα (ΣΥΡΙΖΑ) και πιθανότατα κάποιος από τους κυρίους Γουδέλη ή Τζιωρτζώτη, Αριστερή Παρέμβαση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Ας δούμε όμως λίγο το φαινόμενο (συμβαίνει σε πολλούς δήμους της Ελλάδας) της διάσπασης στο χώρο των κομμάτων της συγκυβέρνησης.


Στο Βύρωνα, λοιπόν, έξυπνα φερόμενος ο κ. Χαρδαλιάς εγκατέλειψε το πλοίο κατάλληλη στιγμή. Όμως, ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός τρόπος, με τον οποίο παρέδωσε το δαχτυλίδι στον κ. Γώγο είχε ως αποτέλεσμα την γκρίνια και την αμφισβήτηση, που οδήγησαν στη διάσπαση. Χωρίς τη σιγουριά που έδινε ο κ. Χαρδαλιάς, το πλοίο έμπαζε νερά και η υποψηφιότητα του κ. Μπαντή έμοιαζε αναπόφευκτη. Ο κ. Φανίδης, που ανακοίνωσε την «κάθοδό» του μέσω facebook και κοινωνικών δικτύων, μάλλον θα αποσυρθεί στη πορεία – όπως έκανε και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές – και πιθανότατα θα προσπαθήσει να την ανταλλάξει με κάποια – ίσως πολιτικά - οφέλη. Ο αγώνας θα γίνει μεταξύ των άλλων δύο υποψηφίων, και οι πρώτες εικόνες δείχνουν πως θα είναι ιδιαίτερα σκληρός, όπως είναι πάντα οι εμφύλιοι.
Στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας η διάσπαση έχει γίνει πολύ νωρίτερα. Λίγους μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Κόνσουλας διαχώρισε τη θέση του απ’ το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σωτηρόπουλος διαχώρισε τη θέση από τον κ. Κόνσουλα και ανεξαρτητοποιήθηκε. Έτσι ο κ. Γιατράς, – κι αυτός κοινοποίησε την «κάθοδό» του μέσω κοινωνικών δικτύων - έχοντας ως δεδομένη τη δήλωση – αμέσως μετά τις εκλογές του 2010 – του κ. Κόνσουλα, ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά το δήμο, θεώρησε πως μπορούσε να κερδίσει τους δυσαρεστημένους τέως ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούσαν τον κ. Σωτηρόπουλο κομματική επιλογή.
Στον ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς τα πράγματα δείχνουν να παραμένουν ίδια με αυτά του 2010. Με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Στάση Βύρωνα», έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης (δεν συμμετείχε ο κ. Πάλμος, παρά το κάλεσμα), η οποία όμως δεν οδήγησε σε κάποια συνεργασία.

 

3,5 χρόνια μνημόνια
stsmesaΌμως, ας δούμε και τι έχουν κάνει οι παραπάνω για το Δήμο μας, μέχρι σήμερα, ώστε να δικαιούνται την ψήφο των Βυρωνιωτών ξεκινώντας από την Αριστερά.
Ζήσαμε αυτά τα 3,5 χρόνια σε καθεστώς μνημονίου. Καθεστώς που οδήγησε σε χιλιάδες αυτοκτονίες – είχαμε και στο Δήμο μας θύμα – οδήγησε σε εξαθλίωση εκατοντάδες συμπολίτες μας, σε μετανάστευση του ικανότερου κομματιού της κοινωνίας μας, τους νέους, σε μια ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς ελπίδα, χωρίς μέλλον για ένα σημαντικό κομμάτι συμπολιτών μας, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και με δημάρχο που προερχόταν από τα κομματικά σπλάχνα της Ν.Δ.
Δήμαρχο που στάθηκε ανίκανος να αντιδράσει, ανίκανος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ουσιαστικά δημιούργησαν, με όσα έκαναν αλλά και όσα δεν έκαναν. Δήμαρχο και αντιδήμαρχο που απαντώντας στις «Κασσάνδρες», όπως αρέσκεται να αποκαλεί ο κ. Χαρδαλιάς όσους κατηγορούν την επικοινωνιακή και χωρίς ουσία πολιτική του, φωτογραφίζονται προς άγραν ψήφων, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον καταγγέλλουν, δήθεν εξαπατημένοι, όταν κλείνει τον ΕΟΠΥΥ, λες και δεν γνώριζαν αυτό που ήξερε και η «κουτσή Μαρία», όπως λέει ο λαός μας για κάτι που είναι ευρέως γνωστό .

