Έντονος προβληματισμός για την αιθαλομίχλη

k.SiskosΣυνέντευξη: Σεβαστάκη Μαρία - Αλεξάνδρα

 

 

 

Ανησυχία προκαλεί τον τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που συνδέεται με τη συχνή χρήση τζακιού και ξυλόσομπας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι συντονισμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας ξεκινούν εντατικές μετρήσεις της σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης. Το www.zo2.gr απευθύνθηκε στον κ. Παναγιώτη Σίσκο, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοικο του δήμου Ζωγράφου για να μας δώσει την επιστημονική απάντηση στο φαινόμενο.

 

 

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στον αττικό ουρανό ένα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης, απόρροια της συχνής χρήσης τζακιών. Ως ειδικός επιστήμονας θεωρείτε πως λειτουργεί επιβαρυντικά για την υγεία μας το συγκεκριμένο φαινόμενο;

 

Αυτό που παρατηρείται από τις αρχές Νοεμβρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις είναι η οπτικά εμφανής επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως τις βραδινές ώρες. Η μυρωδιά καμένου ξύλου και η παραγωγή μεγάλης ποσότητας αιωρουμένων σωματιδίων είναι ενδεικτική της προέλευσης τους από τζάκια και ξυλόσομπες. 

 

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερο έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας, που χαρακτηρίζονται από άπνοια και την εμφάνιση του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής. Η θερμοκρασιακή αναστροφή περιγράφει μια κατάσταση στην οποία οι αέριες μάζες εγκλωβίζονται κοντά στην επιφάνεια της γης. Με αυτό τον τρόπο οι εκπομπές ρύπων συσσωρεύονται. Η θερμοκρασιακή αναστροφή συνήθως λαμβάνει χώρα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η συσσώρευση των ρύπων επιτρέπει τις χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και το δευτερογενή σχηματισμό ακόμη πιο επικίνδυνων ρύπων.

 

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, η μείωση της κυκλοφορίας με το αυτοκίνητο τα τελευταία δύο χρόνια λόγων της οικονομικής χρήσης, η αύξηση της χρήσης μέσων σταθερής τροχιάς και η εξάπλωση των ζωνών κατοικίας συνετέλεσαν στη βελτίωση της ποιότητας αέρα. Ωστόσο το πρόβλημα των αιωρουμένων σωματιδίων χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση, ειδικά σε πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

 

 

Κατά τη γνώμη σας αυτή η ανησυχία που έχει προκληθεί είναι βάσιμη ή απλά μία υπερβολική αντίδραση;

 

Σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις, αλλά ειδικότερα στις περιβαλλοντικές κρίσεις, η αντιμετώπιση τους με κοινωνικά στερεότυπα δεν επιτρέπει την αντικειμενική θεώρηση της κατάστασης. Στις αστικές περιοχές, η ύπαρξη τζακιού που συνήθως διαπιστώνεται σε πολυκατοικίες της τελευταίας εικοσαετίας ή σε μονοκατοικίες, δεν συνδέεται με χαμηλή οικονομική δυνατότητα.

 

Η εγκατάσταση ξυλόσομπας σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ή ακόμη και σε διαμέρισμα δημιουργεί πολλά προβλήματα μεταξύ των ενοίκων. Η χρήση ξυλείας ή ακόμη και η επιλογή οικονομικότερου καύσιμου, όπως το φυσικό αέριο δεν είναι εύκολη επιλογή για τις παλαιές πολυκατοικίες, χωρίς αυτόνομη κεντρική θέρμανση, όπου υπάρχει αδυναμία συνεννόησης και συμφωνίας για τις ανάγκες θέρμανσης.

 

Με μια ψύχραιμη θεώρηση του προβλήματος, η επιλογή ξυλείας και η χρήση ξυλόσομπας ή τζακιού δεν συνδέεται αποκλειστικά με οικονομικούς παράγοντες, αποτελεί φθηνή λύση θέρμανσης για μικρή μερίδα πληθυσμού, που έχει τζάκι ή έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ξυλόσομπα, η οποία όμως επιβαρύνει με ρύπους το σύνολο του αστικού πληθυσμού, το οποίο εξακολουθεί να στερείται φθηνότερης επιλογής για τη θέρμανση του.

 

 

Δεδομένης της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τι οικολογικούς τρόπους θέρμανσης προτείνετε;

 

Το αντικειμενικό πρόβλημα, που προκύπτει είναι οι αυξημένες εκπομπές ρύπων και η συσσώρευση τους στο αστικό περιβάλλον. Οι αιτίες του προβλήματος είναι οι συνθήκες που οδηγούν στις αυξημένες εκπομπές, όπως η κακή χρήση, η ποιότητα και η επιλογή της καύσιμης ύλης, η κατασκευή και η λειτουργία του τζακιού ή της ξυλόσομπας, αλλά και η στροφή μέρους των πολιτών προς το οικιακό τζάκι και ξυλόσομπα σε κατοικίες που προϋπάρχει κεντρική θέρμανση και αποφεύγεται εξαιτίας του αυξημένου κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Μια λύση είναι η λειτουργία πλαισίου ελέγχου ποιότητας των καυσόξυλων και των συσσωματωμάτων ξύλων( pellets) που κυκλοφορούν, ενώ ειδικά για τα δεύτερα υπάρχουν και σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα στα οποία πρέπει να βασιστεί ένα πλαίσιο εποπτείας της αγοράς.

 

Η ατομική ευθύνη κάθε χρήστη τζακιού ή ξυλόσομπας να εξασφαλίζει τις καλές συνθήκες καύσης και να μην χρησιμοποιεί ακατάλληλα προς καύση υλικά, πρώτα από όλα για τη δική του προστασία. Τυχόν προτάσεις για φορολογία στα καυσόξυλα δεν θα μείωναν την κατανάλωση, απλά θα οδηγούσαν σε ανεξέλεγκτη υλοτομία και χρήση τελείως ακατάλληλης προς καύση ξυλείας, πολλαπλασιάζοντας τις περιβαλλοντικές και τις υγειονομικές επιπτώσεις.

 

Η δυνατότητα για χρήση των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών πρέπει ωστόσο να επανέλθει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, που έγινε με σκοπό την καταπολέμηση της νοθείας, δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και στην αύξηση φορολογικών εσόδων. Η επαναφορά της τιμής του πετρελαίου στα περυσινά επίπεδα θα επιτρέψει τους χρήστες κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο να τη χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά για τη θέρμανσή τους.

 

 

Αποτελεί χρέος της πολιτείας να αντιμετωπίσει το σημερινό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που συνδέεται με οικονομικούς παράγοντες, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.

 

 

 

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 1aaa-dimap

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Με 6 κοντέινερ θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή στην Καισαριανή

Με 6 κοντέινερ θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή στην Καισαριανή

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη»   «Συναδέλφισσες, συνά..

Readmore

Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Καταθέσαμε 6 συγκεκριμένες προτάσεις στην Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη του ..

Readmore

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

«Ο χρόνος ήταν λίγος, θα ήθελα μια ζωή ακόμα. Η δίψα μου για δουλειά και δημιουργί..

Readmore

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Την ανοιχτή συνέλευσή της πραγματοποίησε με επιτυχία, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συ..

Readmore

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

  Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτία..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.