Σπύρος Τζόκας: ο θάνατος της Αυτοδιοίκησης είναι προσχεδιασμένος

tzokmesaΑναδημοσίευση απ' τη ΖΩ2 που κυκλοφορεί

 

Για την άμεση ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου αντιμνημονιακών-αντικαλλικρατικών αιρετών, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ένα μέτωπο αντίστασης και ανατροπής, κάνει λόγο σρη συνέντευξή του στη ΖΩ2 ο Σπύρος Τζόκας, μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ, συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.


Οι πληροφορίες κ. Τζόκα λένε ότι μετά τις διαθεσιμότητες του καλοκαιριού, πηγαίνουμε σε «πογκρόμ» σε δομές και υπηρεσίες δήμων, που γίνονται έτσι η δεξαμενή του «δεύτερου κύματος» διαθεσιμοτήτων. Οι δικές σας οι πληροφορίες συγκλίνουν; Τι εκτιμάτε;

Η συγκυβέρνηση της κοινωνικής αναλγησίας μετά τους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τις σχολικές καθαρίστριες, προγραμματίζει τους επόμενους μήνες διαθεσιμότητα και απολύσεις που αφορούν:
• Συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών των δήμων εξαιτίας της ανάθεσης τους σε εργολάβους ή εταιρίες security (καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός, φύλαξη σχολείων).
• Καταργήσεις ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημοτικών επιχειρήσεων και απόλυση του προσωπικού τους, χωρίς τον «φερετζέ» της διαθεσιμότητας.
• Συρρίκνωση του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στον πυρήνα των δημοτικών αρμοδιοτήτων (ληξιαρχείο, δημοτολόγιο κ.ά.).
• Σταδιακή κατάργηση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων με την απευθείας ανάθεση έργων σε ιδιώτες με τη μέθοδο της «μελέτης-κατασκευής», σε συνεργασία με τη φιλομνημονιακή πλειοψηφία του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

 


Θα μπορούσαν να μην είχαν πάρει αυτή την τροπή τα πράγματα; Υπάρχει ευθύνη της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ;

 


Και βέβαια θα μπορούσαν αν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης δεν λειτουργούσαν σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, όταν σταδιακά αφαιρούνταν τα πάντα από την πάλαι ποτέ αυτοδιοίκηση…πόροι, αρμοδιότητες, τοπικές εξουσίες. Η αυτοδιοίκηση πεθαίνει…και ο θάνατος είναι αργός και βασανιστικός, κυρίως όμως προσχεδιασμένος, δολοφονία. Και συνένοχη στο φόνο είναι και η ηγεσία της ΚΕΔΕ, η δικομματική θλιβερή συναίνεση. Πρυτανεύει η απεχθής εδώ και χρόνια γνωστή μικροκομματική και αβανταδόρικη πελατειακή λογική προς ένα κεντρικό πολιτικό σύστημα το οποίο απαξιώνει καθημερινά θεσμούς, αξίες, προοπτικές και ανθρώπους. Είναι συνειδητά συνεργοί και οργανικό μέρος των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Και υπεύθυνοι για τα μελλούμενα….αυτοί θα γίνουν νεκροθάφτες ενός λαϊκού θεσμού.

 

Υπάρχει τώρα περιθώριο αντίδρασης; Τι προτείνετε;

Ακόμα και την ύστατη στιγμή εμείς κάναμε στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης την συνθετική πρόταση: «να γίνουν ανοιχτά δημοτικά συμβούλια – λαϊκές συνελεύσεις στους 325 Δήμους της χώρας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και με τη λαϊκή εντολή και προτροπή να αποφασισθούν οι μορφές πάλης στην Αυτοδιοίκηση, μαζί με την κοινωνία και τους εργαζόμενους, στις οποίες μορφές εντασσόταν και οι μαζικές παραιτήσεις των αιρετών ώστε να μην συνεργήσουν σε διαπιστωτικές πράξεις και στα συνακόλουθα….». Γνωρίζετε ότι με παρελκυστική πολιτική απορρίφθηκε. Και μάλιστα από τη μέρα εκείνη προχώρησαν και στο σύνηθες έργο τους….Ανέλαβαν οι ίδιοι το έργο του κοινωνικού κανιβαλισμού ή επί το γλυκανάλατο «αξιολόγηση». Κατηγορούν μάλιστα την κυβέρνηση ότι καθυστερεί!!!! Και η βασική τους απασχόληση πλέον είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για το νέο δουλεμπόριο που το βαπτίζουν κοινωφελή εργασία.. Η απάντηση που θα πρέπει να δώσει σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση είναι :«φτάνει πια, ανατροπή σήμερα», των μνημονίων και των παρατηρητηρίων, των πολιτικών εκφραστών και των δημιουργών τους. Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός μετώπου αντιμνημονιακών-αντικαλλικρατικών αιρετών, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ένα μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.


