Ανασχηματισμός, η επόμενη μέρα

anasximatismosΕντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται μετά τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών, που ξεκίνησαν με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ολοκληρώθηκαν με την επίσπευση του ανασχηματισμού(εδώ), ο οποίος μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη από το κυβερνητικό σχήμα κατέστη άμεσα αναγκαίος.

 

 

Μέχρι τώρα είχαμε μία κυβέρνηση αμιγώς νεοδημοκρατική την οποία πλαισίωναν και άτομα, εξωκοινοβουλευτικά, τα οποία είχαν υποδείξει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μετά τον ανασχηματισμό, ωστόσο, έχουμε μία κυβέρνηση δικομματική, στην οποία μετέχουν και τα δύο κόμματα με πολιτικά τους στελέχη.

 

Το ΠΑΣΟΚ πλέον κατέχει περίπου το 25% των θέσεων, διαθέτοντας 12 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, ενώ ο πρόεδρός του Ευ. Βενιζέλος, εκτός του ότι προΐσταται του Υπουργείου Εξωτερικών, αναγορεύτηκε σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Τα ανταλλάγματα που έλαβε ο κ. Βενιζέλος από τον πρωθυπουργό ήταν αναμενόμενα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως μόνο χάρη στη στήριξη του κ. Βενιζέλου δεν έπεσε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά μετά το, πραξικοπηματικό, όπως χαρακτηρίστηκε, κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Ωστόσο, η κίνηση αυτή ενδέχεται να στοιχίσει βαριά στο ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο κοινωνίας, ιδιαίτερα λόγω της εφαρμογής των σκληρών μέτρων από το φθινόπωρο. Από την άλλη πλευρά αποτελεί και ένα τελευταίο χαρτί του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται πλέον στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κάτω του 5%. Σε περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί στην οικονομία, κάτι που δεν ενδέχεται το προσεχές διάστημα, θα πιστωθεί μέρος της επιτυχίας.

 

Ωστόσο, παρά τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου για πράξη ευθύνης κλπ, φρασεολογία που χρησιμοποιεί κατά κόρων, αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα αναφορικά με τη φυσιογνωμία και την ιδεολογία του κόμματός του. Διότι, σαφώς ιδεολογία ενός κόμματος δεν μπορεί να θεωρηθεί το να είναι απλά το στήριγμα μιας κυβέρνησης προκειμένου να μην πέσει. Σε αυτό το ερώτημα είναι επιτακτική η ανάγκη να απαντήσει η ηγεσία του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει ακόμα και για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ.

 

Υπάρχουν σενάρια που διακινούνται και θέλουν τους δύο αρχηγούς να έχουν ρίξει στο τραπέζι ακόμα και την πρόταση της κοινής εκλογικής καθόδου των δύο, άλλοτε φανατικά αντίθετων, κομμάτων. Στην πολιτική όμως οι αριθμοί δεν προστίθενται. Ένα και ένα δεν κάνει απαραίτητα δύο. Όμως, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αυτή δεν μακροημερεύσει και γίνουν εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να παλέψει ακόμα και για την είσοδό του στη Βουλή.  Ισχυρό ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο κοινής εκλογικής καθόδου, με τη ΝΔ να συζητάει ακόμα και αλλαγή ονόματος του εκλογικού σχήματος.

 

Από την πλευρά της ΝΔ έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι έμειναν απ’ έξω στελέχη όπως ο Μ. Βορίδης ο οποίος θεωρούνταν φαβορί για είσοδο στο νέο σχήμα και παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η παραμονή του Σ. Κεδίκογλου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό δείχνει από πλευράς Μαξίμου ικανοποίηση για τους χειρισμούς της ΕΡΤ, καθώς ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ανάλογοι χειρισμοί θα γίνουν και με άλλους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 εργαζομένων προς μετακίνηση/διαθεσιμότητα, καθώς και των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Αποδοκιμασία εκ μέρους του πρωθυπουργικού επιτελείου εξέφρασε η απομάκρυνση του κ. Στυλιανίδη από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι το οποίο οφείλεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην διαχείριση των θεμάτων των ΟΤΑ. Εκεί ο νέος υπουργός κ. Μιχελάκης θα έρθει αντιμέτωπος, συν τοις άλλοις, με ενδεχόμενες καταργήσεις ή/και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων των Δήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αντιδράσεων.

