«Ραντεβού στα τυφλά» κυβέρνησης-ΠΟΕ ΟΤΑ

1aaa-bouli-otaΣυνέχεια στις κινητοποιήσεις τους δίνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με βασικό αίτημα να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.
Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στη συνεδρίαση την Πέμπτη το απόγευμα, αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων ως εξής: Παρασκευή 23/6 αποκλεισμό των αμαξοστασίων της καθαριότητας, Σάββατο 24/6 και Κυριακή 25/6 ΑΠΟΧΗ από κάθε εργασία, Δευτέρα 26/6 αποκλεισμός των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων χώρων και στάση εργασίας από τις 11.00πμ και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, Τρίτη 27/6 και Τέταρτη 28/6 αποκλεισμός υπηρεσιών και Πέμπτη 29/6 απεργία και νέα συγκέντρωση.

 


Συνδικαλιστές του κλάδου εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν «κλεφτοπόλεμο», με αναγκαία συνέχιση των κινητοποιήσεων, που ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών θα μπορούσαν να προσλάβουν μαζικότερο χαρακτήρα, με διεύρυνση των αιτημάτων και συντονισμό των εργαζομένων και άλλων κλάδων.
Είναι η πρώτη φορά, επισημαίνουν, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απολύει εργαζόμενους αφού οι συμβάσεις τους λήγουν σύμφωνα με το νόμο και τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι Δήμαρχοι στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Τονίζουν ακόμη τη διάθεση για συμμετοχή των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την συγκέντρωση της Πέμπτης, που ενώ η κεφαλή της βρισκόταν στο υπουργείο Εσωτερικών, η ουρά της ήταν στη συμβολή Αγ, Κωνσταντίνου και Σωκράτους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να βρει «μια κάποια λύση», καθώς το πρόβλημα των σκουπιδιών, με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και εν μέσω τουριστικής περιόδου, «απειλεί» να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών στη συνάντησή του με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνολική λύση για το θέμα των συμβασιούχων. Ωστόσο, όσον αφορά το άμεσο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι αναζητείται τρόπος να παραταθεί η παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους έως το τέλος του χρόνου.

 


1aaa-kinitipoiisi-otaΟι Πολίτες του Βύρωνα

Ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος περιλαμβάνονται σε άρθρο που έχουν αναρτήσει στο blog τους οι Πολίτες του Βύρωνα. Από εκεί το ακόλουθο απόσπασμα:

«…Οι δήμαρχοι ιδιαίτερα της αριστεράς θα κριθούν αυτή την φορά, εάν σταθούν ουσιαστικά και έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων συμβασιούχων. Και αυτό μπορεί να γίνει εάν τους πληρώσουν ακόμη και με εντολή δημάρχου (εντέλλεστε) και στην συνέχεια να απαιτήσουν από την βουλή να μην καταλογιστούν ευθύνες σε δημάρχους γιατί πλήρωσαν τα μεροκάματα των εργαζομένων, κάτι που έχει γίνει νομοθετικά και πρακτικά ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι είναι εφικτό να μην τους απολύσουν και τους κρατήσουν στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι να λήξει η σύμβαση τους. Οφείλουν οι δημοτικές αρχές να δημιουργήσουν μέτωπο με τους εργαζόμενους και τους φορείς των πολιτών στους δήμους τους, ενάντια στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές και να μην εφαρμόσουν -σύμφωνα και με τα όσα δηλώνουν και τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων- τις μνημονιακές πολιτικές και να απολύσουν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους. Διότι στην περίπτωση που τους απολύσουν συμβάλλουν και αυτοί κατά της σταθερής εργασίας, ανακυκλώνοντας τους ανέργους, προσλαμβάνοντας νέους συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις ή με προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων τύπου κοινωφελούς εργασίας, που τους προτείνει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας έτσι και το νέο 4ο μνημόνιο. Συμπλέουν με αυτές τις πολιτικές και όταν δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, κάτι που προς το παρόν ακόμη επιτρέπεται με το Ν. 4368-016 άρθρο 7 από τον Μάρτιο του 2016.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ - Δημάρχων σήμερα Πέμπτη 22/6 με τον Υπουργό Εσωτερικών, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και την συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται κυβέρνηση και δήμαρχοι να αναγκαστούν να προχωρήσουν έστω και την τελευταία στιγμή σε αποφάσεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Αυτό όμως για να είναι ουσιαστικό πρέπει να έχει ως στόχο την πρόσληψη μονίμων τουλάχιστον τόσων εργαζομένων, όσων ήδη εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην καθαριότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελεί ένα τρικ για να εκτονωθούν οι κινητοποιήσεις και στη συνέχεια να ανοίξει ένας νέος γύρος συμβασιούχων, είτε διμηνιτών, είτε κοινωφελούς εργασίας με τους χειρότερους όρους.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι έχουν τεράστιες ευθύνες πολιτικές και ηθικές όταν απασχολούν 24.500 εργαζόμενους χωρίς να τους αμοίβουν με την συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Δηλαδή, επιδιώκουν να μην εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία που επιβάλλει την ίδια αμοιβή στους εργαζομένους που ασκούν την ίδια και ίση εργασία.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η υποστελέχωση των υπηρεσιών -και όχι μόνο της καθαριότητας- έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην λειτουργία των δήμων, μέσα από απευθείας αναθέσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης οικονομικής κλίμακας μέσω διαγωνισμών.»

Εφημερίδα - Τεύχος 69

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Παραμένει η εργασιακή ομηρία σε εργαζόμενους με το ΕΣΠΑ

Παραμένει η εργασιακή ομηρία σε εργαζόμενους με το ΕΣΠΑ

Ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ   «Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4563, Αρ. Φύ..

Readmore

Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή

Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή

Με τον τίτλο «Σαν προσωπική εξομολόγηση στην Καισαριανή-Απάντηση στα σενάρια» ο Α..

Readmore

40 ακίνητα του Δήμου Βύρωνα στο Υπερταμείο

40 ακίνητα του Δήμου Βύρωνα στο Υπερταμείο

Διαμαρτυρία των 6 ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Βύρωνα   -Αίτημα γ..

Readmore

«Εσύ Χριστό εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ..»

«Εσύ Χριστό εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ..»

Την πρόθεση τους για συμβολική, αλλά και ουσιαστική, συμπαράστασή στους φίλους Έλ..

Readmore

Απάντηση σε καταγγελία για κλοπή από το ταμείο του Φεστιβάλ Βύρωνα

Απάντηση σε καταγγελία για κλοπή από το ταμείο του Φεστιβάλ Βύρωνα

Ενημέρωση από την Πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα & Δ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.