Η ΕΡΤ κλυδωνίζει την κυβερνητική συνοχή

ertΡαγδαίες είναι οι εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο μετά την πρωτοφανή για τα δημοκρατικά δεδομένα της χώρας μας ενέργεια της κυβέρνησης Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ.

 

Από την μία πλευρά δημιούργησε ένα ογκώδες κίνημα συμπαράστασης των πολιτών που σπεύδουν καθημερινά κατά χιλιάδες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μία συνέπεια που φαίνεται να αιφνιδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

 

Από την άλλη έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό και το σοβαρότερο μέχρι στιγμής ρήγμα στην τρικομματική κυβέρνηση. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την μονομερή, όπως την χαρακτήρισαν, ενέργεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και ζήτησαν η απαραίτητη αναδιάρθρωση να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή.

 

Δύο είναι λοιπόν τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

 

Το πρώτο έχει να κάνει με την επεξεργασία ενός εναλλακτικού σχεδίου το οποίο προβλέπει την επάνοδο της συχνότητας της ΕΡΤ με ελάχιστο προσωπικό δίμηνων συμβάσεων και υποτυπώδες πρόγραμμα. Η κίνηση αυτή δείχνει τη διάθεση του Μαξίμου να ρίξει έστω και ελάχιστο νερό στο κρασί του προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους εταίρους του, που αντιμετωπίζουν τεράστιες εσωκομματικές πιέσεις, να υποστηρίξουν το σχέδιο ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

 

Τελευταίες πληροφορίες ωστόσο, μιλούν για άρνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, όπως αυτή εκφράστηκε στη συνάντηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό επικρατείας κ. Σταμάτη. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν και για αντίστοιχη άρνηση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σταμάτη από το Παρίσι όπου βρίσκεται.

 

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στα σενάρια του μεταβατικού σχήματος με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Μαζί με την ΕΣΗΕΑ προέβησαν στη δημοσίευση ψηφίσματος (εδώ) σύμφωνα με το οποίο κανένας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ είτε εργαζόταν στην ΕΡΤ είτε όχι δεν θα δεχτεί να συμμετάσχει σε κάποιο μεταβατικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

 

Οι αντιδράσεις των εταίρων της κυβέρνησης, οι οποίοι δε φαίνεται να συζητούν τίποτε άλλο πέρα από το άνοιγμα της ΕΡΤ και την επαναφορά της στο κανονικό πρόγραμμα ώστε να προωθεί εν συνεχεία η αναδιάρθωση, μας φέρνουν στο δεύτερο ενδεχόμενο.

 

Σε αυτή την περίπτωση με τους κυβερνητικούς εταίρους να έχουν στυλώσει τα πόδια στο θέμα της ΕΡΤ και μία ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αποτελεί βαριά ήττα φαίνεται πως η κατάσταση οδεύει προς πολιτικό αδιέξοδο. Εφόσον φτάσουμε εκεί τότε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φαντάζει ως η πιθανότερη εξέλιξη, με ορισμένες φωνές να μιλούν ωστόσο για διερευνητικές εντολές ακόμα και για οικουμενική κυβέρνηση.

 

Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι το Μαξίμου θα ζυγίσει την κατάσταση αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, άμεσα μέσα στον Ιούλιο ή το φθινόπωρο, με επικρατέστερη περίπτωση την πρώτη.

 

Όπως και να έχει η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τις αμέσως προσεχείς ώρες, ενώ μέχρι την Κυριακή το απόγευμα θα έχουμε μία σε μεγάλο βαθμό καθαρή εικόνα της κατάστασης.

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-imroza-7

1aaa-afiset-draseis

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της επιδημιολογικής..

Readmore

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Πρόσφερε 10.000 μάσκες στο Δήμο Ζωγράφου   Ο Δήμος Ζωγράφου θέλει να εκφράσει τη μ..

Readmore

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Ειδικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πλη..

Readmore

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία!   Η Δ..

Readmore

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.