 

Εκλογές

 

Ανοιχτά παραμένουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το θερμό φθινόπωρο που περιμένει την κυβέρνηση με νέα σκληρά μέτρα προ των πυλών. Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, το κλείσιμο νοσοκομείων, η οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων η, η μείωση συντάξεων. Επιπλέον, στη γωνία περιμένουν και άλλα, όπως η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 01/01/2014. Επίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση η συμπεριφορά της Γερμανίας μετά τις εκλογές του φθινοπώρου σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία μέχρι το τέλος του έτους, οπότε αναλαμβάνουμε την προεδρία της ΕΕ, κάτι που προφανώς είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Βενιζέλος όταν ζητούσε μετ’ επιτάσεως το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Κατόπιν τούτων καταλήγουμε σε δύο σενάρια. Είτε θα γίνουν εκλογές μέσα στο φθινόπωρο το αργότερο μέχρι τέλος Νοέμβρη, καθώς η κυβέρνηση δεν θα αντέξει κάτω από το βάρος των νέων μέτρων, είτε θα τις προκαλέσει προσπαθώντας να αποφύγει τη φθορά που θα επιφέρει η εφαρμογή τους. Αυτό απασχολεί περισσότερο τη ΝΔ, η οποία φιλοδοξεί να είναι εκ νέου πρώτο κόμμα κατά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει έναν οριστικό δημοσκοπικό κατήφορο, γεγονός που του δίνει ούτως ή άλλως λόγο να αποφεύγει τις εκλογές, σαν το διάολο το λιβάνι.

 

Σε αντίθετη περίπτωση, τα όποια εκλογικά σενάρια μετατίθενται για την επόμενη άνοιξη ενδεχομένως μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

 

Από την άλλη πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ένα κλίμα εκλογικής προετοιμασίας καθώς, όπως εκτιμούν στελέχη της Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση αυτή θα έχει σύντομη διάρκεια ζωής και πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το σκόπελο του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις ευνόησαν το κόμμα του κ. Τσίπρα όχι μόνο δημοσκοπικά αφού φαίνεται να κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς με τη ΝΔ αλλά και για το γεγονός ότι του δόθηκε χρόνος να ολοκληρώσει τις ζυμώσεις στο εσωτερικό του εν όψει συνεδρίου και να κλείσει τα όποια μέτωπα πριν το φθινόπωρο, μετατρέποντας το ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

 

1aaa-ga-ma

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Συνεργασία ΚΕΔΕ - ΣΕΠΕ για την «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση»

Συνεργασία ΚΕΔΕ - ΣΕΠΕ για την «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση»

Στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία στην ανάπ..

Readmore

Εσύ φοβάσαι τον κορωνοϊό;

Εσύ φοβάσαι τον κορωνοϊό;

Του Θανάση Καρτερού     Ρώτησαν κάποιον αν φοβάται τον κορωνοϊό. «Είμαι άνε..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ζητούνται 64 υπάλληλοι μέσω κινητικότητας

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ζητούνται 64 υπάλληλοι μέσω κινητικότητας

Στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας για το 2020, ο Δήμος Βύρωνα υπέβαλ..

Readmore

Οι ευθύνες της εξουσίας και η ατομική ευθύνη

Οι ευθύνες της εξουσίας και η ατομική ευθύνη

Οι φορείς της εξουσίας και η εργοδοσία βάζουν το οικονομικό κόστος πάνω από τις..

Readmore

Γ. Πατούλης: Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα του '40

Γ. Πατούλης: Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα του '40

Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττική..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.