Το πρόγραμα "Αθηνά" και το αλαλούμ

panepistimioΕκατόν πενήντα έξι και όχι ενενήντα τέσσερα τα τμήματα που κόβονται από τις συγχωνεύσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τουλάχιστον κατά 15.000 και όχι κατά 1.885 θα μειωθούν οι εισακτέοι. Παραπλανητικά παιχνίδια και αλαλούμ για να συγκαλυφθούν οι μειώσεις και οι περικοπές.

 

Η Αθηνά, θεά της σοφίας, σίγουρα θα έφριττε αν διαπίστωνε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που φέρει το όνομά της, είναι μια συρραφή αντικρουόμενων στοιχείων και παραποιημένων αριθμών. Τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, (παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου), ακόμη δεν ξέρουμε το βασικό: Πόσα και ποια τμήματα καταργούνται. Στον έναν πίνακα αναφέρεται ότι θα κοπούν 94 τμήματα και καταγράφονται 97. Μικρό το λάθος, θα πείτε. Ωστόσο, από άλλον πίνακα προκύπτει ότι τελικώς θα κοπούν 156 τμήματα! Αν ήταν μαθητής ο Κ. Αρβανιτόπουλος θα κοβόταν στο τεστ των Μαθηματικών. Ως υπουργός, κόβεται στο τεστ αξιοπιστίας...

 

Να το πάμε από την αρχή. Όπως προκύπτει από πίνακα που παρουσιάζει τον αριθμό των τμημάτων ανά πόλη πριν και μετά το σχέδιο «Αθηνά», τα τμήματα που καταργούνται είναι 156. Μετρημένα και τσεκαρισμένα ένα - ένα. Ποιος από τους δύο πίνακες ισχύει λοιπόν; Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν λέει την αλήθεια ως προς το μέγεθος των συγχωνεύσεων, αλλά παραπλανά με αντικρουόμενα στοιχεία;

 

Το ίδιο ακριβώς κάνει και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση 15% των εισακτέων στα πανεπιστήμια και μείωση 30% στα ΤΕΙ. Η συνολική του εκτίμηση είναι ότι η μείωση δεν θα υπερβεί το 4%, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 1.885 θέσεις λιγότερες. Εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα: Το υπουργείο Παιδείας υπό την παρούσα ηγεσία δίνει αριθμό εισακτέων για το 2012, συνολικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, 51.485.

 

Απ' αυτές τις θέσεις, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Πέμπτης, οι 33.149 διατέθηκαν στα ΑΕΙ και οι 18.336 στα ΤΕΙ. Συγκρίνουμε τα παραπάνω με το δελτίο Τύπου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας (υπό τον κ. Μπαμπινιώτη) και βρίσκουμε εντελώς διαφορετικά στοιχεία. Δηλαδή, ο αριθμός των εισακτέων 2012 είναι 76.094 (44.381 στα ΑΕΙ και 31.713 στα ΤΕΙ). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημάναμε τη διαφορά στον υπουργό Παιδείας, αλλά την άφησε ασχολίαστη.

 

Στη συνέχεια, εστάλη διευκρίνιση, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός αφορά στους εισακτέους με τη γενική σειρά κατάταξης. Αυτό είναι πρωτοφανές. Οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι θέσεις, είτε πρόκειται για γενική σειρά είτε για ειδικές κατηγορίες. Όμως και με αυτή τη διευκρίνιση τα νούμερα δεν βγαίνουν.

 

Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ ήταν 37.500 με τη γενική σειρά (και όχι 33.149) και στα ΤΕΙ ήταν 26.470 (και όχι 18.336). Άρα τα ποσοστά στα οποία βασίζεται το υπουργείο Παιδείας για να μιλήσει για αύξηση ή μείωση δεν ευσταθούν. Δεύτερον, υπάρχει λάθος στους υπολογισμούς ακόμα και με βάση τα αυθαίρετα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, καθώς η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ δεν είναι 30%, αλλά 35,6%!

 

Τελικώς, το υπουργείο Παιδείας δίνει εκτίμηση εισακτέων για το 2013, 49.600. Δηλαδή, οι εισακτέοι γενικής κατάταξης θα είναι λιγότεροι κατά 14.370! Αν προστεθούν και οι ειδικές κατηγορίες που προσδιορίζονται με βάση τους εισακτέους γενικής σειράς, η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Απλή αριθμητική. Τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια...

 

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις ως ένα σχέδιο ανάταξης και αναγέννησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μόνο που διακρίναμε ήταν ένα σχέδιο νέας περικοπής της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που σχεδιάστηκε πέρα και μακριά από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η λογική του σχεδίου που προσπάθησε, με αντικρουόμενα ή λάθος στοιχεία, να κρύψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η μείωση των θέσεων και άρα της χρηματοδότησης.

 

Σε τίποτα δεν άλλαξε τη λογική που σκόρπισε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε πόλη και κωμόπολη. Η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπηρετεί κανένα σχέδιο ανάπτυξης, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας, για τον απλούστατο λόγο ότι η συγκυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σχέδιο. Αλήθεια, με βάση ποιο αναπτυξιακό σχέδιο αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων (στα πανεπιστήμια) στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και να τον αυξήσει στις οικονομικές και στις θετικές; Και γιατί τον αυξάνει στα πανεπιστήμια και τον μειώνει κατακόρυφα στα ΤΕΙ; Με βάση ποια αναπτυξιακή λογική καταργεί όλα τα τμήματα σε μια πόλη και αφήνει ένα τμήμα σε κάποια άλλη; Την ώρα που μιλάει για παθογένειες, κατακερματισμό και δημιουργία κρίσιμης ακαδημαϊκής μάζας, 18 πόλεις μένουν ως έδρα ενός και μοναδικού τμήματος.

 

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κοπτορραπτική κάνουν οι άνθρωποι. Πανεπιστήμιο που να στοιχίζει λίγο θέλουν και άρα πανεπιστήμιο για λίγους. Οι υπόλοιποι, οι κομμένοι, μπορούν να πάνε στα κολέγια. «Πανεπιστήμια» τα βάφτισαν και αυτά...

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Κινητοποίηση γονέων στην ΚΤΥΠ για τις υποδομές της Προσχολικής Αγωγής

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Κινητοποίηση γονέων στην ΚΤΥΠ για τις υποδομές της Προσχολικής Αγωγής

Ανακοίνωση του Συλλόγου Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών   «Στη συνεδρίαση του δ..

Readmore

Δεσμεύσεις για τα ΜΑΠ ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Βύρωνα

Δεσμεύσεις για τα ΜΑΠ ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Βύρωνα

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων   «Ο διαρκής αγώνας με σχέδιο, επιμονή κα..

Readmore

Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής   «Παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Β..

Readmore

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Να προστατέψει ο Δήμος τις χρήσεις δημόσιας γης στο Πάρκο Γουδή     Ένα προν..

Readmore

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

Ένα μουσικό ταξίδι ξεκινάει το Σάββατο βράδυ στις 11 Ιουλίου, από την πλατεία Τερζά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.