Αν τα πράγματα οδεύσουν στον προαποφασισμένο δρόμο, τι «μοντέλο» Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμάτε ότι θα προκύψει; Πηγαίνουμε άραγε σε κάποιο νέο «μοντέλο» ή έχουμε να κάνουμε με συγκυριακές, και λίγο-πολύ τυχαίες- επιλογές;

Ο κίνδυνος είναι άμεσος, και δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης. Η πρωτόγνωρη χρηματοδοτική της ασφυξία συνδυάζεται με μια λαίλαπα άμεσων και έμμεσων, υλοποιούμενων και επαπειλούμενων, ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μετατροπή των ΟΤΑ σε τοπικά παραρτήματα του ΤΑΙΠΕΔ και των συμφερόντων που αυτό φιλοξενεί και δεξιώνεται. Το σχέδιο του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και «μεταρρυθμίσεις τύπου» «Καλλικράτη» είναι πλέον προφανές: Να θέσουν σε ενέργεια ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α., την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, και την μετατροπή της χώρας σε ΕΟΖ.

 

Η πολιτική λύση ΣΥΡΙΖΑ απαντά στη λογική αυτή και πώς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον ορατό αυτόν κίνδυνο πιστεύει ότι η οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης και επιδιόρθωσης στις μικροδομές του πολιτικού συστήματος που θα στερείται ρητής και πολιτικά συγκεκριμένης απεύθυνσης για ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνική βάση, στις υπαρκτές τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, θα είναι ατελέσφορη και πιθανότατα θνησιγενής. Πρέπει να υπάρξει μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης, πράγμα που βέβαια σημαίνει την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον «Καλλικράτη». Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται διμέτωπος αγώνας, αγώνας στα κινήματα και αγώνας θέσεων. Και αυτό πράττουμε και στις επεξεργασίες μας για μια άμεση βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα αντιστρέψει εντελώς τους ρόλους μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών θεσμών και στους καθημερινούς μας αγώνες.

 

Μια αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα άρει μέτρα και αποφάσεις που σήμερα επικρίνει στο χώρο των ΟΤΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση του πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη για όσους αντισυνταγματικά και πραξικοπηματικά η κυβερνητική μνημονιακή αναλγησία απέλυσε από τον δημόσιο τομέα και προχωρούμε στην άμεση κατάργηση των ελαστικών μορφών στις εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα θεσμός των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ως βασική πηγή χρηματοδότησης, θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός σταθερού και δεσμευτικού δημοσιονομικού συμφώνου μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης. Το κατ΄ επίφαση "Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" καταργείται. Τέλος, όλες οι ισχύουσες σήμερα κοινωνικές δομές της Αυτοδιοίκησης διατηρούνται, βελτιώνονται και επεκτείνονται ώστε να καλύψουν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες. Το κοινωνικό κράτος στους δήμους είναι βασικός φορέας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση.

 


Ανακοινώσατε ότι αποχωρείτε από επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Καισαριανής. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση, δεδομένων μάλιστα των δεσμών σας με την πόλη, αλλά και της δημοφιλίας σας;

