Συνέντευξη του Ανδρέα Καραβίδα στη ΖΩ 2

Στη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης και τον τρόπο που ανταποκρίθηκε η δημοτική αρχή στις ανάγκες που προέκυψαν, καθώς και στα επίκαιρα ζητήματα της τοπικής σκηνής αναφέρεται στη συνέντευξη που ακολουθεί ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου-δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Καραβίδας.

 


1aaa-andreas-karabidas-Η «δεσμεύουσα» συγκυρία κ. Καραβίδα είναι η υγειονομική κρίση. Κατά τη γνώμη σας έχει επιδεινώσει κάποιες λειτουργίες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Ζωγράφου; Και σε ποιο βαθμό;

 


Οι συνέπειες τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση πλήττουν όλο τον ελληνικό λαό. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο ζωγραφιώτικος λαός. Άλλωστε μια βόλτα στην πόλη με τα δεκάδες κλειστά μαγαζιά τόσο τον τελευταίο μήνα όσο και στην διάρκεια του πρώτου «εγκλεισμού», δίνει μια πρώτη εικόνα για τις δυσκολίες που βιώνουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι. Την ίδια ώρα δεκάδες εργαζόμενοι που ζουν στου Ζωγράφου είτε είναι άνεργοι, είτε βρίσκονται σε αναστολή εδώ και αρκετό καιρό. Η κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες είναι ήδη αρκετά δύσκολη.

 

 

 


-Πώς εκτιμάτε ότι η ανταποκρίθηκε Δημοτική Αρχή στις ανάγκες και τις προτεραιότητες αυτής της συγκυρίας;

 


Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, θα το πούμε όπως ακριβώς είναι και όπως το βιώνει ο λαός της πόλης μας, η δημοτική αρχή κινήθηκε απόλυτα ευθυγραμμισμένα με την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς. Όσον αφορά στα υγειονομικά ζητήματα που είναι στην δική της ευθύνη είδαμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων να ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα. Είδαμε όταν παρουσιάστηκαν κρούσματα τόσο σε σχολεία αλλά και σε χώρους του δήμου να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, που δεν προέβλεπαν ουσιαστική ιχνηλάτηση και μαζικά τεστ στο χώρο που παρουσιάστηκε το κρούσμα. Αναρωτιόμαστε, αν όλα ήταν τόσο καλά οργανωμένα και επαρκώς προετοιμασμένα από την κυβέρνηση και από τον δήμο για την λειτουργία των σχολικών μονάδων, γιατί έκλεισαν άρον άρον όλα τα σχολεία. Όμως η δημοτική αρχή δεν αρκέστηκε στο να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα, πήγε και ένα βήμα παραπέρα στην εμπέδωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Όταν μαθητές και γονείς διαμαρτύρονταν και κινητοποιούνταν στελέχη της δημοτικής αρχής ανέλαβαν τον ρόλο αυτόκλητου εισαγγελέα τρομοκρατώντας τους μαθητές που αγωνίζονταν για μέτρα προστασίας στα σχολεία.
Από αυτή την άποψη λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι η Δημοτική Αρχή σε καμία περίπτωση δεν έβαλε «μπροστά» την υγεία του λαού. Οι συνέπειες της κρίσης είναι εμφανείς τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και είδαμε και σε αυτή την περίπτωση από την δημοτική αρχή ευχολόγια και υποσχέσεις. Από τις πρώτες μέρες του εγκλεισμού της άνοιξης ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε πρόταση για μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων στο δημοτικό συμβούλιο. Μιλήσαμε συγκεκριμένα για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, και ενώ έχουν μεσολαβήσει 9 μήνες οι μαγαζάτορες στην γειτονιά μας χόρτασαν μόνο «δεσμεύσεις» από την δημοτική αρχή. Και ήδη διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του δεύτερου εγκλεισμού με τα μαγαζιά για άλλη μια φορά κλειστά και με τα χρέη να συσσωρεύονται. Να τονίσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη πληρώσει δημοτικά τέλη για μια περίοδο που δεν είχαν εισοδήματα.