 

Η πρόταση της Αριστεράς

Είδαμε και την Αριστερά να αναδεικνύει το μεγαλείο της αλληλεγγύης, να δίνει ελπίδα και όραμα σε ανθρώπους έτοιμους να καταρρεύσουν.
Είδαμε ευαίσθητους ανθρώπους να θυσιάζουν χρόνο και χρήμα στην υπηρεσία του κοινωνικού ρόλου της Αριστεράς.
Και το είδαμε σε ένα σωρό τοπικές κοινωνίες, όπως και στο Δήμο μας.
Είδαμε ανθρώπους κοινωνικά ευαίσθητους να αφιερώνουν κομμάτι της ζωής τους στη στήριξη συμπολιτών τους.
Βεβαίως όσοι συμμετέχουν στις δράσεις αλληλεγγύης δεν είναι απαραίτητα μέλη αριστερών κομμάτων κι οργανώσεων, δεν είναι απαραίτητα αριστεροί.
Είναι εκεί όμως η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών.
Είναι η στήριξη που είχαν αυτές οι δράσεις από την πολιτική και κοινωνική αριστερά.
Είναι λοιπόν αυτή η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ που δίνει στην Αριστερά το ηθικό πλεονέκτημα.
Στο Δήμο μας δρουν οι πολίτες του Βύρωνα (τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες), το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, που ο «ευαίσθητος ιατρός κ. Γώγος έκανε μεγάλες προσπάθειες να κλείσει, (προσφέρει φάρμακα και ιατρική βοήθεια σε συνεργασία με γιατρούς που τιμούν το όρκο του Ιπποκράτη), το δίκτυο αλληλεγγύης Βύρωνα που στηρίζει με τρόφιμα και ρούχα περισσότερες από 670 οικογένειες στην πόλη μας, το κοινωνικό – πολιτιστικό κέντρο στη Λαμπηδόνα, με κοινωνική κουζίνα, με πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαθήματα ΔΩΡΕΑΝ, σε όσους έχουν ανάγκη, το οποίο ο ευαίσθητος κ. Γώγος, αρνείται και να ακούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το κίνημα ενάντια στα χαράτσια, το αντιφασιστικό μέτωπο, που κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολιτευτικά πορεία στο Βύρωνα.
Αξίζει να αφιερώσω τις επόμενες 2 γραμμές για να δούμε τι έκαναν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ως πρόσωπα και ως παρατάξεις.


Ακριβώς αυτό που είδατε, έκαναν. Το απόλυτο τίποτα. ΚΕΝΟ.
Γι’ αυτό και για όλα τα παραπάνω, η ευκαιρία να επανέλθει ο Δήμος εκεί όπου ανήκει – στην αριστερά – τιμώντας την κληρονομιά και την ιστορία του, είναι σήμερα μοναδική και είναι ευθύνη όλων μας να γίνει πραγματικότητα.
Κάθε Βυρωνιώτης πρέπει πριν αποφασίσει ποιόν θέλει για δήμαρχο, να σκεφτεί ποια ήταν η προσφορά στην κοινωνία μέχρι σήμερα, αυτών που ζητούν την ψήφο του.
Πρέπει να ξεχάσει ποιος είναι συγγενής ή φίλος του και να ψηφίσει με βάση τη δράση και τη συμμετοχή, αυτού που του ζητά να τον εκλέξει.Οι εκλογές που έρχονται δεν είναι απλά οι πιο πολιτικές εκλογές στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, αλλά είναι οι εκλογές που θα φέρουν στο προσκήνιο της καθημερινότητάς μας, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.

Είναι οι εκλογές που είτε θα μας δώσουν πίσω τις γειτονιές μας και την ευκαιρία να γνωριστούμε ξανά, είτε θα μας οδηγήσουν στα νύχια των αρπακτικών, που μας οδηγούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι συνεργάτες τους.
Είναι οι εκλογές που θα κρίνουν αν θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα δημόσια αγαθά, βλέπε νερό και ρεύμα, ή θα τα χαρίσουμε στους κερδοσκόπους.
Είναι οι εκλογές που θα αποτελέσουν τη νέα αρχή, για μια συμμετοχική κοινωνία, ανθρώπινη, ευαίσθητη και δημιουργική.
Και είναι ευθύνη του καθενός μας να ρίξει το πλοίο στην ξέρα ή να το σπρώξει σε ένα αύριο ανθρώπινο και δημοκρατικό.

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Καταθέσαμε 6 συγκεκριμένες προτάσεις στην Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη του ..

Readmore

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

«Ο χρόνος ήταν λίγος, θα ήθελα μια ζωή ακόμα. Η δίψα μου για δουλειά και δημιουργί..

Readmore

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Την ανοιχτή συνέλευσή της πραγματοποίησε με επιτυχία, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συ..

Readmore

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

  Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτία..

Readmore

Θεοδωρικάκος: Σε κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού

Θεοδωρικάκος: Σε κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού

Την αξιοποίηση του κινήματος άσκησης που αναπτύχθηκε την περίοδο της καραντίνας ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.