Πέρασαν αρκετά χρόνια. Στις δημοτικές εκλογές του 1990 εκλέχθηκα για πρώτη φορά και από τότε συνέχεια σε όλες τις θέσεις….δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος, Δήμαρχος….και τέλος στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Με όνειρα και προσδοκίες και πολλή, μα παρά πολλή πίστη. Κυρίως όμως με μεγάλη περηφάνια. Η γειτονιά που μεγάλωσα, η συνοικία που αγάπησα, η ιστορική πόλη που θαύμαζα μου έκανε τη μεγάλη τιμή να συμβάλω και ‘γω στις τύχες της, να γραφτεί και η ταπεινότητα μου στις σελίδες της. Νέος τότε….και σαν νέος ουτοπικός. Ερωτευμένος με τη συνοικία μου, με τη γειτονιά μου, επιθυμούσα να κάνω ευτυχισμένη την ερωμένη μου. Και σχεδίαζα…..και σκεφτόμουν…..και έκανα ανατροπές…..και έτρωγα τα μούτρα μου….και επανερχόμουν. Το πάθος του ερωτευμένου, όμως, δεν με εγκατάλειπε. Όλα τα λάθη μου με πάθος τα έκανα, εξαιτίας του παράφορου έρωτα. Και διαρκώς ονειρευόμουν. Και διαρκώς κατέθετα ψυχή. Και η ερωτική αυτή σχέση κράτησε πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα….και κάποια στιγμή το γυαλί ράγισε. Άρχισαν να διακρίνονται σκιές. Οι σκιές γίνονταν σκοτάδι. Η σχέση έπαιρνε την κατιούσα. Έφθασε στο κατακόρυφό της και φαινόταν να κουράζεται…. ακμή και παρακμή. Τι διαλέγεις; Να ζεις την παρακμή, τη μιζέρια, την υποκρισία, ή να μην τα αντικρίσεις αυτά; Στην πρώτη περίπτωση σέρνεσαι και απλά είσαι Δήμαρχος, στη δεύτερη υποφέρεις. Κάνεις την καρδιά πέτρα και παίρνεις τη μεγάλη απόφαση. ΑΠΟΧΩΡΕΙΣ. Πολιτεύθηκα με ψυχή και ανθρωπιά. Και έτσι και θα αποχωρήσω.

 

Από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει διάδοχη κατάσταση. Υπάρχει κάποια χρονική «ένδειξη» για την ολοκλήρωση της μετάβασης; Και με ποια κριτήρια θα γίνει;

Η διάδοχη κατάσταση δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε πρόσωπα που υπηρέτησαν μνημονιακού τύπου πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό η εντιμότητα ενός αιρετού πρέπει να είναι προαπαιτούμενο, αφού εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν είναι δεδομένο. Μέσα από τις διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο θα προκύψουν και το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος αλλά και τα πρόσωπα και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου, αφού όλοι και όλες μαζί συλλογικά θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και η πορεία μας θα είναι νικηφόρα.

 

Οι δημοσκοπήσεις με επικεφαλής εσάς, έφερναν τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ να προηγείται με διψήφιο νούμερο απ’ το δεύτερο. Πόσο τη θεωρείτε «παγιωμένη» και ανεξάρτητη της προσωπικής σας συμμετοχής;

Εμείς που γαλουχηθήκαμε στην Αριστερά έχουμε ζυμωθεί με την έννοια της συλλογικότητας και έτσι παλεύουμε και έτσι νοηματοδοτούμε τη ζωή μας. Η συλλογικότητα είναι αξία για μας απαράβατη. Τα πρόσωπα, χωρίς να παραγνωρίζω την αξία τους, αναδεικνύονται από την κοινωνία και από τους κοινωνικούς αγώνες. Και καταξιώνονται από αυτούς. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Και όλοι μαζί θα πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ούτε ο αγώνας, ούτε ο στόχος είναι προσωπικές υποθέσεις. Νομίζω ότι η κοινωνία αξιολογεί το σύνολο και όχι το άτομα και με αυτή την έννοια θεωρώ την παράταξη μας ισχυρή, ανεξάρτητα από την προσωπική μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο.


Είναι ανοιχτή η παράταξή σας σε συνεργασίες με άλλες δυνάμεις ή προσωπικότητες; Με ποια κριτήρια;

Ο αγώνας μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Δεν αγωνιζόμαστε, συνεπώς, για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης πολιτικής αλλά για την ανατροπή της, που προϋποθέτει ανατροπή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες, που μπορεί να οδηγήσουν και στην ανατροπή του σημερινού αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Προχωρούμε, συνεπώς, στις αυτοδιοικητικές εκλογές με βάση τον αυτοδιοικητικό λόγο που επεξεργαστήκαμε και τις συλλογικές θέσεις που διαμορφώσαμε, με αιχμή την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του Καλλικράτη. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούμε τις δυνατότητες συγκλίσεων και συμμαχιών με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ., για τη δημιουργία ευρύτερων συσπειρώσεων με άξονα την απόρριψη των μνημονίων και του «Καλλικράτη» και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και υποδομών και της δημοκρατίας.


