Με ελλιπή μέσα προστασίας και χωρίς καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία

Επισημάνσεις και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής για το άνοιγμα των σχολείων

 


1aaa-isk-sxoleia«Σήμερα Δευτέρα, με το άνοιγμα των υπόλοιπων τάξεων των Λυκείων αλλά και με το άνοιγμα για πρώτη φορά όλων των τάξεων του Γυμνασίου εμφανίστηκε έκδηλα πια το οξυμένο πρόβλημα της υγιεινής και μάλιστα εν μέσω πανδημίας στους σχολικούς χώρους.

 

 

 

Συγκεκριμένα,

 

- Δύο στα πέντε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας ξεκίνησαν χωρίς καθαρίστρια πρωινή ζώνης. Έτσι μέχρι της 11 το πρωί, οπότε και θα ξεκινούσε η δεύτερη βάρδια δεν θα καθαριζόντουσαν οι τουαλέτες και οι
επιφάνειες όπως προβλέπεται στις οδηγίες που έχουν σταλθεί στα σχολεία και στους δήμους τις 7/5. Διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών εξανάγκασαν τη δημοτική αρχή σε κινήσεις της τελευταίας στιγμής και έτσι έφτασε στο ένα από τα δύο σχολεία μια καθαρίστρια (η οποία είχε ήδη περάσει από άλλα δύο σχολεία) ενώ, στο έτερο σχολείο ακόμα και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα παραμένει.

 

- Για καμία από τις καθαρίστριες με σύμβαση έργου δεν προβλέφθηκε εξέταση τεστ για τον covid-19, παρότι για άλλα τμήματα εργαζομένων του δήμου έγινε αντίστοιχη πρόβλεψη και αφού οι εν λόγω γυναίκες όλο το προηγούμενο διάστημα
-ίσως μέχρι και σήμερα- έχουν απασχοληθεί σε όλες σχεδόν τις υποδομές του δήμου, πέρα και έξω από ότι προβλέπει η σύμβασή τους με την εξευτελιστική αμοιβή των 33ευρώ το μήνα ανά σχολική αίθουσα.

 

- Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας βαραίνουν τους ισχνούς προϋπολογισμούς των σχολείων, με το Υπουργείο Παιδείας να στέλνει μόλις 1λίτρο για κάθε τάξη!

 

Μπροστά μας βρίσκεται το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων -ήδη ξεκίνησαν εγγραφές τα νηπιαγωγεία - αλλά και ο Σεπτέμβρης όπου η κατάσταση θα είναι εκρηκτική, με αντιδραστικές «λύσεις» για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στα σχολεία (βλ. εργολάβοι καθαριότητας) να είναι προ των πυλών.

 

Επισημαίνουμε ότι το προσωπικό στην σχολική καθαριότητα δεν επαρκούσε ποτέ ακόμα και προ πανδημίας, ιδίως όμως τώρα είναι επιτακτική ανάγκη και ευθύνη της κυβέρνησης η μονιμοποίηση του συγκεκριμένου προσωπικού και η πρόσληψη επιπλέον ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες. Δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι κόστους-οφέλους η υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού που εργάζεται μέσα στα σχολεία. Η εκ περιτροπή διδασκαλία και οι κάμερες παρακολούθησης δεν μπορεί να είναι η αποδεκτή λύση και η απάντηση στο πρόβλημα, εν έτη 2020!

Δυστυχώς όλα αυτά τα οξυμένα προβλήματα άφησαν αδιάφορη τη Δημοτική Αρχή η οποία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη -μετά από 2,5 μήνες σιώπησής του, με ευθύνη της- δεν τα έθεσε ως θέμα αλλά επιπροσθέτως αρνήθηκε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθούν και να παρθεί απόφαση για την μονιμοποίηση του προσωπικού, την έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων κ.ο.κ.

 

Καταγγέλλουμε στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς της πόλης μας ότι η Δημοτική Αρχή έχει πολιτικές δεσμεύσεις στα κόμματα που την στήριξαν, γι αυτό δεν άρθρωσε μία διαμαρτυρία για την εκρηκτική αυτή κατάσταση και όπως φαίνεται οι προτεραιότητες που υπηρετεί, καθώς και το άδειασμα των ταμείων του Δήμου προοιωνίζουν δυσοίωνες καταστάσεις για τα σχολεία. Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν θα σταθεί συμπαραστάτης της σχολικής κοινότητας, ακόμα και τώρα που τα σχολεία μεταξύ άλλων έχουν μπει και στη δίνη ενός νέου νομοσχεδίου ακόμα πιο αντιδραστικού που αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα, μετατρέπει το λύκειο σε διαρκές εξεταστικό κέντρο κ.ο.κ . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή ενώ παραδέχτηκε την ανάγκη εγγραφής επισκευών ύψους 61.000 που έρχονται από το υπουργείο εσωτερικών κάθε χρόνο, "ξέχασε" να προσθέσει και το υπόλοιπο ποσό από τις περυσινές επισκευές ύψους 33.000 ευρώ !

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως έκανε και στη θητεία της θέτει ύψιστης προτεραιότητας το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών και δεν σωπαίνει στις αντι-εκπαιδευτικές πολιτικές τόσο της κυβέρνησης όσο και της Δημοτικής Αρχής που τις εφαρμόζει κατά γράμμα.
Καλούμε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας που ανακοινώθηκε για την Τετάρτη 20 Μαΐου να πάρει απόφαση για:

 

1. Έκτακτη χρηματοδότηση από τον δήμο προς τις σχολικές επιτροπές στο ύψος των δαπανών για την κάλυψη των μέσων ατομικής προστασίας και ειδών καθαριότητας και ειδικών υλικών

 

2. Τον προγραμματισμό δωρεάν μοριακών εξετάσεων/τεστ για το προσωπικό που απασχολείται στα σχολεία (φύλαξη και καθαριότητα)

 

3. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού καθαριότητας και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες

 

4. Καταγγελία του νομοσχεδίου για την παιδεία και των όρων με τους οποίους θα κληθούν να λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης από την 2χρονη προσχολική αγωγή έως και το λύκειο με τάξεις των 26 μαθητών σε ακατάλληλες αίθουσες και με ελλείψεις σε αύλειους χώρους και χώρους υγιεινής.

 

5. Την σύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) με όλα τα σχολεία

 


18/5/2020

 

 

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτη φορά Καισαριανή»   «Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

Με 100 περίπου μαθητές ξεκίνησε σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και τα μηνύμ..

Readmore

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

«Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα “Οδηγό Καλών Πρακτικών και Κατευθύνσεων, για την..

Readmore

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων των Βρεφών και Νηπίων για τους Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.