Χάκαραν την Cosmote και το μάθαμε μετά από ένα μήνα!

1aaa-cosmo-haΠολλά ερωτήματα για την προστασία των τηλεπικοινωνιών στη χώρα γεννά η επίθεση που δέχτηκε η Cosmote αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας, η επίθεση στα συστήματα κινητής τηλεφωνίας εντοπίστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου και αμέσως υπήρξε παρέμβαση τόσο των διωκτικών Αρχών όσο και της διοίκησης, η οποία προχώρησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κυβερνοεπιθέσεων. Όπως εξηγούν κύκλοι της εταιρίας, «η ανακοίνωση έγινε χθες, γιατί μέχρι τότε δεν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε κάτι», πιθανώς επειδή ήταν σε εξέλιξη ο έλεγχος από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ίδιοι προσθέτουν πως το πρόβλημα δεν αφορά την κλοπή στοιχείων των χρηστών, όπως τα ονόματά τους, κωδικοί ασφαλείας, τραπεζικοί λογαριασμοί κ.ά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρίας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης». Το εν λόγω αρχείο περιλάμβανε στοιχεία χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το διάστημα 1 έως 5 Σεπτεμβρίου 2020, και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI (ο 15ψήφιος κωδικός που χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής), ηλικία, φύλο, ARPU (μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών».
Σύμφωνα με την Cosmote, «το αρχείο δεν περιλάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών». Η εταιρία «απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται. Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου».

 

Ανοχύρωτη η χώρα...

 

Η υπόθεση καταδεικνύει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν όλοι: από τον πρωθυπουργό και τους κορυφαίους υπουργούς, τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιπολίτευση, σύσσωμο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Εν ολίγοις, από τον πρώτο έως τον τελευταίο πολίτη.
Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι πίσω από την κλοπή δεν βρίσκονταν μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα και με την Τουρκία να αυξάνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο μέρα με τη μέρα. Μπορεί μεν το αρχείο να μην περιλάμβανε το ονοματεπώνυμο των ιδιοκτητών των συσκευών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο να βρεθεί μέσω άλλων πηγών. Έτσι, με μια διασταύρωση των αρχείων, όποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση μπορεί να γνωρίζει ποιος μίλησε με ποιον, πότε και πού βρισκόταν την ώρα της συνομιλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το «καλό» σενάριο εδράζεται στην ελπίδα που εκφράζουν ανεπίσημα από την εταιρία ότι η κυβερνοεπίθεση είχε εμπορικά κίνητρα, δηλαδή την πώληση και χρήση αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για τον προσπορισμό χρήματος. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, τόσο η συγκεκριμένη εταιρία όσο και οι Αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις: Κατά πόσον οι πολίτες προστατεύονται από κακόβουλες επιθέσεις; Μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι πολίτες, επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ. είναι θωρακισμένοι απέναντι σε εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιούνται πλέον μέσω κινητών τηλεφώνων και δεν θα διαρρεύσουν στο μέλλον στοιχεία, όπως pin κ.λπ., τα οποία θα προκαλέσουν χάος στην οικονομική δραστηριότητα; Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ, πέρα από την ανακοίνωση της εταιρίας, δεν υπήρχε καμία αντίδραση ή ενημέρωση από τις κρατικές Αρχές, τα αρμόδια υπουργεία ή την κυβέρνηση.

 

ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr

 

 

1aaa-d-imb

1aaa-bir-kata

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 94

     

Τελευταία Νέα
«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ     «Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα..

Readmore

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Η πορεία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και υποδομών, οι οποίες χρηματοδοτούνται ..

Readmore

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

Αύξηση της κυκλοφορίας η οποία πλησίασε το 60% σε ορισμένες οδικές αρτηρίες της Αττ..

Readmore

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Τον κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο που η Κυβέρνηση έχει προσδώσει στην Τοπική Αυτοδιο..

Readmore

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Φυλής στον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.