Πώς εκτιμάτε την πορεία της σημερινής διοίκησης του Δήμου, σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα αλλά και τη λειτουργία της;

Σε τοπικό επίπεδο η δημοτική αρχή υλοποίησε και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και υποστήριξε και υποστηρίζει το όχημα των πολιτικών αυτών, τον Καλλικράτη. Οι πολιτικές αυτές διαφοροποιήθηκαν μόνο στα λόγια και τους μεγαλόστομες διακηρύξεις, όταν συρρικνώθηκε σε βαθμό εξαφάνισης ο πολιτικός τους φορέας, το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε τις κυβερνητικές πολιτικές, συντάχθηκε με την συμβιβασμένη ηγεσία τις ΚΕΔΕ, εφάρμοσε τις μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων και διοίκησε με απόλυτο και αυταρχικό τρόπο. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η δημοτική αρχή αποκόπηκε από το λαό της πόλης, αλλοτριώθηκε και κλείσθηκε στον αυτάρεσκο εαυτό της. Το Δημαρχείο έπαψε να είναι ο χώρος αναφοράς για τους Καισαριανιώτες και Καισαριανιώτισσες.


Έχετε επικριθεί από κάποιες πλευρές ότι δε σηκώσατε αντιπολιτευτικούς τόνους, αντιθέτως ότι είσασταν ανεκτικοί και «συναινετικοί» απέναντι στη διοίκηση Καμπάκα. Τι απαντάτε;

Η άποψη μου είναι ότι σε τοπικό επίπεδο η αντιπολίτευση πρέπει να είναι προγραμματική. Ιδιαίτερα σε μια γειτονιά που αγαπάμε και θέλουμε να συμβάλλουμε. Αυτό και έκανε η παράταξη μας. Αντιτάχθηκε στις αντιλαϊκές, αντεργατικές και ζημιογόνες για την πόλη αποφάσεις και τις καταψήφισε. Από την άλλη πλευρά συναίνεσε σε ότι θετικό υπήρξε από τη δημοτική αρχή. Αυτά έγιναν με επιχειρηματολογία και χωρίς κραυγές εντυπωσιασμού και είναι αποτυπωμένα στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. (βλ. προϋπολογισμοί, ισολογισμοί, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικά προγράμματα, ψηφίσματα, χαράτσια, ποιότητα ζωής, περιφρούρηση δημοσίων χώρων και άλλα.) Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάναμε όλα καλά. Υπάρχουν και σφάλματα και ελλείψεις. Με εντιμότητα, ήθος και σεβασμό προς όλους προσπαθήσαμε να πράξουμε το καλύτερο για την πόλη. Ο λαός της Καισαριανής με ποσοστό που αγγίζει το 50% μας έδωσε εντολή να τον υπηρετήσουμε από μια διαφορετική θέση, της αντιπολίτευσης. Σεβαστήκαμε απόλυτα την εντολή του και από αυτή τη θέση προσπαθήσαμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα της πόλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πολιτική μας ήταν υπεύθυνη, αξιόπιστη και μαχητική, τόσο εντός των τειχών, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και εκτός, στα κινήματα. Αυτό θεωρώ ότι εκτιμήθηκε και από το λαό της Καισαριανής, γεγονός που φαίνεται και από την καθημερινή του συμπεριφορά και από τις δημοσκοπήσεις που αναφέρατε.


