Χάκαραν την Cosmote και το μάθαμε μετά από ένα μήνα!

1aaa-cosmo-haΠολλά ερωτήματα για την προστασία των τηλεπικοινωνιών στη χώρα γεννά η επίθεση που δέχτηκε η Cosmote αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας, η επίθεση στα συστήματα κινητής τηλεφωνίας εντοπίστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου και αμέσως υπήρξε παρέμβαση τόσο των διωκτικών Αρχών όσο και της διοίκησης, η οποία προχώρησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κυβερνοεπιθέσεων. Όπως εξηγούν κύκλοι της εταιρίας, «η ανακοίνωση έγινε χθες, γιατί μέχρι τότε δεν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε κάτι», πιθανώς επειδή ήταν σε εξέλιξη ο έλεγχος από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ίδιοι προσθέτουν πως το πρόβλημα δεν αφορά την κλοπή στοιχείων των χρηστών, όπως τα ονόματά τους, κωδικοί ασφαλείας, τραπεζικοί λογαριασμοί κ.ά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρίας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης». Το εν λόγω αρχείο περιλάμβανε στοιχεία χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το διάστημα 1 έως 5 Σεπτεμβρίου 2020, και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI (ο 15ψήφιος κωδικός που χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής), ηλικία, φύλο, ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών».
Σύμφωνα με την Cosmote, «το αρχείο δεν περιλάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών». Η εταιρία «απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται. Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου».

 

Ανοχύρωτη η χώρα...

 

Η υπόθεση καταδεικνύει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν όλοι: από τον πρωθυπουργό και τους κορυφαίους υπουργούς, τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιπολίτευση, σύσσωμο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Εν ολίγοις, από τον πρώτο έως τον τελευταίο πολίτη.
Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι πίσω από την κλοπή δεν βρίσκονταν μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα και με την Τουρκία να αυξάνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο μέρα με τη μέρα. Μπορεί μεν το αρχείο να μην περιλάμβανε το ονοματεπώνυμο των ιδιοκτητών των συσκευών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο να βρεθεί μέσω άλλων πηγών. Έτσι, με μια διασταύρωση των αρχείων, όποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση μπορεί να γνωρίζει ποιος μίλησε με ποιον, πότε και πού βρισκόταν την ώρα της συνομιλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το «καλό» σενάριο εδράζεται στην ελπίδα που εκφράζουν ανεπίσημα από την εταιρία ότι η κυβερνοεπίθεση είχε εμπορικά κίνητρα, δηλαδή την πώληση και χρήση αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για τον προσπορισμό χρήματος. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, τόσο η συγκεκριμένη εταιρία όσο και οι Αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις: Κατά πόσον οι πολίτες προστατεύονται από κακόβουλες επιθέσεις; Μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι πολίτες, επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ. είναι θωρακισμένοι απέναντι σε εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιούνται πλέον μέσω κινητών τηλεφώνων και δεν θα διαρρεύσουν στο μέλλον στοιχεία, όπως pin κ.λπ., τα οποία θα προκαλέσουν χάος στην οικονομική δραστηριότητα; Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ, πέρα από την ανακοίνωση της εταιρίας, δεν υπήρχε καμία αντίδραση ή ενημέρωση από τις κρατικές Αρχές, τα αρμόδια υπουργεία ή την κυβέρνηση.

 

ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr

 

1aaa-ga-ma

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Οι ευθύνες της εξουσίας και η ατομική ευθύνη

Οι ευθύνες της εξουσίας και η ατομική ευθύνη

Οι φορείς της εξουσίας και η εργοδοσία βάζουν το οικονομικό κόστος πάνω από τις..

Readmore

Γ. Πατούλης: Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα του '40

Γ. Πατούλης: Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα του '40

Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττική..

Readmore

Η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» αποχαιρετά τον Τάκη Παπαδέλη

Η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» αποχαιρετά τον Τάκη Παπαδέλη

Τον ιδιαίτερα αγαπητό και με ανιδιοτελή προσφορά στην Καισαριανή, από θέσεις ευθύ..

Readmore

Πως γιορτάζεται η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Βύρωνα

Πως γιορτάζεται η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Βύρωνα

Λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Σε δημόσια διαβούλευση η ανάπλαση της πλατείας Φατσέα

ΒΥΡΩΝΑΣ: Σε δημόσια διαβούλευση η ανάπλαση της πλατείας Φατσέα

Αναρτήθηκε σήμερα και δίνεται σε διαβούλευση με τους δημότες, τους φορείς και τις ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.