Επιτροπή των Περιφερειών: Έρευνα και Καινοτομία για οικονομική ανάπτυξη

eeΣτις Βρυξέλλες βρέθηκε ελληνική αποστολή για το διήμερο 31/01-01/02 για τις εργασίες της 99ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ε.Ε., απ' όπου απέσπασε τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για έρευνα και καινοτομία.

 


Η ΕτΠ είναι το σημείο συνάντησης 344 περιφερειακών και τοπικών αντιπροσώπων από τα 27 κράτη/μέλη της ΕΕ και έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που λαμβάνονται από τους εκπροσώπους  των πολιτικών κομμάτων, έτσι όπως  διαρθρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ας σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη σε διασυνοριακό επίπεδο μια περιοχή όπου θα ευδοκιμήσουν η επιστημονική έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα όσο το δυνατόν σταθερά ανταγωνιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

 

Εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος επισήμανε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2012 έθεσε πέντε τομείς προτεραιότητας καθώς και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από τα κράτη / μέλη για την επίτευξη της ενιαίας αγοράς για έρευνα και τεχνολογία στην Ευρώπη της οποίας η θέσπιση αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισσαβόνα το 2000. Μέσα από τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, όλες οι περιφέρειες μπορούν να προχωρήσουν στο δρόμο της «έξυπνης» εξειδίκευσης και να φτάσουν στον απώτερο στόχο της οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης».

 

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήγησε ότι οι προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά της ΕτΠ επικεντρώθηκαν στις βάσεις που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι:

« Στις συνθήκες της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας που θα επικεντρώνεται σε καινοτόμες μεθόδους έχει θεμελιώδη σημασία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της επιστημονικής αριστείας και της συνοχής μεταξύ των περιφερειών και των κρατών/ μελών.
Οριοθετώντας τους στόχους του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας ο ίδιος τόνισε ότι: «Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του συγκεκριμένου χώρου πρέπει και μπορεί να είναι η υποστήριξη από την ΕτΠ  των  χωρών με τις λιγότερο καλές επιδόσεις στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να βελτιωθούν οι δυνατότητες τους στον ερευνητικό χώρο προκειμένου να μειωθεί το χάσμα που παρατηρείται σήμερα. Η αποτελεσματικότητα των εθνικών ερευνητικών συστημάτων, η βέλτιστη διακρατική συνεργασία και ο ανταγωνισμός, η ανοικτή αγορά εργασίας για τους ερευνητές, η ισότητα των φύλων στην έρευνα, η πρόσβαση και η μεταφορά της επιστημονικής γνώσης αποτελούν απαραβίαστα βήματα στην κοινή μας προσπάθεια για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας με φόντο το 2020».  

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής   «Παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Β..

Readmore

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Να προστατέψει ο Δήμος τις χρήσεις δημόσιας γης στο Πάρκο Γουδή     Ένα προν..

Readmore

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

Ένα μουσικό ταξίδι ξεκινάει το Σάββατο βράδυ στις 11 Ιουλίου, από την πλατεία Τερζά..

Readmore

«Μπλόκο» στο μπλόκο των διαδηλώσεων

«Μπλόκο» στο μπλόκο των διαδηλώσεων

  Πυκνώνουν οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου που έρχεται να «μπλοκάρει» τι..

Readmore

Επανέρχεται στην ΚΕΔΗΚ το σκλαβοπάζαρο της ΚΟΙΝΣΕΠ

Επανέρχεται στην ΚΕΔΗΚ το σκλαβοπάζαρο της ΚΟΙΝΣΕΠ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης   «-Συνεχίζονται οι αντεργατικές αποφάσεις ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.