Ποιες προτεραιότητες βάζει η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Καισαριανή;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις σημερινές συνθήκες, κανένα πρόγραμμα, όσο υπέροχα διατυπωμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη. Είναι σημαντικό ένα πρόγραμμα να εμπνέει ως συλλογικό όραμα. Γιατί μόνο αν πιστέψουμε ότι κάτι θα αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο, θα συμμετέχουμε στη διαμόρφωση και την υλοποίησή του• και μόνο τότε –μέσα από το συλλογικό‒ θα αποκτήσουμε εκείνη την τρομερή δύναμη που μπορεί να φέρει ένα σωρό υπέροχες ανατροπές στη σημερινή βάρβαρη ελληνική πραγματικότητα και να συντρίψουμε τις παροτρύνσεις των κέντρων διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που προσπαθούν να μας διαποτίσουν με αδιαφορία και πεσιμισμό για να εγκαταλείψουμε το δικαίωμα στο όνειρο.
Στην κατεύθυνση αυτή πρώτος άξονας που θα εστιάσουμε την πολιτική μας και, εν γένει, τις προσπάθειες μας θα είναι η κοινωνική πολιτική όχι ως υποκατάστατο και πάρεργο ενός αδρανούς κράτους και μιας αδιάφορης κεντρικής εξουσίας, αλλά ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων της για αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Θα ενισχύουμε, συνεπώς, και θα ενθαρρύνουμε κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να την οικειοποιούμαστε.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής και την δημιουργία εστιών ανακούφισης του δοκιμαζόμενου ανθρώπου. Η ανάδειξη των χώρων εκείνων που θα προσφέρουν ανακούφιση και χαρά στους συμπολίτες μας, χωρίς να τους επιβαρύνουν οικονομικά εντάσσονται στις προσπάθειες μας. Τέτοιοι χώροι είναι τα Ξύλινα, ο κινηματογράφος Αιολία, το ανοιχτό Θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης» και άλλοι δημόσιοι χώροι, όπως το πάρκο του Σκοπευτηρίου και ο υπέροχος Υμηττός.
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την περιφρούρηση των δημοσίων χώρων (πεζοδρόμια , πλατεία, αστικό και περιαστικό πράσινο ) και τη διατήρηση του αστικού ιστού και της φυσιογνωμίας της πόλης μας, τόσο της ιστορικής, όσο και της πολεοδομικής. Θα καταβάλουμε προσπάθεια τα όποια έργα , που θα αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, στις κοινωνικές δομές και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης, να ενταχθούν σε υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

-Η φράση του κ. Τσίπρα για τους βλαχοδήμαρχους προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Τι εκτιμάτε κ. Τζόκα; Ποιοι και γιατί ενοχλήθηκαν;

Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε ευθέως και απογύμνωσε το σημερινό κατεστημένο της αυτοδιοίκησης. «Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Προτείνουμε το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της σχεδόν επίσημα θεσμοθετημένης ανεντιμότητας, που τόσο έχει κοστίσει στο κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Και προκλήθηκε πολιτικός σεισμός. Όχι για την ουσία αλλά περί όνου σκιάς.
Γνωστό το παραμύθι. Απομονώνεις μια φράση, την ερμηνεύεις κατά το δοκούν, τις δίνεις μυθοπλαστικές διαστάσεις και κάνεις επικοινωνιακό παιχνίδι. Με άλλα λόγια «…πήραν την αλήθεια του και του την ‘καναν λιώμα». Και με επικεφαλής τον Μιχελάκη, ο οποίος λάβρος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν έναν αγώνα για την τιμή της Αυτοδιοίκησης, που τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια προστάτεψαν!!! Μέχρι και η Ντόρα στο χορό…ακόμα και ο Δήμαρχος Μετσόβου. Μια συμμαχία θιγμένων δεξιών και πασόκων, χρησιμοποίησαν με καρμπόν την ίδια φρασεολογία και επιχειρηματολογία.
Τυχαίο; Όλοι αυτοί και δυστυχώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά σε λέξεις όπως κλέφτες, ψεύτες, υποκριτές, Φαρισαίοι, ιδιοτελείς, κομματάρχες και πλείστες όσες τους έχουν προσάψει ο τύπος και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. Δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις που συνεργάζονται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Δεν είχαν τα ίδια αντανακλαστικά όταν καταργούσαν την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλούνται, όταν συναινούσαν στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ.
Τώρα βρήκαν τον κοινό εχθρό….και τον μειωτικό χαρακτηρισμό βλαχοδήμαρχοι. Καμώνονται πως δεν γνωρίζουν τη λέξη και λαϊκίζουν ασύστολα, μιλώντας για βλάχους, για ρατσισμό…μέχρι και το Ρήγα Φεραίο ανέσυραν κάποιοι!!! Και όμως τη λέξη αυτή ο λαός την έχει ψωμοτύρι εδώ και χρόνια. Ας δουν και καμία ελληνική ταινία της δεκαετίας του’60. Όταν, όμως, είσαι στριμωγμένος………. Πάντως θα τους συμβούλευα, αν μπορώ να έχω τέτοιο ανάστημα, να δουν και το υπόλοιπο κείμενο. Τότε υπάρχει ελπίδα να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και να μην σκιαμαχούν.

 

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-imroza-7

1aaa-afiset-draseis

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της επιδημιολογικής..

Readmore

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Πρόσφερε 10.000 μάσκες στο Δήμο Ζωγράφου   Ο Δήμος Ζωγράφου θέλει να εκφράσει τη μ..

Readmore

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Ειδικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πλη..

Readmore

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία!   Η Δ..

Readmore

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.