 

-Οι δικές σας προτάσεις για τη φάση που διανύουμε ποιες είναι;

 


Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα σε γενικότερο επίπεδο από την κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία, να γίνονται μαζικά τεστ δωρεάν. Από την άλλη η δημοτική αρχή έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση με την καθαριότητα στα σχολεία, που λειτούργησαν με το ίδιο λειψό προσωπικό, σαν να μην είχαμε πανδημία. Γι αυτό και είδαμε καθαρίστριες να πηγαίνουν από το ένα σχολείο στο άλλο, με εξαντλητικά ωράρια, αλλά και σχολεία να παραμένουν χωρίς καθαρίστριες.

 

-Πώς αποτιμάτε συνολικότερα το πρώτο διάστημα της νέας διοίκησης του Δήμου, σε σύγκριση μάλιστα και με τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης της κ. Καφατσάκη;

 


Όσο κι αν μοιάζει κουραστικό, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι παρά τις επιμέρους διαφορές ανάμεσα στις δυο διοικήσεις , ακολουθούν και οι δυο την ίδια πολιτική. Δεν διαφοροποιούνται στις βασικές κατευθύνσεις όπως τις έχει καθορίσει ο «Καλλικράτης» για την τοπική διοίκηση. Στον ένα χρόνο της νέας διοίκησης για παράδειγμα δεν είδαμε διαφορές στα ζητήματα των δημοτικών τελών, δηλαδή στο χαράτσωμα των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι όπως και φέτος μαζί τα ψηφίζουν. Δεν είδαμε διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην αντιμετώπιση της υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, το αντίθετο συνεχίζεται ακάθεκτα η ανάθεση εργασιών σε ιδιώτες, με το αζημίωτο βέβαια. Αλλά και σε μια σειρά άλλα ζητήματα οι διαφορές είναι μικρές και σίγουρα δεν είναι αυτές που δίνουν τον τόνο. Άλλωστε αν παρατηρήσει κανείς, αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται γλαφυρά και στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, σε κάποια κομβικά ζητήματα δυσκολεύεσαι να διακρίνεις ποιος είναι διοίκηση και ποιος είναι αντιπολίτευση.

 

-Ένα από τα θέματα της δημοτικής επικαιρότητας είναι η επιχειρούμενη επέκταση της ΜΑΞΙΑΔΗΖ στο Κοιμητήριο. Ποια είναι η γνώμη σας; Δικαιούται να το κάνει; Ποια εντύπωση σας αφήνουν οι συσχετισμοί που προέκυψαν στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου;

 


Η Λαϊκή Συσπείρωση διαχρονικά έχει τοποθετηθεί ενάντια στις δημοτικές επιχειρήσεις και στους όρους λειτουργίας τους. Αυτή η θέση μας δικαιώθηκε και από την ίδια την εξέλιξη της ΜΑΞΙΑΔΗΖ όλα τα προηγούμενα χρόνια, με όλες τις διοικήσεις και με την σημερινή. Βέβαια παρά τα κακώς κείμενα η σημερινή δημοτική αρχή κάνει πως δεν βλέπει τα όσα έχουν προηγηθεί. Συχνά πυκνά, όποτε έρχεται θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που να αφορά στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ ισχυρίζεται ότι κάποια στιγμή θα γίνει μια συνολική συζήτηση για όλες τις «αμαρτωλές» υποθέσεις που την αφορούν. Απ’ ότι φαίνεται μάλλον θα αργήσει αυτή η συζήτηση. Όμως την ίδια ώρα η δράση της ΜΑΞΙΑΔΗΖ επεκτείνεται όλο και περισσότερο και λειτουργεί επί της ουσίας ανεξέλεγκτη. Προφανώς και διαφωνούμε με την επέκταση της στο Κοιμητήριο, το έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα. Και από τη εισήγηση της διοίκησης στο δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώθηκε ότι ο τρόπος που εμπλέκεται στο Κοιμητήριο είναι εξαρχής αδιαφανής.
Όσον αφορά στους συσχετισμούς που προέκυψαν, εμείς δεν διατηρούμε καμία αυταπάτη. Οι συγγενέστερες ιδεολογικά παρατάξεις που διαφοροποιήθηκαν από την διοίκηση δεν συνιστούν κάποια ουσιαστική εφ’ όλης της ύλης διαφωνία με την πολιτική που ασκεί η διοίκηση. Ούτε καν λένε να μην υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λες και μόνο η ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι το πρόβλημα. Άλλωστε πάντα μπορεί να βρει κανείς πεδία άσκησης μικροπολιτικής. Μερικά πράγματα που συμβαίνουν σήμερα, βλέπουμε τα πραγματικά τους αποτελέσματα αύριο.
Άλλωστε η δημοτική αρχή ακολουθεί σε όλα την κυβερνητική πολιτική στην τοπική διοίκηση που είναι στο σύνολο της αντιλαϊκή, εκεί δεν βλέπουμε πουθενά διαφοροποιήσεις ούτε σε επιμέρους ζητήματα.

