ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Καμία απόλυση στα ΚΔΑΠ και τις άλλες δομές

1aaa-kdap-meta«Η κυβέρνηση βρήκε τη λύση και προχωρά με βήμα ταχύ στο «ξήλωμα» του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και την απαλλαγή του Δημοσίου από την ευθύνη του για δωρεάν κοινωνικές παροχές στους πολίτες. Αυτή τη φορά, το «ξήλωμα» αφορά στα ΚΔΑΠ και τις ωφελούμενες εργαζόμενες μητέρες: περιόρισε τον αριθμό των vouchers, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών,

τη στιγμή που οι μητέρες τους πληρούσαν απόλυτα τα κριτήρια. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης προς τα δημόσια δημοτικά ΚΔΑΠ και τον κίνδυνο απόλυσης περίπου του 50% αυτών που εργάζονται σήμερα. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στους Παιδικούς σταθμούς, όπου απολύονται εργαζόμενοι από το ίδιο πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) «...από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας...» και για «...παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα [...] σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες...» των παιδιών τους!
Η αρνητική αυτή εξέλιξη στα ΚΔΑΠ συναθροίζεται με τις απολύσεις σε Παιδικούς σταθμούς των Δήμων και την ανασφάλεια των εργαζομένων στα ΚΗΦΗ και στις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των ΟΤΑ. Αλλά και με την αβεβαιότητα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», όσον αφορά στην πρόοδο του διαγωνισμού και κυρίως το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, καθώς -και σε αυτήν την περίπτωση- εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και επαγγελματικής εξειδίκευσης κινδυνεύουν με απολύσεις.
Επιπλέον, καταδεικνύει το σκληρό, αντικοινωνικό και νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, που αντιμετωπίζει την κοινωνική πολιτική ως βαρίδι, και επιβάλλει τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των απολύσεων, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ισοπέδωση και ο περιορισμός των δικαιωμάτων και η συνακόλουθη μείωση των μισθών.
Το μέγεθος της επικινδυνότητας της κυβέρνησης της ΝΔ φαίνεται και από το γεγονός ότι λαμβάνει τέτοια μέτρα, σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας και με την ανάγκη να λειτουργίας αυτών των δομών, με τα ανάλογα μέτρα προστασίας, που ένα βασικά τους μέτρα αποτελούν ο λιγότερος αριθμός παιδιών ανά τάξη και δραστηριότητα και ο περισσότερος αριθμός εργαζομένων. Η κυβέρνηση πράττει το αντίθετο προϊδεάζοντας για το μέλλον που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους και στα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και όλων των άλλων κοινωνικών δομών των ΟΤΑ και καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων σε κοινό μέτωπο με αιτήματα:

 


1. Την μετατροπή ΕΔΩ και ΤΩΡΑ όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και τις άλλες Κοινωνικές Δομές (ΒσΠ, ΚΗΦΗ, Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας) από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, την απαγόρευση προσλήψεων εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
2. Την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και των υποχρεώσεών του απέναντι στους πολίτες, μέσα από τη γενική φορολογία και τα έσοδα του Δημοσίου και όχι από το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ή ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και όχι να εξαρτώνται οι βασικές και ζωτικές τους ανάγκες από το ύψος των επιχορηγήσεων, τις διαθέσεις των γραφειοκρατών της ΕΕ, του κεφαλαίου και τις πολιτικές επιλογές των ισχυρών και των ιδιωτικών συμφερόντων.
3. Τη μείωση του ωραρίου εργασίας, άμεσα στις 35 ώρες και στις 30 για τα ΒΑΕ, την αύξηση των μισθών και την υπογραφή ΣΣΕ.
Τα παραπάνω αιτήματα, μαζί με την πιστή τήρηση όλων των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, τη χορήγηση δωρεάν των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και την ενίσχυση του Δημόσιου Δυστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να αποτελέσουν το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλων των κατηγοριών εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι συντεχνιακές αντιπαραθέσεις, οι ασυντόνιστες κινητοποιήσεις και το «διαίρει και βασίλευε» ευνοούν πάντα τους λίγους, για να γίνονται πιο ισχυροί, και όχι τους πολλούς, που γίνονται πιο αδύναμοι! Η απαγόρευση των προσλήψεων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε Δήμου, και η αποχώρηση προσωπικού, είτε για συνταξιοδότηση, είτε μέσω της κινητικότητας, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και τους δημάρχους, σαν «εργαλεία» για την ιδιωτικοποίηση ή την εκχώρηση δημόσιων, δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ
ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»

 


24 Αυγούστου 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η μεθόδευση μιας «ειδικής» πρόσληψης

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η μεθόδευση μιας «ειδικής» πρόσληψης

Μεθόδευση: Ουσιαστικό θηλυκό, η λέξη που ταιριάζει για κάποιον που κρύβει τις επιλ..

Readmore

Μένουμε σπίτι με…Μουσείο Γουναρόπουλου

Μένουμε σπίτι με…Μουσείο Γουναρόπουλου

  Ψηφιακό παρών δίνει εφέτος το Μουσείο Γουναρόπουλου, μιας που ο κορωνοϊός κρ..

Readmore

Μπεττίνα Γραφίδου: Να εξασφαλίσει ο Δήμος πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση

Μπεττίνα Γραφίδου: Να εξασφαλίσει ο Δήμος πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση

Τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αγορά του απαραίτητου εξοπ..

Readmore

«Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή σχολεία ανοιχτά»

«Απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή σχολεία ανοιχτά»

Το Κοινό ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα..

Readmore

Νέες διαγραμμίσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας από την Περιφέρεια

Νέες διαγραμμίσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας από την Περιφέρεια

  Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη συνεχίζεται με εντατικούς ρυ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.