«Η επόμενη μέρα στα σχολεία είναι εδώ-Εντείνονται οι προβληματισμοί»

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ενότητας Γονέων Ζωγράφου

 

1aaa-aegzo

 

Οι εξελίξεις στην Παιδεία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρης της κοινωνίας.
Χαρακτηριστικές είναι οι μαζικές αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών απέναντι στο αντιπαιδαγωγικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα της Νεολαίας και επιτίθεται στον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού.

Με την καθαριότητα στα σχολεία υπήρχε και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό το διάστημα μεταφέρθηκε προσωπικό από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, προκειμένου αυτά να ανοίξουν. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να εφαρμοστούν οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, δηλαδή σχολαστική καθαριότητα κάθε σπιθαμής του σχολείου και στα Δημοτικά, όταν αυτά ανοίξουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των «συμβάσεων έργου», οι μισθοί τους κινούνται κάτω από 300€ και τα καθήκοντά τους ξεκινούν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες καθαριότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου είναι μεγάλες. Εδώ και τώρα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και πρόσληψη νέων. Δεν μπορεί το Κράτος να παίζει με την υγεία των παιδιών μας!
Είναι ντροπή ο υπουργός Εσωτερικών να επικαλείται το άρθρο 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όταν κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης τον περσινό Φλεβάρη, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου για αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.
Ο δήμαρχος Ζωγράφου, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων στις 8/5/2020, παραδέχτηκε ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα όταν ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσλάβει ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού. Η προοπτική αυτή είναι εφιαλτική για το σύνολο της σχολικής κοινότητας από πολλές απόψεις. Επιπλέον, είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου (τομέας πρασίνου), φορτώνοντας επιπλέον βάρη στο Δημοτικό Προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση στους δημότες.

 

Ακόμη ένα χρόνιο ζήτημα, που σήμερα φαίνεται εντονότερα, είναι η έλλειψη σχολικών υποδομών. Έχουμε φθάσει στο σημείο να διακυβεύεται η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ζωγράφου! Η Δημοτική Αρχή φέρεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν οι κτιριακές προϋποθέσεις, «νίπτοντας τας χείρας της» και πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών σε ΚΤΥΠ και ΥΠΑΙΘ. Παράλληλα, ο Δήμος καλεί τους γονείς προνηπίων να κάνουν αίτηση στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Πού το πάνε; Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των προνηπίων η ισότιμη πρόσβασή τους στην Εκπαίδευση. Οι ευθύνες σε περίπτωση μη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας είναι τεράστιες και σίγουρα οι υπεύθυνοι θα μας βρουν μπροστά τους.
Αναφορικά με τα παλαιωμένα σχολικά κτίρια -αρκεί να αναφέρουμε τη στέγαση Νηπιαγωγείων σε κοντέινερ εργοταξιακού τύπου στην Κοκκινοπούλου- ο Δήμαρχος φέρεται να δηλώνει αναρμόδιος για να χτίσει σχολεία, καθώς και ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα 11 εκατομμύρια του αποθεματικού που έχει συσσωρεύσει ο Δήμος, προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης και επισκευής των σχολείων, διότι δεσμεύεται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Οι Νόμοι λοιπόν εφαρμόζονται μόνο ενάντια στις ανάγκες των παιδιών μας!

 

Σήμερα και λόγω πανδημίας φαίνεται πιο καθαρά, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των σχολικών υποδομών, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά και με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία. Σε τι σχολεία ζουν και μορφώνονται τα παιδιά μας; Σε σχολεία που θέτουν σε κίνδυνο την υγιεινή και την ασφάλεια τους, που εξοικειώνουν τα παιδιά μας να ζουν και να μαθαίνουν σε ακαλαίσθητους χώρους, ακατάλληλους για την ποιοτική άσκηση του παιδαγωγικού έργου.
Ξεκαθαρίζουμε ότι απέναντι σε όλα αυτά δε μένουμε σιωπηλοί!!!
Η θέση μας στο ΔΣ της Ένωσης Γονέων Ζωγράφου ήταν και θα είναι πλατιά ενημέρωση των γονιών, να παρθούν πρωτοβουλίες με τους συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, εξορμήσεις σε όλους τους χώρους που μαζεύονται γονείς, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλες πρωτοβουλίες για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.
Διεκδικούμε να δώσουν κυβέρνηση και δήμος ΤΩΡΑ ΛΕΦΤΑ για την ΠΑΙΔΕΙΑ. Για ένα δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σχολείο, για σχολική στέγη και μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

 

Συνεχίζουμε στην πάλη μας, με τοπικές κινητοποιήσεις στο δήμο και τα σχολεία μας, δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

 

στις 19 Μάη στις 13.00 στα Προπύλαια

 

σε νέο, ακόμα πιο μαζικό συλλαλητήριο, διεκδικώντας σύγχρονη, ουσιαστική και ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά μας.

 


Ζωγράφου 18/05/2020

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

1aaa-imbri-synavlia

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Δεν μπορεί να είναι εργοτάξιο το κτίριο όπου στεγάζονται δυο παιδικοί σταθμοί

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα προς τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρ..

Readmore

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

9 προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτη φορά Καισαριανή»   «Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβ..

Readmore

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Να ανησυχούν ή όχι οι γονείς για τις συνθήκες υγιεινής στο 5ο Δημοτικό;

Με 100 περίπου μαθητές ξεκίνησε σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και τα μηνύμ..

Readmore

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Να αποσυρθεί το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

«Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε στη δημοσιότητα “Οδηγό Καλών Πρακτικών και Κατευθύνσεων, για την..

Readmore

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου τα προνήπια

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων των Βρεφών και Νηπίων για τους Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.