 

-Πρόσφατα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα για τις υποδομές της προσχολικής αγωγής. Τι πιθανότητες ευόδωσης δίνετε; Προτείνετε κάτι διαφορετικό;

 


Δυστυχώς τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής στο δήμο μας, είτε σε ότι αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε στην δίχρονη υποχρεωτική, είναι από τα πιο πολύπαθα, με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας και πιο πίσω. Έπειτα από χρόνια συρρίκνωση των δομών φτάσαμε στο απαράδεκτο φαινόμενο επί της προηγούμενης διοίκησης των 300 παιδιών εκτός των δομών. Και αφού έφτασε ο κόμπος στο χτένι, και ζήσαμε και την «πρωτιά» ο δήμος Ζωγράφου να είναι στους πέντε πανελλαδικά που εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, τώρα βλέπουμε την δημοτική αρχή να τρέχει να μπαλώσει την κατάσταση. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, ολοκληρωμένο σχέδιο για την σχολική στέγη στο δήμο Ζωγράφου δεν έχουν ούτε οι σημερινοί, ούτε οι προηγούμενοι. Και για να ακριβολογούμε, η δημοτική αρχή δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα, ακόμα και για τα «μπαλώματα» που ανακοινώνει για τοποθέτηση προκάτ βαρέως τύπου σε κάποια οικόπεδα. Μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλήσει για χρονοδιάγραμμα. Όχι για τη λειτουργία νηπιαγωγείων αλλά ούτε για την τοποθέτηση αυτών των οικίσκων. Από αυτή την άποψη σίγουρα ανησυχούμε.
Εμείς προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να παίρνει υπόψη του τις ανάγκες τη σχολικής στέγης στο δήμο μας, για όλες τις βαθμίδες, για κτήρια με σύγχρονες προδιαγραφές, ασφαλή και φιλικά για όλα τα παιδιά. Συζητάμε για την δίχρονη προσχολική αγωγή αλλά πόσοι συνδημότες μας γνωρίζουν ότι υπάρχει σχολείο στου Ζωγράφου που δεν μπορεί να περάσει έλεγχο στατικής επάρκειας.

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
«Εντέχνως» κόντρα στον φόβο και στην παρακμή

«Εντέχνως» κόντρα στον φόβο και στην παρακμή

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Καταστροφές από τη νεροποντή της περασμένης Τετάρτης λόγω αμέλειας

ΒΥΡΩΝΑΣ: Καταστροφές από τη νεροποντή της περασμένης Τετάρτης λόγω αμέλειας

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα   «Το απόγευμα της Τετάρτης 9/6/2021 μ..

Readmore

Τσίπρας: Υπογράφω για να παραμείνει το Θέατρο Βράχων στο δημόσιο

Τσίπρας: Υπογράφω για να παραμείνει το Θέατρο Βράχων στο δημόσιο

  Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη οι δήμαρχοι..

Readmore

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα εργολάβων και εταιρειών

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα εργολάβων και εταιρειών

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα       «Την Τετάρτη..

Readmore

Προνόμια και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Προνόμια και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Λοταρία με δώρο 5 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη, πέντε λοταρίες με δώρο 1 εκατ. δολάρια..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.