Επανέρχεται στην ΚΕΔΗΚ το σκλαβοπάζαρο της ΚΟΙΝΣΕΠ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

1aaa-ana-lasik«-Συνεχίζονται οι αντεργατικές αποφάσεις από την Δημοτική Αρχή του κ. Βοσκόπουλου

 


Πριν καλά-καλά κλείσουν 10 μήνες θητείας, η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΗΚ αποφασίζει να "γυρίσει" στις αντεργατικές και αδιαφανείς εργασιακές σχέσεις, που γνώρισε "από πρώτο χέρι" η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καισαριανής, στο παρελθόν.
Η Δημοτική Αρχή με πρόσχημα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα, όπως κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το διάστημα για να περάσει το ένα πίσω από τ’ άλλο τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, επαναφέρει στην ΚΕΔΗΚ το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ, χωρίς να αποκλείει και την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης!
Το θέμα εισήχθη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΗΚ, "κρυμμένο" σε μια αναμόρφωση προϋπολογισμού, χωρίς καμία εισήγηση και ενώ είχε αποφασιστεί η έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης 8μηνων συμβασιούχων.

 

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ βέβαια δεν είναι νέο «φρούτο»

 


Χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις στη χώρα μας, την ίδια ώρα που τσακίζονται μισθοί και εργασιακά δικαιώματα, απαγορεύονται οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, αποψιλώνονται και υποβαθμίζονται κοινωνικές υπηρεσίες ή παραδίδονται σαν "ώριμο φρούτο" σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις ολοκλήρωσε το πλαίσιο λειτουργίας τους. Στους Δήμους όλες οι δυνάμεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ. εφαρμόζουν και στηρίζουν τις ΚΟΙΣΝΕΠ, αδιαλείπτως, δημιουργώντας ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους.

 

Οι Άνεργοι βαφτίζονται Μέτοχοι …


Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως "μέτοχοι" άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, που παρουσιάζονται πλέον σαν "πωλητές υπηρεσιών" και όχι ως εργαζόμενοι με ξεκάθαρο μισθό, δικαιώματα και ωράριο. Ως τέτοιες "επιχειρήσεις" οι ΚΟΙΝΣΕΠ, ανταγωνίζονται μεταξύ τους με όρους μειοδοτικούς, ποιος δηλαδή προσφέρει πιο φτηνά την εργασία του, ενώ μπορούν και να προσλαμβάνουν εργάτες, με προσωρινή και μερική απασχόληση, με ελάχιστο μισθό, μακριά από τις διαδικασίες και τα κριτήρια των προσλήψεων του δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ, κατά τη διάρκεια των μηνών της καραντίνας, εξαιρέθηκαν από τις κρατικές επιδοτήσεις, μένοντας χωρίς μισθό και χωρίς κανένα εισόδημα, διότι «από το νόμο δεν αναγνωρίζονται ως μισθωτοί», αλλά …ως μέτοχοι! Επιχείρημα που από την σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΗΚ, παρουσιάστηκε ως πλεονέκτημα, μιας και σε μια νέα φάση περιορισμών λόγω της πανδημίας, δεν θα επιφέρει κόστος!

 

1aaa-kedi-logo

 


 Στην ουσία προχωράει στην ΚΕΔΗΚ η αντικατάσταση των εργασιακών σχέσεων, με μια μορφή συγκαλυμμένης υπενοικίασης εργαζόμενων, που αποτελεί ταυτόχρονα μηχανισμό ακόμα μεγαλύτερης έντασης της εργασίας και μείωσης του μεροκάματου. Μια μορφή που πέρα απ’ όλα τα άλλα, δοκιμάστηκε εκτεταμένα στο πρόσφατο παρελθόν της ΚΕΔΗΚ (την περίοδο 2011-2015), επιβεβαιώνοντας τον αντεργατικό της χαρακτήρα, αναπαράγοντας όλα τα αδιέξοδα στη λειτουργία της επιχείρησης και δίνοντας πλήθος παραδειγμάτων αδιαφάνειας.
 Μια επιλογή που η Δημοτική Αρχή την "εγκαινιάζει" με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, για την επιλογή ΚΟΙΝΣΕΠ, επιβεβαιώνοντας έτσι "με το καλημέρα" την επιστροφή στην αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις.
 Μια επιλογή που θα πετάξει τους εργαζόμενους ως στημένη λεμονόκουπα όταν δεν θα τους έχουν πια ανάγκη.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Δημοτικής Αρχής.
Δεν πέφτουμε βέβαια από τα σύννεφα, μιας και η δημοτική αρχή είναι διακηρυγμένος θιασώτης των σχέσεων αυτών. Ήδη προεκλογικά για τα καταστήματα της ΚΕΔΗΚ μιλούσαν για συνεργασία με ιδιώτες και ΣΔΙΤ και πλαισιώνονταν από "συμβουλάτορες" με μακριά και αμαρτωλή προϋπηρεσία στις ΚΟΙΝΣΕΠ και στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών.

 

Στον αντίποδα η διοίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»


Η διοίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατέβαλε κάθε προσπάθεια απορρίπτοντας τις εργασιακές αυτές σχέσεις, απαιτώντας με κάθε ευκαιρία προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το κράτος και συμπαραστεκόμενη σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της Κοινωφελούς, για την εξασφάλιση του δικαιώματός τους στην εργασία. Σε κάθε περίπτωση, οι Καισαριανιώτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδικάζει την απόφαση της δημοτικής αρχής και απαιτούμε προσλήψεις εργαζόμενων με σταθερές εργασιακές σχέσεις.»

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 

1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Το πολιτικό θάρρος εναντίον του πολιτικού θράσους     «Μέχρι τον Οκτώβριο 2..

Readmore

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

  Με ταυτόσημες σχεδόν ανακοινώσεις τους το «Μαζί για την πόλη μας» και το «Αγ..

Readmore

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Του Χρήστου Φασλή   Το καλοκαίρι του 2020 είναι αναντίρρητα πολύ διαφορετικό από..

Readmore

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

  Ένα ασημένιο μετάλλιο, δυο χάλκινα και αρκετές διακρίσεις απέσπασε ο Ποσειδ..

Readmore

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ Παναγιώτης Πελεκούδας επισκέφθηκε τον Δήμο Ζωγρά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.