«Όχι στις ΚΟΙΝΣΕΠ-Στελέχωση όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό»

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Καισαριανής

 


1aaa-anak-agwsy«Στη συζήτηση, για την έγκριση του προϋπολογισμού 2021, του Δήμου Καισαριανής, παρουσιάστηκε σαν κάτι καινούργιο η σύσταση και λειτουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δασκάλων και καλλιτεχνικού προσωπικού στο Πνευματικό Κέντρο.
Να ενημερώσουμε τη Δημοτική Αρχή ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αποτυχημένα «μοντέλα», για να αντιμετωπίσει ένα όντως σοβαρό ζήτημα που είναι η έλλειψη προσωπικού, όχι μόνο στο Πνευματικό Κέντρο, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Είναι γνωστό ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για την άλωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ, για την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε ελαστικές και εξαρτώμενες, αλλά και για ψηφοθηρικούς λόγους και την προώθηση των πελατειακών σχέσεων των δημάρχων. Στο Δήμο Καισαριανής, αρνητικό παράδειγμα ήταν η λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ επί δημαρχίας Αντώνη Καμπάκα, στους Παιδικούς Σταθμούς.
Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές, είτε για λόγους ιδεολογικούς, είτε προσχηματικά, λόγω των απαγορεύσεων στις προσλήψεις, είχαν και έχουν αλλεργία στη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, γιατί θέλουν τους εργαζόμενους σε ομηρία, αλλά και για να χρησιμοποιούν την έλλειψη προσωπικού σαν άλλοθι για την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούν και οι ΚΟΙΝΣΕΠ στους δήμους. Την αλλεργία αυτή την είδαμε και το 2017, έπειτα από τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, όπου, ενώ δόθηκε η δυνατότητα της στελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας, πρασίνου και συνεργείων με μόνιμο προσωπικό, η τότε δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τη στήριξη και του νυν Δημάρχου - δημοτικού συμβούλου τότε - προσέλαβε το μικρότερο δυνατό αριθμό (14) εργαζομένων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες, να καλύπτονται ανάγκες με προσωπικό από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή να ανοίγει πάλι ο δρόμος για δημιουργία ΚΟΙΝΣΣΕΠ.
Ας θυμηθούμε λίγο αυτούς που υποστήριζαν τις απολύσεις το 2010 και το 2011: τότε, ισχυρίζονταν ότι οι προχωρούν σε απολύσεις, γιατί υπάρχει «πλεονάζον» προσωπικό. Σήμερα, οι ίδιοι επικαλούνται την «έλλειψη» προσωπικού για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Και τότε και τώρα, η επιδίωξή τους παραμένει ίδια, και είναι η συρρίκνωση των υπηρεσιών του δημοσίου, για να παρέχονται όλες επί πληρωμή και όποιος διαθέτει χρήμα να τις έχει και όποιος είναι φτωχός να ζει κάτω από τις σημερινές δυνατότητες, να μην εξυπηρετεί τις στοιχειώδεις ανάγκες του και να πεθαίνει στην ψάθα.
Οι πληροφορίες μας μάλιστα μας λένε ότι μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ θέλουν να επαναλειτουργήσουν και τη δημοτική συγκοινωνία στην Καισαριανή.
Η ΕΑΣ είναι κάθετα αντίθετη με την ίδρυση και λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο μας και καλεί την Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της και να απαιτήσει, μαζί με άλλους Δήμους, την στελέχωση των υπηρεσιών, με μόνιμο προσωπικό και με διαφανείς διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ, για να έχουν τη δυνατότητα, ισότιμα, να τις διεκδικήσουν οι άνεργοι και όσοι άλλοι το επιθυμούν.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δήμου να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, γιατί σήμερα θα είναι για το Πνευματικό Κέντρο, αύριο για τη δημοτική συγκοινωνία, την καθαριότητα, το πράσινο, τα συνεργεία, τη διοικητική, οικονομική και τεχνική υπηρεσία, τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και τους παιδικούς σταθμούς.
Θεωρούμε τέλος ότι την επόμενη περίοδο το συνδικαλιστικό κίνημα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ οφείλει να προτάξει το θέμα των μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο για την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περίοδος της πανδημίας επιβεβαιώνει ότι χωρίς ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες οι εργαζόμενοι και ο λαός μας είναι εκτεθειμένοι και το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή.»

 

17/1/2021

Από την ΕΑΣ

 

1aaa-bir-kata

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 94

     

Τελευταία Νέα
Να γίνει τώρα Κέντρο Υγείας στην Καισαριανή

Να γίνει τώρα Κέντρο Υγείας στην Καισαριανή

Έγινε χτες 26-2, η πρώτη Διαδικτυακή συνέντευξη 10 φορέων της πόλης     Τη βούλ..

Readmore

«Μποφόρ» υπερβολής έφερε η Μήδεια στην Καισαριανή

«Μποφόρ» υπερβολής έφερε η Μήδεια στην Καισαριανή

  Γράφει ο Καισαριανιώτης με άποψη   Το κύμα της κακοκαιρίας "Μήδεια" που έπ..

Readmore

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Φέρνει» τον εκλογικό νόμο στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Φέρνει» τον εκλογικό νόμο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ..

Readmore

«Κάνει πίσω» το ΥΠΕΣ στη ρύθμιση για μείωση των δημοτικών συμβούλων

«Κάνει πίσω» το ΥΠΕΣ στη ρύθμιση για μείωση των δημοτικών συμβούλων

  «Κάνει πίσω» η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στη ρύθμιση για μείωση του α..

Readmore

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Αναβαθμίζονται 8 ακόμα Παιδικές Χαρές

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Αναβαθμίζονται 8 ακόμα Παιδικές Χαρές

  Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο «προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.