Και πάλι στον…αέρα το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

 

1aaa-badi-gh


«Τελικά, μετά από επτά χρόνια σκανδαλωδών καθυστερήσεων, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού, δημοσιεύτηκε στις 16/07/2020 και πρόσφατα συζητήθηκε στους γειτονικούς Δήμους με τον Υμηττό, όπως και στην Περιφέρεια Αττικής.
Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι αποφάσεις τους συμβάλλουν θετικά στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ΜΠΓ).


Για το Δήμο Αθηναίων, η μεταφορά από τη ζώνη Δ1 (πυρήνας του Πάρκου) στη ζώνη Δ2 (περιφερειακή ζώνη) ολόκληρης της έκτασης που ανήκει στην ΕΤΑΔ δεν είναι σημαντικό ζήτημα ενώ, είναι φανερό, ότι τα παραπάνω αποσκοπούν:
1) Στη μονιμοποίηση, με αλλαγή χρήσης, του αυθαίρετου κτιρίου του Μπάντμιντον.
2) Στην εκ των υστέρων θεραπεία του θεσμικού προβλήματος που υπάρχει στο ν. 4623/2019 (ΦΕΚ. 134/Α/2019) έτσι ώστε το κεντρικό κτίριο ιππασίας να αποκτήσει τη δυνατότητα να στεγάσει δημόσια υπηρεσία.
3) Στη νομιμοποίηση της χρήσης διοίκησης για τα δύο κτίρια παλαιών στάβλων, στα οποία σήμερα στεγάζεται παρανόμως η διοίκηση της Ε.Π.Ο., σε αντίθεση με τις διατάξεις του υφιστάμενου Π.Δ. προστασίας Υμηττού.


Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων, υπερθεματίζοντας, ζητά να υπάρξει πρόβλεψη δόμησης 2.000,00 τ.μ. για τη στέγαση και πρόσθετων λειτουργιών της Διεύθυνσης Πρασίνου και προτείνει την ενσωμάτωση τμήματος του χώρου του φυτωρίου και της ζητούμενης προς παραχώρηση έκτασης της ΕΤΑΔ, στη Ζώνη Δ2 αντί της ζώνης Δ1, όπως προβλέπει η Σ.Μ.Π.Ε .
Φαίνεται ακόμη, ότι για το Δήμο Αθηναίων δεν υφίσταται το θέμα της ολοκλήρωσης της παραχώρησης των εκτάσεων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου και της επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος, όπως προβλέπει ο ν. 732/1977 ( στην απόφαση του Δήμου δεν υπάρχει σχετική αναφορά).

 

Ο Δήμος Ζωγράφου αντιπαρήλθε με μεγαλύτερη ευκολία. Απλώς, η πλειοψηφούσα παράταξη ισχυρίστηκε πως δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, διότι δεν ανήκει στην περιοχή του Δήμου τους.

 

Ο Δήμος Χολαργού Παπάγου, όπως δηλώνει, συμμερίζεται τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα για το Μπάντμιντον, αλλά προτείνει: «Το κτίριο του Μπάντμιντον να παραμείνει με αποκλειστική χρήση ως χώρος πολιτισμού. Να αποδοθούν οι προτεινόμενες χρήσεις (διοίκηση, πολιτισμός, εκπαίδευση / έρευνα) στα λοιπά κτίρια, όμως να μην επιτραπεί η επέκτασή τους».

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν είδαμε πουθενά να αναφέρεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Πρέπει άραγε να μας ικανοποιεί η θέση ότι «Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια συμπαραστέκεται στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες και επιθυμεί το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις θέσεις τους»; Προφανώς όχι, αφού η θέση αυτή δεν θα έχει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

 


Εμείς ζητούμε το νέο Προεδρικό Διάταγμα να μην περιέχει δυσμενείς μεταβολές για το Μητροπολιτικό Πάρκο σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, το δε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που προτείνεται από την ΣΜΠΕ σχετικά με το ΜΠΓ, να έχει ως βάση το Σχέδιο Γενικής Διάταξης.
Απαιτούμε από την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους Δήμους, να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως προβλέπεται από την μελέτη του ΕΜΠ, χωρίς εμπορευματοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/2011.»

 


Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

 

1aaa-d-imb

1aaa-bir-kata

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 94

     

Τελευταία Νέα
«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ     «Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα..

Readmore

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Τι χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Καισαριανή

Η πορεία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και υποδομών, οι οποίες χρηματοδοτούνται ..

Readmore

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

ΑΤΤΙΚΗ: Μέχρι 60% η αύξηση κυκλοφορίας Ι.Χ.

Αύξηση της κυκλοφορίας η οποία πλησίασε το 60% σε ορισμένες οδικές αρτηρίες της Αττ..

Readmore

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Μ. Βορίδης: Κεντρικός και αναπτυξιακός ο ρόλος των ΟΤΑ

Τον κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο που η Κυβέρνηση έχει προσδώσει στην Τοπική Αυτοδιο..

Readmore

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Χρ. Παππούς: «Σκουπίδια τέλος στη Φυλή»

Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Φυλής στον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.