Με όρους ομηρίας επιστρέφουν στα σχολεία οι απολυμένες καθαρίστριες

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»

 

1aaa-anixtipoli-g«Η Ανοιχτή Πόλη από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στις απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες και τις κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλοντας τις ρατσιστικές διατάξεις της ΚΥΑ 51938 ΦΕΚ (3447/18-8-2020), οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Διατάξεις που τις απέκλεισαν από τη διαδικασία, παρ’ όλο που αποτελούν εργαζόμενες με μεγάλη πείρα, πολύτιμες για τα σχολεία μας που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας.
Για την Ανοιχτή Πόλη, οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα είναι πάγιες και διαρκείς και γι’ αυτό το προσωπικό καθαριότητας θα έπρεπε να αποτελεί μόνιμο προσωπικό. Αναζητώντας λύση στο ζήτημα, καταθέσαμε πρόταση τροποποίησης της παραπάνω ΚΥΑ που να απαλείφει την ανορθολογική και ρατσιστική απαίτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας από αλλοδαπούς/-ες υποψήφιους/-ες. Ζητήσαμε δηλαδή την απαλοιφή μιας προϋπόθεσης που συνιστά αυθαίρετη διάκριση βάσει εθνοτικής προέλευσης, η οποία απαγορεύεται από τον ν. 4443/2016.
Μετά από τον επίμονο και δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών, και αντιμέτωπο με τις ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τελικά τη δυνατότητα για σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου για το σχολικό έτος 2020-21. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί μεν θετικό γεγονός την επανατοποθέτηση των απολυμένων καθαριστριών, επισημαίνουμε όμως ότι το ουσιαστικό πρόβλημα παραμένει.
Η ρατσιστική διάταξη της σχετικής ΚΥΑ παραμένει στη θέση της, ενώ η εργασιακή αξιοπρέπεια των επανατοποθετούμενων καθαριστριών δεν διασφαλίζεται. Η λύση που επέλεξε το Υπουργείο συνεχίζει μια κακή παράδοση στη δημόσια διοίκηση. Μεταχειρίζεται τις καθαρίστριες ως εργολάβους καθαριότητας, χωρίς εξαρτημένη σχέση εργασίας και άρα χωρίς τα δικαιώματα άλλων συναδέρφων τους που προσφέρουν ακριβώς το ίδιο έργο. Είναι ακόμα ένα προσωρινό μπάλωμα που οδηγεί σε μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς να εξασφαλίζεται η εργασιακή αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να ζητά την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας, μέσα από τη σύναψη μόνιμων σχέσεων εργασίας που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση όσων εξυπηρετούν τις ίδιες ανάγκες, χωρίς να τους καθιστούν έρμαιο στις διαθέσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.»

 

1aaa-ga-ma

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Ηλίας Σταμέλος: Ο κ. Βοσκόπουλος πορεύεται με την «προίκα» της δικής μας διοίκησης

Ηλίας Σταμέλος: Ο κ. Βοσκόπουλος πορεύεται με την «προίκα» της δικής μας διοίκησης

  Για «πορεία ολοταχώς προς τα πίσω» και πισωγύρισμα του Δήμου Καισαριανής κά..

Readmore

Τα Χριστούγεννα οι δωρεάν μάσκες στους μαθητές…

Τα Χριστούγεννα οι δωρεάν μάσκες στους μαθητές…

Σχεδόν ένας μήνας, μετά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, χρειάστηκε για να βρουν οι «..

Readmore

Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε μαθητές-εκπαιδευτικούς ζητεί ο Δήμαρχος Βύρωνα

Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε μαθητές-εκπαιδευτικούς ζητεί ο Δήμαρχος Βύρωνα

Δύο επιστολές προς τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Παιδείας και Θ..

Readmore

Νίκη για 18 απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων

Νίκη για 18 απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Μετά από πρόσφατο δικαστήριο στις 16 Οκτωβρ..

Readmore

«Εκκίνηση» για τη γραμμή 4 του Μετρό

«Εκκίνηση» για τη γραμμή 4 του Μετρό

«Ξεκλείδωσε» το έργο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό, και συγκεκριμένα της πρώτ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.