Ιδιωτικοποιήσεις fast track από τις Οικονομικές Επιτροπές των δήμων

1aaa-kkddzΣτη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η τροπολογία προβλέπει ότι «μεταφέρεται για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών στην Οικονομική Επιτροπή η αποφασιστική αρμοδιότητα σύναψης και ανάθεσης» συμβάσεων με ιδιώτες για την εκτέλεση των υπηρεσιών της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου. Έτσι, η σύναψη συμβάσεων φεύγει από τα χέρια του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η δημοτική αρχή δεν έχει απαραίτητα την απόλυτη πλειοψηφία, και πάει στην Οικονομική Επιτροπή, όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία και μπορεί να παίρνει όποιες αποφάσεις θέλει.
Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90, ενώ κάθε επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθετε το δικό της λιθαράκι. Είναι το έργο που καταργεί καθετί που εμπόδιζε την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.
Ο δρόμος άνοιξε με τη δυνατότητα των δημοτικών αρχών να εκχωρούν την υπηρεσία της καθαριότητας στους ιδιώτες. Ορόσημο αποτέλεσε νόμος του 2011 που υποτίθεται ότι έθετε κάποιες «αυστηρές» προϋποθέσεις για την εκχώρηση (απόλυτη πλειοψηφία παρόντων στο Δημοτικό Συμβούλιο, αιτιολογημένη απόφαση του τεκμηριώνει αδυναμία του δήμου να εκτελέσει την υπηρεσία με δικά του μέσα). Από κει και μετά, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία των κυβερνήσεων χαλάρωνε τις προϋποθέσεις, φτάνοντας στο άρθρο 179 του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2019 και το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει, «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, την εκχώρηση της καθαριότητας, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Είναι προφανές ότι ούτε και με το πολυνομοσχέδιο προχωρούσαν ικανοποιητικά, δηλαδή σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, οι ρυθμοί ιδιωτικοποίησης, και γι' αυτό η κυβέρνηση έφερε αυτήν την τροπολογία. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία κυβέρνηση και περιφερειάρχης Αττικής έχουν ανακοινώσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για νέες χωματερές στο Λεκανοπέδιο και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στα άρθρα που αφορούν τη συγκρότηση Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη λογική «κόστους - οφέλους». Ουσιαστικά, με πρόσχημα τις ελλείψεις των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων σε προσωπικό και μέσα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει αρμοδιότητές τους, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.
Η επιδίωξη ουσιαστικά είναι να συνδεθεί πιο οργανικά ο όποιος σχεδιασμός στους δήμους με τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, ΑΠΕ, μεταφορικό έργο, τουρισμός, ιαματικές πηγές, αλλαγή στις χρήσεις γης που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα κ.ά., ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι από τον τίτλο ακόμα φαίνεται ποια είναι η στόχευση της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε άλλη λογική για τους δήμους και τις Περιφέρειες. Οι δήμοι θα μπορούσαν να είναι εργαλεία - δεν είναι - για να μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία φταίει η δική σας πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα μπορούσαν να είναι εργαλεία που να βελτιώνουν τη θέση, άρα και τον τρόπο διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές όπως είναι τα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι, οι υποδομές αθλητισμού - πολιτισμού. Ομως δεν γίνονται όλα αυτά, γιατί οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και των προηγούμενων, όπως φαίνεται από όλες τις μεταρρυθμίσεις, από τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη" κ.λπ., ήταν η όλο και μεγαλύτερη σύμφυση των δήμων με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-imroza-7

1aaa-afiset-draseis

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της επιδημιολογικής..

Readmore

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Πρόσφερε 10.000 μάσκες στο Δήμο Ζωγράφου   Ο Δήμος Ζωγράφου θέλει να εκφράσει τη μ..

Readmore

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Ειδικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πλη..

Readmore

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία!   Η Δ..

Readmore

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.